The store will not work correctly in the case when cookies are disabled.
Prosimy o zapoznanie się z naszymi informacjami dotyczącymi polityki prywatności i ochrony danych osobowych.
Chcemy, aby korzystanie z naszej Witryny było komfortowe. W celu poprawy jakości funkcjonowania Serwisu i dostosowania treści reklamowych do Twoich preferencji, my i nasi zaufani partnerzy możemy przechowywać pliki cookies w Twojej przeglądarce i przetwarzać zawarte w nich dane osobowe analityczne i marketingowe. Kontynuując korzystanie z naszej Witryny bez zmiany prywatności ustawienia, wyrażasz zgodę na przechowywanie plików cookies w Twojej przeglądarce. Pamiętaj, że zawsze możesz się wycofać Twoja zgoda poprzez zmianę ustawień dotyczących plików cookies na zasadach opisanych w naszej Informacji dotyczącej plików cookie. Dodatkowe informacje o zasadach przetwarzania Twoich danych osobowych i przysługujących Ci prawach znajdziesz w naszej Polityce Prywatności.
Wino to wytwarzane jest z winogron białych (choć może być produkowane również z czerwonych). Posiada barwę od srebrzysto-zielonkawej poprzez żółto-złotawą do ciemnobursztynowej. Powstaje w wyniku fermentacji czystego soku z wyciśniętych winogron. Typowe aromaty win białych to jabłka, cytrusy, owoce tropikalne oraz kwiaty – lilie, frezje, rumianek. Wina białe zazwyczaj mają wyższą kwasowość od win czerwonych i najczęściej nie zawierają garbników (odpowiadających za cierpki smak). Właściwości ściągające wyczujemy, jeżeli trunek dojrzewał w drewnianych beczkach, ale i tak będą one znacznie delikatniejsze niż w winach czerwonych. Wina białe pasują do owoców morza, lekkich sałatek, ryb – a te o mocniejszej budowie można połączyć z białymi mięsami, również w cięższych, śmietanowych sosach.
Winiarnia Cuatro Rayas, będąca symbolem innowacji i jakości, od lat zachwyca miłośników wina rzemieślniczym podejściem i zaangażowaniem w tworzenie wyjątkowych win, oddających swoim smakiem esencję pochodzenia. Prezentowany tutaj trunek powstał z winogron Verdejo pochodzących z winnic w wieku od 80 ...
Villa di Chiesa od Cantina Santadi to białe wytrawne wino o wyraźnym beczkowym charakterze. W kieliszku trunek charakteryzuje się atrakcyjną, złotawą barwą z delikatnymi zielonkawymi odblaskami sugerującymi wczesną jeszcze fazę rozwoju. Bukiet aromatyczny Villa di Chiesa jest złożony i intrygujący, ...
Amador Diez od Cuatro Rayas jest limitowaną edycją białego wina, produkowaną z wyselekcjonowanych, najlepszych partii winogron Verdejo z winnic regionu Rueda. Nazwa trunku upamiętnia Amadora Dieza de Íscar, jednego z założycieli winnicy. Na bogactwo i złożoność smakową trunku wpływ bezpośredni ma sp...
Latem i nie tylko, do deserów ale również jako aperitif. A jeśli we dwoje - to koniecznie z truskawkami Słodkie, lekko musujące wino Moscato d’Asti stanowić może deser sam w sobie lub towarzyszyć potrawom przy wielu okolicznościach. Wszystko zależy od naszej wyobraźni.Wino pachnie intensywnie, w buk...
Prosecco Brut Asolo Superiore, Borgo to eleganckie i wyrafinowane smakowo wino musujące. Trunek reprezentuje ograniczony geograficznie region Asolo, sąsiadujący ze znanymi apelacjami Conegliano i Valdobbiadene. Asolo posiada swoistą kombinację mikroklimatu i gleb, pozwalającą winiarzom na osiąganie ...
Wino musujące z regionu Valdobbiadene oznaczone na skali wytrawności jako Brut. W kieliszku, zaraz po nalaniu, obserwować można wyraźne spienienie. W ustach musowanie jest gęste i aksamitne. Aromatycznie i smakowo dominują tutaj aromaty białych kwiatów, owoców tropikalnych, migdałów i świeżego ciast...
Musujące wino z apelacji Valdobbiadene określone na podstawie stężenia cukru resztkowego mianem Extra Dry. Nalewając wino do kieliszka obserwujemy wyraźne spienienie powodujące później w ustach powstawanie gęstej i trwałej piany. Aromaty łatwo rozpoznawalne w bukiecie trunku to ananas, zielone jabłk...
Moscato d’Asti, Poderi del Cordiere to włoskie wino musujące z regionu Piemont, produkowane z winogron Moscato. Charakteryzuje się niskim poziomem alkoholu i naturalną słodyczą. Wino jest w ustach lekkie, o łagodnych właściwościach musujących. Uwodzi intensywnym bukietem, w którym bez problemu odnal...
