Witaj na WinnicaLidla.pl
serwisie z szerokim wyborem napojów alkoholowych.

Czy masz już ukończone 18 lat?
Informacja dotycząca przetwarzania danych osobowych.
*Pole wymagane
Prosimy o zapoznanie się z naszymi informacjami dotyczącymi polityki prywatności i ochrony danych osobowych.

Chcemy, aby korzystanie z naszej Witryny było komfortowe. W celu poprawy jakości funkcjonowania Serwisu i dostosowania treści reklamowych do Twoich preferencji, my i nasi zaufani partnerzy możemy przechowywać pliki cookies w Twojej przeglądarce i przetwarzać zawarte w nich dane osobowe analityczne i marketingowe. Kontynuując korzystanie z naszej Witryny bez zmiany prywatności ustawienia, wyrażasz zgodę na przechowywanie plików cookies w Twojej przeglądarce. Pamiętaj, że zawsze możesz się wycofać Twoja zgoda poprzez zmianę ustawień dotyczących plików cookies na zasadach opisanych w naszej Informacji dotyczącej plików cookie. Dodatkowe informacje o zasadach przetwarzania Twoich danych osobowych i przysługujących Ci prawach znajdziesz w naszej Polityce Prywatności.

Zapisz się do naszego newslettera

i zdobądź
kod rabatowy 20 zł
za jednorazową rezerwację
za minimalną kwotę 200 zł*

*Kodu rabatowego nie można łączyć z promocjami w serwisie winnicalidla.pl

Jakie wino białe słodkie? 5 propozycji dla miłośników tego trunku


Białe słodkie wino idealnie komponuje się z deserami, ale będą również wspaniałym dopełnieniem dań mięsnych. To jednak nie wszystko, co warto wiedzieć o tym trunku. Sprawdź, jak powstaje wino białe słodkie, do czego najlepiej je podawać, a także jakie trunki zachwycą podniebienia nawet największych smakoszy.

Wino białe słodkie – jak powstaje?

Do produkcji wina białego wykorzystuje się zarówno białe, jak i czerwone winogrona. Warto wiedzieć, że barwa trunku nie zależy wyłącznie od koloru owoców – wpływ na nią ma głównie proces maceracji, czyli namaczania w moszczu winnym skórek gronowych zawierających barwniki. Najczęściej stosowaną metodą produkcji wina białego słodkiego jest fermentacja czystego soku wyciśniętego ze świeżych winogron. Do fermentacji wykorzystywane są również winogrona podsuszane lub późno zbierane. O poziomie słodyczy wina decyduje stężenie cukru resztkowego a ten z kolei zależy od poziomu cukrów w moszczu i etapu, na którym przerwano proces fermentacji wina lub przy jakim stężeniu alkoholu proces ten zakończył się samoczynnie.

Jak wygląda sam proces produkcji trunku? Wino białe słodkie, podobnie jak czerwone lub różowe, może zostać poddane maceracji, niemniej trwa ona krótko, zwykle około kilku godzin. Najczęściej maceracji poddawane są aromatyczne odmiany winogron, takie jak Muscat czy Riesling. Kolejny krok to tłoczenie – pierwsza część soku wypływa z gron samoistnie, a pozostała jest uzyskiwania w efekcie tłoczenia w prasach.

Następne etapy produkcji białego słodkiego wina to przygotowanie do fermentacji oraz sama fermentacja alkoholowa. Polega ona na przemianie cukrów zawartych w moszczu, czyli wyciśniętym soku, w alkohol, co jest możliwe dzięki enzymom drożdży. Fermentacja wina białego najczęściej odbywa się w temperaturze od 14 do 20°C. Fermentacja może zostać przerwana (obniżenie temperatury lub dodatek alkoholu) lub zakończyć się samoczynnie.

Po fermentacji wino trafia do stalowych kadzi lub drewnianych beczek na okres od kilku tygodni do kilkunastu lat. W czasie tym ma miejsce szereg procesów, m. in. fermentacja jabłkowo-mlekowa, klarowanie oraz stabilizacja. Najważniejsze jednak z punktu widzenia konsumenta jest dojrzewanie wina. To proces, w którym powstaje bukiet i równoważy się smak trunku. Najszlachetniejsze i najdroższe wina białe słodkie dojrzewając około dwóch lat w małych dębowych baryłkach.

