Witaj na WinnicaLidla.pl
serwisie z szerokim wyborem napojów alkoholowych.

Czy masz już ukończone 18 lat?
Informacja dotycząca przetwarzania danych osobowych.
*Pole wymagane
Prosimy o zapoznanie się z naszymi informacjami dotyczącymi polityki prywatności i ochrony danych osobowych.

Chcemy, aby korzystanie z naszej Witryny było komfortowe. W celu poprawy jakości funkcjonowania Serwisu i dostosowania treści reklamowych do Twoich preferencji, my i nasi zaufani partnerzy możemy przechowywać pliki cookies w Twojej przeglądarce i przetwarzać zawarte w nich dane osobowe analityczne i marketingowe. Kontynuując korzystanie z naszej Witryny bez zmiany prywatności ustawienia, wyrażasz zgodę na przechowywanie plików cookies w Twojej przeglądarce. Pamiętaj, że zawsze możesz się wycofać Twoja zgoda poprzez zmianę ustawień dotyczących plików cookies na zasadach opisanych w naszej Informacji dotyczącej plików cookie. Dodatkowe informacje o zasadach przetwarzania Twoich danych osobowych i przysługujących Ci prawach znajdziesz w naszej Polityce Prywatności.

Zapisz się do naszego newslettera

i zdobądź
kod rabatowy 20 zł
za jednorazową rezerwację
za minimalną kwotę 200 zł*

*Kodu rabatowego nie można łączyć z promocjami w serwisie winnicalidla.pl

Wino różowe – podpowiadamy, do czego pasuje

Wino różowe, kochane przez nas za swój lekki, owocowy smak, wytwarzane jest z czerwonych odmian winogron. Jego charakterystyczny kolor jest efektem krótkiej maceracji, procesu w trakcie którego sok z winogron ma bardzo ograniczony kontakt ze skórkami owoców nadającymi winu czerwoną barwę.

Różowe wino wyróżnia się letnimi aromatami cytrusów oraz czerwonych owoców. Z tego względu pijamy je najchętniej w słoneczne i gorące dni, ciesząc się urokami urlopu. Warto jednak mieć na uwadze, że trunek ten ponadto sprawuje się bardzo dobrze w roli dodatku do posiłków. O szczególnych walorach wina powszechnie, choć mylnie, uważanego za mieszankę wina białego z czerwonym oraz o tym, do czego podawać różowe wino, piszemy w dzisiejszy artykule. Zapraszamy do lektury.

Do czego pasuje różowe wino?

Różne rodzaje wina pasują na różne okazje oraz do różnych potraw. Gdy chcemy uczcić sukces, toast wznosimy słodkim winem musującym. Aby w pełni docenić smak mięsnych potraw, raczymy się wytrawnym winem czerwonym. Do zimnych przekąsek, sałatek i serów, najchętniej natomiast pijemy wino białe. W takim razie do czego pić różowe wino?

Różowe wino można, podobnie jak białe, spożywać jako aperitif przed posiłkiem. Często podawane jest również do potraw lekkich, takich jak ryby, owoce morza czy drób. Komponuje się ono także z niektórymi deserami, owocami oraz przekąskami. Warto mieć na uwadze, że do popijania potraw słonych lub pikantnych najlepiej nadaje się wino różowe półsłodkie lub słodkie (np. Domaine de Gagnebert, Cabernet d’Anjou Aoc), do potraw słodkich natomiast – wino różowe półwytrawne lub wytrawne (np. Artan Reserve Rosé czy Sancerre Rosé AOP).

Poznaj 10 faktów o winie różowym.

Jak podawać różowe wino?

Bardzo duże znaczenie dla smaku serwowanego wina ma jego temperatura. Gdy chodzi o wino różowe półsłodkie, półwytrawne lub wytrawne, trunek ten powinniśmy podawać schłodzony do około 10 stopni Celsjusza, w zaokrąglonych kieliszkach do wina różowego o stosunkowo wąskiej i krótkiej czaszy. Ścianki kieliszków do różowego wina mogą rozszerzać się lub zwężać ku górze. W tych pierwszych powinniśmy podawać wino lekkie, w drugich natomiast, w kształcie tulipana, wino cięższe.

Co bardzo ważne, nóżka kieliszka musi być odpowiednio długa, abyśmy mogli pewnie trzymać naczynie, nie ogrzewając przy tym jego czaszy swoją dłonią. To właśnie dzięki wydłużonej nóżce możemy dłużej utrzymać wino w temperaturze, w której smakuje ono najlepiej!

Podpowiadamy,jak wybrać dobre wino niezależnie od okazji – poznaj sekrety wine pairing!

Drinki z różowym winem

Różowe wino zazwyczaj pijemy samo lub z kostką lodu, w okolicach posiłku. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, abyśmy w szczególnie upalne dni orzeźwili się szklanką szprycera. Aby przygotować ten popularny napój wystarczy, że dobre wino różowe – takie jak np. Côtes de Provence AOP Les Estourettes – wymieszasz z wodą sodową oraz dodasz kilka kostek lodu. Napój możesz dodatkowo wzbogacić wybranymi owocami. Jeśli natomiast masz ochotę na coś mocniejszego, do koktajlu dodaj nieco ulubionego likieru.

Wiedząc, do czego różowe wino pasuje, nie powinniśmy się dziwić, że może być ono składnikiem wielu innych przepysznych drinków. Oto dwa z nich:

Orange Mimosa

Do przygotowania tego orzeźwiającego, letniego drinka będziesz potrzebować:

80 ml różowego wina musującego (np. Pinot Noir Rosè Brut, Allini);

około 50 ml soku pomarańczowego;

kostek lodu.

Wlej do szklanki koktajlowej sok pomarańczowy, dodaj lód, a następnie dolej wino musujące. Po delikatnym wymieszaniu i udekorowaniu szklanki drink jest gotowy do zaserwowania!

Pink Rose

Aby przygotować przepyszny różowy koktajl, potrzebujesz:

100 ml soku grejpfrutowego;

40 ml wódki;

10 ml syrop malinowego;

różowego wina musującego;

jednego grejpfruta.

Do szklanki koktajlowej wlej sok, a następnie dodaj syrop malinowy i wymieszaj całość. Następnie dodaj wódkę, a po ponownym zamieszaniu dolej różowego wina. Szklankę możesz udekorować palemką, kawałkami grejpfruta lub np. listkiem mięty. Gotowe!

Odwiedź Winnicę Lidla i zarezerwuj najwyższej jakości wina różowe, w tym te musujące, doskonale do orzeźwiających koktajli.

Jak się okazuje, wino różowe można podawać na wiele różnych sposobów. Wybierz ten najlepszy dla Ciebie i Twoich przyjaciół i cieszcie się alkoholem o smaku lata!