Witaj na WinnicaLidla.pl
serwisie z szerokim wyborem napojów alkoholowych.

Czy masz już ukończone 18 lat?
Informacja dotycząca przetwarzania danych osobowych.
*Pole wymagane
Prosimy o zapoznanie się z naszymi informacjami dotyczącymi polityki prywatności i ochrony danych osobowych.

Chcemy, aby korzystanie z naszej Witryny było komfortowe. W celu poprawy jakości funkcjonowania Serwisu i dostosowania treści reklamowych do Twoich preferencji, my i nasi zaufani partnerzy możemy przechowywać pliki cookies w Twojej przeglądarce i przetwarzać zawarte w nich dane osobowe analityczne i marketingowe. Kontynuując korzystanie z naszej Witryny bez zmiany prywatności ustawienia, wyrażasz zgodę na przechowywanie plików cookies w Twojej przeglądarce. Pamiętaj, że zawsze możesz się wycofać Twoja zgoda poprzez zmianę ustawień dotyczących plików cookies na zasadach opisanych w naszej Informacji dotyczącej plików cookie. Dodatkowe informacje o zasadach przetwarzania Twoich danych osobowych i przysługujących Ci prawach znajdziesz w naszej Polityce Prywatności.

Zapisz się do naszego newslettera

i zdobądź
kod rabatowy 20 zł
za jednorazową rezerwację
za minimalną kwotę 200 zł*

*Kodu rabatowego nie można łączyć z promocjami w serwisie winnicalidla.pl

Zacznij sezon na jesienne smaki i aromaty

Zacznij sezon na jesienne smaki i aromaty

Jesień to nie tylko paleta rozmaitych kolorów, ale i mnóstwo sezonowych smaków, aromatów, wobec których nie przejdziesz obojętnie. Śliwki, dynie, jabłka i gruszki pozwolą wyjść poza stereotypowe wyobrażenie jesieni, dalekie od typowych grzańców czy góralskich herbatek. To właśnie na ich bazie i alkoholi dostępnych na Winnicy przygotujesz przesmaczne sezonowe drinki i odkryjesz jesień w zupełnie nowej odsłonie.
 

Jabłkowa sangria
 

Przygotuj:

1 butelkę wytrawnego białego wina

240 ml ciemnego rumu

60 ml likieru pomarańczowego

1 butelka gazowanego cydru jabłkowego

2 jabłka

2 gruszki

2 łyżki brązowego cukru

2 pałeczki cynamonu szczypta cynamonu

1,5 cm świeżego imbiru

2-3 goździki 


W sporym garnku zmieszaj wino, cukier, rum i likier.

Pokrój na kawałki jabłka i gruszki, a następnie wrzuć je do garnka wraz z cynamonem, imbirem i goździkami.

Przechowaj sangrię w lodówce przez min. 4 godziny.

Dodaj do wychłodzonego trunku gazowany cydr jabłkowy.

Podawaj w kieliszkach z plasterkami jabłka i pałeczką cynamonu (dla dekoracji).
 

Gruszkowy Collins
 

Nie przegap chwili, gdy gruszka stanie się miękka, łatwo poddająca się pod palcami. Wtedy będzie soczysta i idealnie sprawdzi się w tym jesiennym prostym drinku na bazie wódki.
 

Przygotuj:

40 ml wódki

20 ml soku z cytryny

10 ml syropu cukrowego

1 gruszkę wodę gazowaną lub lemoniadę (do uzupełnienia)

kostki lodu  


Połowę gruszki, sok z cytryny i syrop cukrowy dodaj do shakera. Ugnieć wszystko.

Przelej do szklanki z lodem, odcedzając gruszkę.

Uzupełnij wodą gazowaną lub lemoniadą.

Podawaj z kawałkami gruszki (dla dekoracji).

TIP:

Syrop cukrowy zrobisz z 200 ml wody i 100 g cukru. Mieszaj na wolnym ogniu aż cukier rozpuści się. Odstaw do ostygnięcia. Gotowy syrop w szczelnym pojemniku możesz trzymać w lodówce nawet do 3 tygodni.
 



Old Fashioned ze śliwką.
 

Nie przegap chwili, gdy gruszka stanie się miękka, łatwo poddająca się pod palcami. Wtedy będzie soczysta i idealnie sprawdzi się w tym jesiennym prostym drinku na bazie wódki.
 

Przygotuj:

50 ml ciemnego rumu

2 łyżeczki konfitury śliwkowej

śliwki w occie

3 krople angostury aromatic bitters

kostki lodu


 Rum, konfiturę, kostki lodu i angosturę dodaj do shakera lub słoika wypełnionego lodem.

Mieszaj energicznie przez 30 sekund.

Przelej wszystko przez sitko (może być takie do herbaty) do szklanki do whisky z kostkami lodu.

Udekoruj śliwkami w occie nabitymi na szpadkę.

Whisky sour z dynią
   

Dynia to więcej możliwości niż kremowa czy halloweenowe lampiony z groźnymi minami. Użyj jej do sezonowego rozgrzewającego drinka, który zachwyci Cię również soczyście pomarańczową barwą.
   

Przygotuj:

50 ml whisky

15 ml syropu z dyni

20 ml soku z cytryny

białko jajka

3-4 krople angostury aromatic bitters

kostki lodu

 chili (przyprawa)

pestki dyni


 Dodaj wszystkie składniki do shakera i wstrząsaj energicznie przez ok. 15 sekund.

Przelej drinka do szklanki z lodem.

Udekoruj pestkami dyni i szczyptą chili.

TIP:

Dodaj do rondelka:

szklankę obranej i pokrojonej w kostkę dyni,

200 g brązowego cukru,

szczyptę chili,

askę cynamonu,

2 gwiazdki anyżu,

100 g imbiru w plastrach.

 

Gotuj powoli aż cukier się rozpuści a dynia rozpadnie. Wyjmij cynamon, anyż, imbir, a następnie zblenduj resztę. Przecedź przez sito do butelki. Gotowy syrop możesz przechowywać w lodówce nawet przez 2 tygodnie.
 



Już wiesz, jak połączyć sezonowe owoce i warzywa, aby jesień smakowała i pachniała niesztampowo. Te przepisy to świeży pomysł na jesień; inny niż ten, który proponował w znanej piosence Czesław Niemen. Jesień nie musi być melancholijna. To dobra pora na to, aby mieć frajdę z komponowania składników dostarczanych przez naturę i Winnicę Lidla.