Witaj na WinnicaLidla.pl
serwisie z szerokim wyborem napojów alkoholowych.

Czy masz już ukończone 18 lat?
Informacja dotycząca przetwarzania danych osobowych.
*Pole wymagane
Prosimy o zapoznanie się z naszymi informacjami dotyczącymi polityki prywatności i ochrony danych osobowych.

Chcemy, aby korzystanie z naszej Witryny było komfortowe. W celu poprawy jakości funkcjonowania Serwisu i dostosowania treści reklamowych do Twoich preferencji, my i nasi zaufani partnerzy możemy przechowywać pliki cookies w Twojej przeglądarce i przetwarzać zawarte w nich dane osobowe analityczne i marketingowe. Kontynuując korzystanie z naszej Witryny bez zmiany prywatności ustawienia, wyrażasz zgodę na przechowywanie plików cookies w Twojej przeglądarce. Pamiętaj, że zawsze możesz się wycofać Twoja zgoda poprzez zmianę ustawień dotyczących plików cookies na zasadach opisanych w naszej Informacji dotyczącej plików cookie. Dodatkowe informacje o zasadach przetwarzania Twoich danych osobowych i przysługujących Ci prawach znajdziesz w naszej Polityce Prywatności.

Zapisz się do naszego newslettera

i zdobądź
kod rabatowy 20 zł
za jednorazową rezerwację
za minimalną kwotę 200 zł*

*Kodu rabatowego nie można łączyć z promocjami w serwisie winnicalidla.pl

Drinki z Prosecco - 7 przepisów!

Drinki z Prosecco - 7 przepisów!

 

Prosecco to włoskie białe wino musujące, które w ostatnim czasie cieszy się rosnącą popularnością. Najczęściej wytrawne
lub składnik drinków. Poznaj najpopularniejsze przepisy na bazie Prosecco!

 

Z czym pić Prosecco?

 

Choć Prosecco uznawane jest za tańszą odmianę Szampana, nie pochodzi ono z Francji. Winorośl, z której produkowane jest to wino, uprawiana jest we Włoszech w regionach Wenecja Euganejska i Friuli-Wenecja Julijska oraz prowincji Treviso.

Czym jeszcze różnią się Szampan i Prosecco? Sposobem wtórnej fermentacji. Bazą dla obydwu trunków są wina gronowe z określonych osobnymi normami odmian. Różnice pojawiają się w momencie powstawania bąbelków, które Szampan zawdzięcza wtórnej fermentacji butelkowej a Prosecco procesowi wtórnej fermentacji odbywającej się w zbiornikach ze stali nierdzewnej.
Obydwa procesy powodują, że bąbelki zostają zatrzymane w trunku, tworząc wino musujące, jednak fermentacja butelkowa pozwala osiągnąć znacznie wyższe ciśnienie CO2.

 

Prosecco to alkohol zachwycający lekkością, w którym wyczuwalne są owocowe i kwiatowe aromaty. Trunek cechuje też delikatna kwasowość, za sprawą której jego smak jest łagodny i orzeźwiający – to zaś sprawia, że jest to idealne wino na lato. By zachować wszystkie walory Prosecco, serwuje się je mocno schłodzone, w temperaturze 6-8°C, w wysokich i wąskich kieliszkach.

 

Skoro znamy już charakter tego wina, możemy w końcu odpowiedzieć na podstawowe pytanie: z czym można pić Prosecco? Trunek ten często podaje się samodzielnie. Doskonale sprawdza się jako aperitif, a także jako dodatek do lekkich i delikatnych potraw. Prosecco pasuje między innymi do łagodnych serów, owoców morza, białych ryb oraz deserów. Jednak to wino musujące jest również składnikiem wielu popularnych koktajli.

 

 

Jak zrobić drinka Prosecco?

 

Drinki z Prosecco to świetna propozycja zarówno na imprezę ze znajomymi czy spotkanie po pracy, jak i bardziej oficjalne przyjęcia w gronie rodziny. Najmodniejszy drink z Prosecco to bez wątpienia Aperol Spritz, nie mniejszą popularnością cieszą się ponadto takie koktajle, jak Martini Royale czy Bellini. Drinki na bazie Prosecco można też przygotować wykorzystując wódkę, gin i likier limoncello.

