Drinki z winem nadal są stosunkowo mało popularne. A szkoda, bo wino nadaje alkoholowym koktajlom wyrazistego charakteru i ciekawego smaku. Co więcej, dzięki niższym procentom, pozwalają one na długą zabawę bez nieprzyjemnych dolegliwości następnego dnia! Sprawdź nasze propozycje!
Wino zwykle traktuje się jako alkohol, który jest dobry do picia sam w sobie. Warto jednak wiedzieć, że stanowi ono również idealną podstawę dla rozgrzewającego drinka na ciepło, jak i orzeźwiającego na upalne wieczory. Podczas tych ostatnich warto otworzyć się na wina białe, które świetnie komponują się z owocami, sokami czy napojami gazowanymi. Dobrze schłodzony drink da Ci chwilę wytchnienia w gorący wieczór, a przy okazji pozwoli delektować się niepowtarzalnym smakiem bez przykrych konsekwencji dnia następnego. Poznaj zatem ciekawe przepisy na drinki z winem!
Przepis na drink z winem wytrawnym – Calimocho
Calimocho to koktajl pochodzący z kraju Basków. Jest smaczny, a jednocześnie niezwykle prosty w wykonaniu. Przypadnie do gustu każdemu smakoszowi drinków, który nie lubi poświęcać zbyt dużo czasu na ich przygotowanie.
SKŁADNIKI:
- pół szklanki czerwonego wytrawnego wina
- pół szklanki coli
- lód
WYKONANIE:
Sam decydujesz jaką objętość będzie miał Twój drink - do niskiej lub wysokiej szklanki włóż lód oraz nalej do połowy jej wysokości czerwone wytrawne wino. Następnie uzupełnij szkło colą i delikatnie zamieszaj łyżeczką. Gotowe!
Przepis na drink z różowym winem – Royal Mojito
Klasyczne Mojito zna każdy koneser drinków. Warto zasmakować go jednak w nowej odsłonie – w połączeniu z różowym winem. Ty i twoi znajomi będziecie zachwyceni nietuzinkowym smakiem tego wyjątkowego napoju.
SKŁADNIKI:
- 45 ml białego rumu
- pół limonki
- kilka listków mięty
- 10 ml syropu cukrowego lub 2 łyżeczki cukru
- różowe, wytrawne wino do uzupełnienia
- lód
WYKONANIE:
Do wysokiej szklanki wyciśnij sok z połowy limonki, a następnie dodaj do niej skórkę, syrop cukrowy i kilka listków mięty. Przy pomocy muddlera nieco ugnieć składniki, dzięki czemu mięta i skórka limonki oddadzą swoje aromaty. Wrzuć lód, a następnie dodaj rum. Na koniec uzupełnij szklankę różowym wytrawnym winem. Ozdób listkami mięty i limonką.
Przepis na drink z wina białego – Szprycer
Szprycer to delikatny i orzeźwiający napój alkoholowy. Doskonale sprawdza się jako aperitif w upalne dni. Gasi pragnienie, przynosi ulgę podczas gorącego wieczoru i stanowi dobry wstęp do mocniejszych drinków. Szprycery możesz dowolnie urozmaicać, dodając do nich zamiast limonki czy cytryny na przykład pomarańczę, maliny czy wiśnie.
SKŁADNIKI:
- pół kieliszka białego wytrawnego lub półsłodkiego wina (zależnie od gustu)
- pół kieliszka wody sodowej
- pół limonki lub cytryny
- lód
WYKONANIE:
Do kieliszka na białe wino włóż kilka kostek lodu i dodaj sok z połowy limonki lub cytryny. Następnie dodaj wina i wody sodowej. Delikatnie zmieszaj składniki, a na koniec udekoruj drink kawałkiem cytryny lub limonki.
Drink z winem – Sangría
Przepisów na przygotowanie tego wyjątkowego hiszpańskiego drinka znajdziesz wiele. Jego podstawę zawsze stanowią jednak dobre czerwone wytrawne wina, a także dodatek w postaci mocniejszego trunku, na przykład brandy czy wermutu. Do Sangrii możesz dodawać owoce, soki, syropy, a nawet cynamon.
SKŁADNIKI:
- butelka czerwonego wina
- cytryna
- jabłko
- 2 brzoskwinie
- pomarańcza
- szczypta cynamonu (opcjonalnie)
- 30 ml syropu cukrowego lub 3-4 łyżeczki cukru
- 150 ml brandy
- 350 ml wody gazowanej
- lód
WYKONANIE:
W dzbanku umieść lód, a następnie wyciśnij sok z połowy cytryny i pomarańczy. Pokrój i wrzuć resztę owoców. Całość zalej winem, dodaj syrop, cynamon i brandy. Koktail wstaw do lodówki na dwie godziny. Przed serwisem dolej do dzbanka zimną wodę gazowaną i delikatnie wymieszaj. Serwuj w kieliszkach do wina czerwonego lub koktailowych.
Drink z winem słodkim na ciepło – Grzaniec
Ogromną zaletą wina jest to, że smakuje wybornie nie tylko na zimno, ale również na ciepło – jako grzaniec. Docenisz to zwłaszcza jesienią i zimą, kiedy masz ochotę na drinka, ale jednocześnie nie chcesz się schładzać zimnym napojem. Do przygotowania grzańca wykorzystuje się czerwone słodkie wina, które nadają trunkowi przyjemnej, słodkawej nuty.
SKŁADNIKI:
- szklanka wina słodkiego
- kilka goździków wedle uznania
- pomarańcza
- szczypta cynamonu
WYKONANIE:
Pokrój pomarańcze ze skórką. Do garnka wlej czerwone słodkie wino, a następnie pozostałe składniki. Gotuj 10-15 minut, a na koniec przez sitko przelej wywar do kufla lub kubka.