Riesling Waltraud to białe wino produkowane przez hiszpański koncern rodziny Torres. Stworzone jako hołd dla niemieckiej tradycji winiarskiej i wyjątkowego charakteru odmiany Riesling. Trunek ceniony jest zarówno przez koneserów, jak i jako materiał edukacyjny dla osób poznających cechy poszczególny...
Viña Esmeralda to jedno z najbardziej rozpoznawalnych białych win hiszpańskiej rodziny Torres. Produkowane jest w Katalonii z uprawianych lokalnie, aromatycznych odmian winorośli. Lekki, kwiatowo-owocowy charakter oraz półwytrawny smak sprawiają, że trunek ten od lat cieszy się uznaniem zarówno wśró...
Riesling Hessenstein produkowany jest w niemieckim regionie Rheingau, przez renomowaną winnicę Prinz von Hessen. Trunek powstaje z gron rosnących w chłodniejszym klimacie, cechującym się znacznymi różnicami temperatur między dniem a nocą. Warunki uprawy nadają temu winu wyrazistą kwasowość a nowocze...
Forbidden Laurenz V. to białe wino produkowane z odmiany Grüner Veltliner. Powstaje w chłodniejszym klimacie, który pozwala zachować świeżość aromatów i wyraźną strukturę kwasowości. Styl Forbidden prezentuje typowe cechy smakowe odmiany - w półwytrawnym wydaniu. Lekko wyczuwalna słodycz zapewnia wi...
Chardonnay dojrzewające nad osadem drożdżowym, wytwarzane w Katalonii przez znany na całym świecie koncern winiarski rodziny Torres. Dzięki specyficznej metodzie produkcji trunek łączy świeżość owocowego bukietu z eleganckimi nutami spożywczymi. Wysoka klasa i znakomity potencjał kulinarny.
...
Wino musujące dealkoholizowane, stworzone pod marką Codorníu - jednego z najstarszych i najbardziej renomowanych producentów w Hiszpanii. Powstaje na bazie win używanych do produkcji klasycznej Cavy. Trunek stanowi lekką, bezalkoholową alternatywę dla tradycyjnych win musujących.
Degustacja...
Phenomenal Sauvignon to wino stworzone w ramach kultowej serii Casillero del Diablo. Powstaje z gron uprawianych w Dolinie Centralnej, gdzie klimat sprzyja produkcji win o intensywnych aromatach i wyraźnym profilu smakowym. Styl Phenomenal łączy świeżość bukietu z półsłodkim charakterem struktury.
...
Vinho Verde to nazwa regionu w północnej Portugalii słynącego z młodych win o delikatnym musowaniu. Vinho Verde zawdzięcza swoją charakterystyczną lekkość obecności naturalnego dwutlenku węgla powstałego w trakcie fermentacji. Bąbelki w Vinho Verde nie są jednak na tyle intensywne, aby sklasyfikować...
Musujące, dealkoholizowane wino wyprodukowane z odmiany Chardonnay. Powstaje dzięki nowoczesnemu procesowi dealkoholizacji, który pozwala zachować aromaty typowe dla szczepu. W procesie produkcji wino wzbogacane jest dodatkiem dwutlenku węgla. To propozycja dla osób poszukujących napoju bez alkoholu...
Jedno z flagowych win musujących słynnej katalońskiej marki Codorníu - pioniera produkcji Cavy w Hiszpanii. Wino powstaje metodą tradycyjną, z drugą fermentacją w butelce. Złożony proces produkcji gwarantuje elegancką, kremową strukturę smakową i drobne bąbelki. Anna de Codorníu Brut jest winem wytr...
Wino Alìe Ammiraglia powstaje z gron dojrzewających na wybrzeżu Maremma. W tej malowniczej krainie chłodna bryza znad Morza Tyrreńskiego nadaje strukturze win świeżości, a toskańskie słońce zapewnia pełną dojrzałość aromatyczną. Nazwa „Alìe” inspirowana jest mitologiczną postacią morskiej nimfy Hali...
