Wino półsłodkie

Wino powstaje w procesie fermentacji, w czasie której cukier, zawarty w owocach winogron, zamieniany jest w alkohol i dwutlenek węgla. Jeśli prawie cały cukier ulegnie fermentacji otrzymamy wino wytrawne. Jeśli jednak zdecydujemy się przerwać ten proces wcześniej otrzymamy wino z wyższą zawartością tak zwanego cukru resztkowego. Wino półsłodkie z winogron będzie miało najczęściej od kilkunastu do kilkudziesięciu gramów cukru w litrze trunku.Poszukiwania dobrego wina półsłodkiego możemy zacząć od niemieckiego Rieslinga. Wino to występuje w różnych wersjach, w tym również w półsłodkiej. Dużą zaletą Rieslinga jest jego naturalna kwaskowatość, która świetnie równoważy słodycz. Dobre półsłodkie wina możemy znaleźć również wśród win z takich szczepów winogron jak Pinot Gris czy Gewurztraminer.Białe wina tego rodzaju mogą towarzyszyć, niektórym daniom z ryb czy gęsich wątróbek. Z kolei kieliszek czerwonego wina półsłodkiego możemy podać do wybranych gatunków serów i deserów.           

SPRAWDŹ TEŻ WINA Z INNYCH REGIONÓW ŚWIATA >

Prosimy o zapoznanie się z naszymi informacjami dotyczącymi polityki prywatności oraz ochrony danych osobowych.

 „Chcemy, aby korzystanie z naszego Serwisu było dla Ciebie komfortowe. W celu poprawy jakości funkcjonowania Serwisu oraz dopasowywania treści reklamowych do Twoich preferencji my oraz nasi zaufani partnerzy mogą przechowywać w Twojej przeglądarce pliki cookies oraz przetwarzać zawarte w nich dane osobowe w celach analitycznych oraz marketingowych. Przez dalsze korzystanie z naszego Serwisu, bez zmian ustawień w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na zapisywanie plików cookies w Twojej przeglądarce. Pamiętaj, że zawsze możesz wycofać zgodę poprzez zmianę ustawień dotyczących plików cookies na zasadach opisanych w naszej Informacji dotyczącej plików cookie. Dodatkowe informacje o zasadach przetwarzania Twoich danych osobowych oraz przysługujących Ci prawach znajdziesz w naszej Polityce Prywatności”.


Więcej informacji