
Jak dobrać wino do posiłku?
Jeszcze do niedawna panowało przekonanie, zgodnie z którym do ryb należało serwować białe wino, a do mięs — wino czerwone. Obecnie jednak zasada ta nie jest już tak ściśle przestrzegana. Jak dobrać wino do potrawy? Przykładowo, ryby delikatne takie, jak chociażby dorsz czy dorada, najlepiej komponować będą się ze świeżymi i lekkimi winami białymi, a tłuste (przykładem może być łosoś) — z trunkami nieco cięższymi. Kurczaka pieczonego lub smażonego najlepiej zaserwować z białym, pełnym winem, jak Chardonnay, najlepiej w wersji po dojrzewaniu w dębowej beczce. Smak potrawy przyrządzonej na bazie kaczki skutecznie uzupełni wino wytrawne czerwone, gęsi — trunek charakteryzujący się nieco wyższym stężeniem alkoholu oraz kwasowością. Jak dobrać wino do obiadu z wołowiną w roli głównej? Gdy jest ona grillowana — podajmy pikantne wino czerwone. Do wołowiny duszonej najlepiej pasować będą natomiast aromatyczne, gęste trunki. Smak wieprzowiny skutecznie podkreśli wino białe o zdecydowanym smaku i aromacie, a jagnięciny i cielęciny — młode, lekkie wino czerwone, różowe lub musujące. Jak dobrać wino do sera, który to jest bardzo popularną przekąską na różnego rodzaju spotkaniach towarzyskich? Wszystko uzależnione jest tutaj od gatunków, jakie chcemy zaserwować. Miękkie sery pleśniowe najlepiej smakować będą z lekkimi winami białymi lub trunkami musującymi. Do odmian z niebieską pleśnią warto podać wino słodkie lub półsłodkie wino białe, a do twardych, o intensywnym zapachu — aromatyczne białe wino. Jeżeli chodzi natomiast o desery, panuje tutaj zasada, zgodnie z którą serwowany wraz z nimi alkohol powinien być co najmniej tak samo słodki jak sama przekąska tak, aby nie sprawiał on wrażenia za kwaśnego. Do owocowych słodkości najlepiej pasować będą wina półsłodkie, a do tych na bazie czekolady, różnego rodzaju kremów oraz lodów — słodkie, białe trunki. Smak wypieków drożdżowych skutecznie podkreśli musujące wino takie, jak Prosecco, a nieco cięższych deserów, jak piernik — słodkie, czerwone wino.
Jakie wino z Winnicy Lidla?
W Winnicy Lidla znaleźć można trunki na każdą okazję. Do naszych faworytów zaliczają się:
- Wino Apremont — lekkie, wytrawne, francuskie białe wino z WinnicaLidla. To trunek przejrzysty, o cytrynowo — zielonkawej barwie. Ma ono zapach skórki cytrynowej, jabłka oraz wina i zrównoważony, orzeźwiający smak, z nutą białego pieprzu.
- Wino Cabernet Sauvignon Gran Reserva — ciężkie, wytrawne, dobre wino z Lidla. Zostało ono wyprodukowane w Chile i zawiera 14% alkoholu. W bukiecie dominują tu aromaty suszonej śliwki oraz czarnej porzeczki.
- Wino Puerto De La Harina No 8 — półwytrwane, czerwone, hiszpańskie wino o purpurowo — rubinowej barwie. W nosie wyczuwalne są tu aromaty wanilii, maliny oraz jeżyny. To wino rozgrzewające, o umiarkowanej kwasowości.
- EDOARDO MIR.BIO ROSE BOUQ.&MAV — różowe, wytrawne wino wyprodukowane w Bułgarii. To trunek lekki, zawierający 13% alkoholu. Winno to ma zapach czerwonych owoców, jogurtu i fiołków
- Wino Bissinger Brut Rose — lekki, wytrawny, różowy Szampan z Francji o zawartości alkoholu na poziomie 12,5% i barwie jasno łososiowej. Pachnie czerwonym jabłkiem oraz dojrzałą poziomką. To Szampan orzeźwiający, kwaskowy, który obficie musuje w ustach.
- Wino Royal Tokaji — słodkie, białe, węgierskie wino wyprodukowane z winogron pokrytych szlachetną pleśnią. W jego eleganckim bukiecie wyraźnie wyczuwalne są aromaty śliwki, mirabelki, moreli, pigwy, figi, miodu oraz toffi. To trunek kwaskowy i łagodnie rozgrzewający.