Witaj na WinnicaLidla.pl
serwisie z szerokim wyborem napojów alkoholowych.

Czy masz już ukończone 18 lat?
Informacja dotycząca przetwarzania danych osobowych.
*Pole wymagane
Prosimy o zapoznanie się z naszymi informacjami dotyczącymi polityki prywatności i ochrony danych osobowych.

Chcemy, aby korzystanie z naszej Witryny było komfortowe. W celu poprawy jakości funkcjonowania Serwisu i dostosowania treści reklamowych do Twoich preferencji, my i nasi zaufani partnerzy możemy przechowywać pliki cookies w Twojej przeglądarce i przetwarzać zawarte w nich dane osobowe analityczne i marketingowe. Kontynuując korzystanie z naszej Witryny bez zmiany prywatności ustawienia, wyrażasz zgodę na przechowywanie plików cookies w Twojej przeglądarce. Pamiętaj, że zawsze możesz się wycofać Twoja zgoda poprzez zmianę ustawień dotyczących plików cookies na zasadach opisanych w naszej Informacji dotyczącej plików cookie. Dodatkowe informacje o zasadach przetwarzania Twoich danych osobowych i przysługujących Ci prawach znajdziesz w naszej Polityce Prywatności.

Zapisz się do naszego newslettera

i zdobądź
kod rabatowy 20 zł
za jednorazową rezerwację
za minimalną kwotę 200 zł*

*Kodu rabatowego nie można łączyć z promocjami w serwisie winnicalidla.pl

Dopasuj wino do…

 

Makaronów


O tym, jakie wino dobrać do makaronu, zdecyduje… sos. Do carbonary, która jest na bazie jajek, polecamy wytrawne Chardonnay, także w musującej odmianie. Dobrym kompanem będą również butelki Rieslinga i Sauvignon Blanc. Wino z tego drugiego szczepu sprawdzi się również do lasagne. Z kolei do bolognese polecamy serwować wraz z Merlotem. Makaron z ciężkim sosem grzybowym z dziczyzną lub wołowiną, połącz z bardziej intensywnym winem czerwonym. Przyjemnie rozgrzeje, wprowadzi dodatkowe nuty smakowe (np. śliwkę), ale też będzie pasować kolorystycznie.

 

Pizzy

Według smakoszy pizza nie powinna przekraczać 3 składników, ale często zdarza się, że jest ich o wiele więcej. Dla fanów różnych mięsnych dodatków polecamy wytrawne czerwone wino, np. Chianti. Do pizzy z kurczakiem sprawdzi się Pinot Noir i lekki St-Laurent. Margherita, kwaskowa w swej naturze, będzie smakować wybornie z Pinot Grigio. Tłustą pizzę „Cztery sery” zrównoważysz odświeżającymi winami musującymi lub np. Olaszriziling.

 

Winnica Lidla przedstawia:

 

Hamburgera

Dobierając wino do tej słynnej kanapki, możesz kierować się zasadą dopełnienia do jej głównego składnika. Burger wołowy świetnie sprawdzi się z czerwonymi, wytrawnymi winami ze szczepu Zinfandel lub Carmenère. Śmiało możesz również degustować butelki Malbec, Cabernet Sauvignon, Merlot, a nawet wina wieloszczepowe o średniej intensywności smaku.

 

Paelli

Do sztandarowego przysmaku Hiszpanii, Włoch czy Portugalii możesz śmiało dobrać wytrawne białe Chardonnay. Zachwycisz się aromatami owoców tropikalnych, które będą świetnie uzupełniały smak paelli. Skosztuj także z propozycjami wieloszczepowymi dedykowanymi temu południowo-europejskiemu daniu, które występuje pod wieloma różnymi postaciami (z dodatkiem chorizo, krewetek czy kurczaka).

 

Winnica Lidla przedstawia:

 

Deserów

Do słodkiego zwieńczenia posiłku warto dobrać wino, które nie wywoła szoku smakowego kontrastującym charakterem. Z tego powodu warto postawić wszystkie karty na słodkie wino. Semillon, Muscadelle, Riesling i Muscat będą bardzo dobrym uzupełnieniem owocowych i lżejszych deserów. Ale skoro już zrobiliśmy pierwsze kroki, rekomendujemy również degustować różne rodzaje win ze szczepu Pinot Noir – od słodkiego do wytrawnego. Może to będzie faktycznym zwieńczeniem ucztowania?

 

Winnica Lidla przedstawia:

Dobierz dobre wino, z którym stworzysz niezapomniane połączenie. Skorzystaj z wygodnych i przyjaznych filtrów na Winnicy Lidla, aby wybrać w prosty sposób idealnego kompana do ulubionego dania.