Witaj na WinnicaLidla.pl
serwisie z szerokim wyborem napojów alkoholowych.

Czy masz już ukończone 18 lat?
Informacja dotycząca przetwarzania danych osobowych.
*Pole wymagane
Prosimy o zapoznanie się z naszymi informacjami dotyczącymi polityki prywatności i ochrony danych osobowych.

Chcemy, aby korzystanie z naszej Witryny było komfortowe. W celu poprawy jakości funkcjonowania Serwisu i dostosowania treści reklamowych do Twoich preferencji, my i nasi zaufani partnerzy możemy przechowywać pliki cookies w Twojej przeglądarce i przetwarzać zawarte w nich dane osobowe analityczne i marketingowe. Kontynuując korzystanie z naszej Witryny bez zmiany prywatności ustawienia, wyrażasz zgodę na przechowywanie plików cookies w Twojej przeglądarce. Pamiętaj, że zawsze możesz się wycofać Twoja zgoda poprzez zmianę ustawień dotyczących plików cookies na zasadach opisanych w naszej Informacji dotyczącej plików cookie. Dodatkowe informacje o zasadach przetwarzania Twoich danych osobowych i przysługujących Ci prawach znajdziesz w naszej Polityce Prywatności.

Zapisz się do naszego newslettera

i zdobądź
kod rabatowy 20 zł
za jednorazową rezerwację
za minimalną kwotę 200 zł*

*Kodu rabatowego nie można łączyć z promocjami w serwisie winnicalidla.pl

Wino ze szczepu Riesling

Pochodzący z Niemiec Riesling przez wielu jest uważany za najwybitniejszy biały szczep. Jest on niezwykle wszechstronny – potrafi dać lekkie, aromatyczne letnie wino, jak i wspaniałe, długowieczne wina słodkie. Riesling charakteryzuje się aromatami owoców cytrusowych, moreli, brzoskwini oraz wysoką kwasowością. Nawet podstawowe etykiety potrafią dzielnie znieść upływ czasu. Rieslingi można łączyć z owocami morza, rybami, kuchnią azjatycką, w tym sushi, a także ze sznyclem wiedeńskim. Słodkie stanowią doskonały samodzielny deser.

9 produktów

na stronę

9 produktów

na stronę

Wina ze szczepu Riesling

Riesling, pod względem wielkości upraw, ustępuje takim szczepom jak Sauvignon Blanc czy Chardonnay. Uprawiany niemalże w każdym kraju na świecie, chociaż winorośl ta woli chłodniejszy klimat, to równie wysokiej jakości wina produkowane są w Nowym Świecie. Przez wielu ekspertów uważany jest za najważniejszy biały szczep stosowany w produkcji wina, nie tylko ze względu na jego szlachetny smak, ale również łatwość w uprawie (odporność na zmiany klimatyczne, różnice temperatur i pleśń oraz inne choroby). Z gron tej odmiany powstają zarówno wina wytrawne, półsłodkie, słodkie i musujące. Najbardziej znane Rieslingi pochodzą oczywiście z Niemiec, gdzie jest to najczęściej uprawiana winorośl (pokrywają aż 22,5 tys. hektarów ziemi). Duże areały Rieslinga znajdują się także we francuskiej Alzacji, Austrii, Czechach, we Włoszech (Górna Adyga) oraz w Luksemburgu. Poza Europą winorośl ta uprawiana jest w Australii, Nowej Zelandii, RPA, USA, a nawet w Chinach, Bułgarii i na Ukrainie.

 

