Witaj na WinnicaLidla.pl
serwisie z szerokim wyborem napojów alkoholowych.

Czy masz już ukończone 18 lat?
Informacja dotycząca przetwarzania danych osobowych.
*Pole wymagane
Prosimy o zapoznanie się z naszymi informacjami dotyczącymi polityki prywatności i ochrony danych osobowych.

Chcemy, aby korzystanie z naszej Witryny było komfortowe. W celu poprawy jakości funkcjonowania Serwisu i dostosowania treści reklamowych do Twoich preferencji, my i nasi zaufani partnerzy możemy przechowywać pliki cookies w Twojej przeglądarce i przetwarzać zawarte w nich dane osobowe analityczne i marketingowe. Kontynuując korzystanie z naszej Witryny bez zmiany prywatności ustawienia, wyrażasz zgodę na przechowywanie plików cookies w Twojej przeglądarce. Pamiętaj, że zawsze możesz się wycofać Twoja zgoda poprzez zmianę ustawień dotyczących plików cookies na zasadach opisanych w naszej Informacji dotyczącej plików cookie. Dodatkowe informacje o zasadach przetwarzania Twoich danych osobowych i przysługujących Ci prawach znajdziesz w naszej Polityce Prywatności.

Zapisz się do naszego newslettera

i zdobądź
kod rabatowy 20 zł
za jednorazową rezerwację
za minimalną kwotę 200 zł*

*Kodu rabatowego nie można łączyć z promocjami w serwisie winnicalidla.pl

Wino białe

Wino to wytwarzane jest z winogron białych (choć może być produkowane również z czerwonych). Posiada barwę od srebrzysto-zielonkawej poprzez żółto-złotawą do ciemnobursztynowej. Powstaje w wyniku fermentacji czystego soku z wyciśniętych winogron. Typowe aromaty win białych to jabłka, cytrusy, owoce tropikalne oraz kwiaty – lilie, frezje, rumianek. Wina białe zazwyczaj mają wyższą kwasowość od win czerwonych i najczęściej nie zawierają garbników (odpowiadających za cierpki smak). Właściwości ściągające wyczujemy, jeżeli trunek dojrzewał w drewnianych beczkach, ale i tak będą one znacznie delikatniejsze niż w winach czerwonych. Wina białe pasują do owoców morza, lekkich sałatek, ryb – a te o mocniejszej budowie można połączyć z białymi mięsami, również w cięższych, śmietanowych sosach.

111 produktów

na stronę
    • Wytrawne
    • Białe
    • Węgry
    • 4/5 Intensywność
    • wieloszczepowe
    Generosa, Mór, Paulus
    Wieloszczepowy kupaż z regionu Mór. Wino pachnie aromatami dojrzałej gruszki, moreli, ananasa. W kieliszku wyczuwalne są również lekkie akcenty wiórek kokosowych i słodkiej śmietanki. Smak zrównoważony, obfity, ale nie oleisty. Efekt kruchości struktury tworzy soczysta, orzeźwiająca kwasowość. Znako...

    Wino

    Generosa, Mór, Paulus

    27,99 zł
    750ml
    • Wytrawne
    • Białe
    • Węgry
    • 3/5 Intensywność
    • Pinot Blanc, Traminer
    Chanson, Pannonhalma, Cseri
    Kupaż odmian Pinot Blanc i Traminer z regionu Pannonhalma. Wino pachnie umiarkowanie intensywnie, po podgrzaniu i napowietrzeniu aromaty ulegają intensyfikacji. Rozpoznać tu można akcenty gotowanych warzyw sałatkowych - selera, pietruszki, marchwi oraz dojrzałej gruszki, mokrej kredy, płatków róży i...

    Wino

    Chanson, Pannonhalma, Cseri

    29,99 zł
    750ml

111 produktów

na stronę

Wina białe

 

Wbrew pozorom wino białe powstaje nie tylko z jasnych odmian winogron. Również ciemne winogrona mogą dać wino białe, tajemnica tkwi w oddzieleniu skórek i pestek winogron od pozostałej części owocu. Większość produkowanych na świecie białych win to wina wytrawne. Jest jednak całkiem sporo odstępstw od tej zasady. To, jakie białe wino wybrać, zależy wyłącznie od naszych preferencji smakowych oraz potraw, do których chcemy je serwować. Mimo popularności białych win wytrawnych bez problemu znajdziemy też białe wina półwytrawne, półsłodkie czy słodkie. Białe wino ma wiele zastosowań. Możemy podać je przed posiłkiem jako aperitif, do samego posiłku, jako deser, czy pomiędzy posiłkami jako orzeźwiający napój na upalny letni dzień.

 

Jakie kieliszki do białego wina?   

 

Chcesz podać do posiłku białe wino i nie wiesz jakie kieliszki wybrać? Idealne kieliszki do wina białego powinny być nieco węższe i smuklejsze niż kieliszki do wina czerwonego. Białe wino nie wymaga, aż tak dużej powierzchni kontaktu z powietrzem w celu uwolnienia swoich aromatów. Białe wina podajemy najczęściej schłodzone, w związku z czym kieliszek do białego wina powinien mieć odpowiednio długą nóżkę. Umożliwia to trzymanie kieliszka za nóżkę, dzięki czemu nie ogrzewamy wina ciepłem naszych dłoni. Do młodych białych win o kwiatowych czy owocowych nutach wybieramy wąskie kieliszki o kształcie zbliżonym do tulipana. W przypadku win białych, nieco starszych, o bardziej złożonym bukiecie możemy wybrać szerszy kieliszek z lekko wydłużoną czaszą.

   

W jakiej temperaturze pić białe wino?   

 

Zasadniczo wino białe podajemy w niższej temperaturze niż wino czerwone. Dużo zależy jeszcze od gatunku i rodzaju wina, które podajemy. Najbardziej schłodzone powinny być białe wina  likierowe. Muscat de Frontignan czy Muscat de Rivesaltes podać możemy już w temperaturze 4°C.  Wina musujące, jak Prosecco czy hiszpańska Cava serwujemy w przedziale od 8 do 10 stopni Celsjusza. Rocznikowe Szampany, wina z regionów Franciacorta i Cava, powinny być już nieco cieplejsze, tj. 10-12 stopni. Lekkie, pełne  tropikalnych, owocowych aromatów wina ciche, jak: Pinot Grigio, Sauvignon Blanc, Muscadet czy Riesling  podajemy w temperaturze 8-10°C.  Nieco bardziej złożone i cięższe białe wina, na przykład te z Burgundii, smakować będą lepiej, podane w wyższej temperaturze, idealnie 12 stopni Celsjusza.

   

Wino białe - kalorie   

   

Białe wino ma zwykle nieco mniej kalorii niż odpowiadające mu smakiem wino czerwone. Różnica ta jest jednak naprawdę nieznaczna. W kieliszku (120 ml) białego wina wytrawnego znajduje się 79 kcal. Nieco bardziej kaloryczne są białe wina półwytrawne. W jednym kieliszku takiego wina jest niecałe 100 kcal. Najbardziej kaloryczne są oczywiście wina słodkie. Spożywając kieliszek takiego wina musimy liczyć się z tym, że ma on nieco ponad 110 kcal.