Witaj na WinnicaLidla.pl
serwisie z szerokim wyborem napojów alkoholowych.

Czy masz już ukończone 18 lat?
Informacja dotycząca przetwarzania danych osobowych.
*Pole wymagane
Zapisz się do naszego newslettera
i zdobądź
kod rabatowy 20 zł
za jednorazową rezerwację
za minimalną kwotę 200 zł*
*Kodu rabatowego nie można łączyć z promocjami w serwisie winnicalidla.pl
O alkoholach - Blog Winnicy Lidla.O alkoholach - Blog Winnicy Lidla.

Dopasuj białe i musujące wino do...

Dopasuj białe i musujące wino do…

 

Serów


Kierując się podstawową zasadą intensywności, wytrawne białe wino będzie świetnym wyborem do delikatnych serów. Do camemberta, brie czy innych serów z białą pleśnią dobierz Chardonnay. Z kolei Sauvignon Blanc będzie doskonałym uzupełnieniem dla sera koziego czy owczego (np. oscypka). Wina z obu szczepów sprawdzą się również do kremowych serów, np. typu szwajcarskiego (gruyère, raclette) i holenderskiego (gouda, edam). Wina słodkie perfekcyjnie pasują do serów z niebieską pleśnią o wyrazistym smaku i silnych aromatach (gorgonzola, stilton).

 

Winnica Lidla poleca:

Sałatek

 

Dobrą zasadą w tym przypadku jest kierowanie się kwasowością wina. Staje się ono wtedy idealnym uzupełnieniem równie kwaskowatych z natury sałatek na bazie sałat czy innych pochodnych roślin. Ciekawą propozycja mogą być Gewürztraminer i Riesling, charakteryzujące się owocowymi aromatami. Jeśli dodasz do sałatki kurczaka czy sery, dobierz wino musujące i niezbyt intensywne wino ze szczepu Glera.

Natomiast nie popełnisz faux pas, jeśli do sałatki wybierzesz pozostałe po konsumpcji serów Chardonnay czy Sauvignon Blanc. Warto wspomnieć o winach wieloszczepowych, dla wielbicieli opcji uniwersalnych.

 

Winnica Lidla poleca:

Drobiu

 

W tym przypadku znów drogowskazem jest intensywność. Jeśli chcesz zrównoważyć potrawę z drobiu, dobierz wino o niskiej intensywności. Do smażonego i pieczonego kurczaka wybierz obfitujące w smaki Chardonnay, lekkiego Rieslinga. Ulubione przez wielu Prosecco połącz z potrawami mniej kalorycznymi, np. drobiem duszonym lub gotowanym. Wino z odmiany Semillion to doskonały wybór do gęsiny, ale sprawdzi się również z daniami z indyka.

Postaw również na bezpieczną opcję, wybierając z selekcji wina wieloszczepowe dedykowane potrawom z drobiu.

Ryby

 

Ryba rybie nierówna, bo w doborze wina ważny jest gatunek mięsa. Podstawowa zasada brzmi: im jest ona bardziej tłusta, tym dobrane wino cechować się powinno cięższą strukturą. Do łososia czy halibuta dobierz intensywne Chardonnay czy musujące Pinot Noir. Wytrawne wina wzmacniane (np. Sherry Fino) będą zaś odpowiednie do ryby wędzonej. Do wysportowanego pstrąga dobierz rześkie Sauvignon Blanc, Viura lub Verdelho. Popularny dorsz zachwyci Cię smakiem z wytrawnym wieloszczepowym winem.

Owoców morza

 

Smak kalmarów, ośmiornic, skorupiaków, małż a nawet ślimaków uzupełnisz winem o wysokiej kwasowości. Delikatne aromaty białego wina podkreślą ich nietuzinkowy smak. Co więcej, nawet podwyższona słodycz nie stoi na przeszkodzie, aby degustować je z tym rodzajem dań. Doskonałymi przykładami są lekkie i słodkie wina ze szczepu Muscadelle. Możesz jednak standardowo polegać na Rieslingach, Chardonnay, Sauvignon Blanc czy winach wieloszczepowych (w tym musujących).

