Jakie wino na chłodne jesienne wieczory? Czerwone!
Po jaki gatunek wina sięgnąć, poszukując trunku, który uprzyjemni nam refleksyjny wieczór w połowie chłodnego października lub jeszcze mniej przyjaznego listopada? Oczywiście aromatyczny napitek o rubinowej barwie. W tych okolicznościach sprawdzi się bez wątpienia dobre wino czerwone półwytrawne lub wytrawne. Nie popełnimy błędu, wybierając Cabernet Franc, np. Cabernet Franc, Takler, Szekszárd, wino wyróżniające się kusząco cierpkimi taninami, wyczuwalną kwasowością i intensywnie rozgrzewającym alkoholem. Dobrym wyborem może okazać się także intensywnie owocowy Pinot Noir, np. chilijski Pinot Noir Gran Reserva, V – Selection, pasujący idealnie do potraw mięsnych i specjałów kuchni włoskiej. Koneserom, którzy pragną, aby jesienne wino pozwoliło w trakcie degustacji choć na chwilę przenieść się myślami do cieplejszych zakątków świata, polecamy wina Cabernet Sauvignon pochodzące z półkuli południowej – z Australii, Chile czy RPA. Poszukujesz kolejnych inspiracji? Zobacz, jakie jesienne wino poleca www.winnicalidla.pl.
Białe jesienne wino? Czemu nie!
Latem zazwyczaj sięgamy po lekkie i orzeźwiające białe wina, często te z bąbelkami, takie jak włoskiego Prosecco czy hiszpańska Cava. Jesienią natomiast możemy postawić na trunki nieco bardziej wyraziste, które mogłyby przytłoczyć konesera w lipcowym upale. Dobre wino białe półwytrawne wydaje się optymalnym rozwiązaniem dla każdego smakosza, który pragnie jesienią degustować znakomite trunki o słomkowej barwie. Ciekawym wyborem może okazać się Gewurztraminer z Alzacji o przyjemnym owocowo-kwiatowym bukiecie i smaku oraz dość długim finiszu. Dokonując selekcji trunków na jesień, powinniśmy uwzględnić nasze kulinarne upodobania. W trakcie tej pory roku bardzo chętnie spożywamy grzyby – jaki trunek komponuje się dobrze z tego rodzaju leśnymi specjałami? W szczególności chcielibyśmy polecić wytrawnego Rieslinga, czy wino Chardonnay, np. Chardonnay, Los Haroldos.
Jakie wino do grzańca?
Grzaniec z wina to jeden z jesiennych i zimowych specjałów. Błyskawicznie rozgrzewa, wybornie smakuje, a do tego wypełnia cały dom wspaniałym zapachem! Jakie wino do grzańca jednak wybrać? Wszystko zależy od naszych indywidualnych preferencji – może być to zarówno wino czerwone słodkie i półsłodkie, jak i półwytrawne i wytrawne. Świetne czerwone wino do grzańca to np. wieloszczepowe Soft Smooth Red “Purple Heron”, Western Cape. Jeśli jednak postawimy na wino półwytrawne lub wytrawne, zawsze możemy później grzańca dosłodzić przy użyciu miodu! A co jeśli chodzi o grzaniec z wina białego? To dobre rozwiązanie dla wszystkich tych, którym zależy na tym, aby rozgrzewające wino było nieco delikatniejsze i lżejsze w smaku. Podobnie jak w przypadku wina czerwonego, możemy wybrać ulubiony przez nas gatunek trunku. Dowiedz się, jakie wino na grzańca polecają nasi eksperci!
Jak zrobić grzane wino?
Aby przygotować grzańca z pomarańczą i goździkami, powinniśmy wybrane przez nas wino na jesień wlać do garnka i podgrzać na małym ogniu. Następnie dodajmy do niego kilka plastrów pomarańczy, cynamon, gałkę muszkatołową, goździki i imbir. Jeśli do przygotowania specjału wykorzystaliśmy wino półwytrawne lub wytrawne, możemy osłodzić go łyżką miodu. Całość podgrzewajmy przez kilka minut, nie przestając mieszać składników. Pamiętajmy, aby naszego grzanego wina nie zagotować!Przed podaniem można gotowy grzaniec przelać przez sitko z drobnymi oczkami. Jeśli potrzebujesz dodatkowych porad i innych przepisów na jesienne wino, zajrzyj do naszego tekstu Grzaniec – jak zrobić!
Wino na chłodne wieczory to zatem zawsze dobre rozwiązanie – niezależnie od tego, czy pragniemy spędzić nieco czasu z naszymi najbliższymi z kieliszkiem wybornego trunku w dłoni, czy też przygotować aromatyczne grzane wino, które pozwoli nam pokochać jesień. W kolejnym wpisie przedstawimy nasze konkretne propozycje specjałów na tę porę roku – zaglądaj regularnie na blog www.winnicalidla.pl dla cennych inspiracji!