Witaj na WinnicaLidla.pl
serwisie z szerokim wyborem napojów alkoholowych.

Czy masz już ukończone 18 lat?
Informacja dotycząca przetwarzania danych osobowych.
*Pole wymagane
Prosimy o zapoznanie się z naszymi informacjami dotyczącymi polityki prywatności i ochrony danych osobowych.

Chcemy, aby korzystanie z naszej Witryny było komfortowe. W celu poprawy jakości funkcjonowania Serwisu i dostosowania treści reklamowych do Twoich preferencji, my i nasi zaufani partnerzy możemy przechowywać pliki cookies w Twojej przeglądarce i przetwarzać zawarte w nich dane osobowe analityczne i marketingowe. Kontynuując korzystanie z naszej Witryny bez zmiany prywatności ustawienia, wyrażasz zgodę na przechowywanie plików cookies w Twojej przeglądarce. Pamiętaj, że zawsze możesz się wycofać Twoja zgoda poprzez zmianę ustawień dotyczących plików cookies na zasadach opisanych w naszej Informacji dotyczącej plików cookie. Dodatkowe informacje o zasadach przetwarzania Twoich danych osobowych i przysługujących Ci prawach znajdziesz w naszej Polityce Prywatności.

Zapisz się do naszego newslettera

i zdobądź
kod rabatowy 20 zł
za jednorazową rezerwację
za minimalną kwotę 200 zł*

*Kodu rabatowego nie można łączyć z promocjami w serwisie winnicalidla.pl

Drinki z watą cukrową – co musisz o nich wiedzieć i 9 najlepszych przepisów!

Ostatnimi czasy na naszym blogu skupiamy się na różnych ciekawych sposobach na urozmaicenie karty drinków, które będziemy gotowi zaserwować znajomym podczas najbliższej imprezy. Na dzisiaj przygotowaliśmy coś doprawdy nietuzinkowego – jednoznacznie kojarzące się z doskonałą zabawą drinki z watą cukrową. Dlaczego warto dać szansę tym właśnie słodkim połączeniom? I jakie przepisy na fantazyjne drinki z watą cukrową możemy polecić naszym czytelnikom? Zachęcamy do lektury!

 

Drinki z watą cukrową – dlaczego są tak wyjątkowe?

Dlaczego drinki z watą cukrową wywołują takie słodkie zamieszanie na każdej imprezie, na której się pojawią? Przyczyn jest oczywiście kilka. Po pierwsze należy zwrócić uwagę na pociągający kontrast, jaki tworzy wata cukrowa, kojarząca nam się z beztroskim dzieciństwem, w zetknięciu z alkoholem przeznaczonym wyłącznie dla dorosłych. Siłą rzeczy podświadomie traktujemy drinki z watą cukrową jako zakazany owoc, któremu, jak na zakazany owoc przystało, nie sposób się oprzeć! A nawet jeśli jednak sposób – to czy warto?

Po drugie, drinki z watą cukrową to wspaniały sposób na ocieplenie wizerunku waty cukrowej w oczach koneserów, którzy do tej pory kojarzyli ten smakołyki raczej z niewyszukaną rozrywką, wesołym miasteczkiem czy prowincjonalnym festynem. Towarzystwo wysokiej klasy alkoholi współtworzących barmańskie kompozycje niezwykle bowiem ją nobilituje! Wata cukrowa przestaje zatem być smakołykiem uwielbianym przez najmłodszych i staje się przysmakiem dojrzałych koneserów i koneserek. Skoro tworzy tak udane połączenia z wyborną wódką (a nawet whisky!), to chyba nie powinniśmy traktować jej jako smakołyku, którego poważnym ludziom spożywać nie przystoi, prawda?

Po trzecie, drinki z watą cukrową należą do tych kompozycji, które są w stanie oczarować nas nie tylko świetnym smakiem (bazującym na kontraście wyraźnej słodyczy z charakternym, rozgrzewającym alkoholem), lecz również urzekającym zapachem, przyjemną konsystencją i cieszącym oczy wyglądem. Efektowne jest zwłaszcza waty cukrowej magiczne znikanie! Wszystko to sprawia, że drinki z watą cukrową mogą stanowić strzał w dziesiątkę, gdy rozważamy wybór trunków odpowiednich na imprezę, której towarzyszy nieco cukierkowa oprawa. O jakiego rodzaju przyjęciach mówimy? Np. urodzinach, zabawach w stylu high school czy baby shower! Śmiemy twierdzić, że mogą zrobić furorę również na niejednym weselu!

