Białe wino do 50 zł – wyjątkowy smak w przystępnej cenie
Czy należysz do tych smakoszy, którzy od win o intensywnie czerwonej barwie zdecydowanie wolą wina białe? A zatem ten tekst jest stworzony dla Ciebie. Pochylamy się w nim nad najciekawszymi trunkami z tej kategorii w bardzo przystępnej cenie. Wybierz białe wino do 50 zł na najbliższą degustację ze znajomymi!
Odkryj najlepsze białe wina do 50 zł – sprawdzone rekomendacje
Każde dobre wino do 50 zł ma swoje określone ulubione sytuacje kulinarne. Białe najlepiej czuje się w towarzystwie drobiu, ryby, owoców morza czy miękkich serów. Dodatkowo wino słodkie o białym kolorze idealnie podkreśli smak owoców czy owocowych deserów. Wśród najwyżej cenionych win białych znajdują się w końcu wyborne wina z bąbelkami, Szampany i nie tylko, które trudno zastąpić podczas celebracji i których nie mogło zabraknąć w naszym tekście. Interesuje Cię dobre wino do 50 zł? W takim razem rzuć okiem na wyselekcjonowane przez naszego sommeliera butelki.
Białe wino do 50 zł – najlepsze propozycje na każdą okazję
Niżej znajdziesz dobre białe wino do 50 zł, które uczyni niejedną okazję jeszcze bardziej wyjątkową. Wśród naszych typów są napitki ze wszystkich najważniejszych krajów słynących z produkcji dobrego białego wina. Zaspokój swoją ciekawość – oto one!
Chardonnay “The Howlings” – zaczynamy od dobrego wina białego z Nowego Świata, choć z międzynarodowej odmiany. To zrównoważone i stylowe wino wytrawne pochodzi z południowo-wschodniej Australii, z Limestone Coast. Dobre dla fanów kwasowych nutek i umiarkowanie intensywnego bukietu (choć niezwykle ciekawego pod względem obecnych w nim niuansów). Wyczujesz w nim tak oryginalne aromaty jak miechunka peruwiańska, kreda i skóra, którym towarzyszą pieczone jabłko, kandyzowany ananas, toffi i biały pieprz. Specjał odpowiedni do picia solo, jako dodatek do potraw z drobiu, serów pleśniowych, ryb i grillowanych warzyw.
Prosecco Treviso Extra Dry, Hikkih – klasyczne włoskie Prosecco, w łagodnym wydaniu, w którym pobrzmiewają echa win półsłodkich. W apetycznym bukiecie m.in. grejpfrut, zielone jabłko i ananas. Na podniebieniu bardzo przyjemne bąbelki. To uniwersalne w zestawieniach kulinarnych Prosecco nada się do toastów i jako towarzysz lekkich dań, a nawet jako baza do wystrzałowych koktajli, do których należą Aperol Spritz, Bellini, Martini Fiero, czy też sprawdzone połączenie wina z bąbelkami ze Sprite’em. Co oczywiste – nigdy nie zawodzi bez dodatków lub z odrobiną wody mineralnej, z mrożonymi owocami zamiast kostek lodu!
Fiano, Feudi del Duca – wybór dla tych, którzy poszukują oryginalnych, antycznych smaków. To dobre białe wino pochodzące z południa Włoch, z regionu Puglia, otrzymywane ze starożytnej odmiany Fiano, odznacza się bardzo intensywnym aromatem i smakiem. Wyczujesz w nim m.in. liczi, kwiaty akacji, miód lipowy oraz ananasa. To trunek o złożonej budowie i wyrazistym finiszu. Bardzo dobry do ekskluzywnej kolacji o szczególnym znaczeniu, podczas której zaserwujesz owoce morza, przyrządzoną po mistrzowsku rybę lub pierś z kurczaka. To półwytrawne wino zdecydowanie najlepiej smakuje schłodzone do temperatury 8-10 st. C.
Moscato d’Asti, Poderi del Cordiere – czy wiesz, że włoskie wina musujące to nie tylko Prosecco z odmiany Glera? Jeśli masz słabość do win z bąbelkami, rzuć też okiem na Moscato d’Asti, czyli półsłodki Muskat z Piemontu. To lekkie wino półsłodkie posiada letni, przyjemnie owocowy bukiet, w którym morele, liczi, miód i ananas współgrają z różą, czarną herbatą czy… groszkiem. Smakosze z pewnością docenią kontrast, jaki zapewnia lekkość struktury w zestawieniu z bogactwem zapachów. Do czego polecamy trunek? Chociażby do deserów. Sprawdza się również jako nieco słodszy niż zazwyczaj aperitif.
