Wina czerwone półwytrawne to trunki idealne dla tych, którzy doceniają sposób, w jaki niewielka ilość cukru resztkowego potrafi przełamać kwasowość wina. Nazywane są trunkami uniwersalnymi, ponieważ ze względu na swój zbalansowany charakter tworzą wykwintne połączenia z szeregiem bardzo zróżnicowanych potraw. Co więcej, doskonale sprawdzają się też w formie aperitifu. Poszukujesz dobrego wina półwytrawnego czerwonego? Poznaj nasze propozycje!
María Eugenia Red Blend – uniwersalne czerwone półwytrawne wino z Hiszpanii
Wieloszczepowe czerwone wino półwytrawne María Eugenia Red Blend z pewnością zadowoli wszystkich tych, którzy szukają uniwersalnego wina stołowego o złożonym bukiecie i wyważonym smaku. W trakcie degustacji z łatwością rozpoznamy wyraźne akcenty aromatyczne czereśni i śliwki, a także subtelne nuty toffi, rumu i kakao. Trunek intensywnie rozgrzewa, lecz mimo stosunkowo wysokiej zawartości alkoholu (14,5%) nie wydaje się zbyt mocny – to zasługa doskonałej harmonii słodyczy, kwasowości i cierpkości garbników. Wieloszczepowe czerwone wino półwytrawne María Eugenia jest trunkiem, który zaskakuje nas zdolnością tworzenia doskonałych połączeń smakowych z szeregiem różnych potraw. Pasuje bowiem zarówno do pieczeni i pasztetów, jak i deserów, pizzy oraz makaronów.
Zarezerwuj dobre wino do makaronu i wino do pizzy za pośrednictwem Winnicy Lidla!
Appassimento Biologico, Duca Di Sasseta, Puglia Igt – ekologiczne wino z południa Włoch
To wyjątkowe wieloszczepowe wino czerwone półwytrawne na długo zapada w pamięć cierpkim, rozgrzewającym smakiem oraz tworzącymi bogaty bukiet przyjemnymi aromatami jeżyn, śliwki, czekolady i kakao. Appassimento Biologico, Duca Di Sasseta, Puglia Igt stanowi wymarzony dodatek do potraw mięsnych – szczególnie tych na bazie jagnięciny i wołowiny – oraz twardych serów.
Wybierz dobre wino do ryby i wino do owoców morza.
Malbec „Poncho Criollo”, Mendoza – argentyński rubinowy specjał
Kolejne z polecanych przez nas win czerwonych półwytrawnych pochodzi z Ameryki Południowej, a dokładniej – z argentyńskiego regionu Mendoza. Malbec „Poncho Criollo” to trunek, który wyróżnia się intensywnym bukietem, w którym główna rolę odgrywają nuty owoców leśnych i ziół oraz piękną rubinową barwą. Wpatrując się w przelane do kieliszka wino, uważny degustator bez problemu dostrzeże także wyraźne purpurowe refleksy. W smaku to czerwone półwytrawne wino jest zbalansowane – delikatna słodycz łagodzi kwasowość trunku, cierpkie garbniki dodają mu natomiast charakteru.
Znajdź czerwone wino idealne dla siebie!
Domaine Chemin Faisant – wino z charakterem z Langwedocji
Trzy cenione szczepy winorośli, Carignan, Grenache i Syrah, stanowią o nieprzeciętnych właściwościach wina czerwonego półwytrawnego z regionu Roussillon w francuskiej Langwedocji. W trakcie degustacji Domaine Chemin Faisant nasz zmysł powonienia nacieszyć może się wyraźnymi akcentami owoców leśnych, wiśni i czarnej porzeczki, usta natomiast – cierpkim, rozgrzewającym smakiem wina. Jego średnio długi posmak sprawia, że możemy mieć pewność, że nie zdominuje potraw, do których zamierzamy go podawać. Wręcz przeciwnie – to dobre czerwone wino półwytrawne pozwoli nam w jeszcze większym stopniu docenić smak spożywanych dań mięsnych, w szczególności tych na bazie kaczki.
Valpolicella Classico Ripasso Superiore DOC – zbalansowane włoskie wino z regionu Veneto
Koneserzy poszukujący zrównoważonego wina czerwonego półwytrawnego z pewnością powinni dać szansę nietypowemu winu z Veneto. Swój harmonijny charakter trunek ten zawdzięcza szczególnemu procesowi produkcji – wzbogacenia wina Valpolicella Classico właściwościami wina Amarone metodą maceracji wytłoków. Gdy chodzi o tak uzyskane wino czerwone półwytrawne – do czego możemy je podawać? Ze względu na przyjemną kwasowość i wyraźną cierpkość, a także intensywnie owocowy bukiet, Valpolicella Classico Ripasso Superiore DOC tworzy bardzo interesujące połączenia smakowe z potrawami z wieprzowiny, jagnięciny oraz z serami.
Wino czerwone półwytrawne – kalorie
Na koniec chcielibyśmy zamieścić informację cenną przede wszystkim dla osób dbających o linię – w winie czerwonym półwytrawnym, w porcji 120 ml znajduje się około 90 kcal. To stosunkowo niewiele w porównaniu z winem czerwonym słodkim, którego analogiczna porcja dostarcza ponad 120 kcal!
Mamy nadzieję, że nasze podpowiedzi pozwolą każdemu rozpocząć niezwykłą przygodę z półwytrawnymi winami z ciemnych winogron. Zachęcamy także do wypróbowywania innych rodzajów czerwonych win półwytrawnych – chociażby doskonałych trunków z Chile. Odwiedzaj Winnicę Lidla, żeby poznawać i rezerwować wina cenione przez koneserów na całym świecie!