 

Drink z watą cukrową – 3 przepisy

A zatem wiemy już, dlaczego drink z watą cukrową jest w stanie zapewnić uczestnikowi przyjęcia tak wiele wrażeń. Jak jednak przygotować tego rodzaju drinka, w mistrzowski sposób łączącego to, co infantylne, z tym, co dojrzałe i szykowne? Możliwości mamy oczywiście sporo. Oczywiście najpopularniejsza nazwa drinka z watą cukrową to Cotton Candy Cocktail. Poszukując przepisu na ten właśnie specjał barmański, zazwyczaj znajdziemy receptury uwzględniające wykorzystanie wódki. Aby móc się nacieszyć do woli wódką o smaku waty cukrowej, powinniśmy przygotować:

  • 40 ml wódki
  • jedną kulkę waty cukrowej o dowolnej barwie
  • opcjonalnie (odrobinę wody mineralnej gazowanej)

Jak przygotować drinka z watą cukrową o nazwie Cotton Candy Cocktail? Nic prostszego! W wybranym kieliszku umieśćmy słodki przysmak i zalejmy go porcją wódki. Jeśli mamy taką ochotę – dodajmy również odrobinę wody mineralnej. Woda mineralna zamiast wódki to natomiast świetny wybór dla wszystkich tych, którzy poszukują drinka z watą cukrową w wersji bezalkoholowej! Niezależnie od tego, na którą opcję ostatecznie postawimy – widok znikającej pod wpływem kontaktu z cieczą waty będzie doprawdy spektakularny! A co zostanie nam po zakończeniu obserwacji? Pyszna wódka o smaku waty cukrowej o apetycznym zabarwieniu!

 

Oczywiście wódka to zaledwie jeden z trunków, które dobrze odnajdą się w towarzystwie waty cukrowej. Inny ciekawy przepis na drinka z watą cukrową sugeruje nam, abyśmy z watą cukrową zestawili wódkę o posmaku truskawkowym (lub inną ciekawą wersją smakową czystej, np. wiśniową lub malinową) i likier triple sec. Oto właściwe dawkowanie wymienionych składników:

  • 45 ml likieru triple sec
  • 25 ml wódki smakowej
  • porcja waty cukrowej (najlepiej o różowej barwie!)

Wszystkie składniki blendujemy wraz z lodem. W ten sposób jesteśmy w stanie uzyskać intrygujący koktajl z watą cukrową o niezwykle apetycznej, piankowej, konsystencji. Oczywiście do przygotowania wariacji na temat drinka o nazwie Cotton Candy Cocktail możemy wykorzystać wybraną przez nas watę cukrową o dowolnym smaku i kolorze, pamiętając, że to jej wygląd będzie warunkował barwę drinka. Wybierając alkohol do naszego eksperymentu barmańskiego, możemy postawić zarówno na wódkę (lub np. likier) w pełni współgrający z charakterem waty, jak i specjał o innym smaku, który będzie w stanie stworzyć z nią ciekawe, nieoczywiste połączenie.

 

Bardzo ciekawym drinkiem z watą cukrową, który przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom tequili (lecz oczywiście nie tylko im), jest koktajl o nazwie Cotton Candy Margarita. Jakie składniki są niezbędne do stworzenia tej kompozycji?

  • 30 ml tequili
  • 20 ml soku z limonki (lub cytryny)
  • 15 ml likieru typu triple sec
  • 30 ml wody mineralnej
  • porcja waty cukrowej różowej (lub innej)

Od czego zacząć? W pierwszej kolejności możemy, jeśli zależy nam na efektach wizualnych, ozdobić szkło koktajlowe crustą z cukru. W tym celu zwilżamy brzegi kieliszka sokiem z limonki, a następnie postawy go do góry nóżką na talerzu z cukrem. Tak, aby pokrył on brzegi szkła. Gotowe? Wspaniale. Teraz możemy wymieszać w shakerze wszystkie składniki oprócz waty. Następnie umieśćmy porcję waty w ozdobionym uprzednio w szkle, po czym zalejmy ją koktajlem przygotowanym w shakerze barmańskim. Możemy teraz dodatkowo ozdobić koktajl, np. cząstką limonki lub plasterkiem pomarańczy. I to wszystko – przepyszny drink z watą cukrową, Cotton Candy Margarita, jest gotowy, aby oczarować szczęśliwego degustatora!

