Poznawanie win z całego świata, szlifowanie umiejętności degustatorskich oraz doskonalenie się w sztuce opisu właściwości trunków możemy traktować jako fascynującą podróż. Podróż obfitująca w niezwykłe doznania, którą musimy jednak jakoś zacząć. I podobnie jak treningi siłowe zaczynamy od niewielkich ciężarów, tak i portfolio degustatorskie warto zacząć rozbudowywać od win przystępnych, niezobowiązujących, a jednocześnie będących w stanie dostarczyć nam mnóstwo frajdy. A zatem jakie wina dla początkujących możemy polecić? Zapraszamy do lektury!
Wino dla początkujących
Jakie wino dla początkujących okaże się idealnym wyborem? Na wstępie zaznaczamy, że nie ma jednej prawidłowej odpowiedzi na to pytanie. Dobre na początek może okazać się zarówno wino białe, jak i wino czerwone. Po to pierwsze możemy sięgnąć, jeśli np. poszukujemy trunku lżejszego, idealnego do równie lekkich potraw. Zaliczamy do nich m.in. dania na bazie drobiu czy ryb. Na wino o czerwonej barwie możemy natomiast postawić, jeśli pragniemy oddać się degustacji trunku tanicznego, dobrego do potraw nieco cięższych, głównie tych na bazie różnych gatunków mięsa: wołowiny, wieprzowiny czy dziczyzny. Wino różowe natomiast to trunek idealny dla tych, którzy szukają pozycji łączących świeżość win białych z bogatą strukturą win o rubinowej barwie!
Wybierając wino dla początkujących, powinniśmy również zastanowić się nad smakiem specjału – w tym przypadku mamy na myśli zwłaszcza stopień jego wytrawności. Bogate w aromaty wino o czerwonej barwie, takie jak np. amerykańskie Apothic Dark, Red Blend czy wina półwytrawne, które reprezentuje chilijskie Malbec “Poncho Criollo”, mogą stanowić bezpieczny, uniwersalny wybór do klasycznych obiadów opierających się daniach mięsnych, makaronach z ciemnymi sosami czy pizzy z mięsnymi dodatkami. Początkujący smakosze, którzy obawiają się dominującej cierpkości wina, mają oczywiście możliwość sięgnięcia w tej sytuacji po wina półsłodkie, jak wieloszczepowe Soft Smooth Red “Purple Heron”. Trunki tego rodzaju często sprawdzają się również w towarzystwie deserów czekoladowych czy serów kremowych lub z niebieską pleśnią. Trunki z winogron dla początkujących lubujących się w alkoholach rozkosznie słodkich to rzecz jasna wina słodkie, idealne do różnego rodzaju deserów, w tym tart czy ciast
Jakie natomiast wina dla początkujących stanowią propozycje warte rozważenia, gdy mowa o specjałach o jasnej barwie? W pierwszej kolejności warto postawić na klasyczny Chardonnay w wytrawnej lub półwytrawnej odsłonie, z Francji, Węgier, czy też jednego z krajów Ameryki Południowej. Dobrym wyborem okaże się więc np. Paulus Chardonnay, trunek idealny nie tylko do białego mięsa i morskich specjałów, lecz również do serów i sałatek, odznaczający się charakterystycznym dla szczepu owocowym bukietem i orzeźwiającą kwasowością. Inne dobre wino dla początkujących to np. Chardonnat Gran Reserva, Aqua Santa z Chile, jabłkowo-ananasowe, nienarzucające się, świetne do lekkich potraw. A co w sytuacji, gdy jednak chcemy rozpocząć znajomość z winami białymi od specjałów w półsłodkim wydaniu? W takim razie warto postawić np. na węgierskie Zenit, Feind, wino o tropikalnych charakterze bukietu, rozbudowywane o cenne nuty kwiatowe, które, co oczywiste, pasuje wyśmienicie do deserów, ale też do białego mięsa przyrządzonego w stylu azjatyckim. Strzałem w dziesiątkę okaże się z pewnością również gruzińskie Tvishi, Tanadi, Telavi Wine Cellar, zachwycające nie tylko miodowo-morelowym aromatem i zbalansowanym smakiem, lecz również piękną słomkową barwą wzbogaconą zielonkawymi przebłyskami. Jakie opcje możemy natomiast polecić, jeśli chodzi o typowo słodkie wina dla początkujących? Jedną z naszych propozycji jest pochodzący z Rumunii Muscat Ice Wine, Asconi, wino produkowane ze zbieranych zimą winogron, intensywnie pachnące i zarazem o delikatnym smaku. Drugą z opcji jest cenione przez krytyków hiszpańskie wino Málaga Anejo, Carpe Diem z odmiany Pedro Ximénez, bardzo dojrzałe, bardzo słodkie o wyrazistej, mahoniowej barwie, pachnące m.in. miodem, grzybami, kokosem i herbatnikami, idealne zarówno do deserów… jak i zamiast deserów!