Chardonnay Gran Reserva Medalla Real, Santa Rita – trunek, od którego warto rozpocząć poznawanie win białych z Chile. Na nietuzinkowy charakter tego wina produkowanego w Dolinie Limari wpływ ma chłodny, oceaniczny klimat. Owiewane morską bryzą winogrona Chardonnay zyskują na swojej kwasowości, co finalnie przekłada się na bardzo rześki charakter trunków. Wino cieszy zaraz po przelaniu do kieliszka apetyczną cytrynową barwą. Cytryny i innych cytrusów sporo jest też w bukiecie. Zadziornej kwasowości towarzyszy dobrze zintegrowany, rozgrzewający alkohol. Potencjał foodpairingowy tego wina docenisz m.in., podając je do homara, halibuta, a nawet – uwaga – duszonej wieprzowiny.
Chardonnay “Josefine”, Weinkenner, Pfaffl – kolejny wśród naszych polecajek reprezentant rodziny Chardonnay. Na samym początku pisaliśmy o winie z Australii, teraz prezentujemy wino z Austrii. Trunek należy do specjalnie przygotowana dla Winnicy Lidla serii win od mistrza winiarstwa, Romana Josefa Pfaffa. Winnica Pfaffl należy do najwyżej cenionych przez znawców domów wina z Dolnej Austrii, o czym świadczy szereg przyznanych mu nagród branżowych. Barwa – żółta, wzbogacana przez zielone i srebrne przebłyski. W zapachu – ananas, brzoskwinia, banan i miód. W ustach trunek okazuje się bardzo soczysty, wzbogaca doświadczenie degustatorskie o śmietankę i jabłko oraz nuty mineralne. Z czym pić? Z Twoimi ulubionymi daniami na bazie białego mięsa, makaronem z białym sosem i grzybami. Świetnie podkreśli smak miękkich serów, a także zaprezentuje się bez żadnych dodatków.
Riesling – Gewürztraminer “Tete–á–Tete”, Deidesheimer Weinmanufaktur – mieszanka dwóch przebojowych szczepów, z których słynie nasz zachodni sąsiad. Pozostając w germańskim kręgu kulturowym, polecamy specjał z niemieckiego regionu Pfalz. Łagodny klimat i żyzne gleby tworzą idealne warunki dla białych odmian, które po procesie winifikacji cieszą smakoszy świeżością i obfitością charakterystycznych nut mineralnych oraz ziemnych. To półwytrawne wino czerpie to, co najlepsze od obu cenionych i bardzo dobrze znanych odmian – także polskim konsumentom. Rieslingowi zawdzięcza swoją charakterystyczną kwasowość, a Gewurztraminerowi – bukiet bogaty w niuanse kwiatowe i soczyste owoce. Tę bardzo udaną kompozycję polecamy oczywiście do dań rybnych i delikatnych potraw na bazie białego mięsa, warzyw (świeżych i grillowanych) czy ostrych dań inspirowanych specjałami z Dalekiego Wschodu. Nie popełnisz również błędu, delektując się nim w towarzystwie owoców. Uwaga – wszystkich smakoszy żyjących w duchu eko na pewno ucieszy wiadomość, że wino to, które bez obaw mogą spożywać weganie, to certyfikowany ekologiczny produkt.
Riesling 50 Trocken, Schloss Johannisberg – tym razem czysty niemiecki Riesling. Trunek zwracający uwagę bardzo ciekawym bukietem, w którym goszczą tak interesujące zapachy, jak nafta i suszone morele, konwalie i pieczone jabłko. W ustach jest równie ciekawie. Wino o wyrazistej kwasowości i kruchości. Wszystko to wzbogacają delikatne nuty cukru resztkowego. Ciekawy jest też finisz – w nim królują akcenty mineralne. W formie ciekawostki warto wyjaśnić, skąd w nazwie ta 50. Otóż wskazuje ona na szerokość geograficzną, która jeszcze niedawno uważana była za północną, nieprzekraczalną dla hodowców odmiany, granicę. Jak się jednak okazuje, odmiana radzi sobie nawet w nieco chłodniejszym klimacie. I to właśnie północny chłód jest czynnikiem, który decyduje o wyjątkowej rześkości opisywanego Rieslinga. Do czego podawać? Do sałatek i gotowanych warzyw, miękkich, jakościowych serów oraz makaronów z białym sosem.
