Witaj na WinnicaLidla.pl
serwisie z szerokim wyborem napojów alkoholowych.

Czy masz już ukończone 18 lat?
Informacja dotycząca przetwarzania danych osobowych.
*Pole wymagane
Prosimy o zapoznanie się z naszymi informacjami dotyczącymi polityki prywatności i ochrony danych osobowych.

Chcemy, aby korzystanie z naszej Witryny było komfortowe. W celu poprawy jakości funkcjonowania Serwisu i dostosowania treści reklamowych do Twoich preferencji, my i nasi zaufani partnerzy możemy przechowywać pliki cookies w Twojej przeglądarce i przetwarzać zawarte w nich dane osobowe analityczne i marketingowe. Kontynuując korzystanie z naszej Witryny bez zmiany prywatności ustawienia, wyrażasz zgodę na przechowywanie plików cookies w Twojej przeglądarce. Pamiętaj, że zawsze możesz się wycofać Twoja zgoda poprzez zmianę ustawień dotyczących plików cookies na zasadach opisanych w naszej Informacji dotyczącej plików cookie. Dodatkowe informacje o zasadach przetwarzania Twoich danych osobowych i przysługujących Ci prawach znajdziesz w naszej Polityce Prywatności.

Zapisz się do naszego newslettera

i zdobądź
kod rabatowy 20 zł
za jednorazową rezerwację
za minimalną kwotę 200 zł*

*Kodu rabatowego nie można łączyć z promocjami w serwisie winnicalidla.pl

Ostatnimi czasy coraz częściej możemy spotkać się z informacją, że dany trunek to wino wegańskie, wegetariańskie, wino bez siarczanów (a raczej siarczynów) lub wino ekologiczne. O ile na łamach naszego bloga pisaliśmy już o winach BIO i specjałach dla wegan, o tyle kwestia win ekologicznych – z Lidla i nie tylko – wymaga wnikliwego omówienia. Wszystkich zainteresowanych zapraszamy do lektury artykułu poświęconego tego rodzaju napitkom!

Wino ekologiczne – co to znaczy?

Na wstępie musimy zaznaczyć, że „wino ekologiczne” jest określeniem dość obszernym pod względem semantycznym i pojęciem… elastycznym. Możemy zatem zetknąć się z nim w odniesieniu do wina organicznego, wina wytwarzanego z owoców pochodzących ze zrównoważonych upraw, win biodynamicznych czy też trunków naturalnych – win bez siarczynów (dodanych) lub z ich niewielką zawartością. Przyjrzyjmy się pokrótce wymienionym kategoriom win ekologicznych.

Wina ekologiczne organiczne

Wino organiczne to specjał wyprodukowany z owoców pochodzący z parceli, w których nie wykorzystuje się chemicznych nawozów oraz środków ochrony roślin (lub wykorzystuje się je w bardzo niewielkim zakresie). Warto odnotować, że regulacje UE określają normy dotyczące produkcji win – o ile nie wymuszają one na producentach wytwarzania trunków bez siarczynów, o tyle ograniczają ich zawartość (mowa o związkach dodawanych sztucznie). Przepisy dotyczą również dopuszczalnej zawartości innych substancji pomocniczych w winach, które trafiają na sklepowe półki jako np. czerwone ekologiczne wina organiczne i mogą poszczycić się odpowiednim certyfikatem.

Dobre wino ekologiczne – wino biodynamiczne

Można powiedzieć, że wina biodynamiczne to specjalna kategoria win organicznych, które produkowane są z jeszcze większym poszanowaniem dla naturalnych procesów biologicznych i nieufnością wobec środków chemicznych. Producenci win biodynamicznych, mogą być to zarówno wina białe ekologiczne, jak i czerwone czy różowe, starają się maksymalnie wykorzystać pozytywny wpływ wszelkich naturalnych czynników na uprawę winorośli. Zasada maksymalnego wykorzystania „naturalnego potencjału” dotyczy również produkcji trunków – z tego względu wino biodynamiczne to wino bez dodatku siarczynów wykorzystywanych przez winiarzy w celu spowolnienia procesów utleniania się wina oraz rozwoju bakterii.

h3 Wino ekologiczne bez dodatku siarczynów – wino naturalne

Kolejną grupę win ekologicznych tworzą wina naturalne. Chociaż sposób produkcji wina naturalnego nie jest prawnie określony, jego wytwórcy starają się unikać jakiejkolwiek ingerencji w naturalne warunki rozwoju winorośli oraz proces powstawania wina. Dzięki ich trudowi powstają półsłodkie, półwytrawne czy wytrawne wina bez siarczynów (poza tymi naturalnymi), dodatku cukru czy innych substancji.

