Witaj na WinnicaLidla.pl
serwisie z szerokim wyborem napojów alkoholowych.

Czy masz już ukończone 18 lat?
Informacja dotycząca przetwarzania danych osobowych.
*Pole wymagane
Prosimy o zapoznanie się z naszymi informacjami dotyczącymi polityki prywatności i ochrony danych osobowych.

Chcemy, aby korzystanie z naszej Witryny było komfortowe. W celu poprawy jakości funkcjonowania Serwisu i dostosowania treści reklamowych do Twoich preferencji, my i nasi zaufani partnerzy możemy przechowywać pliki cookies w Twojej przeglądarce i przetwarzać zawarte w nich dane osobowe analityczne i marketingowe. Kontynuując korzystanie z naszej Witryny bez zmiany prywatności ustawienia, wyrażasz zgodę na przechowywanie plików cookies w Twojej przeglądarce. Pamiętaj, że zawsze możesz się wycofać Twoja zgoda poprzez zmianę ustawień dotyczących plików cookies na zasadach opisanych w naszej Informacji dotyczącej plików cookie. Dodatkowe informacje o zasadach przetwarzania Twoich danych osobowych i przysługujących Ci prawach znajdziesz w naszej Polityce Prywatności.

Zapisz się do naszego newslettera

i zdobądź
kod rabatowy 20 zł
za jednorazową rezerwację
za minimalną kwotę 200 zł*

*Kodu rabatowego nie można łączyć z promocjami w serwisie winnicalidla.pl


Jakie wino do łososia?

Łosoś to z pewnością jedna z najchętniej spożywanych przez nas ryb. Miłośnicy tego gatunku zwracają szczególną uwagę zarówno na jego właściwości zdrowotne, jak i niepowtarzalny smak. Jakie jednak wino powinniśmy podać do łososia, aby stworzyć atrakcyjne połączenie kulinarne? Dużo zależy od sposobu przyrządzenia ryby. Na początek odwołajmy się do jednej nadrzędnej zasady – ryby tłuste, do których należy łosoś, spożywamy w towarzystwie win o wysokiej kwasowości, takich jak np. Riesling lub Sauvignon Blanc. Jakie wino będzie pasować do pieczonego łososia? Warto postawić na Viognier lub biały Burgund. Do ryby grillowanej natomiast śmiało możemy zaproponować lekkie wino czerwone Pinot Noir Prestige, Bourgogne Aop. Z łososiem surowym znakomicie współgra z kolei Chardonnay Seria A, Vinzavod Asenovgrad.

Wybierz dobre wino wytrawnelubwino półwytrawnewraz z Winnicą Lidla!

Jakie wino do dorsza smakuje najlepiej?

Dorsz to ryba ukochana przez Portugalczyków, niezaproponowanie zatem do niej wina pochodzącegotego kraju winiarskiego mogłoby zostać uznane przez niektórych za nietakt. Portugalia ma do zaoferowania wszystkim miłośnikom win wiele znakomitych trunków. Walory smakowe dorsza grillowanego subtelnie podkreśli np. lekkie Alvarinho, Portal Do Minho, Vinho Verde Doc. Jeśli natomiast najdzie nas ochota na dorsza smażonego, możemy śmiało sięgnąć po butelkę ulubionego wina białego wytrawnego o zrównoważonej kwasowości.

Szukasz trunku do ryby? Zarezerwuj wino białe dzięki Winnicy Lidla!

Jakie wino do tuńczyka zaproponować?

Do tuńczyka, który zdaniem wielu przypomina swoim smakiem mięso, możemy zaproponować nie tylko wino białe, lecz także wino czerwone. Z pysznym stekiem z tuńczyka dobrze współgrać będzie np. włoskie średnio taniczne Langhe Nebbiolo Doc lubwytrawny trunek ze szczepu Pinot Noir. Wino do ryby smażonej możemy wybrać z oferty portugalskich winiarni produkujących trunki o wyraźnej kwasowości. Do tuńczyka grillowanego lub pieczonego pasują z kolei lekkie czerwone wina Cabernet Franc, Pinot Noir czy Bardolino.

Wybierz lekkie wino czerwone idealne do tuńczyka!

Jakie wino do karpia wybrać?

Karp nieodłącznie kojarzy się nam z Wigilią Bożego Narodzenia. Ze względu na rozmaite warianty przyrządzania tej ryby, a także obfitość innych dań na wigilijnym stole, wybór odpowiedniego trunku na ten wyjątkowy wieczór może przysparzać pewnych trudności. Spróbujmy jednak zasugerować kilka możliwości. Jakie wino do ryby smażonej będzie dobrze smakować? Z pewnością sprawdzi się tu wytrawne, aromatyczne wino białe, jak np. hiszpańskie Verdejo, Abadia Real, Rueda Do. Do tradycyjnego karpia po żydowsku możemy natomiast podać wino białe półsłodkie, np. Chenin Blanc – Muscat D’alexandrie, Purple Heron, Western Cape, zachwycający aromatami trunek z Republiki Południowej Afryki.

Poznaj doskonałe wina półsłodkie!

Jak widać, dzięki świadomemu wyborowi win do ryb jesteśmy w stanie zapewnić naszym zmysłom prawdziwą ucztę. Pamiętajmy też, że zarówno spożywanie ryb, jak i regularne delektowanie się niewielkimi ilościami wina, może mieć bardzo pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Jeśli zatem pragniesz wybrać idealny trunek do ryby i stworzyć tym samym niesamowitą kompozycję kulinarną – odwiedź Winnicę Lidla! Najlepsze wina do ryby z różnych regionów winiarskich świata czekają na Ciebie!