 

Szampan z watą cukrową

Przedstawiliśmy zatem przepisy, które z dużym prawdopodobieństwem przypadną do gustu zwłaszcza tym spośród koneserów, którzy w szczególności gustują w drinkach na bazie wódki. Na tym jednak nie kończą się nasze dzisiejsze propozycje! Kolejny przebojowy koktajl, który mamy przyjemność zaprezentować poszukiwaczom nowych smaków, to Szampan z watą cukrową. Przygotujmy:

  • 100 ml Szampana
  • porcję waty cukrowej (np. sprzedawanej w opakowaniach po 20 g)

Jak zaaranżować to niecodzienne spotkanie waty cukrowej i Szampana? Nic prostszego. Do smukłego kieliszka przeznaczonego do degustacji wina z bąbelkami wlejmy porcję naszego ukochanego Szampana. Teraz włóżmy do kieliszka porcję waty cukrowej. Ale tak, by nie stykała się z taflą wina. Połączenie może nastąpić dopiero w momencie, gdy przybliżymy kieliszek do ust. Teraz możemy oddać się degustacji! Warto zwrócić uwagę, że połączenie Szampana i waty cukrowej wygląda nieziemsko. Zwłaszcza wtedy, gdy w upalny dzień, np. podczas imprezy ogrodowej, zestawimy schłodzone wino o różowej barwie z tak samo różową watą! Czy jesteśmy w stanie przyrządzić koktajl, który jeszcze bardziej kojarzyłby nam się z beztroską zabawą?

Oczywiście przygotowując drinka Szampan z watą cukrową, możemy również postąpić inaczej – najpierw umieścić w kieliszku watę, a dopiero wtedy wlać do niego porcję wina. W ten sposób będziemy mieli okazję nacieszyć się spektakularnym widokiem znikającej waty, która odda swoją barwę winu!

Dodając watę cukrową do Szampana, możemy pomyśleć również o innych dodatkach, które będą w stanie uczynić koktajl jeszcze bardziej wyjątkowym. Jako „urozmaicacz” sprawdzi się np. likier typu triple sec. Tak jak w poprzednim opisywanym przypadku umieśćmy w kieliszku porcję waty cukrowej. Teraz dolejmy odrobinę likieru, a po chwili dodajmy jeszcze 100 ml Szampana. Wata cukrowa powinna zniknąć, wzbogacają nasz koktajl o kolejne ciekawe akcenty smakowe. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, abyśmy wykorzystali jeszcze trochę smakołyku celem udekorowania koktajlu! Oczywiście w kwestii dekoracji mamy o wiele więcej do powiedzenia – możemy spotęgować wrażenia estetyczne, zdobiąc drinka żelkami, ekologicznymi palemkami lub słomką, czy też crustą, którą pokryjemy na samym początku brzegi kieliszka.

 

Prosecco z watą cukrową

O ile wybór Szampana do drinka z watą cukrową okaże się z pewnością najwłaściwszym rozwiązaniem dla wszystkich zagorzałych zwolenników tych doskonałych win musujących z Francji, pragniemy zaznaczyć, że może zastąpić go również innego rodzaju wino musujące. Zwolennicy win hiszpańskich mają prawo postawić na słynną Cavę, fani trunków niemieckich – np. na Sekt. Warto pod uwagę wziąć również orzeźwiające wina węgierskie, jak np. polecane przez Winnicę Lidla białe Firzzante, Paulus czy różowe Garamvári Evolution Rosé Brut. Sprawdzi się również lekki owocowy napój na bazie wina Sangría Solegria, Receta Tradicional, czy też jedno z win bezalkoholowych. Pyszny koktajl musujący z watą cukrową możemy przecież przygotować również w wersji bezalkoholowej!