Drink z Prosecco i Aperol

Aperol to włoski aperitif o jasnoczerwonym kolorze.
Napój składa się z ekstraktów z gorzkich pomarańczy,
rabarbaru, lukrecji, anyżu i ziół. Trunek jest często używany do przyrządzania koktajli, takich jak wspomniany już Aperol Spritz.
Jak przygotować ten słynny włoski klasyk?

 

SKŁADNIKI:

75 ml Prosecco,
50 ml Aperol,
25 ml gazowanej wody mineralnej,
kostki lodu.

 

WYKONANIE:
Wlewamy kolejno Prosecco, Aperol i wodę gazowaną.
Na koniec możemy dodać plasterek pomarańczy.

Drink z Prosecco i Martini

SKŁADNIKI:

60 ml Prosecco,
60 ml Martini Bianco,
sok z całej limonki,
lód.

 

WYKONANIE:
Przepis na drink z Prosecco i Martini jest bardzo prosty – wystarczy napełnić kieliszek lodem, wlać do niego alkohol i dodać wyciśnięty sok z limonki.
Całość można udekorować listkiem mięty.

Drink z Prosecco i brzoskwinią

Następna propozycja to Bellini – kultowy wenecki koktajl z Prosecco i białych brzoskwiń, który serwuje się w wąskich, podłużnych kieliszkach.

 

SKŁADNIKI:

100 ml Prosecco,
50 ml musu ze świeżej i dojrzałej białej brzoskwini.

 

WYKONANIE:
Do schłodzonych kieliszków nakładamy brzoskwinie, dolewamy wino musujące i dokładnie mieszamy. Koktajl możemy udekorować kawałkiem brzoskwini.

Drink z Prosecco i wódką

Prosecco można też mieszać z mocniejszymi alkoholami,
w tym z wódką. Łącząc te dwa trunki, możemy przygotować odświeżający i niezwykle orzeźwiający drink Sgroppino,
idealny na gorące, letnie dni.

 

SKŁADNIKI:

30 ml Prosecco,
15 ml wódki,
dwie gałki lodów cytrynowych lub sorbetu cytrynowego,
kilka kostek.

 

WYKONANIE:
Wszystkie składniki mieszamy w mikserze aż do uzyskania gęstego kremu. Gotowy koktajl przelewamy do zmrożonych kieliszków na wino i posypujemy skórką z cytryny.

Drink z Prosecco i ginem

French 75 to popularny koktajl na bazie Szampana i ginu, którego historia sięga XIX wieku, a rozkwit popularności nastąpił w latach 20 minionego stulecia. Szampan można jednak z powodzeniem zastąpić Prosecco, w ten sposób tworząc drink French 77.

 

SKŁADNIKI:

30 ml ginu,
15 ml soku z cytryny,
15 ml syropu cukrowego,
Prosecco.

 

WYKONANIE:
Do shakera wlewamy gin, sok z cytryny oraz syrop cukrowy i wstrząsamy. Przelewamy do kieliszka, dopełniamy winem musującym i dekorujemy paskiem skórki z cytryny.

Drink z Prosecco i limoncello

Limoncello to włoski likier cytrynowy z Kampanii o żółtej barwie.

 

SKŁADNIKI:

100-150 ml Prosecco,
40 ml limoncello,
4-5 kostek lodu
plasterek cytryny, pomarańczy i limonki.

 

WYKONANIE:
Do kieliszka wkładamy lód, wlewamy limoncello i dopełniamy winem musującym. Całość można wymieszać, ale nie jest to konieczne, a na koniec wrzucamy plasterki cytrusów.

 

Dobrze schłodzone Prosecco wspaniale smakuje samodzielnie, sprawdzając się zarówno jako aperitif, jak i jako dodatek do wielu dań. Jednak słynne włoskie wino musujące jest także doskonałym składnikiem wielu koktajli, w każdym z nich prezentujące nieco inne oblicze.