Musujące wino z regionu Treviso, oznaczone klasyfikacją wytrawności Extra Dry. W ustach oprócz wyraźnej kwasowości wyczuwalny jest również lekki posmak słodyczy. Aromatycznie trunek jest bardzo łagodny a rozpoznawalny bukiet przypomina kompozycję akcentów grejpfruta, zielonego jabłka i ananasa. Muso...
Bezalkoholowy Riesling stanowi alternatywę dla tradycyjnego wina z procentami. Stworzony z myślą o osobach, które wybrały bezalkoholowy tryb życia, lub z innych powodów w ich diecie nie może pojawić się alkohol. Wino to stanowi doskonały dodatek do wielu rodzajów potraw. Pasuje np. do świeżych owców...
Chardonnay Gran Reserva Medalla Real od Santa Rita to wyjątkowej jakości białe wino produkowane w dolinie Limarí w Chile. Region Limarí słynie z chłodnego klimatu dzięki bliskości Pacyfiku (około 28 km od oceanu), morska bryza moderuje temperatury na winnicach zarówno w ciągu dnia, jak i nocy. Lokal...
Wino wieloszczepowe z uprawianych na dolnośląskiej winnicy białych odmian winorośli. Podczas degustacji w kieliszku zobaczyć możemy wyraźną, złotawo-słomkową barwę. W nosie wyraźnie wyczuwalne są aromaty gruszki, brzoskwini, czarnej porzeczki, ananasa, limonki oraz kwiatów czarnego bzu. Piękny bukie...
Tokaji Aszú 6 Puttonyos od Chateau Dereszla to jedno z najbardziej prestiżowych i cenionych węgierskich win słodkich. Trunek ten cechuje wyjątkowa głębia i świeżość bukietu, oraz zrównoważony, słodki smak. Po chwili napowietrzania wina w kieliszku rozpoznawalne są aromaty moreli, brzoskwini, miodu l...
Sauvignon Blanc to wyraźnie pachnące, umiarkowanie wytrawne wino z RPA. W bukiecie Sauvignon Blanc, Inthaba odnaleźć można akcenty owoców marakui, zielonych liści porzeczki, agrestu, soku z kwiatów czarnego bzu, dojrzałej brzoskwini oraz białego pieprzu. W ustach wino to jest przyjemnie rozgrzewając...
Insolia-Carricante “Falde” to wyjątkowe wino, które łączy w sobie cechy dwóch szczepów winorośli: Insolia i Carricante. Charakteryzuje się przejrzystością i jasnosłomkowym kolorem z zielonkawymi refleksami. W bukiecie wina wyczuwalne są delikatne aromaty cytryny, dojrzałego mango, pieczonego jabłka ...
Inthaba to wyjątkowe wino, które łączy w sobie najlepsze cechy trzech odmian winogron: Chardonnay, Chenin Blanc i Viognier.W bukiecie trunku dominuje świeży, owocowy aromat, składający się z nut dojrzałych jabłek i tropikalnych owoców, charakterystycznych dla Chardonnay. Chenin Blanc wnosi do kompoz...
Wino Lugana, Vignalago, w kieliszku cechuje się jasnym, zielonkawo-słomkowym kolorem, co zapowiada jego delikatny i świeży charakter. Aromat wina charakteryzuje się umiarkowaną intensywnością, z wyraźnymi nutami jabłka, grejpfruta, śliwki mirabelki, melona, miodu oraz kwiatów lipy. Aromaty te są nie...
Wino Mâcon-Villages “Les Burdines”, manifestuje swoją jakość poprzez jasną słomkowo-zielonkawą barwę symbolizującą czystość i prostotę charakterystyczną dla win z tego regionu. Profil aromatyczny wina jest subtelny, lecz dobrze wyczuwalny, z dominującymi nutami zielonego jabłka, białej brzoskwini i ...
Pouilly-Fumé, François Dubessy to młode i orzeźwiające w smaku wino z regionu Doliny Loary. W kieliszku prezentuje się w barwie jasnej, z delikatnymi, złocistymi refleksami. W bukiecie wina rozpoznać można aromaty limonki i grejpfruta, które łączą się z łagodnymi akcentami mineralnymi, przypominając...
Połączenie dwóch znanych odmian winogron: Grauburgunder i Chardonnay, daje w postaci opisywanego tutaj wina harmonijną kompozycję smaków i aromatów. Bukiet wina jest świeży, o charakterze owocowym - wyraźnie wyczuwalne są w nim aromaty zielonego jabłka, gruszki i cytrusów, które pięknie komponują si...
Pinot Gris Jean Neubert to białe wino, które bez trudu zyska sympatię miłośników półwytrawnych smaków. Pochodzi z malowniczej Alzacji, słynącej z win o wyjątkowym charakterze. Barwa tego wina przypomina jasne złoto, a w nosie ujawnia się mieszanka aromatów, od świeżych owoców jak jabłka i morele, po...