Charakterystyka wina Riesling

Przyjmuje się, że historia szczepu Riesling zaczęła się już w XV wieku. Badacze spierają się co do kwestii jego pochodzenia – Austriacy twierdzą, że nazwa, jak i sam szczep pochodzi z rejonu potoku Ritzing i winnicy, która mieści się niedaleko, natomiast Niemcy upierają się, że szczep ten wyrósł w Dolinie Renu. Z racji, że znaczna część dokumentów potwierdzających pochodzenie szczepu jest niemiecka (tamtejsi winiarze bardzo skrupulatnie prowadzili księgi i kroniki), przyjęło się teorię o niemieckim rodowodzie za prawdziwą. Badania genetyków nad DNA winorośli dowiodły, że narodziła się ona z krzyżówki, w której główną rolę odgrywał szczep Gouais Blanc (winorośl właściwa), grona winorośli traminer (z której narodził się szczep Gewurztraminer) oraz dzika winorośl niewiadomego pochodzenia wyrosłych w okolicy rzeki Renu. Poza klasyczną białą odmianą szczepu Riesling istnieje również Roter Riesling, czyli winorośl dająca owoce o ciemnej skórce, które pomimo swojej barwy, klasyfikowane są do szczepów białych. W winiarskim świecie winorośl ta uznawana jest za jedną z najłatwiejszą w uprawie, nadającą się do uprawy zarówno w klimacie chłodnym, jak i umiarkowanym. Doskonale rozwija się na górskich zboczach oraz w dolinach, chociaż woli więcej cienia. Najlepsza ziemia do uprawy szczepu Riesling to gleba łupkowa oraz wapienna – to właśnie od podłoża, na którym wyrasta winorośl, zależy smak owoców (stopień intensywności nut mineralnych, charakterystycznych dla tego rodzaju szczepu). Na smak i aromat wina ma również wpływ pora zbioru oraz stopień nawodnienia owoców. Wysokiej jakości wino Riesling produkowane w krajach niemieckojęzycznych ma w sobie więcej kwasowości oraz nut cytrusowych, jednakże zarówno tam, trunku jak i w chłodniejszej Kanadzie produkuje się spore ilości wina lodowego, charakteryzującego się słodkością. Wino to powstaje z winogron, które zbierane są zmrożone – kiedy woda w postaci kryształów lodu zostanie usunięta z owocu, zwiększa się w nim stężenie cukru. Ten tradycyjny sposób produkcji wina słodkiego jest uważany za najlepszą metodę winifikacji wśród koneserów. Trunek produkowany ze szczepu winogron Riesling różni się smakiem w zależności od regionu, ale przyjmuje się ogólnoświatową klasyfikację tego rodzaju wina. Ze względu na sposób uprawy wyróżniamy wina Kabinett (zbiory klasyczne, młode), Spatlese (zbiory dojrzałych winogron) oraz Auslese (selektywny zbiór bardzo dojrzałych winogron, które nadają się do produkcji bardzo złożonych, głębokich w smaku win). Dodatkowymi określeniami, jakie znajdziemy na butelkach tego szlachetnego trunku, są: Beerenauslese (oznacza wina botrytryzowane, czyli powstałe z gron pokrytych czerwoną pleśnią), Trockenbeerenauslese (zbiory zrodzynkowanych gron, idealnych do słodkich win) oraz Eiswein (niemieckojęzyczne określenie wina lodowego).  Poza mineralnym, niemieckim winem, tamtejsi winiarze z regionu Mosel specjalizują się w tworzeniu wina o mocno owocowych nutach (brzoskwini, truskawki, kandyzowanych owoców). Mosel Riesling ma w sobie bogactwo smaku i aromatów przypominających jabłka, gruszki, ananasa oraz charakterystyczną dla starszych win nutę nafty oraz dymu. Wina szczepu Riesling z regionów o większym nasłonecznieniu mają w sobie mniej mineralności  i są wysokiej kwasowości. Im młodszy Riesling, tym więcej ma w sobie kwasowości – takie wino pijemy młode, natomiast słodsze wersje nadają się do leżakowania w dębowych beczkach, nabierając z czasem charakteru i głębi.

 

Jaki charakter ma wino Riesling?

