Niemieckie wina – co warto o nich wiedzieć?
Specjalnością niemieckich winiarzy są wina białe. Wino białe produkuje się w Niemczech ze szczepów takich jak Riesling, Muller-Thurgau, Silvaner, Grauburgunder, Kerner i Pinot Blanc. Białe szczepy winorośli zajmują ponad 63 procent całej niemieckiej uprawy. Do czerwonych odmian winogron uprawianych w Niemczech zaliczamy Spatburgunder, Dornfelder, Trollinger, Regent, Portugieser, i Lamberger.
Jeśli pokusić się o wskazanie najbardziej klasycznego szczepu w Niemczech, to byłby to Gewurztraminer. Winorośl ta zajmuje tylko procent wszystkich upraw i od dłuższego czasu nie widać, by zwiększała swój udział na niemieckich plantacjach, jednak we wszystkich regionach ma wiernych fanów. Na drugim biegunie w stosunku do Gewurztraminera sytuują się wina niemieckie Dornfelder. Dornfelder jest stosunkowo młodą odmianą, ale już stanowi ponad 8 procent upraw niemieckich winorośli. Oznacza to, że wina produkowane z tego szczepu są dziś w ścisłej czołówce rankingów „najpopularniejsze niemieckie wino”.
Mosel – wino z jedynego w swoim rodzaju regionu
Region Mozeli to tereny roztaczające się wzdłuż rzeki Mozela, a także nad Sarą i Ruwerą. To najstarszy region winiarski w Niemczech, który słynie ze stromych pól uprawnych… i doskonałych win rzecz jasna! Ich jakość jest tym bardziej godna podziwu, że tutejsze winorośle mają naprawdę trudne warunki do wzrostu. Nigdzie indziej nie znajdziemy winnic zlokalizowanych na tak stromych stokach. Pracujący nad Mozelą winiarze to eksperci w dziedzinie produkcji Rieslinga.
Erben Riesling – reprezentant Hesji Nadreńskiej
Hesja Nadreńska to zupełne przeciwieństwo regionu Mozeli. Roztaczają się tu hektary pól uprawnych położonych na łagodnych wzgórzach. Pod względem zajmowanej przez pola powierzchni jest to największy region winiarski w Niemczech. To co jednak łączy oba regiony, to doskonały Riesling. Wino z tego szczepu produkuje się w Hesji bardzo chętnie, bo ma tu idealne warunki do rozwoju. Region jest zaciszny, a dzięki temu bardzo ciepły. Riesling to lubi, bo długo dojrzewa. Z Hesji pochodzi m.in. wino półsłodkie Erben Riesling Privat, wspaniale orzeźwiający trunek podczas gorących letnich wieczorów.
Jakie wino z Niemiec? Winiarnia Lidla poleca
Zastanawiasz się, gdzie kupić wino niemieckie? Trafionym miejscem będzie Winnica Lidla. Wina niemieckie w Lidlu to wina białe i czerwone wytrawne oraz półsłodkie, także w wersji bez alkoholu.
Riesling wino Lidl – „Alte Vogtei Zu Ravensburg”
Lekkie wino wytrawne do drobiu, owoców morza i ryb. Pochodzi z Badenii. Ma bladozłoty odcień i bogaty owocowy aromat. W nosie daje się wyczuć wyraźne nuty cytrusów, liść porzeczki, suszone morele, agrest i ananas. W ustach wzmacnia się aromat cytryny, moreli i agrestu. Wino dość kwasowe, orzeźwiające, dla wielbicieli wytrawnych smaków.
Wino niemieckie Lemberger Gundelbacher Sromberg
Wytrawne, średnio ciężkie wino czerwone z Wirtembergii. Produkowane ze szczepu Lemberger. Ma głębokie aromaty czerwonych owoców: maliny, truskawki, czarnej porzeczki. Da się w nim odnaleźć także nuty toffi, pieprzu i tostów. Idealne do kaczki, wieprzowiny i indyka. Smaczne niemieckie wino z Lidla w rewelacyjnej cenie!
I jak podobają Ci się wina niemieckie? Serwis Winnica Lidla z ofertą win z Niemiec czeka na odwiedziny. A do wypróbowania jest… nie tylko Riesling!
Przeczytaj także:
WinnicaLidla.pl – jak rezerwować wino w tym serwisie?
Wino półwytrawne – 3 fakty, o których nie miałeś pojęcia!
Dobre wino – czy musi być drogie?