Wino z Chile — czym się charakteryzuje?
Historia upraw winorośli w Chile sięga XVI wieku. Jako pierwsi sadzili je tam europejscy misjonarze. Na masową skalę chilijskie wino zaczęto produkować w XX wieku. W latach 80-tych rozpoczął się natomiast ich masowy eksport.
Jak smakuje wino chilijskie? Chile rozciąga się wzdłuż zachodniego wybrzeża Ameryki Południowej na odcinku ponad 4300km. Ze względu na zróżnicowanie klimatyczne, topograficzne i geologiczne, czerwone czy białe wino pochodzące z poszczególnych regionów Chile może się od siebie w znaczący sposób różnić. Z najbardziej optymalnymi warunkami do upraw mamy do czynienia w Central Valley. Panuje tu bowiem ciepły i suchy klimat, a znaczące, dzienne amplitudy temperatur pomagają winom zachować optymalny poziom kwasowości. Jednym z najpopularniejszych chilijskich win jest produkowane z wywodzącej się z Bordeaux, odmiany Carmenère. Poza tym, równie często eksportowane są wina chilijskie z odmian Cabernet Sauvignon, Shiraz, Chardonnay, Sauvignon Blanc czy Merlot.
Gdzie powstają wina chilijskie wytrawne?
Wino chilijskie wytwarza się w regionach takich, jak:
- Central Valley — jeden z najbardziej rozległych regionów winiarskich w tej części świata. Swoją powierzchnią obejmuje od północy dolinę Maipo, dalej na południe doliny Cachapoal i Colchagua,Curicó i południową dolinę Maule. Najpopularniejszymi szczepami są tutaj Cabernet Sauvignon, Shiraz, Merlot oraz Carmenère. W Central Valley wytwarza się również białe chilijskie wina. Do tego celu wykorzystuje się odmiany Sauvignon Blanc oraz Chardonnay.
- Coquimbo — to teren zlokalizowany na północy kraju, który słynie z produkcji Pisco, czyli napoju alkoholowego typu brandy. W dolinach Elqui, Limari i Choapa uprawiane sąwinogrona, na bazie których powstają wysokiej jakości wina. Nowe lokalizacje winnic obejmują chłodniejsze tereny górskie o znaczących różnicach termicznych między dniem i nocą, co przekłada się na najlepszą jakość win.
- Aconcagua — zlokalizowana na południe od Coquimbo; w tej części Chile winnice położone są głównie wzdłuż rzek, co związane jest z panującym tu ciepłym, suchym klimatem. Rzeki pochodzenia lodowcowego dostarczają winnicom niezbędnej wody, użyźniają glebę a wzdłuż dolin, z zachodu na wschód, przemieszczają się chłodzące wiatry oceaniczne. Region ten słynie z produkcji win czerwonych powstających na bazie szczepów Cabernet Sauvignon oraz białych takich, jak chociażby Sauvignon Blanc.
- South Region — obszar na południe od doliny Maule obejmujący takie doliny jak Itata, Bio-Bio i Malleco. Panuje tam klimat chłodniejszy niż na północy kraju co służy uprawie odmian dających wina o wyższej kwasowości, jak czerwone Pinot Noir i białe Sauvignon Blanc.
- Wino chilijskie Gran Corte — dobre wino chilijskie wytrawne z regionu Valle de Colchagua, które charakteryzuje się intensywną barwą oraz bukietem. Trunek ten przez 15 miesięcy dojrzewa w dębowych beczkach. To wino z Chile pachnie wanilią, ciemną czekoladą oraz dżemem truskawkowym. W ustach wyraźnie wyczuwalne są mocno ściągające garbniki, wysoka kwasowość oraz rozgrzewający alkohol. Wino chilijskie dobrze smakować będzie z pieczenią lub stekiem z wołowiny.
- Wino chilijskie Malbec Gran Reserva — wytrawne wino chilijskie wytwarzane w regionie Valle del Rapel. Do jego cech charakterystycznych zaliczyć można cierpkość, umiarkowaną kwasowość oraz rozgrzewający alkohol. To wino z Chile ma zapach pieczonego chleba, dymu, suchego siana oraz malin. Znakomicie komponować będzie się ono z długo dojrzewającymi serami oraz potrawami na bazie dziczyzny.
- Wino chilijskie Syrah Gran Reserva — wino chilijskie wytrawne produkowane w Valle del Rapel. Ma ono ciemną, purpurową barwę i zapach wędzonej śliwki, czarnego pieprzu oraz tostów. To wino chilijskie najlepiej pasować będzie do potraw z dziczyzny oraz jagnięciny.
- Wino chilijskie Cuvee Especial — wino z Chile o intensywnej barwie i zapachu jeżyny, wiśni, czarnej porzeczki oraz napowietrzeniu. Wyraźne garbniki doskonale współgrają tu z umiarkowaną kwasowością i rozgrzewającym alkoholem. Wino to podawać można z twardymi, dojrzewającymi sercami, polędwicą wołową oraz pieczenią z dziczyzny.
Jakie wino chilijskie wybrać?
Winnica Lidla to miejsce, w którym znaleźć można różnego rodzaju wina chilijskie. W zaledwie kilka chwil zarezerwujecie tu wino wytrawne lub wino półwytrawne. Największą popularnością cieszą się następujące trunki:
W Winnicy Lidla istnieje również możliwość zarezerwowania wina hiszpańskiego. Nasze propozycje godnych polecenia trunków z tego kraju znajdziecie we wpisie 8 win hiszpańskich, których musisz spróbować!.
Niepowtarzalny klimat panujący w Chile oraz stosowane tu nowoczesne metody produkcji sprawiają, że wina chilijskie w niczym nie ustępują trunkom wytwarzanym na terenie Włoch czy Francji.