W przeszłości uznawany był za napój o właściwościach leczniczych. Życie jednak pokazało, że gin ma nie tylko właściwości prozdrowotne, ale sprawdza się także jako świetny aperitif. Niegdyś odkażał rany lub zagrzewał do boju żołnierzy brytyjskich, teraz stanowi aromatyczny alkohol, podawany podczas oficjalnych, jak i prywatnych spotkań. Wśród ciekawych propozycji ginów wymienić można szkocki gin Botanist, włoski gin Bacur czy angielski Fifty Pounds London Dry.
Wśród licznych połączeń, na szczególną uwagę zasługują drinki z ginem i ogórkiem. Orzeźwiające zestawienie pozwala skutecznie ugasić pragnienie w letnie dni, jak i może być serwowany jako delikatna kompozycja na imprezie rodzinnej czy spotkaniu z przyjaciółmi. Aromatyczny ogórek i jałowcowy smak ginu idealnie komponują się z innymi dodatkami.
Przepis na drink Cucumber Collins
Orzeźwiający drink na lato, wykonany na bazie ginu, który przypadnie do gustu najbardziej wymagającym smakoszom. Cucumber Collins to połączenie mocnego alkoholu, świeżego ogórka, mięty, syropu cukrowego, soku z cytryny i wody gazowanej. Z dodatkiem kostek lodu stanowi świetną propozycję na upalne dni. Chociaż może się wydawać dosyć cierpki w smaku, nic bardziej mylnego. Charakterystyczny posmak tego mocnego alkoholu, wytrawny aromat ogórka i kwasowość cytryny jest odpowiednio zrównoważony przez słodycz syropu cukrowego. Woda gazowana sprawia, że ten prosty drink na lato, nabiera jeszcze lepszego smaku. Warto go przyrządzić dla zaproszonych gości, jak i podczas spokojnego wieczoru, spędzanego z domownikami.
Wykonanie drinka z ogórkiem Cucumber Collins jest proste i zajmuje kilka minut. Przyda się do tego muddler bądź tłuczek barmański, wysoka szklanka i słoik, miarka kuchenna oraz sitko barmańskie.
Dla osób chcących spróbować bardziej wytrawnych połączeń z ginem, mamy propozycje na drinki z ginu i wermutu.
SKŁADNIKI:
- 40 ml ginu
- 20 ml syropu cukrowego
- 30 ml soku z cytryny
- 60 ml wody gazowanej
- 1/4 świeżego, zielonego ogórka
- 4-6 listków świeżej mięty
- kostki lodu
WYKONANIE:
Ogórek należy obrać i pokroić na mniejsze części (najlepiej w plasterki) i wrzucić je do shakera lub szklanicy barmańskiej. Następnie pokrojone kawałki należy rozgnieść za pomocą muddlera (tłuczka barmańskiego). Do shakera włożyć listki świeżej mięty oraz wlać syrop cukrowy. Następnie całość ponownie rozgnieść, aż mięta zacznie aromatycznie pachnieć. Dodać sok z cytryny, odmierzając odpowiednią ilość za pomocą miarki. Do zawartości shakera wlać gin oraz włożyć kilka kostek lodu. Shaker dobrze zamknąć i mocno wstrząsać do zmieszania się całości. Przygotować wysoką szklankę i włożyć do niej kilka kostek lodu. Napój znajdujący się w shakerze przelać do szklanki, przecedzając całość przez sitko barmańskie, tak aby pozbyć się kawałków mięty. Uzupełnić wodą gazowaną do poziomu szklanki i drink gotowy.
Drink na lato –gin z tonikiem i ogórkiem
Warto wspomnień, że klasyczny drink - gin z tonikiem, uznany został w przeszłości za napój, który pozwolił wojskom angielskim zająć Indie. Wszystko dzięki chininie, która będąc składnikiem toniku chroniła żołnierzy brytyjskich przed malarią. Obecnie, to jedna z najbardziej znanych kompozycji alkoholowych na świecie.
Prosty i orzeźwiający drink, który przypadnie do gustu tym, którzy lubią cierpkie i wyraziste połączenia. Gin w zestawieniu z tonikiem i ogórkiem to propozycja, która przyda się zwłaszcza w bardzo ciepłe dni. Dobrze gasi pragnienie i ochładza. Można dodać kilka kropel cytryny, które jeszcze mocniej podkreślą to wyjątkowe połączenie.
Dla tych, którzy nie przepadają za gorzkimi czy kwaskowymi smakami, mamy propozycje słodszych połączeń. W Winnicy Lidla dostępne są przepisy na drinki z ginem i grenadiną, które sprawdzą się podczas każdej imprezy.
SKŁADNIKI:
- 50 ml ginu
- 150 ml toniku
- 3 półcentymetrowe plasterki świeżego ogórka
- kostki lodu
WYKONANIE:
W wysokiej szklance należy umieścić kostki lodu oraz plasterki ogórka. Następnie wlać do środka gin i tonik. Opcjonalnie można dodać kilka kropel cytryny. Całość lekko zamieszać i podać do wypicia. Moc tego koktajlu można podnieść zwiększając proporcję ginu do toniku.