Cava — najsłynniejsze hiszpańskie wino musujące
Wino Cava wytwarzane jest metodą tradycyjną. Jej cechą charakterystyczną jest fakt, iż druga fermentacja odbywa się w butelce. Sprawia to, że trunek ten jest nieco bardziej wyrazisty niż Prosecco, a bąbelki musują tu znacznie intensywniej.
Ponad 95% wina musującego Cava wytwarzane jest w zlokalizowanym w Katalonii regionie Penedès.
Minimalny czas dojrzewania tego trunku wynosi 9 miesięcy. Jeżeli jest on dłuższy, na etykiecie spotkać można się z określeniem reserva, które odnosi się do win musujących na osadzie drożdżowym przez co najmniej 15 miesięcy. Wina musujące z oznaczeniem gran reserva leżakują natomiast przez minimum 30 miesięcy. Warto zdawać sobie sprawę z faktu, iż czas trwania tego procesu w znaczący sposób wpływa na smak oraz aromat hiszpańskiego wina musującego Cava. Im jest on dłuższy, tym staje się ono pełniejsze oraz bogatsze i wyraźniej wyczuwalne są w nim nuty tostowe oraz maślane. Trunek leżakujący przez krótki czas jest natomiast soczysty oraz mocno owocowy.
Jak pić wino Cava?
Wino Cava Gran Reserva Extra Brut oraz Cava Brut Nature serwować powinno się w towarzystwie dań mięsnych oraz mocno doprawionych potraw. Związane jest to z faktem, iż są to trunki mocno wytrawne, o wyrafinowanym smaku.
Cava Brut oraz Cava Brut Reserva świetnie komponować będą się z przekąskami na bazie dojrzewających szynek i serów, a także potrawami na bazie grillowanych ryb oraz owoców morza.
Cava Extra Seco i Cava Seco to trunki, które dobre sprawdzą się w połączeniu z delikatnymi wędlinami, kwaśnymi potrawami i suszonymi owocami.
Różowa odmiana Cavy — Rosado to natomiast znakomity dodatek do dań z ryżu i deserów.
Wino musujące Cava Lidl
Winnica Lidla to miejsce, gdzie w kilka chwil zarezerwujecie hiszpańskie wino musujące Cava. Do wyboru są tutaj następujące trunki:
- Wino Cava Arestel Brut Reserva — wino wytrawne wytwarzane metodą tradycyjną, gdzie dwutlenek węgla uzyskiwany jest na skutek wtórnej fermentacji butelkowej. To białe wino musujące produkowane jest z zastosowaniem winogron ze szczepów Xarello, Parellada oraz Macabeo. Złożona struktura aromatów to zasługa trwającego minimum 9 miesięcy leżakowania nad osadem drożdżowym w butelkach. Wino Cava pachnie grejpfrutem, jabłkami, prażonymi migdałami oraz ciastem drożdżowym i ma zrównoważony smak. Znakomicie sprawdzi się jako aperitif oraz dodatek do potraw na bazie drobiu, cielęciny, ryb czy owoców morza.
- Wino Cava Extra Brut — hiszpańskie białe wino musujące produkowane metodą tradycyjną z winogron zebranych w 2016 roku. Ma ono słomkowozielonkawą barwę, a po nalaniu do kieliszka wyraźnie się pieni. W ustach musuje długo i obficie. W bukiecie wina Cava wyczuć można aromaty mirabelki, grejpfruta, zielonego jabłka, miodu oraz ciasta drożdżowego. Ma ono wytrawny, orzeźwiający smak. Najlepiej serwować je z tłustymi daniami z dodatkiem gęstych sosów.
- Wino Cava Arestel Brut — trunek o zapachu miodu, pieczonego jabłka, rodzynek i prażonych migdałów. Wino to ma wytrawny i zrównoważony smak. Podać można je zarówno do lekkiej przekąski, jak i potrawy przyrządzonej z wykorzystaniem drobiu, ryb czy owoców morza.
- Cava Brut Gran Cuvée — orzeźwiające wino musujące o wyraźnej kwasowości. Na uwagę zasługuje tu intensywne musowanie w ustach oraz złożony bukiet owocowo-spożywczy. Wino to pachnie grejpfrutem, mango, jabłkiem oraz prażonymi migdałami.
Jeżeli potrzebujecie dodatkowych informacji na temat wina musującego Cava, zajrzyjcie do wpisu Wino musujące Cava — co musisz o nim wiedzieć?.
Cava to trunek, który przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom lekkich, orzeźwiających win musujących.
Przypominamy tylko, że obok wina Cava istnieje jeszcze legendarne Prosecco