Wina białe słodkie – zupełnie niesłusznie – często uważane są za trunki mniej szlachetne od swoich wytrawnych i półwytrawnych odpowiedników. Dobre słodkie białe wino, którego intensywna słodycz pochodzi w stu procentach z winogron, potrafi jednak zachwycić głębią smaku i złożonością bukietu na równi z popularniejszymi winami wytrawnymi. Nic dziwnego zatem, że produkcja wysokiej jakości białych słodkich win uchodzi za nie lada sztukę. Wina takie jak węgierski Tokaj czy trunki produkowane w różnych regionach winiarskich ze szczepów Muscat i Riesling zdążyły zdobyć renomę wśród degustatorów na całym świecie.
Białe, słodkie wino powstałe z późno zebranych winogron pokrytych szlachetną pleśnią Botrytis cinerea. Wino skomponowane zostało z trzech lokalnie odmian winorośli: Muscaris, Chardonnay oraz Solaris. Są to najbardziej aromatyczne odmiany uprawiane przez Winnicę Aris. W sprzyjającym mikroklimacie win...
Wino z andaluzyjskiego regionu Málaga, wzmacniane, o ciemnej rubinowej barwie, delikatnym aromacie, słodkie i przyjemne dla podniebienia, dojrzewające w dębowych beczkach.
Wino z ręcznie zbieranych winogron w regionie Trentino (Trydent) w pn części kraju, białe, słodkie, aromatycznie pachnące dojrzałymi owocami, z nutką tropikalną, przyjemne, owocowe.
Bardzo dobry, delikatny, wszystkie smaki zrównoważone, żaden nie jest mocniejszy od drugiego, oceniam bardzo wysoko , jedne z najlepszych. Trochę drogie te Aszu 5 puttonyos z 2014, bardzo podobnie i dużo tańsze, a równie wyśmienite.Marek
Całkiem przyzwoite aszu, które oceniłbym na pięć z minusem. Tańsza marka dużego producenta jakim jest Disznoko. Wino z dość mocno wyczuwalnym zapachem i smakiem miodu lipowego. Jedyne czego mi brakuje to trochę większego napięcia miedzy słodyczą a kwasowością.Radosław
Słodkie białe wino świetnie odnajduje się w towarzystwie potraw słodkich, przede wszystkim deserów. Ze względu na wysoką kaloryczność i dominującą w smaku słodycz może także deser zastąpić. Pewne jego odmiany, jak np. Tokaj, podawać możemy także do drobiu, owoców morza, a także serów – w tym ostatnim przypadku sprawdzą się również trunki ze szczepów Pedro Ximénez, Gewurztraminer czy Muscat.
Jak podawać wino białe słodkie?
Lekkie słodkie wina podajemy odpowiednio schłodzone, w temperaturze 6-8 stopni. Natomiast cięższe słodkie białe wino możemy zaserwować w temperaturze nieco wyższej, mieszczącej się w zakresie od 8 do 12 stopni. Dodatkowo warto zaopatrzyć się w specjalne kieliszki do białego wina – mniejsze i węższe od tych przeznaczonych do wina czerwonego. Wiedza na temat tego, jak podawać wino białe słodkie, pozwala nam czerpać jeszcze więcej radości z degustacji tego wyjątkowego trunku.
Wino białe słodkie – kalorie
Wino, które nazywamy słodkim, zawiera powyżej 45g cukru na litr. Posiada zatem znaczną wartość energetyczną. Spożywając kieliszek wina białego słodkiego (120 ml), dostarczamy organizmowi około 112 kalorii. Co więcej, gdy chodzi o wino białe słodkie – właściwości zdrowotne tego trunku, jak każdego wina, sprawiają, że picie go w niewielkich ilościach może bardzo pozytywnie wpływać na nasz organizm. Pamiętajmy jednak, że wyraźna słodycz, a co za tym idzie – znaczna kaloryczność tego rodzaju wina, nie czyni go najlepszym wyborem dla osób w trakcie kuracji odchudzającej.
Subskrybuj newsletter i otrzymaj kod rabatowy. Kod rabatowy 20 zł na jednorazową rezerwację za kwotę minimum 200 zł*
*Kod rabatowy ważny jest przez 60 dni i nie łączy się z innymi promocjami na stronie serwisu winnicalidla.pl. Użytkownik może wykorzystać tylko jeden kod rabatowy z tytułu zapisu do newslettera.
Cieszymy się, że będziemy w kontakcie!
Łap rabaty i dostęp do wszystkich akcji promocyjnych. Rezerwuj i odbierz już następnego dnia.
Odbierz 20 zł rabatu i inspirującego ebook'a - kliknij w link przesłany na Twojego maila.
Rabat 20 zł jest aktywny przy rezerwacji za min. 200 zł.