Początkujący koneserzy mogą oczywiście wiedzę praktyczną, zdobytą w trakcie degustacji kolejnych trunków, poprzeć teorią. Gdzie poszukiwać informacji na temat poszczególnych gatunków i odmian win? Oczywiście na blogu Winnicy Lidla, a także w innych fachowych publikacjach. A może idealnym pomysłem na prezent dla znajomego, który dopiero rozpoczyna swoją przygodę z pysznymi trunkami z winogron, okażą się książki o winie dla początkujących? Warto pomyśleć o tym w kontekście zbliżających się Świąt!
Wino domowe dla początkujących
Chociaż na łamach Winnicy Lidla zajmujemy się niemal wyłącznie winami pochodzącymi od renomowanych producentów i to właśnie jeden z takich produktów może naszym zdaniem okazać się najlepszym winem domowym dla początkujących, mamy kilka wskazówek dla wszystkich tych, którzy pragną przygotować ten niezwykły trunek we własnym zakresie. Wina domowe produkuje się z wielu różnych owoców, pamiętajmy, aby do produkcji trunku wykorzystywać wyłącznie te najwyższej jakości, zdrowe i pozbawione nalotów pleśniowych. Owoce powinny być dojrzałe, ale nie przejrzałe. Gdy chodzi o produkcję wina – podstawa to oczywiście także zaopatrzenie się w profesjonalny sprzęt winiarski (m.in. gąsior, wężyk, butelki i korki), drożdże winiarskie i cukier. W tym miejscu nie zamierzamy jednak zagłębiać się w szczegóły procedury wytwarzania trunków w warunkach domowych. Chociaż nie wątpimy, że sporej satysfakcji może dostarczyć wino domowe – dla początkujących smakoszy o wiele lepszym rozwiązaniem okaże się, naszym zdaniem, zaufanie renomowanym domom wina i ich propozycjom. W ten sposób początkujący degustatorzy mogą z łatwością doświadczyć olśniewającej wielowymiarowości światowego rynku winiarskiego i w szybkim czasie wyrobić swoje indywidualne preferencje! Na domowe eksperymenty jeszcze przyjdzie czas.
Jakie wino na początek?
Podpowiadaliśmy już naszym czytelnikom, jakie wino na początek warto wybrać ze względu na smak czy gatunek. Czy to wszystko, co mamy do powiedzenia? Ależ skąd! Należy bowiem powiedzieć jeszcze co nieco o szczepach, które cieszą się olbrzymim uznaniem koneserów, a więc mogą stanowić też bardzo dobry wybór dla amatorów. Jeśli mowa o winach białych, szczepem, wobec którego nie sposób przejść obojętnie, jest Riesling. Ta niemiecka odmiana zachwyca doskonale zbalansowanym charakterem, który opiera się na idealnej równowadze słodyczy oraz kwasowości. Wina takie jak Paulus Rajnai Rizling, czy też np. Riesling, American Wings nie tylko odnajdują się w naprawdę wielu sytuacjach kulinarnych (również wtedy, gdy poszukujemy napitku, który sprosta bardzo intensywnie przyprawionym potrawom), lecz także zachwycają orzeźwiającymi właściwościami i soczystym charakterem próbowane solo. Inną popularną odmianą białą, o której trzeba pamiętać, jest Gewürztraminer rozpieszczający zmysł powonienia degustatora aromatami róży, liczi czy muszkatu. To uniwersalne białe wino o zadziornej kwasowości spisuje się na medal solo (np. w Gewurztraminer Réserve, Altenberg De Bergheim GC), jak i w towarzystwie innych odmian, takich jak zachwalany już Riesling (np. w urzekającym półsłodkim kupażu GTR, Rosemount).
