Witaj na WinnicaLidla.pl
serwisie z szerokim wyborem napojów alkoholowych.

Czy masz już ukończone 18 lat?
Informacja dotycząca przetwarzania danych osobowych.
*Pole wymagane
Prosimy o zapoznanie się z naszymi informacjami dotyczącymi polityki prywatności i ochrony danych osobowych.

Chcemy, aby korzystanie z naszej Witryny było komfortowe. W celu poprawy jakości funkcjonowania Serwisu i dostosowania treści reklamowych do Twoich preferencji, my i nasi zaufani partnerzy możemy przechowywać pliki cookies w Twojej przeglądarce i przetwarzać zawarte w nich dane osobowe analityczne i marketingowe. Kontynuując korzystanie z naszej Witryny bez zmiany prywatności ustawienia, wyrażasz zgodę na przechowywanie plików cookies w Twojej przeglądarce. Pamiętaj, że zawsze możesz się wycofać Twoja zgoda poprzez zmianę ustawień dotyczących plików cookies na zasadach opisanych w naszej Informacji dotyczącej plików cookie. Dodatkowe informacje o zasadach przetwarzania Twoich danych osobowych i przysługujących Ci prawach znajdziesz w naszej Polityce Prywatności.

Zapisz się do naszego newslettera

i zdobądź
kod rabatowy 20 zł
za jednorazową rezerwację
za minimalną kwotę 200 zł*

*Kodu rabatowego nie można łączyć z promocjami w serwisie winnicalidla.pl

Drinki z Prosecco - 7 przepisów!

Prosecco to włoskie białe wino musujące, które w ostatnim czasie cieszy się rosnącą popularnością. Najczęściej wytrawne lub półwytrawne, spożywane bez dodatków wspaniale podkreśla smak wielu potraw. Jednak Prosecco świetnie sprawdza się również jako składnik drinków. Poznaj najpopularniejsze przepisy na bazie Prosecco!

Z czym pić Prosecco?

Choć Prosecco uznawane jest za tańszą odmianę Szampana, nie pochodzi ono z Francji. Winorośl, z której produkowane jest to wino, uprawiana jest we Włoszech w regionach Wenecja Euganejska i Friuli-Wenecja Julijska oraz prowincji Treviso. Czym jeszcze różnią się Szampan i Prosecco? Sposobem wtórnej fermentacji. Bazą dla obydwu trunków są wina gronowe z określonych osobnymi normami odmian. Różnice pojawiają się w momencie powstawania bąbelków, które Szampan zawdzięcza wtórnej fermentacji butelkowej a Prosecco procesowi wtórnej fermentacji odbywającej się w zbiornikach ze stali nierdzewnej. Obydwa procesy powodują, że bąbelki zostają zatrzymane w trunku, tworząc wino musujące, jednak fermentacja butelkowa pozwala osiągnąć znacznie wyższe ciśnienie CO2.

Prosecco to alkohol zachwycający lekkością, w którym wyczuwalne są owocowe i kwiatowe aromaty. Trunek cechuje też delikatna kwasowość, za sprawą której jego smak jest łagodny i orzeźwiający – to zaś sprawia, że jest to idealne wino na lato. By zachować wszystkie walory Prosecco, serwuje się je mocno schłodzone, w temperaturze 6-8°C, w wysokich i wąskich kieliszkach.

Skoro znamy już charakter tego wina, możemy w końcu odpowiedzieć na podstawowe pytanie: z czym można pić Prosecco? Trunek ten często podaje się samodzielnie. Doskonale sprawdza się jako aperitif, a także jako dodatek do lekkich i delikatnych potraw. Prosecco pasuje między innymi do łagodnych serów, owoców morza, białych ryb oraz deserów. Jednak to wino musujące jest również składnikiem wielu popularnych koktajli.

Jak zrobić drinka Prosecco?

Drinki z Prosecco to świetna propozycja zarówno na imprezę ze znajomymi czy spotkanie po pracy, jak i bardziej oficjalne przyjęcia w gronie rodziny. Najmodniejszy drink z Prosecco to bez wątpienia Aperol Spritz, nie mniejszą popularnością cieszą się ponadto takie koktajle, jak Martini Royale czy Bellini. Drinki na bazie Prosecco można też przygotować wykorzystując wódkę, gin i likier limoncello.