Młode wino z tego szczepu wyróżnia się wyjątkowo wysoką kwasowością i czasami delikatnym musowaniem (jest to bardziej łaskotanie aniżeli musowanie). Wino pochodzące z winnic położonych w chłodnych częściach Europy ma w sobie więcej aromatów cytrusowych (limonek, cytryn, grejpfrutów), a także kandyzowanych i białych owoców, te ze szczepu Roter Riesling mają w sobie nuty truskawek i śliwek, a także wyczuwalne nuty mineralne, glebowe, nieco dymne. Nowozelandzkie, włoskie czy australijskie wino Riesling czerpie swój smak z terroir (obszaru, na którym wyrastają grona) – wyczujemy w nim nieco ciepła, tropikalnych nut i południowego temperamentu. Do cytrusowych nut dołączą zatem smaki mango, ananasa i innych owoców tropikalnych. Riesling długo leżakujący nabiera charakterystycznych (wspomnianych już wcześniej) aromatów benzyny i nafty, które czynią to wino mniej przystępne dla potencjalnego konsumenta, dlatego wielu winiarzy chcących odnieść sukces komercyjny stara się nie dopuszczać do ich rozwijania się. I tu leży cały szkopuł, odpowiednio długo leżakowany Riesling z dojrzałych owoców zebranych późno z winorośli rosnących w dużym nasłonecznieniu to czynniki, które czynią tę odmianę wyjątkową, a wina najwyższej jakości.  Wytrawny (trocken) albo półwytrawny (halbtrocken) Riesling powinien być serwowany schłodzony do temperatury około 11 stopni Celsjusza. Z kolei słodkie (süss), skoncentrowane wina Riesling można podawać w temperaturze pokojowej. Jaka jest temperatura pokojowa? Wbrew nazwie, nie jest to temperatura otoczenia, gdyż nasze mieszkania czy pomieszczenia restauracyjne mają temperaturę powyżej 20 stopni. Odpowiednia dla wina Riesling w wersji słodkiej jest temperatura, która nie przekracza 18 stopni, dlatego warto przetrzymywać je w lodówce i wyciągnąć pół godziny przed podaniem. Należy również pamiętać o tym, że przelany do kieliszka trunek ogrzewa się w kontakcie ze szkłem i naszymi dłoniami. Dobre wino z tego szczepu powinno nieco pooddychać, aby uwolnić pełnie swojego smaku.

 

Do jakich potraw pasuje Riesling?

Dzięki temu, że Riesling występuje zarówno  w wersji wytrawnej, jak i słodkiej, istnieje wiele możliwości łączenia tego wina z jedzeniem – zarówno z przystawkami, sałatkami, daniami głównymi jak i deserami. Gdy na naszym talerzu wylądują dania przygotowane z owoców morza, ryb czy białego mięsa bądź lekkie sałatki i potrawy warzywne najlepiej wypić do nich kieliszek Rieslinga w wersji wytrawnej bądź półwytrawnej. Od naszego gustu i fantazji zależy to, z jakiego kraju wybierzemy nasze Riesling wino. Gdy zależy nam na wyjątkowym orzeźwieniu i podbiciu smaku egzotycznych przypraw, wybierzmy wino z południa albo Nowego Świata, albo coś dla przeciwwagi – mineralnego Rieslinga prosto z Niemiec bądź Kanady. Z kolei wino w wersji słodszej będzie wspaniałym uzupełnieniem kolacji złożonej z pikantnych dań z kuchni azjatyckiej (np. chińskiej czy tajskiej). Słodki Riesling sprawdzi się doskonale w kompozycji z odświeżającymi deserami oraz ciastami owocowymi. Mocno alkoholowa i ciężka, deserowa wersja tego wina sprawdzi się świetnie w roli digestifu, czyli trunku, który ma pomóc nam w szybszym trawieniu zjedzonego posiłku. Dobór wina to równie indywidualna kwestia – chociaż przyjęto zasady co do podawania trunku z określonym stopniem zawartości cukru do konkretnych potraw, warto zdać się na własny gust i chęci. Nie jest błędem podanie białego wytrawnego Rieslinga do słodkości jeżeli ma się na to ochotę.

 

Ile kosztuje butelka dobrego wina?

