Dopasuj białe i musujące wino do…
Serów
Kierując się podstawową zasadą intensywności, wytrawne białe wino będzie świetnym wyborem do delikatnych serów. Do camemberta, brie czy innych serów z białą pleśnią dobierz Chardonnay. Z kolei Sauvignon Blanc będzie doskonałym uzupełnieniem dla sera koziego czy owczego (np. oscypka). Wina z obu szczepów sprawdzą się również do kremowych serów, np. typu szwajcarskiego (gruyère, raclette) i holenderskiego (gouda, edam). Wina słodkie perfekcyjnie pasują do serów z niebieską pleśnią o wyrazistym smaku i silnych aromatach (gorgonzola, stilton).
Winnica Lidla poleca:
Sałatek
Dobrą zasadą w tym przypadku jest kierowanie się kwasowością wina. Staje się ono wtedy idealnym uzupełnieniem równie kwaskowatych z natury sałatek na bazie sałat czy innych pochodnych roślin. Ciekawą propozycja mogą być Gewürztraminer i Riesling, charakteryzujące się owocowymi aromatami. Jeśli dodasz do sałatki kurczaka czy sery, dobierz wino musujące i niezbyt intensywne wino ze szczepu Glera.
Natomiast nie popełnisz faux pas, jeśli do sałatki wybierzesz pozostałe po konsumpcji serów Chardonnay czy Sauvignon Blanc. Warto wspomnieć o winach wieloszczepowych, dla wielbicieli opcji uniwersalnych.
Winnica Lidla poleca:
Drobiu
W tym przypadku znów drogowskazem jest intensywność. Jeśli chcesz zrównoważyć potrawę z drobiu, dobierz wino o niskiej intensywności. Do smażonego i pieczonego kurczaka wybierz obfitujące w smaki Chardonnay, lekkiego Rieslinga. Ulubione przez wielu Prosecco połącz z potrawami mniej kalorycznymi, np. drobiem duszonym lub gotowanym. Wino z odmiany Semillion to doskonały wybór do gęsiny, ale sprawdzi się również z daniami z indyka.
Postaw również na bezpieczną opcję, wybierając z selekcji wina wieloszczepowe dedykowane potrawom z drobiu.
Winnica Lidla poleca:
Ryby
Ryba rybie nierówna, bo w doborze wina ważny jest gatunek mięsa. Podstawowa zasada brzmi: im jest ona bardziej tłusta, tym dobrane wino cechować się powinno cięższą strukturą. Do łososia czy halibuta dobierz intensywne Chardonnay czy musujące Pinot Noir. Wytrawne wina wzmacniane (np. Sherry Fino) będą zaś odpowiednie do ryby wędzonej. Do wysportowanego pstrąga dobierz rześkie Sauvignon Blanc, Viura lub Verdelho. Popularny dorsz zachwyci Cię smakiem z wytrawnym wieloszczepowym winem.
Winnica Lidla poleca:
Owoców morza
Smak kalmarów, ośmiornic, skorupiaków, małż a nawet ślimaków uzupełnisz winem o wysokiej kwasowości. Delikatne aromaty białego wina podkreślą ich nietuzinkowy smak. Co więcej, nawet podwyższona słodycz nie stoi na przeszkodzie, aby degustować je z tym rodzajem dań. Doskonałymi przykładami są lekkie i słodkie wina ze szczepu Muscadelle. Możesz jednak standardowo polegać na Rieslingach, Chardonnay, Sauvignon Blanc czy winach wieloszczepowych (w tym musujących).
Winnica Lidla poleca:
Dobierz dobre białe wino, z którym stworzysz niezapomniane połączenie. Skorzystaj z wygodnych i przyjaznych filtrów na Winnicy Lidla, aby wybrać w prosty sposób idealnego kompana do ulubionego dania.