Do dobrych win ekologicznych zaliczyć możemy oprócz tego również trunki ze zrównoważonej produkcji, czy też te, które powstały z troską o zachowanie jak najniższego poziomu emisji dwutlenku węgla do atmosfery.

Czy są wina bez siarczynów?

Jak widać – tym, co wyróżnia wino ekologiczne, jest w bardzo wielu przypadkach brak dodatku siarczynów. Mowa o związkach wykorzystywanych podczas procedury siarkowania. Nie o związkach siarki obecnych siłą rzeczy w każdym trunku z winogron – bez znaczenia, czy chodzi o specjał słodki, czy też np. o wino półwytrawne. A więc dlaczego wino zawiera siarczyny? Stanowią one bowiem naturalny produkt procesu winifikacji. Pełnią ważną funkcję – przejawiają działanie konserwujące i pozwalają koneserom cieszyć się cennymi właściwościami wina nawet po upływie kilku (kilkunastu lub kilkudziesięciu) lat. O ile więc występujące w winie siarczyny nie stanowią dużego zagrożenia dla zdrowia konsumentów, o tyle na pewno warto stawiać na te trunki, które posiadają ich stosunkowo niewielką ilość. Czyli specjały, które nie były poddawane procedurze siarkowania, zwane potocznie (choć oczywiście nie do końca precyzyjnie) „winami bez siarczynów”.

Wino ekologiczne – Lidla ma swojego faworyta!

Czy możemy polecić jakieś dobre wino ekologiczne, a najlepiej wino czerwone ekologiczne? Ależ oczywiście! Specjałem tego rodzaju jest Merlot/Saint Laurent, Weingut Pfaffman. Wspaniałe wino wytrawne ekologiczne z Lidla (Winnicy!) pochodzi z niemieckiego regionu Pfalz i w pełni zasłużyło na prestiżowy certyfikat Bioland. Potwierdza on m.in., że do produkcji specjału wykorzystano jedynie organiczne składniki, a winogrona nie były poddawane modyfikacjom genetycznym. Chociaż nie możemy powiedzieć, że interesująca nas pozycja to wino czerwone bez siarczynów (takie wina po prostu nie istnieją), z całą pewnością mamy do czynienia z winem lekkim, przyjemnie cierpkim i owocowym w zapachu. Na uwagę zasługują z pewnością również jego właściwości rozgrzewające oraz optymalna kwasowość. To ekologiczne wytrawne wino pasuje świetnie do wieprzowiny, makaronów z czerwonym sosem, pizzy i potraw warzywnych!

Różnego rodzaju wina ekologiczne cieszą się coraz większym zainteresowaniem ze strony świadomych koneserów w tym również wina z owoców innych niż winogrona, np. wino ekologiczne z dzikiej róży czy wino ekologiczne z czarnej porzeczki bądź aronii. My jednak gorąco zachęcamy przede wszystkim do degustacji oryginalnych win produkowanych, rzecz jasna, wyłącznie z winogron. Dobre wino ekologiczne – w tym także wino bez dodatku siarczynów z Lidla (jak organiczne Ribera Del Duero Joven Organic, Lapillus) – zarezerwujesz za pośrednictwem Winnicy!

Czytaj także:

Wina BIO

Co to są siarczyny w winie?

Czy wino jest zdrowe? 14 rad eksperta

Czy wino jest zdrowe? Kilka faktów o konsumpcji wina

Kilka słów o wadach wina

Jak przechowywać wino?

Co zrobić, aby wino się nie psuło?

Jak otwierać wino?

Jak serwować wino?

Jakie wino do 50 zł?" Pomagamy wybrać!

Jakie wino do 100 zł? Poznaj najciekawsze trunki z tej kategorii 

O czym mówi rocznik wina? Przekonaj się!

Wybierz z nami najlepsze wina na parapetówkę!

Jakie wino musujące? Poznaj naszych faworytów!