Witaj na WinnicaLidla.pl
serwisie z szerokim wyborem napojów alkoholowych.

Czy masz już ukończone 18 lat?
Informacja dotycząca przetwarzania danych osobowych.
*Pole wymagane
Prosimy o zapoznanie się z naszymi informacjami dotyczącymi polityki prywatności i ochrony danych osobowych.

Chcemy, aby korzystanie z naszej Witryny było komfortowe. W celu poprawy jakości funkcjonowania Serwisu i dostosowania treści reklamowych do Twoich preferencji, my i nasi zaufani partnerzy możemy przechowywać pliki cookies w Twojej przeglądarce i przetwarzać zawarte w nich dane osobowe analityczne i marketingowe. Kontynuując korzystanie z naszej Witryny bez zmiany prywatności ustawienia, wyrażasz zgodę na przechowywanie plików cookies w Twojej przeglądarce. Pamiętaj, że zawsze możesz się wycofać Twoja zgoda poprzez zmianę ustawień dotyczących plików cookies na zasadach opisanych w naszej Informacji dotyczącej plików cookie. Dodatkowe informacje o zasadach przetwarzania Twoich danych osobowych i przysługujących Ci prawach znajdziesz w naszej Polityce Prywatności.

Zapisz się do naszego newslettera

i zdobądź
kod rabatowy 20 zł
za jednorazową rezerwację
za minimalną kwotę 200 zł*

*Kodu rabatowego nie można łączyć z promocjami w serwisie winnicalidla.pl

Dopasuj białe i musujące wino do...

Dopasuj białe i musujące wino do…

 

Serów


Kierując się podstawową zasadą intensywności, wytrawne białe wino będzie świetnym wyborem do delikatnych serów. Do camemberta, brie czy innych serów z białą pleśnią dobierz Chardonnay. Z kolei Sauvignon Blanc będzie doskonałym uzupełnieniem dla sera koziego czy owczego (np. oscypka). Wina z obu szczepów sprawdzą się również do kremowych serów, np. typu szwajcarskiego (gruyère, raclette) i holenderskiego (gouda, edam). Wina słodkie perfekcyjnie pasują do serów z niebieską pleśnią o wyrazistym smaku i silnych aromatach (gorgonzola, stilton).

 

Winnica Lidla poleca:

Sałatek

 

Dobrą zasadą w tym przypadku jest kierowanie się kwasowością wina. Staje się ono wtedy idealnym uzupełnieniem równie kwaskowatych z natury sałatek na bazie sałat czy innych pochodnych roślin. Ciekawą propozycja mogą być Gewürztraminer i Riesling, charakteryzujące się owocowymi aromatami. Jeśli dodasz do sałatki kurczaka czy sery, dobierz wino musujące i niezbyt intensywne wino ze szczepu Glera.

Natomiast nie popełnisz faux pas, jeśli do sałatki wybierzesz pozostałe po konsumpcji serów Chardonnay czy Sauvignon Blanc. Warto wspomnieć o winach wieloszczepowych, dla wielbicieli opcji uniwersalnych.

Drobiu

 

W tym przypadku znów drogowskazem jest intensywność. Jeśli chcesz zrównoważyć potrawę z drobiu, dobierz wino o niskiej intensywności. Do smażonego i pieczonego kurczaka wybierz obfitujące w smaki Chardonnay, lekkiego Rieslinga. Ulubione przez wielu Prosecco połącz z potrawami mniej kalorycznymi, np. drobiem duszonym lub gotowanym. Wino z odmiany Semillion to doskonały wybór do gęsiny, ale sprawdzi się również z daniami z indyka.

Postaw również na bezpieczną opcję, wybierając z selekcji wina wieloszczepowe dedykowane potrawom z drobiu.

 

Winnica Lidla poleca:

Ryby

 

Ryba rybie nierówna, bo w doborze wina ważny jest gatunek mięsa. Podstawowa zasada brzmi: im jest ona bardziej tłusta, tym dobrane wino cechować się powinno cięższą strukturą. Do łososia czy halibuta dobierz intensywne Chardonnay czy musujące Pinot Noir. Wytrawne wina wzmacniane (np. Sherry Fino) będą zaś odpowiednie do ryby wędzonej. Do wysportowanego pstrąga dobierz rześkie Sauvignon Blanc, Viura lub Verdelho. Popularny dorsz zachwyci Cię smakiem z wytrawnym wieloszczepowym winem.

 

Winnica Lidla poleca:

Owoców morza

 

Smak kalmarów, ośmiornic, skorupiaków, małż a nawet ślimaków uzupełnisz winem o wysokiej kwasowości. Delikatne aromaty białego wina podkreślą ich nietuzinkowy smak. Co więcej, nawet podwyższona słodycz nie stoi na przeszkodzie, aby degustować je z tym rodzajem dań. Doskonałymi przykładami są lekkie i słodkie wina ze szczepu Muscadelle. Możesz jednak standardowo polegać na Rieslingach, Chardonnay, Sauvignon Blanc czy winach wieloszczepowych (w tym musujących).

 

Winnica Lidla poleca:

Dobierz dobre białe wino, z którym stworzysz niezapomniane połączenie. Skorzystaj z wygodnych i przyjaznych filtrów na Winnicy Lidla, aby wybrać w prosty sposób idealnego kompana do ulubionego dania.