Drink z Prosecco i Aperol

Aperol to włoski aperitif o jasnoczerwonym kolorze. Napój składa się z ekstraktów z gorzkich pomarańczy, rabarbaru, lukrecji, anyżu i ziół. Trunek jest często używany do przyrządzania koktajli, takich jak wspomniany już Aperol Spritz. Jak przygotować ten słynny włoski klasyk? Potrzebne nam będą: 75 ml Prosecco, 50 ml Aperol, 25 ml gazowanej wody mineralnej i kostki lodu. Do kieliszka na białe wino wrzucamy kostki lodu i wlewamy kolejno Prosecco, Aperol i wodę gazowaną. Na koniec możemy dodać plasterek pomarańczy.

Drink z Prosecco i Martini

Inny popularny drink z Prosecco to Martini Royale. Do jego przygotowania potrzebujemy 60 ml Prosecco, 60 ml Martini Bianco, sok z całej limonki oraz lód. Przepis na drink z Prosecco i Martini jest bardzo prosty – wystarczy napełnić kieliszek lodem, wlać do niego alkohol i dodać wyciśnięty sok z limonki. Całość można udekorować listkiem mięty.

Drink z Prosecco i brzoskwinią

Następna propozycja to Bellini – kultowy wenecki koktajl z Prosecco i białych brzoskwiń, który serwuje się w wąskich, podłużnych kieliszkach. Do przygotowania drinka potrzebujemy 100 ml Prosecco, 50 ml musu ze świeżej i dojrzałej białej brzoskwini. Do schłodzonych kieliszków nakładamy brzoskwinie, dolewamy wino musujące i dokładnie mieszamy. Koktajl możemy udekorować kawałkiem brzoskwini.

Drink z Prosecco i wódką

Prosecco można też mieszać z mocniejszymi alkoholami, w tym z wódką. Łącząc te dwa trunki, możemy przygotować odświeżający i niezwykle orzeźwiający drink Sgroppino, idealny na gorące, letnie dni. Do jego przyrządzenia potrzebne są: dwie gałki lodów cytrynowych lub sorbetu cytrynowego, 30 ml Prosecco, 15 ml wódki i kilka kostek lodu. Wszystkie składniki mieszamy w mikserze aż do uzyskania gęstego kremu. Gotowy koktajl przelewamy do zmrożonych kieliszków na wino i posypujemy skórką z cytryny.

Drink z Prosecco i ginem

French 75 to popularny koktajl na bazie Szampana i ginu, którego historia sięga XIX wieku, a rozkwit popularności nastąpił w latach 20 minionego stulecia. Szampan można jednak z powodzeniem zastąpić Prosecco, w ten sposób tworząc drink French 77. Przygotujemy go z 30 ml ginu, 15 ml soku z cytryny, 15 ml syropu cukrowego i Prosecco. Do shakera wlewamy gin, sok z cytryny oraz syrop cukrowy i wstrząsamy. Przelewamy do kieliszka, dopełniamy winem musującym i dekorujemy paskiem skórki z cytryny.

Drink z Prosecco i limoncello

Limoncello to włoski likier cytrynowy z Kampanii o żółtej barwie. Do przyrządzenia Limoncello Spritz potrzebujemy: 100-150 ml Prosecco, 40 ml limoncello, 4-5 kostek lodu oraz plasterek cytryny, pomarańczy i limonki. Do kieliszka wkładamy lód, wlewamy limoncello i dopełniamy winem musującym. Całość można wymieszać, ale nie jest to konieczne, a na koniec wrzucamy plasterki cytrusów.

Dobrze schłodzone Prosecco wspaniale smakuje samodzielnie, sprawdzając się zarówno jako aperitif, jak i jako dodatek do wielu dań. Jednak słynne włoskie wino musujące jest także doskonałym składnikiem wielu koktajli, w każdym z nich prezentujące nieco inne oblicze.