Witaj na WinnicaLidla.pl
serwisie z szerokim wyborem napojów alkoholowych.

Czy masz już ukończone 18 lat?
Informacja dotycząca przetwarzania danych osobowych.
*Pole wymagane
Prosimy o zapoznanie się z naszymi informacjami dotyczącymi polityki prywatności i ochrony danych osobowych.

Chcemy, aby korzystanie z naszej Witryny było komfortowe. W celu poprawy jakości funkcjonowania Serwisu i dostosowania treści reklamowych do Twoich preferencji, my i nasi zaufani partnerzy możemy przechowywać pliki cookies w Twojej przeglądarce i przetwarzać zawarte w nich dane osobowe analityczne i marketingowe. Kontynuując korzystanie z naszej Witryny bez zmiany prywatności ustawienia, wyrażasz zgodę na przechowywanie plików cookies w Twojej przeglądarce. Pamiętaj, że zawsze możesz się wycofać Twoja zgoda poprzez zmianę ustawień dotyczących plików cookies na zasadach opisanych w naszej Informacji dotyczącej plików cookie. Dodatkowe informacje o zasadach przetwarzania Twoich danych osobowych i przysługujących Ci prawach znajdziesz w naszej Polityce Prywatności.

Zapisz się do naszego newslettera

i zdobądź
kod rabatowy 20 zł
za jednorazową rezerwację
za minimalną kwotę 200 zł*

*Kodu rabatowego nie można łączyć z promocjami w serwisie winnicalidla.pl

Jak powinno się pić whisky? 5 rad od barmanów!


Szklanki do whisky – które są najlepsze?

Ogólnie przyjęta zasada głosi, że whisky powinniśmy serwować w szklankach zwężających się ku górze, przypominających swoim kształtem kwiat tulipana. Wybierając tego rodzaju kieliszek do whisky, będziemy mogli w pełni nacieszyć się aromatem trunku. Innym odpowiednim do degustacji whisky naczyniem, i do tego bardzo popularnym, jest szklanka old fashioned, masywna, posiadająca grube dno i świetnie leżąca w dłoni degustatora. Szklanki tego typu często stanowią element różnego rodzaju zestawów do whisky. Sprawdzą się idealnie w sytuacji, gdy zapragniemy serwować alkohol z lodem (on the rocks) lub podać whisky z kamieniami (mocno schłodzone specjalne kamienne lub stalowe kostki).

Jak degustować whisky?

Mamy już specjalny kieliszek do whisky i wybrany trunek. Co dalej? Do kieliszka wlejmy nieco alkoholu. Zakołyszmy nim i nasyćmy wzrok barwą trunku. Następnie, jeżeli pijemy whisky bez lodu, możemy dolać do kieliszka odrobinę wody. Zbliżmy kieliszek do nosa i zacznijmy chłonąć aromat napitku. Zacznijmy od płytkich wdechów i stopniowo je wydłużajmy. Gdy już wyrobimy sobie zdanie na temat zapachu whisky, możemy przejść do badania jej walorów smakowych. Podobnie jak w przypadku poprzednim – zaczynamy od małych łyków. Alkohol starannie rozprowadźmy wewnątrz jamy ustnej tak, aby nacieszyć się bogactwem wyczuwalnych nut. Na koniec pozostało nam już tylko ocenienie finiszu trunku, czyli towarzyszącego nam po zakończeniu degustacji posmaku.

W jakiej temperaturze podawać whisky?

Whisky najlepiej smakuje (i pachnie) w temperaturze pokojowej. Oznacza to, że w większości przypadków nie powinniśmy chłodzić tego trunku przed degustacją. Bez obaw możemy podać go w temperaturze 20-22 st. C.

Rodzaje whisky – jak wybrać najlepszą dla nas?

Według podstawowego podziału whisky dzielimy na single malt, trunki powstające z jęczmienia w jednej destylarni, oraz blended - otrzymane ze zmieszania destylatów bazujących na różnych zbożach z różnych destylarni . Powszechnie przyjmuje się, że najwyższą jakością cechuje się whisky single malt, dlatego też przez znawców bywa pijana przede wszystkim solo. Whisky blended z kolei często wykorzystywana jest do przygotowywania koktajli. Nie oznacza to oczywiście, że wśród whisky mieszanych nie znajdziemy trunków przeznaczonych dla najbardziej wymagających konsumentów – dość wspomnieć o markach takich jak Chivas Regal, Johnnie Walker czy Ballantine’s.

Poszukując idealnego dla nas trunku, warto także zwrócić uwagę na kraj jego produkcji. Szkocka whisky, np. Johnnie Walker Green Label, to trunek zdecydowanie bardziej aromatyczny od irlandzkiej whisky, w którym wyczuwamy charakterystyczne silne akcenty dymnego torfu. Whisky z Irlandii, np. Tullamore Dew, jest destylowana trzykrotnie, co zapewnia jej łagodniejszy smak i aromat. Osobną kategorię stanowi amerykański Bourbon, trunek produkowany z kukurydzy, żyta i jęczmienia. Jego słodkawy smak i owocowy aromat jest zasługą długotrwałego leżakowania w beczkach. Jak zatem wybrać idealne dla nas whisky? Uważnie czytać etykiety i kierować się indywidualnymi preferencjami!

Z czym pić whisky?

Dla wielu koneserów na w ten sposób sformułowane pytanie istnieje wyłącznie jedna prawidłowa odpowiedź – spożywać ją solo. Niektórzy jednak preferują dobrą whisky z lodem lub z kamieniami. Jeszcze inni wolą przygotowywać doskonałe drinki z whisky. Do najpopularniejszych połączeń koktajlowych należy z pewnością whisky z colą. Sprawdzoną propozycję na imprezę stanowi zawsze Whisky Sour, czyli drink, do przygotowania którego wykorzystamy oprócz mocnego alkoholu także syrop cukrowy oraz sok cytrynowy. Łącząc whisky z likierem Triple Sec oraz sokiem pomarańczowym, możemy z kolei otrzymać interesujący koktajl Mithering Bastard. Miłośnikom drinków intensywnie owocowych możemy natomiast polecić z całą pewnością whisky z truskawkami, syropem cukrowym i lemoniadą.

Niezależnie od tego, czy preferujemy klasyczne whisky single malt, czy też wolimy blendy – powyższe porady barmanów pomogą nam jeszcze bardziej docenić rozmaite walory alkoholu o miedzianej barwie. Odwiedź stronę Winnicy Lidla, aby poznawać najwyższej jakości whisky ze Szkocji, Irlandii i Stanów Zjednoczonych!