Witaj na WinnicaLidla.pl
serwisie z szerokim wyborem napojów alkoholowych.

Czy masz już ukończone 18 lat?
Informacja dotycząca przetwarzania danych osobowych.
*Pole wymagane
Prosimy o zapoznanie się z naszymi informacjami dotyczącymi polityki prywatności i ochrony danych osobowych.

Chcemy, aby korzystanie z naszej Witryny było komfortowe. W celu poprawy jakości funkcjonowania Serwisu i dostosowania treści reklamowych do Twoich preferencji, my i nasi zaufani partnerzy możemy przechowywać pliki cookies w Twojej przeglądarce i przetwarzać zawarte w nich dane osobowe analityczne i marketingowe. Kontynuując korzystanie z naszej Witryny bez zmiany prywatności ustawienia, wyrażasz zgodę na przechowywanie plików cookies w Twojej przeglądarce. Pamiętaj, że zawsze możesz się wycofać Twoja zgoda poprzez zmianę ustawień dotyczących plików cookies na zasadach opisanych w naszej Informacji dotyczącej plików cookie. Dodatkowe informacje o zasadach przetwarzania Twoich danych osobowych i przysługujących Ci prawach znajdziesz w naszej Polityce Prywatności.

Zapisz się do naszego newslettera

i zdobądź
kod rabatowy 20 zł
za jednorazową rezerwację
za minimalną kwotę 200 zł*

*Kodu rabatowego nie można łączyć z promocjami w serwisie winnicalidla.pl

Wino białe

Wino to wytwarzane jest z winogron białych (choć może być produkowane również z czerwonych). Posiada barwę od srebrzysto-zielonkawej poprzez żółto-złotawą do ciemnobursztynowej. Powstaje w wyniku fermentacji czystego soku z wyciśniętych winogron. Typowe aromaty win białych to jabłka, cytrusy, owoce tropikalne oraz kwiaty – lilie, frezje, rumianek. Wina białe zazwyczaj mają wyższą kwasowość od win czerwonych i najczęściej nie zawierają garbników (odpowiadających za cierpki smak). Właściwości ściągające wyczujemy, jeżeli trunek dojrzewał w drewnianych beczkach, ale i tak będą one znacznie delikatniejsze niż w winach czerwonych. Wina białe pasują do owoców morza, lekkich sałatek, ryb – a te o mocniejszej budowie można połączyć z białymi mięsami, również w cięższych, śmietanowych sosach.

140 produktów

na stronę
    • Wytrawne
    • Białe
    • Australia
    • 3/5 Intensywność
    • Sauvignon Blanc
    Sauvignon Blanc, 19 Crimes
    Pachnące kwiatami i owocami tropikalnymi wino z odmiany Sauvignon Blanc. W kieliszku, zapach tego dobrej jakości australijskiego wina wytrawnego przypomina marakuję, morelę, mandarynkę, dojrzałą miechunkę peruwiańską oraz kwiaty lipy i czarny bez. W ustach dominuje kwasowość a towarzyszy jej subteln...

    Wino

    Sauvignon Blanc, 19 Crimes

    59,99 zł
    750ml
    • Półwytrawne
    • Białe
    • Hiszpania
    • 1/5 Intensywność
    • wieloszczepowe
    Sangre de Toro,  Torres
    Bezalkoholowe wino z Hiszpanii. Jego smak zawdzięczamy nowoczesnej technologii oddzielania alkoholu od wina. W bukiecie wyczuć tutaj można aromaty dojrzałych i pieczonych jabłek, kandyzowanego ananasa, banana i karmelu. W ustach, wyraźna kwasowość skłania do oceny smaku na poziomie półwytrawnym - ch...

    Wino

    Sangre de Toro, Torres

    39,99 zł
    750ml
    • Półsłodkie
    • Białe
    • Hiszpania
    • 2/5 Intensywność
    • wieloszczepowe
    Cava Semi-Seco, Rondel Gold
    Znakomite jako aperitif, pasować będzie również z deserami, potrawami w drobiu czy przekąskami warzywnymi. Półsłodkie wino musujące Cava to trunek wyprodukowany metodą tradycyjną polegającą na uzyskaniu dwutlenku węgla podczas wtórnej fermentacji butelkowej.W zapachu wina pojawiają się aromaty przyp...

