

Jakie kieliszki do wina wybrać?
Odpowiednie kieliszki do wina to podstawa. Jeśli jest ono serwowane w niewłaściwym szkle, może nie pokazać wszystkich swoich zalet. Ten rodzaj alkoholu najlepiej bowiem prezentuje się w bezbarwnym, cienkim szkle, które umożliwia doskonałą analizę jego koloru oraz klarowności. Nie zapominajmy również, że różne rodzaje wina powinniśmy pić w różnych kieliszkach.
Warto zatem zaopatrzyć się w co najmniej trzy rodzaje kieliszków do wina. Jakie? Czym się różnią kieliszki do wina białego od tych do czerwonego? Jak rozróżnić kieliszki do wina? Na te wszystkie pytania odpowiada poniższy tekst!
Jakie kieliszki do wina musującego


Najczęściej można spotkać kieliszki typu flet, czyli smukłe, z wysoką czarką i o niezbyt dużej pojemności. Po nalaniu do nich wina musującego doskonale widać unoszące się ku powierzchni, drobniutkie bąbelki. Taki kształt sprawia, że wino będzie musowało przez dłuższy czas. Należy unikać kieliszków z płytką, szeroką czarką, tak zwanych coupé – z nich bąbelki uciekają bowiem najszybciej.
Do tego podczas wznoszenia toastu można wylać z nich wino. Kieliszki do szampana (wina musującego z Szampanii) wymagają również odpowiedniego sposobu trzymania.
Jak trzymać kieliszek do szampana?
Odpowiedź jest prosta: kieliszek do wina musującego trzymamy tak, by nie ogrzewać trunku, zatem za nóżkę lub podstawę (stopę).
Kieliszki do wina białego


Ten rodzaj kieliszka do wina powinien mieć stosunkowo długą nóżkę i średniej wielkości czaszę w kształcie tulipana, zwężającą się ku górze. Taki kształt czaszy pozwala aromatom białego wina unosić się do jej krawędzi, dzięki czemu łatwiej jest je poczuć
w trakcie deegustacji.
Jak trzymać kieliszek do białego wina?
Długa nóżka kieliszka do białego wina ma bardzo duże znaczenie – trzymając za nią kieliszek, nie podgrzewamy wina i dłużej utrzymuje ono odpowiednią temperaturę.
Kieliszki do wina czerwonego


Kieliszek do czerwonego wina ma kształt zbliżony do kieliszka, w którym serwujemy wino białe. Czym się różnią kieliszki do wina białego od kieliszków do wina czerwonego? Mają one dużo większą, tulipanową czaszę. Aromaty w winie czerwonym są bowiem mocniejsze i potrzebują więcej miejsca nad taflą trunku, aby się w pełni uwolnić. W przypadku kieliszków do wina czerwonego należy unikać tych z rozszerzającą się czaszą, która sprawia, że aromaty szybciej się ulatniają, przez co przyjemność degustacji wina jest dużo mniejsza.
Jak trzymać kieliszek czerwonego wina?
Tutaj nie ma odmiennej zasady. Podobnie jak kieliszki z winem białym, te z czerwonym również trzymamy za nóżkę. Tym sposobem nie będziemy ogrzewać wina podanego w odpowiedniej temperaturze.