Intensywny, głęboki aromat czarnych owoców i wysoka taniczność to bez zwątpienia cechy charakterystyczne win ze szczepu Malbec. Ten wyjątkowy szczep o francuskim rodowodzie zawładnął winnicami Argentyny, a w latach 90. stał się skarbem narodowym tego kraju. W zależności od miejsca upraw, wino zmienia swój charakter. Jak smakuje Malbec z różnych zakątków świata? Tego dowiesz się z naszego artykułu.
Wino Malbec – jak smakuje?
Smak każdego wina jest mocno zdeterminowany przez klimat, w jakim uprawiana jest winorośl. Chociaż rodowód szczepu Malbec jest francuski, to właśnie argentyńskie uprawy pozwalają wyprodukować wielce cenione wina. Malbec jest szczepem dającym świetne wina jednoszczepowe, sprawdza się również w kupażach. Z powodzeniem stosuje się go w połączeniu z Merlotem i Tannatem. Francuskie owoce Malbeka są sporej wielkości, o grubej skórce, a w połączeniu z kapryśnym klimatem regionu południowo-zachodniej Francji (dokładniej Cahors), tworzą wina o głębokiej, prawie czarnej barwie i średniej kwasowości. Są one również mocno taniczne, dlatego najlepiej smakują po wydłużonym leżakowaniu, zyskując przyjemny, tytoniowy finisz.
Szczep ten zyskał największą popularność w Argentynie z uwagi na jego szybką adaptację w tamtejszych warunkach — najlepsze wina uzyskuje się z upraw osadzonych na skąpanych w słońcu górskich parcelach. Dojrzewające w takich warunkach grona dają wino Malbec o ciemnoczerwonej barwie z fioletowymi refleksami. Soczyste, mocno owocowe wino z tego szczepu produkuje się w regionie Mendoza, Salta, San Juan, Uco Valley i w Patagonii, jednakże to właśnie Mendoza daje wino Malbec o najlepszych parametrach. Dlaczego? Jest to bardzo mocno związane z samą historią przybycia tego szczepu w rejony Andów. Za sprawą francuskiego inżyniera Michela Piqueta i jednego z właścicieli winnicy Nicolasa Catena wino Malbec przywędrowało do Argentyny i zaadaptowało się do panującego tam terrior. Wysoko położone uprawy winorośli sprawiły, że wino Malbec zmieniło swój charakter z ciężkiego i mocno tanicznego na bardziej owocowy, świeży i skoncentrowany – przepełniony smakiem i aromatem śliwki, czereśni oraz truskawki z lekko pieprznym finiszem. Jeżeli miałbyś ochotę spróbować flagowych przedstawicieli argentyńskiego trunku, koniecznie zwróć uwagę na wino Trivento Malbec bądź wino Trapiche Malbec. Profil smakowych tych dwóch win to idealny przykład na to, jak powinien smakować Malbec z podnóża Andów.
Wino czerwone Malbec
Żeby jeszcze lepiej scharakteryzować wino czerwone Malbec, wypadałoby odpowiedzieć trochę o jego historii. Szczep ten pochodzi z regionu Bordeaux we Francji i po dziś dzień jest tam uprawiany pod nazwą Côt, jednakże jego początki popularności zaczynają się mniej więcej koło 1956 roku, kiedy to francuskie uprawy zostały zdziesiątkowane przez wielki mróz. Sadzonki Malbec były mało odporne na zimno, dlatego postanowiono zastąpić je bardziej odpornymi – Merlotem oraz Cabernet Sauvignon. Zanim jednak uprawy tego szczepu zostały mocno zredukowane, w okresie największej popularności czarne wina eksportowane były nawet do Rosji i gościły na cesarskim stole, a także w kieliszkach zamożniejszych mieszczan i szlachciców. Jego uprawa zaczęła się zmniejszać nie tylko przez wielki mróz, ale znacznie przyczyniła się do tego epidemia filoksery, która stopniowo uszczuplała pola uprawne. W jaki sposób szczep ten przetrwał i stał się potentatem rynku południowo-amerykańskiego?
