Burgundia to bez wątpienia jeden z najwyżej cenionych regionów winiarskich – nie tylko Francji, ale i całego świata. Jego granice wyznaczają Lyon na południu kraju oraz Dijon na jego północy. Dzieli się na kilka mniejszych obszarów, takich jak Côte de Nuits, Côte de Beaune, Beaujolais czy Côte d’Auxerre, czyli region w którym produkowane jest opisywane wino Chablis. I to właśnie trunkom pochodzącym z tego ostatniego pragniemy przyjrzeć się w dzisiejszym tekście. Co musisz wiedzieć o winie Chablis? Zachęcamy do lektury!
Wino Chablis – skąd pochodzi? I jakie ma to znaczenie?
Mikroregion Chablis to najdalej na północ wysunięty dystrykt Burgundii. Winnice apelacji znajdują się w departamencie Yonne, w pobliżu miasteczka Chablis, wzdłuż doliny rzeki Serein. Chłodniejszy klimat w dużym stopniu wpływa na charakter pochodzących z regionu trunków – wino białe Chablis z odmiany Chardonnay jest wyraźnie kwaskowe. Warto zaznaczyć, że wiosenne przymrozki, które wcale nie uchodzą w okolicach Chablis za coś niezwykłego, mogą zakłócić wegetację winorośli, a tym samym zaprzepaścić szanse na udane zbiory. Z tego względu pracownicy winnic w regionie Chablis nieustannie szukają skutecznych sposobów na zapewnienie roślinom optymalnej temperatury, wykorzystując do tego celu m.in. przenośne piecyki lub… polewając pąki winorośli wodą, która, zamarzając, tworzy naturalną barierę ochronną przed bardzo niskimi temperaturami!
W odróżnieniu od innych popularnych trunków otrzymywanych ze wspomnianego szczepu wino Chablis nie posiada aż tak intensywnie owocowego bukietu. Zgodnie z obowiązującymi regulacjami prawnymi na terenie apelacji Chablis AOC dopuszczony do uprawy jest wyłącznie ten jeden, doskonały szczep winorośli. Warto podkreślić, że – jako apelacja burgundzka – region Chablis zawdzięcza swoją renomę także specyficznym glebom, często bogatym w osady wapienne.
Popularne wino Chablis – czym się cechuje?
Jak już wspominaliśmy, na właściwości wina Chablis duży wpływ mają nieco chłodniejszy niż w południowej części Francji klimat, a także wyjątkowe warunki glebowe i perfekcja, jaką osiągnęli lokalni winiarze w obchodzeniu się z odmianą Chardonnay. Nic dziwnego zatem, że białe wino francuskie z burgundzkiej apelacji w opinii wielu uchodzi za jedno z najlepszych – o ile nie po prostu najlepsze – wino Chardonnay na świecie. Niezwykłą wizytówkę regionu stanowi szlachetne wino białe wytrawne Chablis. Cieszy oczy degustatora piękną jasną barwą, która mieni się zielonkawymi przebłyskami, jego nos natomiast – akcentami jabłka, cytrusów oraz mięty. Jak zaznaczyliśmy, bukiet jest umiarkowanie intensywny, co sprawia, że nie narzuca się koneserowi i pozwala mu precyzyjnie identyfikować poszczególne nuty. Dodatkowych wrażeń dostarcza w końcu wyraźna kwasowość charakterystyczna dla specjałów z nieco chłodniejszych obszarów uprawy winorośli. Chablis to wino dobrze zbudowane i mineralne, co czyni je prawdziwą gratką dla amatorów trunków winnych o jasnej barwie.
Do czego warto podawać wino z Chablis?
Wino Chablis, jako przepyszny trunek z odmiany Chardonnay, doskonale pasuje do ryb, krewetek, homarów i ostryg oraz wysokiej jakości świeżych serów. Stanowi kuszącą propozycję również dla wegetarian i wegan – a to ze względu na fakt, że świetnie współgra z różnego rodzaju sałatkami oraz innymi kompozycjami na bazie warzyw!
Rodzaje wina Chablis
Winnice regionu Chablis mają do zaproponowania koneserom wyśmienitych win białych wiele różnych kategorii trunków. Oprócz „zwykłych” (lecz tak naprawdę niezwykłych!) win Chablis możemy mieć niewątpliwe szczęście degustować również wina Chablis Premier Cru. Są jeszcze lepiej zbudowane od win „standardowych”, wymagają napowietrzenia, często pochodzą z beczek, które dodatnio wpływają na złożoność ich bukietów. Obok nut owocowych występują bowiem m.in. niuanse w postaci masła czy przypraw. Złożona struktura wina Chablis Premier Cru sprawia, że wina tej klasy mogą leżakować w odpowiednich warunkach nawet przez dekadę!
Wyższą kategorię jakościową tworzą wina Chablis Grand Cru. Francuskie wino wytrawne klasy premium z winnic położonych na północ od miejscowości Chablis jest bardziej dojrzałe, uwodzi owocowym bukietem wzbogacanym przez nuty akacji, miodu i minerałów. W grupie specjałów mogących poszczycić się certyfikatem Grand Cru znajduje się wiele cennych win o charakterze beczkowym. Podobnie jak wina Chablis Premier Cru, najwyższej jakości wina białe Chablis stają się jeszcze lepsze po odpowiednio długim dojrzewaniu. W tym przypadku mówimy o napitkach, które mogą leżakować nawet przez dwie dekady!
Młode wina z interesującej nas apelacji, niezobowiązujące i orzeźwiające, znane są jako wina Petit Chablis. Cieszą degustatorów kwiatowo-owocowym bukietem i powinny być przez nich spożyte w ciągu 2-3 lat od zbiorów.
h2 Wino Chablis z Lidla – poznaj to, co najlepsze w burgundzkiej apelacji!
Polecane przez Winnicę wino Chablis z Lidla stanowi zatem zaproszenie do poznawania najciekawszych trunków z tej jedynej w swoim rodzaju burgundzkiej apelacji. Jeśli chcesz powierzyć własnym zmysłom osąd nad tym, czy faktycznie wina Chablis stanowią najlepsze wina Chardonnay na świecie – jesteśmy tu, aby Ci pomóc! Daj się oczarować białym perełkom z regionu Chablis!
Czytaj także:
Wino chilijskie – co musisz o nim wiedzieć?
6 win z Niemiec, których warto spróbować!
25 szczepów winnych o najbardziej problematycznej wymowie
Dobre wino — czy musi być drogie
Sommelier – na czym polega jego praca?
Jakie wino do 50 zł? Poznaj nasze propozycje!
Zastanawiasz się, jakie wino do 100 zł? Mamy sporo pomysłów!
O czym mówi rocznik wina? Wyjaśniamy w tekście!
Jakie wino do 30 zł? Wyławiamy perełki!
Wino ekologiczne – co to znaczy? Odpowiadamy w naszym artykule!