Jak otwierać wino? To pytanie zadał sobie na pewno każdy z nas. Okazuje się, że podczas otwierania wina należy trzymać się kilku podstawowych zasad. Poniżej znajdziesz gotową receptę na otwieranie zarówno win spokojnych, jak i musujących.
Jak otwierać wino spokojne z korkiem?
Czym otwierać wino? Do otwierania win spokojnych, zamkniętych korkiem, najlepszym narzędziem będzie trybuszon. To specjalny korkociąg, który posiada również nożyk do odcinania folii. Wino otworzymy również elektrycznym korkociągiem.
Jak otwierać wino korkociągiem?
Otwieranie wina korkociągiem to najpopularniejszy sposób otwierania. Jak prawidłowo otwierać wino? Najpierw należy naciąć folię na szyjce butelki, pod pierścieniem, tuż przy ujściu szyjki. Następnie wkręcić korkociąg w korek, uważając, żeby go nie przebić, a także żeby drobinki drewna nie wpadły do wina. Teraz pozostaje już tylko oprzeć ramię trybuszona o rant szyjki i wyciągnąć delikatnie korek. Jeśli wino otwierane jest przy stole, gdzie siedzą goście, elegancko jest trzymać je etykietą w ich kierunku.
Jak otwierać wino musujące?
A jak otwierać wina musujące? Zgodnie ze sztuką należy je otwierać spokojnie i powoli. Po zdjęciu folii i ochronnego koszyczka należy mocno chwycić korek jedną ręką, drugą zaś złapać za dół butelki. Trzymając pewnie korek, należy powoli obracać butelką do momentu, aż delikatne wysunie się on z szyjki. Tak otwarte wino musujące można spokojnie nalewać do kieliszków, bez obaw, że będzie wzburzone.
Kiedy otwierać wino? Zasady
Czy słyszałeś kiedyś o dekantacji wina? Polega ona na przelaniu otwartego wina do dekantera - szklanego naczynia, karafki. Dekantuje się wina, które mają osad (zostaje on wówczas w butelce), a także wina, które dojrzewały w beczkach, a następnie w butelce. Dotyczy to również win bogatych w taniny. Dzięki dekantacji takie wino "pooddycha".