Otóż mniej więcej w 1852 roku do Argentyny przypłynęły sadzonki szczepu Malbec za sprawą wspomnianego już Piqueta, który został poproszony o zmodyfikowanie rośliny, tak by odnalazła się ona na tamtejszych ziemiach. Szczep szybko zaadaptował się w cieplejszym klimacie, a po latach uprawy pokryły aż 48 hektarów ziemi. Niestety kryzys gospodarczy na przełomie lat 70. i 80. XIX wieku mocno odbił się również na branży winiarskiej i doprowadził do zmniejszenia winnych upraw. Szczep Malbec został uratowany przez jednego z właścicieli winnic, Nicolasa Catena, który eksperymentował z metodami uprawy na górzystych terenach Andów. Dzięki jego eksperymentom popularność szczepu oraz wielkość upraw wzrosła na tyle, by móc zostać uznanym za dobro narodowe Argentyńczyków. Po dziś dzień to jeden z najważniejszych towarów eksportowych tego kraju.
Nie tylko Francja i Argentyna mogą pochwalić się winami produkowanymi z tego szczepu – jest on uprawiany również na terenach Chile, Meksyku, Boliwii, Izraela, Włoch, Kalifornii, Mołdawii, a nawet w Australii czy Afryce Południowej. Wino czerwone Malbec z Włoch nosi nazwę Malbech, zaś w Kalifornii i Meksyku używane jest głównie do blendowania z innymi szczepami, np. Cabernet Sauvignon, dając wina o niezwykle ciekawym profilu smakowym. Wino czerwone wytrawne Malbec produkowane jest praktycznie na całym świecie, a w każdym z wymienionych krajów jego charakter jest mocno związany z klimatem, w którym wzrastają winorośle.
Wino ze szczepu Malbec – co musisz wiedzieć na temat tego trunku?
Jeżeli masz ochotę spróbować wina ze szczepu Malbec, przede wszystkim powinieneś zastanowić się nad tym, jakiego wina poszukujesz. Z wcześniejszej części naszego tekstu dowiedzieć się mogłeś, że wina te, w zależności od miejsca uprawy, mają inne profile smakowe. Francuskie wina ze szczepu Malbec są zdecydowanie cięższe, mają w sobie więcej tanin, ponieważ uprawiane są w kapryśnym klimacie europejskim. Gruba skórka winogron, której nie dostarczymy zbyt wiele słońca, sprawia, że nabierają one sporej kwasowości. Zbyt młodo zebrane i krótko leżakowane wina z francuskiego Bordeaux są kwaśne i ciężkie, bardzo trudne do picia. Malbec z tych rejonów powinien spędzić w beczce kilka, a najlepiej kilkanaście lat, żeby pokazać swoją urodę i rozwinąć bukiet aromatyczny, dlatego francuscy producenci wina najczęściej używają go do kupaży. Niezwykle wdzięcznie szczep ten łączy się z Merlotem. W Winnicy Lidla znajdziesz znakomity kupaż tych dwóch szczepów – Château Beauvillain Monpezat. Pochodzące z malutkiej winnicy wino dojrzewa w cementowych kadziach, dając trunek o średniej ciężkości. Z jego aromatów wyczytasz akcenty czerwonych porzeczek, dojrzałej figi, białego pieprzu oraz lukrecji. Gdy planujesz kolację z wołowiną w roli głównej, to wino sprawdzi się doskonale! Jeśli jednak poszukujesz czegoś delikatniejszego, spróbuj Malbeka z Nowego Świata.
