Wino ciężkie – co to znaczy?
Zanim przejdziemy do opisu wyjątkowego wina z Hiszpanii, musimy wyjaśnić pewną kwestię – wino ciężkie, co to znaczy? Spieszymy z odpowiedzią. Wino ciężkie to trunek dobrze zbudowany, cechujący się znaczną gęstością oraz koncentracją aromatów wyczuwalnych zarówno w smaku jak i zapachu. Ciężkie wino często zaskakuje nas piękną, intensywną barwą, dobrze wyczuwalną kwasowością i w przypadku win czerwonych - wyraźną cierpkością. Tego typu trunki w wielu przypadkach dojrzewają w beczkach, co odgrywa znaczną rolę w kształtowaniu ich struktury i charakteru. Wina ciężkie to zazwyczaj wina o wysokiej zawartości alkoholu, dlatego też możemy spotkać się również ze stwierdzeniem, że to właśnie znaczna moc pozwala nazywać dane wino ciężkim.
Białe wino Irrepetible White, Manchuela – jak pachnie i jak smakuje?
Ciężkie wino białe z Hiszpanii Irrepetible White, Manchuela to niezwykle ciekawy owoc kupażu odmian Chardonnay, Muscat i Viognier. Ta wspaniała mieszanka decyduje o wyjątkowych właściwościach aromatycznych wina. Przystępując do jego degustacji, wyczujemy bowiem nuty akacji, czarnego bzu, jabłka, gruszki i grejpfruta. Uważny koneser z pewnością zwróci także uwagę na cenne niuanse w postaci toffi oraz migdałów. W ustach znajdziemy potwierdzenie faktu, że degustujemy właśnie wino wytrawne z charakterem – długi posmak pozwoli nam dłużej nacieszyć się cennymi właściwościami kosztowanego trunku.
Do czego pasuje białe wino wytrawne Irrepetible White, Manchuela?
Hiszpańskie białe wino – do czego pasuje? Właściwości zapachowo-smakowe interesującego nas ciężkiego wina z La Manchy czynią je wręcz wymarzonym dodatkiem do szeregu pysznych dań. Świetnie podkreśli ono smak potraw drobiowych i tłustych ryb, a także duszonego mięsa wieprzowego oraz serów z pleśnią. Przekonaj się również, do czego może pasować białe wino półwytrawne!
Wino wytrawne ciężkie do gotowania?
Poszukujesz wina białego do gotowania? W takim razie pamiętaj, że wina ciężkie, takie jak omawiany przez nas hiszpański specjał, należy wykorzystywać, np. do duszenia, do potraw mocno przyprawionych, aromatycznych, równie ciężkich co wybrany przez nas trunek. Co więcej – jeśli do przygotowanego dania pragniesz dodatkowo podać wino wytrawne ciężkie (lub jakiekolwiek inne), najlepszy rezultat osiągniesz, serwując ten sam rodzaj wina białego, który użyłeś do gotowania! Jeśli w szczególności pociągają Cię kuchenne eksperymenty, przekonaj się, jakie wino – wytrawne czy słodkie wzbogaci smak ulubionej przez Ciebie potrawy!
Białe wino – jak je podawać, żeby smakowało najlepiej?
Wino z białych winogron, takie jak Irrepetible White, Manchuela DO, powinniśmy podawać odpowiednio schłodzone, w temperaturze 10-12 st. C. Zawsze warto również zadbać o odpowiednie szkło – o ile do wina białego zazwyczaj polecamy smukłe kieliszki o długiej nóżce i czaszy, która nieznacznie rozszerza się ku górze, w przypadku tak złożonego wina ciężkiego jak hiszpański smakołyk lepsze okażą się kieliszkiz szerszą, nieco dłuższą czaszą.
To wszystko, co przygotowaliśmy na dzisiaj – życzymy przyjemnej degustacji ciężkiego wina z białych winogron z południowym temperamentem! Jeśli pokochasz proponowany przez nas napitek z Hiszpanii, koniecznie daj też szansę złożonym trunkom z innych części świata – w szczególności polecamy ciężkie włoskie wina. Wszystkie rodzaje wina białego – trunki ciężkie, lekkie, musujące i nie, wytrawne, półwytrawne, półsłodkie i słodkie – zarezerwujesz dzięki Winnicy Lidla. Zachęcamy do odwiedzania naszej strony.