Zachwalać Prosecco już chyba nie musimy. Każdy czytelnik bloga Winnicy Lidla wie, jak wielkimi darzymy je względami. A ponadto każdy, kto choć raz miał okazję oddać się degustacji tego specjału – dodatkowej zachęty już nie potrzebuje. No dobrze, ale co, gdybyśmy powiedzieli, że łącząc dobrze znane Prosecco z sokiem pomarańczowym, możemy uzyskać oryginalne, wręcz nieziemskie połączenie? W dzisiejszym tekście piszemy o drinku Mimoza!
Mimoza drink – co to jest?
Jak już sugerowaliśmy – drink Mimoza (albo drink Mimosa) to niezwykle interesujący wybór dla wszystkich tych, którzy pragną swoje ulubione wino musujące poznać z nieco innej strony, tworząc jednocześnie jeszcze bardziej orzeźwiającą i soczystą propozycję degustacyjną. W tym przypadku sprawdzi się zarówno Prosecco, jak i inne trunki z bąbelkami. Warto wiedzieć, że oryginalny przepis zachęca do wykorzystania Szampana, my jednak oczywiście możemy pozwolić sobie na dowolne modyfikacje w tym zakresie. Gdzie możemy spotkać się z różnymi wariantami Drinka Mimoza? Oczywiście na imprezach – w klubach i na domówkach. Mimosa jest też częstą współuczestniczką spotkań biznesowych, imprez rodzinnych czy międzykontynentalnych przelotów. Gości w barach, hotelach czy restauracjach – wszędzie tam, gdzie mogą pojawić się również miłośnicy wybornych drinków z bąbelkami.
Pamiętajmy, że przyrządzenie Mimosa Drink (zaraz napiszemy, jak to zrobić) może również okazać się strzałem w dziesiątkę wtedy, gdy, choć kochamy bąbelki, wybrane przez nas wino nie do końca spełnia nasze oczekiwania. Na przykład w sytuacji, gdy wybrane wino musujące wytrawne w trakcie degustacji okazuje się… zbyt wytrawne. No dobrze, skoro już wiemy, co to Mimoza, przejdźmy do przepisu na tego popularnego drinka!
Mimoza Drink – przepis
Jak zrobić Mimozę? W przepisie na drinka Mimoza znajdziemy wyłącznie dwa składniki – wino musujące oraz sok pomarańczowy. Jak już wspominaliśmy, w kwestii wyboru trunku z winogron mamy pełną dowolność – możemy zatem równie dobrze zaopatrzyć się w ulubione wino musujące półwytrawne, jak i kochane przez nas wino musujące półsłodkie czy słodkie. Druga i trzecia opcja z pewnością okażą się odpowiednie dla miłośników naprawdę słodkich koktajli. Co do drugiego składnika koktajlu Mimoza – najlepiej, jeśli będzie to świeżo wyciskany sok z pomarańczy. Chociaż oczywiście także z tym kartonowym możemy stworzyć smaczny napój Mimoza. Jakie proporcje powinniśmy zachować? 1:1!
Jak przygotować drink Mimosa Prosecco? Najpierw zadbajmy o odpowiednio niską temperaturą wina (6-10 st. C). Następnie przelejmy musujący trunek do kieliszka koktajlowego. Teraz możemy dodać sok. Oryginalny Mimosa Cocktail jest gotowy do podania! Pamiętajmy, że idealną harmonię Mimozy osiągniemy tylko wtedy, gdy zadbamy o właściwe proporcje obu składników i umieścimy je w kieliszku we wskazanej kolejności!
Jak wygląda Mimoza?
Czy musimy jeszcze kogoś przekonywać do wypróbowania drinka Mimoza? Szczerze w to wątpimy, ale dla pewności powiedzmy jeszcze o paru jego zaletach. Jak wygląda Mimoza? Zachwyca apetyczną, przywodzącą na myśl beztroski wakacyjny czas pomarańczową barwą. Oczywiście możemy dodatkowo udekorować kieliszek koktajlowy, np. plasterkiem pomarańczy lub cytryny. Nie popełnimy błędu, serwując drinka Mimosa w eleganckim kieliszku do Szampana. A jak pachnie drink Mimoza? Podobnie jak kwiat, którego imię przybrał – letnim słońcem i słodyczą. Oczywiście pomarańczy zawdzięczamy również wzbogacające bukiet subtelnie cierpkie nuty.
Drink Mimoza – historia
Drink Mimoza najprawdopodobniej zachwycił smakoszy po raz pierwszy w roku 1925, w barze prestiżowego paryskiego Hotelu Ritz. Jednak to nie we Francji, lecz we Włoszech znalazł największe grono amatorów, którzy spożywali go zwłaszcza dla zaostrzenia apetytu przed posiłkiem. A skąd pochodzi nazwa koktajlu Mimoza? Powtórzmy, że od pięknych żółtych kwiatów Mimozy, którymi zwyczajowo obdarowywane bywają Włoszki przez bliskich im mężczyzn!
Z przypomnianego przez nas przepisu na drinka Mimoza skorzystać mogą zarówno doświadczeni barmani pragnący zapewnić swoim gościom nieco bąbelkowej przyjemności, jak i początkujący miłośnicy drinków. Mimo że Mimoza jest jednym z najciekawszych wakacyjnych (i nie tylko) drinków, jej przygotowanie jest banalnie proste! Wyśmienite wina z bąbelkami, nie tylko wytrawne czy półwytrawne, ale też uwodzicielskie specjały takie jak wino musujące słodkie, zarezerwujesz dzięki platformie Winnicy! Z nami przygotujesz drinki na każdą okazję!
Czytaj także:
Z czym pić Prosecco? Kilka przepisów prosto z Włoch!
Prosecco – jak pić i co dodawać do tego trunku?
Czym się różni Szampan od Prosecco?
Jakie Prosecco na prezent? 4 propozycje na Dzień Kobiet!
Drinki z Prosecco – 7 przepisów!
Wino musujące na lato – doskonały wybór!
Włoskie wina musujące – czy są najlepsze?
Wino musujące z Francji – do czego pasuje?
Jakie wino piją Włosi? 6 faktów!
Wino ze szczepu Garganega – jak smakuje?
4 wytrawne wina włoskie idealne na letnie przyjęcie
Drinki z winem musującym – 8 przepisów