Wino z tego szczepu produkowane na terenie Ameryki Południowej ma w sobie o wiele większą słodycz i w trakcie degustacji może przenieść Cię na słoneczne zbocza gór. Wyższe i stabilne temperatury, jakie zapewnia winoroślom wzrastanie na tych terenach, pozwalają na produkcję win o nieco mniejszej koncentracji tanin, z wyraźnie owocowym charakterem. Dojrzewające w beczkach Malbeki zostają wzbogacone o aromaty dymne, drzewne i czekoladowy finisz. Młodsze wina z Argentyny, Chile czy Boliwii mają solidną strukturę i dobrze zrównoważoną kwasowość. Dominują w nich nuty jeżyn, czarnej porzeczki, śliwki i odrobiny ziół. Takie wina doskonale sprawdzają się w duecie z eleganckimi daniami na bazie wieprzowiny i wołowiny, ale równie dobrze smakują z prostą kuchnią włoską (makaronami i pizzą), a nawet hamburgerami!
Gdy masz ochotę na wino o lżejszej budowie, to koniecznie musisz spróbować różowego Malbeka. Delikatne i orzeźwiające różowe wina z Argentyny kryją w sobie nuty czerwonych owoców – truskawek, malin, wiśni. Tak zbudowane wina nadają się do degustowania ich w towarzystwie lekkich dań takich, jak sałatki, makarony i potrawy na bazie białego mięsa.
Wina argentyńskie Malbec – mocny smak Nowego Świata
Uprawiane w Nowym Świecie winorośle odmiany Malbec dają owoce o mniejszym rozmiarze, a w połączeniu z wapienną glebą, wyższą temperaturą i większym nasłonecznieniem pozwalają na stworzenie lżejszych, bardziej owocowych win o świeższym charakterze. Wino argentyńskie Malbec jest zdecydowanie przyjaźniejsze w odbiorze i szybciej nadaje się do wypicia. Jeśli chcesz rozpocząć swoją przygodę z winem reprezentującym latynoski temperament, musisz koniecznie spróbować kilku naszych propozycji.
Jako pierwsze proponujemy wino Malbec Argentina o wdzięcznej nazwie Poncho Criollo – półwytrawny, dobrze zbalansowany trunek w rubinowym kolorze. Odszukasz w nim aromaty leśnych owoców z nutką zielną. Średnia kwasowość i nieco słodki, soczysty posmak tego wina pozwoli Ci na wypicie lub przyjemne degustowanie całej butelki. Dodatkowym jego atutem jest cena, która zazwyczaj oscyluje wokół 30 złotych.
Kolejnym winem Malbec, które warte jest grzechu, ale pochodzi z Chile, to Malbec Gran Reserva Valle del Rapel. Wino to jest zdecydowanie bardziej nasycone kwasowością oraz taninami, aniżeli wcześniejsza propozycja. Odpowiednio napowietrzone zyskuje na intensywności bukietu, w którym pojawiają się nuty malin, siana, pieczonego chleba oraz dymu. Wybornie smakuje z czerwonymi mięsami oraz serami.
Gdy poszukujesz wina prostszego w odbiorze, wdzięcznego towarzysza spotkania z przyjaciółmi, polecamy Malbec Mendoza Cimarosa. To znakomity reprezentant stylu argentyńskiego – przepełnione aromatami jeżyn, wanilii oraz kawy. Jeśli planujesz grilla albo ognisko, kieliszek tego trunku sprawdzi się jako dopełnienie smaku grillowanych potraw. Kupisz je w cenie poniżej 20 złotych, co czyni je wyjątkowo atrakcyjnym.
W Winnicy Lidla znajdziesz kilkanaście ciekawych win ze szczepu Malbec, nie tylko z Argentyny. Nasza oferta bogata jest w wina z Nowego Świata oraz takich krajów jak Hiszpania, Mołdawia i Południowa Afryka. Jeśli planujesz wykwintną kolację albo po prostu szukasz przystępnego cenowo wina do wieczornego seansu filmowego, zarezerwuj butelkę wybranego przez siebie trunku i kup ją w wybranym sklepie Lidl.
Czytaj także:
Wino z Argentyny: Poncho Criollo Malbec Mendoza
Dobre wino z RPA: Purple Heron, Malbec
Siarczyny w winie – co to takiego? Obalamy 3 największe mity
Jakie wino czerwone wytrawne? 4 propozycje!