Zacznij sezon na jesienne smaki i aromaty
Jesień to nie tylko paleta rozmaitych kolorów, ale i mnóstwo sezonowych smaków, aromatów, wobec których nie przejdziesz obojętnie. Śliwki, dynie, jabłka i gruszki pozwolą wyjść poza stereotypowe wyobrażenie jesieni, dalekie od typowych grzańców czy góralskich herbatek. To właśnie na ich bazie i alkoholi dostępnych na Winnicy przygotujesz przesmaczne sezonowe drinki i odkryjesz jesień w zupełnie nowej odsłonie.
Jabłkowa sangria
Przygotuj:
1 butelkę wytrawnego białego wina
240 ml ciemnego rumu
60 ml likieru pomarańczowego
1 butelka gazowanego cydru jabłkowego
2 jabłka
2 gruszki
2 łyżki brązowego cukru
2 pałeczki cynamonu szczypta cynamonu
1,5 cm świeżego imbiru
2-3 goździki
W sporym garnku zmieszaj wino, cukier, rum i likier.
Pokrój na kawałki jabłka i gruszki, a następnie wrzuć je do garnka wraz z cynamonem, imbirem i goździkami.
Przechowaj sangrię w lodówce przez min. 4 godziny.
Dodaj do wychłodzonego trunku gazowany cydr jabłkowy.
Podawaj w kieliszkach z plasterkami jabłka i pałeczką cynamonu (dla dekoracji).
Gruszkowy Collins
Nie przegap chwili, gdy gruszka stanie się miękka, łatwo poddająca się pod palcami. Wtedy będzie soczysta i idealnie sprawdzi się w tym jesiennym prostym drinku na bazie wódki.
Przygotuj:
40 ml wódki
20 ml soku z cytryny
10 ml syropu cukrowego
1 gruszkę wodę gazowaną lub lemoniadę (do uzupełnienia)
kostki lodu
Połowę gruszki, sok z cytryny i syrop cukrowy dodaj do shakera. Ugnieć wszystko.
Przelej do szklanki z lodem, odcedzając gruszkę.
Uzupełnij wodą gazowaną lub lemoniadą.
Podawaj z kawałkami gruszki (dla dekoracji).
TIP:
Syrop cukrowy zrobisz z 200 ml wody i 100 g cukru. Mieszaj na wolnym ogniu aż cukier rozpuści się. Odstaw do ostygnięcia. Gotowy syrop w szczelnym pojemniku możesz trzymać w lodówce nawet do 3 tygodni.
Propozycja Winnicy:
-
-
- Wyspy Karaibskie
- 46% Zawartość alkoholu
-
- Dania
- 40% Zawartość alkoholu
Old Fashioned ze śliwką.
Nie przegap chwili, gdy gruszka stanie się miękka, łatwo poddająca się pod palcami. Wtedy będzie soczysta i idealnie sprawdzi się w tym jesiennym prostym drinku na bazie wódki.
Przygotuj:
50 ml ciemnego rumu
2 łyżeczki konfitury śliwkowej
śliwki w occie
3 krople angostury aromatic bitters
kostki lodu
Rum, konfiturę, kostki lodu i angosturę dodaj do shakera lub słoika wypełnionego lodem.
Mieszaj energicznie przez 30 sekund.
Przelej wszystko przez sitko (może być takie do herbaty) do szklanki do whisky z kostkami lodu.
Udekoruj śliwkami w occie nabitymi na szpadkę.
Whisky sour z dynią
Dynia to więcej możliwości niż kremowa czy halloweenowe lampiony z groźnymi minami. Użyj jej do sezonowego rozgrzewającego drinka, który zachwyci Cię również soczyście pomarańczową barwą.
Przygotuj:
50 ml whisky
15 ml syropu z dyni
20 ml soku z cytryny
białko jajka
3-4 krople angostury aromatic bitters
kostki lodu
chili (przyprawa)
pestki dyni
Dodaj wszystkie składniki do shakera i wstrząsaj energicznie przez ok. 15 sekund.
Przelej drinka do szklanki z lodem.
Udekoruj pestkami dyni i szczyptą chili.
TIP:
Dodaj do rondelka:
szklankę obranej i pokrojonej w kostkę dyni,
200 g brązowego cukru,
szczyptę chili,
askę cynamonu,
2 gwiazdki anyżu,
100 g imbiru w plastrach.
Gotuj powoli aż cukier się rozpuści a dynia rozpadnie. Wyjmij cynamon, anyż, imbir, a następnie zblenduj resztę. Przecedź przez sito do butelki. Gotowy syrop możesz przechowywać w lodówce nawet przez 2 tygodnie.
Propozycja Winnicy:
-
- Szkocja
- Single Malt
- 47,8% Zawartość alkoholu
- Ekskluzywna kompozycja najbardziej wyszukanych szkockich whisky, z których najmłodsze leżakowały co najmniej 25 lat. Właśnie w tym wariancie, pierwszym naprawdę luksusowym, whisky Chivas Regal została wprowadzona na rynek w 1909 roku. Dostępna jest w limitowanych seriach, w indywidualnie numerowanyc...
-
-
-
- Wyspy Karaibskie
- 44,7% Zawartość alkoholu
Już wiesz, jak połączyć sezonowe owoce i warzywa, aby jesień smakowała i pachniała niesztampowo. Te przepisy to świeży pomysł na jesień; inny niż ten, który proponował w znanej piosence Czesław Niemen. Jesień nie musi być melancholijna. To dobra pora na to, aby mieć frajdę z komponowania składników dostarczanych przez naturę i Winnicę Lidla.