 

Winnica Lidla poleca:

Dobierz dobre białe wino, z którym stworzysz niezapomniane połączenie. Skorzystaj z wygodnych i przyjaznych filtrów na Winnicy Lidla, aby wybrać w prosty sposób idealnego kompana do ulubionego dania.

Przeczytaj także:

Jak dopasować wino do potraw? 6 żelaznych zasad!

Dopasuj wino do…

Jakie wino do owoców morza? 7 najlepszych

Jakie wino do sałatki? 12 win pasujących do warzyw (i nie tylko!)

Jakie wino do ryby – pomagamy wybrać!

Jak łączyć wino z jedzeniem? Kilka podstawowych zasad!

Jakie wino do ryby? 5 rad sommeliera!

Jakie wino do sera? 6 rad

Jakie wino do krewetek?

Dopasuj czerwone wino do…

Czym się różni wino wytrawne od półwytrawnego?

Jakie wino półwytrawne? Podpowiadamy, jak wybrać

Wine Pairing – 16 zasad, dzięki którym zawsze wybierzesz dobre wino!

Jak łączyć wina z serami?

Jakie wino do wieprzowiny? 7 pasujących

Przekąski do wina – jak je dobrać?

Wino białe wytrawne - wybieramy najlepsze propozycje z WinnicaLidla.pl

Jakie wino do sushi? 12 propozycji!

Lubisz wino wytrawne? Oto 7 faktów, o których powinieneś wiedzieć!

Ranking win - Znajdź idealne wino dla siebie.

Jakie wino czerwone wytrawne? 4 propozycje!

Johnnie Walker Blue: ile ma lat?

Wybieramy wino musujące! Półsłodkie, słodkie czy półwytrawne?

Wino białe półsłodkie – do czego najlepiej pasuje?

Zupy z winem – jakie wino do zupy? PODPOWIADAMY!

Jakie wino do grilla? Nasze propozycje

Jakie dobre wino słodkie? Oto 5 typów

Mity na temat wina

Jakie wino do drobiu?

Wino do dziczyzny – jakie wybrać?

5 białych win półwytrawnych idealnych na lato!

Dobre wino białe półwytrawne? Jak takie wybrać?

Jakie wino na lato? Oto 8 propozycji

Jakie wino kupić na wesele?

Wino w restauracji. Jak dobrać odpowiednie do potrawy?

Wino musujące na lato – doskonały wybór!

Degustacja wina – jak zacząć?

Co zrobić, by wino smakowało jeszcze lepiej?

Białe wino do 50 zł – wyjątkowy smak w przystępnej cenie

Jakie wino do wołowiny?

Polecane kategorie:

Wino do ryby (łosoś, sandacz, karp, pstrąg)

Wino do ciasta (deserów)

Wino do owoców morza

Wino do serów

Wino do sałatek

Wino musujące wytrawne

Wino do 200 zł

Wino półsłodkie

Wino na sylwestra

Wino do wieprzowiny

Wino do 300 zł

Wino białe wytrawne

Wino do wołowiny

Wino czerwone słodkie

Wino do drobiu

Wino do makaronu

Wino półwytrawne z Francji

Wino musujące półwytrawne

Wino ekologiczne

Zestaw 7

Wino do dziczyzny

Wino różowe półwytrawne

Wino musujące z Francji

Wino słodkie

Wino do pizzy

Wino do 50 zł

Wino wytrawne

Zestaw 1

Wino białe z Francji

Wino na Wielkanoc

Wino do 100 zł

Wino półwytrawne

Wina

Wino na walentynki

Wino różowe z Francji

Wino na święta

Wino ze szczepu Sauvignon Blanc

Zestaw 3

Wino różowe wytrawne

Wino różowe półsłodkie