    Wino

    Cava Semi-Seco, Rondel Gold

    39,99 zł
    750ml
    • Wytrawne
    • Białe
    • Hiszpania
    • 3/5 Intensywność
    • Verdejo, Sauvignon Blanc
    Altozano, Verdejo - Sauvignon Blanc, Finca Constancia
    Białe, wytrawne hiszpańskie wino, produkowane ze szczepów Verdejo i Sauvignon Blanc.Wino posiada wyraźną, słomkowo-żółtą barwę. Dobrze zbalansowana struktura cieszy podniebienie lekką kwasowością i łagodnie rozgrzewającym alkoholem. Aromaty wina są wyraźnie wyczuwalne, dojrzałe i przypominają figi, ...
    • Wytrawne
    • Białe
    • Hiszpania
    • 2/5 Intensywność
    • Albarino
    Inexplorado Albarino | 0,75L | 12%
    Świeże, aromatyczne białe hiszpańskie wino z nadmorskiego, północnego regionu Hiszpanii - Rias Baixas. Poczujemy w kieliszku przyjemną cytrusową świeżość, zielone jabłko, agrest i mineralną nutę soli morskiej. W ustach lekkie, świeże z wyczuwalną cytrusową kwasowością. Podczas degustacji urzeka s...

    Wino

    Inexplorado Albarino | 0,75L | 12%

    39,99 zł
    750ml

140 produktów

na stronę

Wina białe

 

Wbrew pozorom wino białe powstaje nie tylko z jasnych odmian winogron. Również ciemne winogrona mogą dać wino białe, tajemnica tkwi w oddzieleniu skórek i pestek winogron od pozostałej części owocu. Większość produkowanych na świecie białych win to wina wytrawne. Jest jednak całkiem sporo odstępstw od tej zasady. To, jakie białe wino wybrać, zależy wyłącznie od naszych preferencji smakowych oraz potraw, do których chcemy je serwować. Mimo popularności białych win wytrawnych bez problemu znajdziemy też białe wina półwytrawne, półsłodkie czy słodkie. Białe wino ma wiele zastosowań. Możemy podać je przed posiłkiem jako aperitif, do samego posiłku, jako deser, czy pomiędzy posiłkami jako orzeźwiający napój na upalny letni dzień.

 

Jakie kieliszki do białego wina?   

 

Chcesz podać do posiłku białe wino i nie wiesz jakie kieliszki wybrać? Idealne kieliszki do wina białego powinny być nieco węższe i smuklejsze niż kieliszki do wina czerwonego. Białe wino nie wymaga, aż tak dużej powierzchni kontaktu z powietrzem w celu uwolnienia swoich aromatów. Białe wina podajemy najczęściej schłodzone, w związku z czym kieliszek do białego wina powinien mieć odpowiednio długą nóżkę. Umożliwia to trzymanie kieliszka za nóżkę, dzięki czemu nie ogrzewamy wina ciepłem naszych dłoni. Do młodych białych win o kwiatowych czy owocowych nutach wybieramy wąskie kieliszki o kształcie zbliżonym do tulipana. W przypadku win białych, nieco starszych, o bardziej złożonym bukiecie możemy wybrać szerszy kieliszek z lekko wydłużoną czaszą.

   

W jakiej temperaturze pić białe wino?   

 

Zasadniczo wino białe podajemy w niższej temperaturze niż wino czerwone. Dużo zależy jeszcze od gatunku i rodzaju wina, które podajemy. Najbardziej schłodzone powinny być białe wina  likierowe. Muscat de Frontignan czy Muscat de Rivesaltes podać możemy już w temperaturze 4°C.  Wina musujące, jak Prosecco czy hiszpańska Cava serwujemy w przedziale od 8 do 10 stopni Celsjusza. Rocznikowe Szampany, wina z regionów Franciacorta i Cava, powinny być już nieco cieplejsze, tj. 10-12 stopni. Lekkie, pełne  tropikalnych, owocowych aromatów wina ciche, jak: Pinot Grigio, Sauvignon Blanc, Muscadet czy Riesling  podajemy w temperaturze 8-10°C.  Nieco bardziej złożone i cięższe białe wina, na przykład te z Burgundii, smakować będą lepiej, podane w wyższej temperaturze, idealnie 12 stopni Celsjusza.

   

Wino białe - kalorie   

   

Białe wino ma zwykle nieco mniej kalorii niż odpowiadające mu smakiem wino czerwone. Różnica ta jest jednak naprawdę nieznaczna. W kieliszku (120 ml) białego wina wytrawnego znajduje się 79 kcal. Nieco bardziej kaloryczne są białe wina półwytrawne. W jednym kieliszku takiego wina jest niecałe 100 kcal. Najbardziej kaloryczne są oczywiście wina słodkie. Spożywając kieliszek takiego wina musimy liczyć się z tym, że ma on nieco ponad 110 kcal.