Cientoquince White Blend to wysokiej jakości białe wino produkowane przez argentyńską winiarnię Bodegas La Rosa, położoną w regionie Mendoza. Nazwa wina nawiązuje do 115-letniej historii produkcji wina w winiarni. Wino składa się z mieszanki kilku lokalnie uprawianych odmian winogron. Cientoquince m...
Roero Arneis to białe wino pochodzące z regionu Piemont w północnych Włoszech. Nazwa "Arneis" odnosi się do odmiany winorośli, z której zostało wyprodukowane, natomiast “Roero” to piemonckie wzgórza, znane z unikalnych cech glebowych i klimatycznych przekładających się na specyficzny charakter wina....
Wbrew pozorom wino białe powstaje nie tylko z jasnych odmian winogron. Również ciemne winogrona mogą dać wino białe, tajemnica tkwi w oddzieleniu skórek i pestek winogron od pozostałej części owocu. Większość produkowanych na świecie białych win to wina wytrawne. Jest jednak całkiem sporo odstępstw od tej zasady. To, jakie białe wino wybrać, zależy wyłącznie od naszych preferencji smakowych oraz potraw, do których chcemy je serwować. Mimo popularności białych win wytrawnych bez problemu znajdziemy też białe wina półwytrawne, półsłodkie czy słodkie. Białe wino ma wiele zastosowań. Możemy podać je przed posiłkiem jako aperitif, do samego posiłku, jako deser, czy pomiędzy posiłkami jako orzeźwiający napój na upalny letni dzień.
Jakie kieliszki do białego wina?
Chcesz podać do posiłku białe wino i nie wiesz jakie kieliszki wybrać? Idealne kieliszki do wina białego powinny być nieco węższe i smuklejsze niż kieliszki do wina czerwonego. Białe wino nie wymaga, aż tak dużej powierzchni kontaktu z powietrzem w celu uwolnienia swoich aromatów. Białe wina podajemy najczęściej schłodzone, w związku z czym kieliszek do białego wina powinien mieć odpowiednio długą nóżkę. Umożliwia to trzymanie kieliszka za nóżkę, dzięki czemu nie ogrzewamy wina ciepłem naszych dłoni. Do młodych białych win o kwiatowych czy owocowych nutach wybieramy wąskie kieliszki o kształcie zbliżonym do tulipana. W przypadku win białych, nieco starszych, o bardziej złożonym bukiecie możemy wybrać szerszy kieliszek z lekko wydłużoną czaszą.
W jakiej temperaturze pić białe wino?
Zasadniczo wino białe podajemy w niższej temperaturze niż wino czerwone. Dużo zależy jeszcze od gatunku i rodzaju wina, które podajemy. Najbardziej schłodzone powinny być białe wina likierowe. Muscat de Frontignan czy Muscat de Rivesaltes podać możemy już w temperaturze 4°C. Wina musujące, jak Prosecco czy hiszpańska Cava serwujemy w przedziale od 8 do 10 stopni Celsjusza. Rocznikowe Szampany, wina z regionów Franciacorta i Cava, powinny być już nieco cieplejsze, tj. 10-12 stopni. Lekkie, pełne tropikalnych, owocowych aromatów wina ciche, jak: Pinot Grigio, Sauvignon Blanc, Muscadet czy Riesling podajemy w temperaturze 8-10°C. Nieco bardziej złożone i cięższe białe wina, na przykład te z Burgundii, smakować będą lepiej, podane w wyższej temperaturze, idealnie 12 stopni Celsjusza.
Wino białe - kalorie
Białe wino ma zwykle nieco mniej kalorii niż odpowiadające mu smakiem wino czerwone. Różnica ta jest jednak naprawdę nieznaczna. W kieliszku (120 ml) białego wina wytrawnego znajduje się 79 kcal. Nieco bardziej kaloryczne są białe wina półwytrawne. W jednym kieliszku takiego wina jest niecałe 100 kcal. Najbardziej kaloryczne są oczywiście wina słodkie. Spożywając kieliszek takiego wina musimy liczyć się z tym, że ma on nieco ponad 110 kcal.
Subskrybuj newsletter i otrzymaj kod rabatowy. Kod rabatowy 20 zł na jednorazową rezerwację za kwotę minimum 200 zł*
*Kod rabatowy ważny jest przez 60 dni i nie łączy się z innymi promocjami na stronie serwisu winnicalidla.pl. Użytkownik może wykorzystać tylko jeden kod rabatowy z tytułu zapisu do newslettera.
Cieszymy się, że będziemy w kontakcie!
Łap rabaty i dostęp do wszystkich akcji promocyjnych. Rezerwuj i odbierz już następnego dnia.
Odbierz 20 zł rabatu i inspirującego ebook'a - kliknij w link przesłany na Twojego maila.
Rabat 20 zł jest aktywny przy rezerwacji za min. 200 zł.