Po pierwsze warto zaznaczyć, że cena w przypadku wina wcale nie świadczy o jakości danej butelki czy rocznika. Już za kwotę 30 złotych jesteśmy w stanie kupić dobrego, młodego Rieslinga z Nowego Świata albo Węgier, który przeniesie nas w świat wyjątkowych doznań smakowych.  Propozycje z Północy są zazwyczaj nieco droższe ze względu na późniejsze zbiory i pokrycie się szlachetną odmianą pleśni. Najdroższe dostępne na rynku Rieslingi to wina lodowe ze względu na bardziej skomplikowany proces winifikacji, najczęściej pochodzą one z Niemiec albo Kanady. Wybierając wino, skrupulatnie obejrzyj całą etykietę, znajdziesz na niej kolejno nazwę własną wina nadaną przez producenta, rodzaj szczepu, region oraz kraj produkcji, a także informacje o apelacji. Niemieckie Rieslingi klasyfikuje się według przeznaczenia na deutscher wein, czyli wina stołowe produkowane na lokalny rynek, deutscher landwein, czyli wina regionalne (będące odpowiednikiem francuskiego vin de pays), qualitätswein bestimmter anbaugebiete, czyli wina jakościowe wyprodukowane z winogron pochodzących z oficjalnie uznanych regionów winiarskich oraz prädikatswein, czyli wina jakościowe wyprodukowane w oficjalnych regionach, które posiadają certyfikat prädikat informujący o stopniu dojrzałości gron użytych do winifikacji. Wpisując w wyszukiwarkę hasło „riesling cena”, wyskoczy zapewne mnóstwo propozycji, jednakże w Winnicy Lidla znajdziecie starannie wyselekcjonowane i najlepsze wino Riesling w najbardziej rozsądnych cenach.

 

Dobre wino na prezent, czyli jakie?

Idąc w gości, na parapetówkę czy urodziny albo uroczystość innego rodzaju często zastanawiamy się jaki alkohol wziąć ze sobą. Często wybór podyktowany jest własnymi preferencjami – wódka, piwo czy whisky to najczęstsze z wyborów, chociaż jesteśmy coraz odważniejsi w swoich wyborach. Wino jest eleganckim i uniwersalnym trunkiem, co czyni je idealnym prezentem dla bardziej formalnych uroczystości. Jest to też rodzaj alkoholu częściej wybierany przez kobiety, dlatego planując wypad z koleżankami, warto jest zabrać ze sobą butelkę dobrego Rieslinga. Trzeba jednak pamiętać o tym, że nie każdy przyzwyczajony jest do wytrawnego smaku wina, dlatego nie znając preferencji towarzystwa, powinniśmy zdecydować się na wybór delikatnego, półwytrawnego wina albo półsłodkiego Rieslinga z wyraźną nutą mineralności. Nie powinniśmy również przywiązywać większej uwagi do ceny butelki, gdyż na rynku są dostępne znakomitej jakości Rieslingi w przystępnych cenach. Ważna jest przecież zawartość! Wino to również wyjątkowo taktowny prezent na obronę pracy dyplomowej, jest doskonałą alternatywą dla kwiatów, zwłaszcza w przypadku męskiej reprezentacji kadry dydaktycznej. Tak samo dobrze sprawdzi się w roli prezentu dla szefa czy współpracownika – w podziękowaniu czy na pożegnanie. Gdy zbliża nam się wesele znajomych czy rodziny, warto zastanowić się nad wyborem wina zamiast kwiatów. Państwo młodzi bardzo często zaznaczają to w zaproszeniach – kwiaty szybko się psują, a wino z czasem nabiera charakteru i może długo czekać na degustację. Kupując Rieslinga na prezent ślubny, zwróć uwagę nie tylko na zawartość, ale również estetykę etykiety i całej butelki – taki podarek powinien dobrze wyglądać i smakować. Wystarczy, że obwiążesz butelkę wstążką i prezent jest gotowy!

 

Najlepsze wina w niskich cenach tylko w lidlowej winnicy.

Na półkach Winnicy Lidla znajdziecie odmianowe Rieslingi z Niemiec, Francji czy Nowej Zelandii. W ofercie są także wina kupażowane, w których Riesling łączony jest z takimi szczepami jak Pinot Gris czy Gewurztraminer. Riesling to wino, które oferuje bardzo dobry stosunek jakości do ceny. Do najdroższych win z tego szczepu należą bardzo słodkie, skoncentrowane wersje, a także wino Riesling produkowane ze zmrożonych winogron – tak zwane eiswein. Wszystkie te wariacje smakowe znajdziesz na naszej stronie w najlepszych cenach.