Dopasuj wino do…
Makaronów
O tym, jakie wino dobrać do makaronu, zdecyduje… sos. Do carbonary, która jest na bazie jajek, polecamy wytrawne Chardonnay, także w musującej odmianie. Dobrym kompanem będą również butelki Rieslinga i Sauvignon Blanc. Wino z tego drugiego szczepu sprawdzi się również do lasagne. Z kolei do bolognese polecamy serwować wraz z Merlotem. Makaron z ciężkim sosem grzybowym z dziczyzną lub wołowiną, połącz z bardziej intensywnym winem czerwonym. Przyjemnie rozgrzeje, wprowadzi dodatkowe nuty smakowe (np. śliwkę), ale też będzie pasować kolorystycznie.
Winnica Lidla przedstawia:
Pizzy
Według smakoszy pizza nie powinna przekraczać 3 składników, ale często zdarza się, że jest ich o wiele więcej. Dla fanów różnych mięsnych dodatków polecamy wytrawne czerwone wino, np. Chianti. Do pizzy z kurczakiem sprawdzi się Pinot Noir i lekki St-Laurent. Margherita, kwaskowa w swej naturze, będzie smakować wybornie z Pinot Grigio. Tłustą pizzę „Cztery sery” zrównoważysz odświeżającymi winami musującymi lub np. Olaszriziling.
Winnica Lidla przedstawia:
Hamburgera
Dobierając wino do tej słynnej kanapki, możesz kierować się zasadą dopełnienia do jej głównego składnika. Burger wołowy świetnie sprawdzi się z czerwonymi, wytrawnymi winami ze szczepu Zinfandel lub Carmenère. Śmiało możesz również degustować butelki Malbec, Cabernet Sauvignon, Merlot, a nawet wina wieloszczepowe o średniej intensywności smaku.
Paelli
Do sztandarowego przysmaku Hiszpanii, Włoch czy Portugalii możesz śmiało dobrać wytrawne białe Chardonnay. Zachwycisz się aromatami owoców tropikalnych, które będą świetnie uzupełniały smak paelli. Skosztuj także z propozycjami wieloszczepowymi dedykowanymi temu południowo-europejskiemu daniu, które występuje pod wieloma różnymi postaciami (z dodatkiem chorizo, krewetek czy kurczaka).
Winnica Lidla przedstawia:
Deserów
Do słodkiego zwieńczenia posiłku warto dobrać wino, które nie wywoła szoku smakowego kontrastującym charakterem. Z tego powodu warto postawić wszystkie karty na słodkie wino. Semillon, Muscadelle, Riesling i Muscat będą bardzo dobrym uzupełnieniem owocowych i lżejszych deserów. Ale skoro już zrobiliśmy pierwsze kroki, rekomendujemy również degustować różne rodzaje win ze szczepu Pinot Noir – od słodkiego do wytrawnego. Może to będzie faktycznym zwieńczeniem ucztowania?
Winnica Lidla przedstawia:
Dobierz dobre wino, z którym stworzysz niezapomniane połączenie. Skorzystaj z wygodnych i przyjaznych filtrów na Winnicy Lidla, aby wybrać w prosty sposób idealnego kompana do ulubionego dania.