Do czego białe słodkie wino?

Dobre wino białe słodkie może być z powodzeniem serwowane do wielu różnych dań – świetnie podkreśli smak między innymi lekkich mięsnych potraw. Trunek ten możemy podać także do dań kuchni azjatyckiej – zarówno pikantnych, jak i zawierające słodkie sosy na bazie miodu czy tamaryndowca, a ponadto jako wino do sera. Ale to nie jedyne sposoby, w jakie można serwować białe słodkie wino. Do czego jeszcze pasuje? Przede wszystkim do deserów – ciast, ciastek, lodów czy owoców. Cięższa odmiana wina o bogatym aromacie i wyższej zawartości cukru może nawet stanowić deser sam w sobie.

Jak podawać wino słodkie białe? Bardzo istotna jest tu temperatura. By trunek zachował swój charakter, kolor, smak i aromat, należy serwować go w temperaturze 8-12°C. Kieliszek do wina białego słodkiego powinien mieć ścianki zwężające się ku górze, dzięki czemu aromaty trunku mogą koncentrować się nad jego powierzchnią. Kieliszek ten powinien być na tyle wysoki, aby wygodnie móc chwycić go ręką za nóżkę. Ten sposób trzymania kieliszka jest nie tylko elegancki, ale też praktyczny - zapobiega ogrzewaniu wina ciepłem dłoni. I jeszcze jeden parametr, pojemność kieliszka - może być ona mniejsza niż w przypadku wina białego wytrawnego. Jest to spowodowane wielkością porcji, która z racji charakteru trunku może być mniejsza porównując do win wytrawnych.

Ile kalorii ma białe słodkie wino?

Dieta i alkohol z reguły nie idą ze sobą w parze. Procentowe trunki są dość kaloryczne, więc nie sprzyjają utracie zbędnych kilogramów. Czy ta sama zasada obejmuje wino białe słodkie? Ile kalorii ma przeciętnie jeden kieliszek tego trunku? Średnia porcja białego słodkiego wina, która wynosi 120 ml, ma około 110 kalorii.

A zatem, czy wino tuczy? Jeśli jest spożywane w umiarkowanych ilościach, nie powinno zbytnio zaszkodzić naszej sylwetce. Co warto dodać, zawiera ono przeciwutleniacze, które obniżają poziom cholesterolu. Dodatkowo trunek ten wspiera procesy trawienne i jest źródłem składników mineralnych – wapnia, potasu oraz magnezu.

Białe wino słodkie – jak wybrać?

Białe słodkie wino najlepiej dobierać do potraw, z jakimi zamierzamy je podać. Jak już zostało wspomniane, trunek ten to idealne towarzystwo dla deserów, choć sprawdzi się też jako uzupełnienie przekąsek i dań głównych. W Winnicy Lidla można znaleźć propozycje na najróżniejsze okazje:

  • Chateau Combet Laroche Monbazillac AOP – wino francuskie, zachwycające lekkością i doskonałym balansem między słodyczą a kwasowością; trunek polecany jest przede wszystkim do deserów owocowych, a ponadto orientalnych dań z kurczakiem oraz sushi;
  • Moscato d’Asti – wino białe słodkie musujące pochodzenia włoskiego, fantastycznie pasuje do deserów, ale zda egzamin również jako aperitif podczas niezobowiązującego spotkania;
  • Tokaji Aszu 6 Puttonyos, Royal Tokaji – węgierskie, średnio ciężkie białe wino o złożonym i szlachetnym zapachu, świetnie komponuje się z serami pleśniowymi, potrawami orientalnymi oraz deserami;
  • Cardal Quinta Da Alorna Vinho Licoroso – dojrzewające w dębowych baryłkach białe słodkie wino, które znakomicie nadaje się do serów, zwłaszcza z niebieską pleśnią;
  • Château Lamothe-Guignard – ciężkie białe słodkie wino z Francji, które można podać do dań mięsnych z gęsią lub niebieskiego sera pleśniowego.

Białe słodkie wino to doskonały wybór zarówno na uroczyste przyjęcia, jak i kameralne spotkania w gronie rodziny lub znajomych. Wspaniale dopełni ono smak deserów, sprawdzi się także jako dodatek do przekąsek serowych i potraw mięsnych, a za sprawą wyjątkowych właściwości, korzystnie wpłynie też na nasze zdrowie.