Chcemy, aby korzystanie z naszej Witryny było komfortowe. W celu poprawy jakości funkcjonowania Serwisu i dostosowania treści reklamowych do Twoich preferencji, my i nasi zaufani partnerzy możemy przechowywać pliki cookies w Twojej przeglądarce i przetwarzać zawarte w nich dane osobowe analityczne i marketingowe. Kontynuując korzystanie z naszej Witryny bez zmiany prywatności ustawienia, wyrażasz zgodę na przechowywanie plików cookies w Twojej przeglądarce. Pamiętaj, że zawsze możesz się wycofać Twoja zgoda poprzez zmianę ustawień dotyczących plików cookies na zasadach opisanych w naszej Informacji dotyczącej plików cookie. Dodatkowe informacje o zasadach przetwarzania Twoich danych osobowych i przysługujących Ci prawach znajdziesz w naszej Polityce Prywatności.
-
-
-10% przy min. 6 szt. | -15% przy min. 9 szt.
-
-10% przy min. 6 szt. | -15% przy min. 9 szt.
-
-
-10% przy min. 6 szt. | -15% przy min. 9 szt.
-
- Słodkie
- Białe
- Węgry
- 2/5 Intensywność
- Muscat
-10% przy min. 6 szt. | -15% przy min. 9 szt. -
- Słodkie
- Białe
- Mołdawia
- Riesling
-10% przy min. 6 szt. | -15% przy min. 9 szt. -
- Słodkie
- Białe
- RPA
- 2/5 Intensywność
- Chenin Blanc, Muskat
Wino słodkie białe – do czego pasuje?
Słodkie białe wino świetnie odnajduje się w towarzystwie potraw słodkich, przede wszystkim deserów. Ze względu na wysoką kaloryczność i dominującą w smaku słodycz może także deser zastąpić. Pewne jego odmiany, jak np. Tokaj, podawać możemy także do drobiu, owoców morza, a także serów – w tym ostatnim przypadku sprawdzą się również trunki ze szczepów Pedro Ximénez, Gewurztraminer czy Muscat.
Jak podawać wino białe słodkie?
Lekkie słodkie wina podajemy odpowiednio schłodzone, w temperaturze 6-8 stopni. Natomiast cięższe słodkie białe wino możemy zaserwować w temperaturze nieco wyższej, mieszczącej się w zakresie od 8 do 12 stopni. Dodatkowo warto zaopatrzyć się w specjalne kieliszki do białego wina – mniejsze i węższe od tych przeznaczonych do wina czerwonego. Wiedza na temat tego, jak podawać wino białe słodkie, pozwala nam czerpać jeszcze więcej radości z degustacji tego wyjątkowego trunku.
Wino białe słodkie – kalorie
Wino, które nazywamy słodkim, zawiera powyżej 45g cukru na litr. Posiada zatem znaczną wartość energetyczną. Spożywając kieliszek wina białego słodkiego (120 ml), dostarczamy organizmowi około 112 kalorii. Co więcej, gdy chodzi o wino białe słodkie – właściwości zdrowotne tego trunku, jak każdego wina, sprawiają, że picie go w niewielkich ilościach może bardzo pozytywnie wpływać na nasz organizm. Pamiętajmy jednak, że wyraźna słodycz, a co za tym idzie – znaczna kaloryczność tego rodzaju wina, nie czyni go najlepszym wyborem dla osób w trakcie kuracji odchudzającej.