5 drinków z czerwonym winem
Szukasz inspirujących przepisów na drinki, które całkowicie odmienią charakter twoich imprez? Chcesz zaskoczyć znajomych i przygotować dla nich coś specjalnego? A może sam lubisz eksperymentować? Koniecznie wypróbuj nasze przepisy na drinki z czerwonym winem w roli głównej!
Drinki z czerwonym winem niewątpliwie wprowadzą powiew świeżości na twoich imprezach i pozytywnie zaskoczą znajomych. Dlaczego? Mało kto wie, że wino czerwone stanowi idealną podstawę wielu drinków, nadając im unikalnego smaku i charakteru. Co więcej, możesz do nich dodawać rozmaite soki, syropy, a nawet mocniejsze alkohole. Dzięki temu, masz szanse uzyskać niepowtarzalne smaki, które rozpieszczą kubki smakowe i wprawią w zachwyt twoich gości. Oto ciekawe i proste drinki z winem!
Przepis na drink z winem wytrawnym – Calimacho
Ten pochodzący z kraju Basków napój alkoholowy zachwyci cię swoim niepodrabialnym smakiem. Jest też niezwykle prosty i szybki w przygotowaniu. Podstawę oryginalnego drinka stanowi wino wytrawne czerwone, do którego dodaje się colę oraz kilka kostek lodu. U wielbicieli nieco słodszych smaków dobrze sprawdzi się jednak również wino półsłodkie.
SKŁADNIKI:
wino wytrawne czerwone,
wola,
lód.
WYKONANIE:
Drinka przygotuj w proporcji 1:1. Do wysokiej lub niskiej szklanki wrzuć lód, a następnie wlej schłodzone wytrawne wino czerwone (lub ewentualnie półsłodkie) i uzupełnij zimną colą.
Przepis na drink z winem wytrawnym czerwonym – Tinto De Verano
To kolejna propozycja, którą Hiszpanie chętnie serwują w upalne lato. Napój oryginalnie przygotowywany jest z czerwonego wytrawnego wina oraz Gaseosy, czyli gazowanej wody sodowej. Tej ostatniej próżno szukać w polskich sklepach, dlatego możesz przygotować drink z oranżadą pomarańczową lub cytrynową albo ewentualnie Spritem.
SKŁADNIKI:
wino wytrawne czerwone,
oranżada cytrynowa lub pomarańczowa albo Sprite,
lód.
WYKONANIE:
Drink przygotuj w proporcji 1:1. W kieliszku umieść lód, a następnie wlej czerwone wytrawne wino.
Szkło uzupełnij oranżadą. Serwuj mocno schłodzone.
Przepis na hiszpański drink z winem – Sangria
Wyjątkowy drink pochodzący z Walencji, który błyskawicznie zrobił furorę na całym półwyspie Iberyjskim. To nie dziwi, bo Sangria stanowi połączenie wytrawnego wina z owocami, które gasi pragnienie i daje przyjemne uczucie orzeźwienia. W tym przepisie możesz wykorzystać również wino czerwone słodkie i różne kompozycje owocowe – wszystko zależy od twojej wyobraźni.
Napój warto przygotowywać w dzbanku i podawać dobrze schłodzony.
SKŁADNIKI:
butelka wytrawnego wina,
150 ml koniaku,
2 pomarańcze,
2 zielone jabłka,
2 brzoskwinie,
2 cytryny,
gruszka,
szczypta cynamonu (opcjonalnie),
300 ml wody sodowej gazowanej lub Sprite,
lód.
WYKONANIE:
W dzbanku umieść lód, a następnie wyciśnij sok z połowy cytryny i pomarańczy. Pokrój i wrzuć resztę owoców.
Całość zalej winem, dodaj syrop, cynamon i brandy. Koktail wstaw do lodówki na dwie godziny. Przed serwisem dolej do dzbanka zimną wodę gazowaną i delikatnie wymieszaj.
Serwuj w kieliszkach do wina czerwonego lub koktailowych.
Przepis na drink z winem Cabernet Sauvignon
Cabernet Sauvignon to jedna z najlepszych odmian winogron, dzięki której drink zyskuje unikalny smak i charakter. Koktajl można przygotować z samym winem lub wzmocnić dodatkowo ognistą tequilą. Dzięki meksykańskiemu alkoholowi drink nabiera mocy i wyrazu.
SKŁADNIKI:
50 ml czerwonego wina Cabernet Sauvignon,
50 ml Tequili Silver,
20 ml likieru pomarańczowego,
15 ml soku z cytryny,
lód.
WYKONANIE:
Do shakera wrzuć lód i wlej wino czerwone Cabernet Sauvignon oraz pozostałe składniki. Potrząsaj mocno przez kilka sekund, a następnie przelej do kieliszka koktajlowego. Dodaj lodu i udekoruj kawałkiem cytryny. Eksperymentuj!
Zamiast likieru pomarańczowego możesz użyć likieru o smaku czarnej porzeczki lub jeżynowego.
Przepis na drink z winem Porto i wódką smakową
Przepis na drink z winem Porto i wódką smakową
SKŁADNIKI:
50 ml wina Porto,
20 ml wódki żurawinowej lub porzeczkowej,
15 ml likieru Chambord,
kilka kropli Angostury,
lód.
WYKONANIE:
Do kieliszka włóż kilka kostek lodu, a następnie wlej wódkę,
likier i 3-4 krople Angostury. Szkło uzupełnij schłodzonym Porto.