Jeśli jednak pragniemy zdecydować się na Cotton Candy Cocktail w wersji z bąbelkami i procentami, właściwym wyborem okaże się z pewnością Prosecco z watą cukrową. Ten włoski specjał wywodzący się z regionu Veneto coraz częściej wybierany bywa w charakterze alternatywy dla Szampana, którą z wielką radością można raczyć się zarówno w związku ze świętowaniem ważnych okazji, jak i na co dzień. I nic w tym dziwnego – olbrzymia ilość ciekawych winnych propozycji o zróżnicowanej barwie, stopniu wytrawności czy nasyceniu dwutlenkiem węgla sprawia, że wino Prosecco pokocha dosłownie każdy. Koneserów pragnących osobiście przekonać się, jak wielki potencjał drzemie w tych najpopularniejszych (obok Lambrusco) włoskich winach musujących, zachęcamy do zajrzenia do zakładki Prosecco na stronie Winnicy!

No dobrze – przyznajemy się bez bicia, że nieco rozpłynęliśmy się na myśl o licznych walorach smakowych i zapachowych wina z odmiany Glera. Jak jednak pić Prosecco z watą cukrową? Otóż – jak tylko chcemy. Możemy zatem po prostu umieścić w schłodzonym kieliszku porcję waty cukrowej, a następnie zalać winem musującym, czy też ozdobić watą cukrową kieliszek, w którym wcześniej umieściliśmy już Prosecco. Mamy prawo również ugiąć się pod presją, a więc pójść na słodki kompromis i postawić na ciąg wata cukrowa – Prosecco – wata cukrowa (dla dekoracji). Podobnie jak oryginalny Szampan, Prosecco z watą cukrową dobrze będzie współgrać również z likierem triple sec. W każdym przypadku zapewniamy, że degustator dostanie zaproszenie na niepowtarzalną ucztę dla zmysłów!

Skoro już tyle napisaliśmy o bogactwie różnorodności win Prosecco, które możemy połączyć z watą cukrową, warto pochylić się nad naszymi licznymi możliwościami wyboru. Zestawiając bowiem wino o określonych walorach smakowo-aromatycznych oraz wizualnych i łącząc je z określonym smakiem waty cukrowej, możemy uzyskać jeszcze ciekawsze kompozycje. Jakieś przykłady? Róż lubi się z różem, a słodki smak waty stworzy bardzo ciekawy kontrast z wytrawnym smakiem wina, dlatego watę cukrową różową (np. truskawkową) warto zestawić z winem Prosecco Extra Dry Rosé, Mionetto. Ten delikatnie wytrawny i wybitnie owocowy trunek stworzy bardzo harmonijne połączenie ze słodkim smakołykiem, a jego czarująca różowa barwa wprowadzi w doskonały nastrój. Może nawet romantyczny? A gdyby tak zaserwować właśnie to Prosecco z watą cukrową naszej sympatii podczas najbliższej randki?

A co, jeśli mamy akurat pod ręką watę cukrową zieloną, czyli jabłkową, i pragniemy wybrać do niej jakieś dobre Prosecco? W takim przypadku nie popełnimy błędu, stawiając np. na białe Prosecco Extra Dry, Cin&Cin, łagodnie wytrawne, rześkie, w którego bukiecie rozpoznamy m.in. soczyste owoce występujące w towarzystwie równie soczystych jabłek. Jeśli natomiast obawiamy się zbyt dużego kontrastu między wytrawnym smakiem wina a bezkompromisową słodyczą waty, odpowiednim Prosecco do waty cukrowej okaże się np. półwytrawne Prosecco Dry, Grande Conte. Jest przyjemnie perliste i pachnie świeżymi owocami – wszystko to sprawia, że stworzy bardzo ciekawy duet z watą cukrową o intensywnie owocowym posmaku. Prosecco odpowiednie do waty cukrowej to oczywiście również to półsłodkie. Jeśli z jakichś przyczyn nie będziemy jednak w stanie znaleźć trunku w takiej wersji smakowej, możemy postawić na innego rodzaju wino musujące. Czy możemy wymienić choć jeden warty uwagi zamiennik? Naturalnie! Naszym pierwszym wyborem stałby się węgierski półsłodki Muskat Mezei Muscotály Demi–Sec. Każdy koneser złakniony egzotycznych akcentów z radością rozpozna w nim m.in. ananasa, brzoskwinię, liczi i melona. Jego letni, niezobowiązujący charakter czyni go wymarzonym dodatkiem do różnego rodzaju deserów. Cóż to oznacza? Mianowicie to, że świetnie będzie smakował również jako drink z watą cukrową!

