Co to znaczy wino ciężkie?
Wina ciężkie, dobrze zbudowane, to te, które wyróżniają się znaczną gęstością i koncentracją. Dotyczy to zarówno ich cech fizycznych, jak i właściwości smakowo-zapachowych. Ciężkie wino to bardzo często trunek o wyraźnych nutach aromatycznych, przyjemnej cierpkości, głębokiej barwie i harmonijnym smaku. W wielu przypadkach to również trunek dojrzewający w drewnianych beczkach, które zmieniają strukturę bukietu nadając mu szlachetny, dojrzały charakter. Z takimi winami będziemy mieli do czynienia, degustując np. wino czerwone Cabernet Sauvignon czy wino czerwone Syrah. Wino ciężkie nie musi oczywiście być czerwone – przykładem aromatycznego, owocowo-miodowego ciężkiego wina białego jest np. Muscat De Rivesaltes AOP. Wina ciężkie często wyróżniają się długim posmakiem, który pozwala nam przez długi czas rozkoszować się wyjątkowymi właściwościami specjału.
Ciężkie wina w wielu przypadkach cechują się wysoką zawartością alkoholu – ponad 14%. Dlatego też niektórzy smakosze, wypowiadając się w kwestii wino lekkie a ciężkie, zwracają uwagę przede wszystkim na moc trunku.
Do czego pasuje wino ciężkie?
Wina ciężkie powinniśmy spożywać z równie ciężkimi potrawami – tylko w ten sposób możemy zyskać pewność, że wybrany przez nas trunek nie zdominuje smaku spożywanej potrawy i uda nam się stworzyć doskonałe połączenie kulinarne. Ciężkie, taniczne wino czerwone dobrze odnajduje się w towarzystwie mięsnych dań bogatych w białka i tłuszcze, na bazie wołowiny, wieprzowiny i dziczyzny, a także cięższych sosów. Jakie wino czerwone wytrawne wybrać w takim przypadku? Możliwości jest wiele – nie popełnimy błędu, stawiając np. na chilijskie Syrah, Reserva Especial, Valley Collection, Cono Sur, czy też Cabernet Sauvignon Gran Reserva, V –Selection. Jeśli pragniesz dowiedzieć się więcej na temat sztuki picia klasycznych trunków z winogron, zajrzyj do artykułu Jak podawać wino czerwone wytrawne.
Wino czerwone słodkie to z kolei idealny dodatek do deserów lub deser sam w sobie. Jednym z rozpoznawalnych przykładów tego typu wina jest wzmacniane portugalskie Porto, pasujące doskonale także do serów. Równie interesujące połączenia ze słodyczami tworzą słodkie białe wina o ciężkiej strukturze – takie jak np. andaluzyjskie Carpe Diem Añejo, Málaga DO ze szczepu Pedro Ximénez czy wspomniany już Muscat De Rivesaltes AOP z regionu Langwedocja-Roussillon.
Skąd pochodzą wina ciężkie?
Interesujące wina ciężkie oferują nam producenci z wielu regionów winiarskich świata. Warte uwagi ciężkie czerwone wina powstają we Francji, m.in. w Bordeaux (np. Fleur De Mons, Margaux AOP ze szczepu Cabernet Sauvignon) czy w Dolinie Rodanu (np. Gigondas AOP, kupaż odmian Grenache, Mourvedre i Syrah). Na napitki o potężnej strukturze natrafimy również w Hiszpanii, m.in. w winnicach regionów Andaluzja i Rioja (np. Tempranillo & Garnacha Flores De Soligamar, Rioja DOC), Portugalii (np. wieloszczepowe Cardal, Quinta Da Alorna, Vinho Licoroso), a także w krajach Nowego Świata – m.in. w Chile (np. doskonały kupaż Cabernet Sauvignon – Carménère “Forever Blend Reserva”, Maule Valley D.O.) i Australii (np. aromatyczne wino Shiraz „Artan Reserve”, Barossa Valley z Doliny Barossa). Niezwykle atrakcyjną dla każdego konesera grupę trunków tworzą także włoskie wina ciężkie, takie jak Nebbiolo La Savella, Barbaresco DOCG – to właśnie intensywnym w smaku i zapachu trunkom z Italii poświęcimy kolejny wpis!
Zachęcamy do degustacji ciężkich win z całego świata – zarówno tych bogatych w garbniki - czerwonych, jak i aromatycznych, białych. Najciekawsze z nich możesz poznać, a także zarezerwować, dzięki www.winnicalidla.pl! A skoro za oknem jesień w pełni, gorąco namawiamy do zapoznania się z naszym wpisem, z którego dowiesz się, jakie wino na grzańca wybrać!