Chenin Blanc Signature Collection, Spier – a teraz coś z zupełnie innej beczki, a nawet półkuli. Polecane wino wytrawne to tropikalny napitek z Republiki Południowej Afryki. Wyczujesz w nim brzoskwinię, liczi, pomarańczę i mandarynki. Wyrazisty smak współgra z kwasowością i ciepłymi procentami. Na finiszu nieco słodyczy, cieszy też oleista struktura. Dobrze smakuje w towarzystwie szerokiej gamy potraw. Nie pożałujesz, jeśli zestawisz je z pizzą i rybą w cytrynowym sosie. Latem nie możesz odmówić sobie przyjemności degustacji ze szparagami w roli głównej! Wino dość mocne, bo liczące aż 13,5% alkoholu. Dla najbardziej satysfakcjonujących wrażeń degustatorskich serwuj w temperaturze 10–12 st. C.
Chardonnay, American Wings – wino udowadniające, że także w Stanach Zjednoczonych niezawodna odmiana Chardonnay czuje się bardzo dobrze. Zwłaszcza wtedy, gdy zapozna się ją z doborowym towarzystwem szczepów Colombard i Muscat! Ten świetny kupaż z Kalifornii przywołuje swoim zapachem skojarzenia takie jak ananas, banan, gruszka, toffi czy wanilia. Smak tego dobrego wina białego do 50 zł ucieszy koneserów, którzy docenią szlachetną cierpkość wina wytrawnego. Do drobiu w każdej postaci, gotowanych, pieczonych i smażonych warzyw i serów. Nasz sommelier podpowiada, że wyjątkowo błyszczy z serem Mahón z hiszpańskiej Minorki. Wino odpowiednie dla wegan.
Crémant de Loire Brut – dowód na to, że nie tylko Szampany to francuskie wina musujące zasługujące na uroczystą degustację. Jakościowe, produkowane metodą szampańską wino Crémant pochodzi z Doliny Loary i bazuje na szczepach takich jak Chenin Blanc, Cabernet Franc, Chardonnay oraz Pinot Noir. Zapewnia zatem okazję, by podczas jednej degustacji poznać to, co najlepsze we francuskiej tradycji winiarskiej! W zapachu m.in. zielone jabłko, grejpfrut, migdały i miód. Najlepiej smakuje naprawdę zimne, w temperaturze 6-8 st. C. Idealne do wznoszenia toastów w zacnym gronie! Naprawdę godna alternatywa dla o wiele bardziej znanych trunków z bąbelkami jak wspomniane Szampany, Prosecco czy Cava.
Sauvignon Blanc, Alpaca – dobre białe wino z Chile. Bazujący na szczepie Sauvignon Blanc trunek odznacza się bukietem o średniej intensywności zapachów. Dominują w nim jabłko, mirabelka, gruszka i agrest. Przyjemna, łagodna kwasowość oraz rozgrzewający alkohol. Bardzo dobry wybór na niezobowiązujące wino, które nie przyćmi swoją intensywnością posiłku, ale podkreśli jego najważniejsze cechy zapachowe i smakowe.
Białe wina do 50 zł – jakie wybory są warte uwagi?
Wymienione i opisane wina do 50 zł o białej barwie prezentują całą okazałość kategorii. Oczywiście to zaledwie skromna reprezentacja win białych dostępnych w katalogu Winnicy Lidla. Znajdziesz tam dziesiątki innych białych win do 50 zł czekających na odkrycie przez poszukiwaczy nowych aromatów i smaków. Po sprawdzeniu naszych propozycji koniecznie daj też szansę robiącym furorę winom z Węgier! Ponadto, jeśli tym, czego szukasz, jest tanie wino białe wytrawne, możesz zajrzeć do kategorii wino do 30 zł. Gwarantujemy, że również tam znajdziesz interesujące specjały w preferowanej przez Ciebie barwie.
Przy okazji sprawdź też, jakie dobre białe wino czeka na koneserów w kategorii wino do 100 zł, wino do 200 zł oraz w końcu, w przeznaczonej dla najbardziej wymagających konsumentów, kategorii wino do 300 zł.
Czytaj także:
Wino do 30 złotych – które warto wybrać?
Wino do 50 złotych – jak wybrać perełkę?
Jakie wino do 100 złotych wybrać?
Wino na majówkę 2022 – podpowiadamy, co wybrać w przedziale do 30, 50 i 100 zł!
Wino dla kobiety – 7 pewniaków prezentowych!
Czym się różni wino białe od czerwonego? 10 różnic!
Wino lekkie na lato – 5 propozycji
Smak i gatunek wina – jak rozróżnić?
20 win dla początkujących smakoszy!