 

Wata cukrowa do drinków w whisky i ginem

A zatem ustaliliśmy, że wata cukrowa do drinków przyda nam się wtedy, gdy do ich stworzenia wykorzystamy również wódkę, likier, wino musujące czy składniki bezalkoholowe, jak woda mineralna czy sok. Czy na tym wyczerpują się nasze pomysły? Oczywiście, że nie! Na sam koniec zostawiliśmy sobie jeszcze dwie wymyślne propozycje. Pierwsza z nich to Old Fashioned Cotton Candy Drink. Do przyrządzenia tego specjału wykorzystamy:

  • 40 ml whiskey (najlepiej amerykańskiej żytniej lub bourbona)
  • chlust wody mineralnej
  • kilka kropel bittersa
  • kostkę cukru
  • porcję waty cukrowej

Na dnie szklanki umieśćmy kostkę lodu i nasączmy ja kilkoma kroplami bittersa. Następnie dodajmy odrobinę wody i zmiażdżmy kostkę przy użyciu muddlera. Teraz wrzućmy kilka kostek lodu i dolejmy alkohol. Całość wymieszajmy. Przyszła kolej na watę cukrową do drinka! Najlepiej naszym zdaniem sprawdzi się ta o smaku pomarańczowym, chociaż możemy oczywiście wybrać naszą ulubioną wersję!

Ostatnia z naszych propozycji to Cotton Candy Drink Pink Gin. Do jego przyrządzenia wykorzystamy:

  • 40 ml ginu (najlepiej, gdyby udało nam się dostać gin różowy)
  • 20 ml syropu cukrowego
  • 60 ml różowego wina
  • porcję różowej waty cukrowej

Gin wymieszajmy z syropem cukrowym shakerze, a następnie przelejmy mieszankę do kieliszka koktajlowego. Następnie dolejmy porcję wina różowego (upewnijmy się, że zostało nieco miejsca w kieliszku) i dodajmy watę cukrową w taki sposób, aby nie stykała się ona z drinkiem. Cotton Candy Drink Pink Gin jest gotowy do wypróbowania!

To wszystko, co przygotowaliśmy na dziś w temacie drinków z watą cukrową. Dość już czytania, czas na degustację! Jak widać, zarówno wata, którą możemy kupić w gotowych porcjach, jak i ta, którą postanowimy przygotować samodzielnie (przy użyciu specjalnej maszyny), znajdzie bardzo szerokie zastosowanie barmańskie. Jesteśmy pewni, że zarówno nam, jak i naszym przyjaciołom będzie ona w stanie zapewnić sentymentalną podróż do lat młodzieńczych, o tyle ciekawszą, że zakrapianą wysokiej jakości alkoholem. Chociaż przypominamy, że drinki z watą cukrową sprawdzają się świetnie również w wydaniu bezalkoholowym! Tak czy inaczej – nawet jeśli będziemy traktować ją w charakterze guilty pleasure, to jednak tej przyjemności chyba nie warto sobie odmawiać!

 

 

Czytaj także:

Jakie wino musujące wybrać do drinków? Szampan, Prosecco, Cava czy Cremant? Czym się kierować i na co zwrócić uwagę?

Wino brzoskwiniowe – słodki obiekt pożądania!

Wino bezalkoholowe – 8 faktów, które musisz o nim wiedzieć!

Wódka brzoskwiniowa – jak pić? 10 przepisów na drinki z nią!

Czas na słodkie zamieszanie!

Drinki z Prosecco – 7 przepisów!

4 drinki z wódką i sokiem bananowym

Drinki z ginem i sokiem ananasowym – udowodnimy Ci, że warto!

Drinki z ginem i grenadiną – idealne na każdą imprezę!

Prosecco – jak pić i co dodawać do tego trunku?

Z czym pić Prosecco? Kilka przepisów prosto z Włoch!