Wina hiszpańskie — klasyfikacja
Wina hiszpańskie dzieli się między innymi uwzględniając miejsce pochodzenia. Wyróżnić można tutaj:
- Vino de Mesa — mianem tym określa się wina hiszpańskie, które spełniają wszystkie niezbędne wymogi technologiczne oraz sanitarne.
- Vino de la Tierra — określenie to odnosi się do win, w przypadku których dysponujemy informacją odnośnie tego, z jakiej części kraju pochodziły grona wykorzystane do ich produkcji.
- Denominacion de Origen — dobre hiszpańskie wino wytwarzane w określonym regionie winiarskim, które spełnia wszystkie wymogi organu nadzorczego.
- Denominacion de Origen Calificada — wysokiej jakości trunki produkowane z zachowaniem szeregu restrykcyjnych reguł.
- Vino de Pago — wina hiszpańskie, które pochodzą z konkretnej posiadłości o wieloletniej tradycji i wysokiej renomie.
- Joven — to wina młode, określenie odnoszące się do win hiszpańskich, które nie dojrzewały w beczkach.
- Roble — trunki, które przez kilka miesięcy dojrzewały w beczkach.
- Crianza — wina, które dojrzewały przez minimum 2 lata, z czego przez pół roku w beczkach (dotyczy to czerwonych odmian). Wina białe oraz różowe tego typu dojrzewają natomiast co najmniej 1 rok, z czego 6 miesięcy w beczkach.
- Reserva — określane w ten sposób czerwone wina dojrzewają przez minimum 3 lata, z czego przez 1 rok w beczkach, a białe oraz różowe — co najmniej 2 lata, z czego pół roku w beczkach.
- Gran Reserva — to czerwone wina hiszpańskie, które dojrzewały przez minimum 5 lat, z czego 1,5 roku w beczkach oraz białe i różowe, które dojrzewały co najmniej 4 lata, z czego pół roku w beczkach. Dla regionów Rioja i Ribera del Duero normy przy winach czerwonych są surowsze, wymagają minimalnie dwóch lat dojrzewania w beczkach przy 5 letnim, całkowitym czasie dojrzewania.
- Wino Taron Crianza — dobre hiszpańskie wytrawne wino czerwone z regionu Rioja. Do jego produkcji wykorzystywane są mające ponad 50 lat grona. Trunek został wykonany w 95% ze szczepu Tempranillo i 5% z Mazuello. Przez 12 miesięcy leżakował on w dębowych beczkach. To wino hiszpańskie czerwone ma ciemną, wiśniową barwę. Wyraźnie wyczuwalne są tutaj nuty owocowe oraz dębowe.
- Wino Lapillus Joven — organiczne wino hiszpańskie wytrawne z regionu Ribera del Duero. Ma barwę ciemną, purpurową. W winie wyczuć można aromaty maliny, jeżyny, śliwki oraz czereśni. Na podniebieniu trunek ten jest mocno rozgrzewający i ściągający. Znakomicie komponować będzie się on ze średnio twardym serem Manchego, kiełbasą chorizo, pieczonym drobiem oraz grillowaną wołowiną.
- Wino Visigodo — orzeźwiające, soczyste, białe wino z Hiszpanii, produkowane w regionie Rueda ze szczepu Sauvignon Blanc. Cechuje się ono wyraźną kwasowością. To popularne wino hiszpańskie ma zapach agrestu, marakui oraz liści porzeczki. Bardzo dobrze sprawdzi się w roli dodatku do świeżego sera koziego, owoców morza, wieprzowej skórki torresmo smażonej w głębokim tłuszczu czy krokietów ziemniaczanych.
- Wino Vinya Carles Crianza — wino hiszpańskie z Katalonii, które przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom ciężkich trunków. Do jego produkcji wykorzystane zostały 2 odmiany winogron: Carignan oraz Grenache. To hiszpańskie czerwone wino ma ciemną, purpurowo
—rubinową barwę. Na uwagę zasługują tu cierpkie garbniki oraz rozgrzewający alkohol. Trunek smakuje truskawkowym dżemem, owocami leśnymi oraz czarnym pieprzem. To świetny dodatek do steków oraz pieczeni.
Jeżeli chodzi natomiast o czas dojrzewania, wina hiszpańskie dzieli się na:
Jakie wino z Hiszpanii wybrać?
Gdzie znaleźć dobre hiszpańskie wino wytrawne czy wino półwytrawne? Z pomocą przychodzi Winnica Lidla, która umożliwia wygodne zarezerwowanie wybranych alkoholi przez Internet. Osobom, które chciałyby nieco bliżej poznać wina hiszpańskie, polecić możemy następujące trunki:
Więcej informacji na temat godnych polecenia win hiszpańskich znajdziecie we wpisie 8 win hiszpańskich, których musisz spróbować!.
Jeżeli do tej pory nie mieliście jeszcze okazji spróbować hiszpańskiego wina, koniecznie wypróbujcie jednego z trunków dostępnych w Winnicy Lidla.