Wino musujące produkowane z odmiany Glera metodą Charmata. Trunek zachęca do degustacji świeżością aromatów i lekką, perlistą strukturą. Marka Alberto Nani stawia na ekologiczne metody uprawy, dzięki czemu wino powstaje bez użycia dodatków syntetycznych.
Degustacja wina Prosecco Extra Dry O...
Musujące wino z wieloregionalnej apelacji CAVA, produkowane tradycyjną metodą wtórnej fermentacji w butelce (Mètode Tradicional). Winiarnię Montesquius założyła w 1918 roku rodzina Santacana - jedna z najstarszych dynastii w Penedès. Marka znana jest z rzemieślniczego podejścia do winiarstwa, stosow...
Riesling z Winnicy Pod Jabłonią to wytrawne wino produkowane przez rodzinną winnicę Agnieszki i Adama Białachowskich, założoną w 2017 roku w Wierzchucicach, woj. kujawsko-pomorskie. Winnica rozciąga się na 4 hektarach na południowym stoku nad brzegiem Jeziora Wierzchucińskiego, około 30 km od Bydgos...
Primus to białe, wytrawne wino produkowane w Winnicy Notabene, położonej we wsi Pstrągowa w województwie podkarpackim. Winorośle uprawiane są tam na stoku o nachyleniu 15% z południową ekspozycją. Mikroklimat parceli sprzyja dojrzewania gron i utrzymaniu równowagi między świeżością smaku a koncentra...
Argentyńskie wino białe (Chardonnay) z linii Reserve, fermentowane i dojrzewające częściowo w dębie. Barwa jasnożółta z zielonkawym odcieniem, aromat dojrzałych gruszek, jabłka i subtelnej wanilii. W ustach wytrawne, krągłe, o żywej kwasowości i kremowym finiszu.
Wino o pięknym, złoto-żółtym kolorze, z delikatnym i bogatym aromatem masła, migdałów oraz brioche. W ustach prezentuje się żywo, elegancko, z doskonałą równowagą smaków i pełnią. Idealne do serwowania z przystawkami, takimi jak surowe warzywa, owoce morza, ryby, wędliny, foie gras, tatar wołowy i z...
Wino o jasnozłotym kolorze, z delikatnym aromatem akacji i cytrusów. W ustach żywe, perliste, o przyjemnej kwasowości, dającej orzeźwienie, z lekką mineralnością i cytrusowym tłem. Idealne do tłustych ryb, owoców morza i białych mięs. Najlepiej podawać schłodzone w temperaturze 8-12°C....
Bladożółty kolor. W aromacie tropikalne i cytrusowe owoce z mineralną nutą. W smaku świeże, chrupiące, z dobrze wyważoną kwasowością i długim finiszem.
Kryształowo słomkowa barwa. W aromacie nuty kwiatów janowca i głogu, z mineralnymi akcentami kredy i krzemienia. W smaku świeże i harmonijne, z żywą kwasowością.
Barwa żółtozielona. W aromacie nuty owoców tropikalnych i cytrusowych z delikatnym akcentem kwiatowym. W smaku świeże, z dobrze zrównoważonym finiszem.
Wino o jasnej, cytrynowej barwie. W aromacie dominują nuty cytrusowe oraz subtelne kwiatowe akcenty. W smaku lekkie, wytrawne, z wyraźną kwasowością i mineralnym finiszem.
Słomkowożółty kolor z zielonkawymi i złotymi refleksami. Delikatny, owocowy aromat z nutami jabłka i kwiatów akacji. W smaku wyraziste, dobrze zbudowane, zaokrąglone, z wyraźnie słonym finiszem. Pełnię aromatów osiąga po roku leżakowania w butelce, ujawniając typowe nuty migdałów i krzemienia....