Jakie wino z winogron dla początkujących możemy polecić, gdy mowa o odmianach ciemnych? Na wyróżnienie zasługuje uniwersalny i łagodny Merlot, nieco bardziej charakterny Cabernet Sauvignon, mogący zaskoczyć szlachetną cierpkością i dość pikantnymi akcentami, czy bogaty w smaku Pinot Noir. Zastanawiając się, jakie wino na początek wybrać, warto (choć nie jest to reguła) celować w propozycje lekkie lub średnio ciężkie, które nie zapragną dominować nad serwowanym daniem, lecz doskonale dopełnią kolację lub obiad. Sprawdzi się więc np. węgierski Soproni Pinot Noir czy świeże niemieckie Merlot/Saint Laurent, Weingut Pfaffman, wspaniały kupaż pasujący równie dobrze do zapiekanek warzywnych, czy też wymyślnych specjałów na bazie mięsa wieprzowego. A co, gdybyśmy mieli polecić ciekawe wino różowe dla początkującego? W takim razie radzilibyśmy dać szansę np. Promenád Rosé, Balaton, które jest kuszące, orzeźwiające, a jednocześnie niezobowiązujące, idealne na dni wypełnione błogim odpoczynkiem.
W naszym tekście nie pisaliśmy jeszcze ani słowa o winach musujących. A zatem jakie wino na początek jest w stanie wprowadzić początkującego degustatora w świat wybornych trunków z bąbelkami? Zanim sięgniemy po luksusowego Szampana, możemy wypróbować ciekawe wina musujące z Węgier, takie jak słodkie Mezei Chardonnay Doux, czy też Gedeon, Brut, - wieloszczepowe, wytrawne i orzeźwiające. Nie popełnimy oczywiście błędu, stawiając na słynne Prosecco czy Cavę. Warto jednak pomyśleć również o winach musujących spoza naszego kontynentu. Mnóstwo wrażeń zapewni bez wątpienia Chenin Blanc, Purple Heron, Mcc Sparkling, wino zachwycające nie tylko swoim egzotycznym charakterem, lecz również piękna barwą i pianą, stanowiące godną alternatywę dla Szampana!
Jeszcze jedna mała podpowiedź. Jak zrobić wino dla początkujących jeszcze lepszym, a więc upewnić się, że degustacja stanie się przyczynkiem do dalszych owocnych poszukiwań? Zadbać o odpowiednie podanie trunku. Mowa w tym przypadku nie tylko o żelaznych zasadach foodpairingu, lecz również o właściwej temperaturze serwowania (wino czerwone powinniśmy podawać w temperaturze pokojowej, białe – w temperaturze 10-12 st. C, jeszcze niższe temperatury lubią wina z bąbelkami), odpowiednim doborze szkła czy napowietrzeniu trunku przed degustacją, jeśli dane wino tego akurat wymaga – a wymaga na pewno czerwone wytrawne o bogatej strukturze. Wszystkie te czynniki odgrywają niezwykle istotną rolę!
Jak widać, problem związany z wyborem dobrego wina dla początkujących może dotyczyć tylko jednej kwestii – nadmiaru wyśmienitych propozycji! Zachęcamy gorąco wszystkich naszych czytelników, zarówno tych, którzy dopiero rozpoczynają swoją przygodę z trunkami z winogron, jak i tych, którzy pragną przekonać do nich znajomych, do wypróbowania polecanych przez nas win! Oczywiście dajemy słowo, że zasmakują one również doświadczonym koneserom!