Żywa, słomkowa barwa. W aromacie wyczuwalne są dojrzałe jabłka, soczysta gruszka i cytrusy, z subtelnym odcieniem akacji i białych brzoskwiń. W ustach świeże, eleganckie, z dobrze zbalansowaną kwasowością i lekką, czystą słodyczą, zakończone delikatnym, przyjemnym finiszem.
Owoce morza, czyli przyrządzane na różne sposoby, a także spożywane w postaci surowej, skorupiaki i mięczaki morskie, to jeden ze specjałów kuchni śródziemnomorskiej. Ostrygi, krewetki, kraby, homary i ośmiornice bogate są w niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu pełnowartościowe białka oraz szereg mikro- i makroelementów. Spożywane są jednakże przede wszystkim ze względu na swój niepowtarzalny smak. Smak, który dodatkowo podkreślić może dobre wino do owoców morza. Przekonaj się, kiedy owoce morza z winem tworzą idealną kompozycję kulinarną.
Jakie wino pasuje do owoców morza?
Czerwone wino do owoców morza? W gronie ekspertów taki wybór mógłby zostać potraktowany jako faux pas. Ogólnie przyjęta reguła – od której istnieją pewne wyjątki – głosi, że do owoców morza podajemy białe wino. Jeśli zapragniemy przyrządzić homara lub langustę, powinniśmy zaopatrzyć się w butelkę dobrego wina Chardonnay czy Chenin Blanc. Wino wytrawne białe to także idealny dodatek do kraba, wino musujące z kolei, Prosecco, Cava czy doskonały Szampan, stworzy wyśmienite połączenie z ostrygami i małżami.
Jakie wino podać do owoców morza w stylu azjatyckim?
Do orientalnych specjałów, które słyną z wyjątkowej aromatyczności i pikantności, powinniśmy podawać wina wyraziste, które nie dadzą się zdominować przez intensywny bukiet przypraw. Do trunków takich należy z pewnością niemieckie wino Riesling, które tworzy doskonałe połączenie z małżami z mlekiem kokosowym i curry, czyli w stylu tajskim, czy krewetkami po wietnamsku. Równie ciekawą propozycją będzie wytrawne wino z odmiany Muscat, którego aromaty współgrać będą z akcentami imbiru, owocami liczi i trawą cytrynową - częstymi składnikami potraw orientalnych.
Jakie wina do owoców morza z makaronem?
Wybierając wino do makaronu z owocami morza, powinniśmy wziąć pod uwagę, z jakim sosem podane będzie danie. Do makaronu z krewetkami w sosie śmietanowym dobrze zaproponować wino białe Chardonnay, Chenin Blanc, czy np. Vermentino. Jeśli natomiast zapragniemy przyrządzić makaron z krewetkami w sosie pomidorowym, stworzymy jedną z nielicznych sytuacji, kiedy to owoce morza będą dobrze współgrać z czerwonym winem. W takim przypadku nie popełnimy błędu, serwując np. wino Bardolino, lekkie Pinot Noir lub Syrah.
Wybierz doskonałe białe wino do owoców morza dzięki Winnicy Lidla.
Subskrybuj newsletter i otrzymaj kod rabatowy. Kod rabatowy 20 zł na jednorazową rezerwację za kwotę minimum 200 zł*
*Kod rabatowy ważny jest przez 60 dni i nie łączy się z innymi promocjami na stronie serwisu winnicalidla.pl. Użytkownik może wykorzystać tylko jeden kod rabatowy z tytułu zapisu do newslettera.
Cieszymy się, że będziemy w kontakcie!
Łap rabaty i dostęp do wszystkich akcji promocyjnych. Rezerwuj i odbierz już następnego dnia.
Odbierz 20 zł rabatu i inspirującego ebook'a - kliknij w link przesłany na Twojego maila.
Rabat 20 zł jest aktywny przy rezerwacji za min. 200 zł.