Witaj na WinnicaLidla.pl
serwisie z szerokim wyborem napojów alkoholowych.

Czy masz już ukończone 18 lat?
Informacja dotycząca przetwarzania danych osobowych.
*Pole wymagane
Zapisz się do naszego newslettera
i zdobądź
kod rabatowy 20 zł
za jednorazową rezerwację
za minimalną kwotę 200 zł*
*Kodu rabatowego nie można łączyć z promocjami w serwisie winnicalidla.pl
Single Malt

Single Malt

Whisky single malt to w opinii wielu znawców eleganckich trunków o bursztynowo–złotej barwie najlepsze z dostępnych na rynku whisky. W odróżnieniu od trunków typu blended, single malt whisky powstaje w jednej destylarni, wyłącznie ze słodu jęczmiennego. Te dwa typy specjałów różni produkcja. Whisky single malt destylowana jest częściej bardziej pracochłonną, tradycyjną metodą alembikową, co rzutuje na niezrównane właściwości smakowo–aromatyczne i wyrazisty charakter trunku trafiającego do butelek. Wśród najsłynniejszych single malt whisky dominują klasyczne trunki ze Szkocji, takie jakie np. prestiżowe whisky Macallan, Ben Bracken, Cardhu czy Jura. Za pośrednictwem Winnicy Lidla smakosze mogą jednak zarezerwować również single malty z innych kraj ów, m.in. irlandzkie whisky Bushmills czy Teeling, walijską whisky single malt Penderyn, czy też oryginalną japońską Akashi. Przekonaj się, które wyborne whisky single malt, za którymi stoi wspaniała tradycja, są warte bliższego poznania!

Zobacz jako Siatka Lista

541 produktów

  1. Talisker The Wild Blue 2025 Edition | 0,7L | 48,2%
    Stworzona przez morze, na surowej wyspie Skye, The Wild Blue to pierwsza edycja Taliskera, która dojrzewała w beczkach po winach z wybrzeży Atlantyku, co nadało jej głębię i dodatkową warstwę dębowego charakteru. Nasi mistrzowie kupażu wybrali beczki po winach z nadmorskich regionów, by przez 16 mie...
  2. Bowmore Whisky 12-letnia| 0,7L | 40%
    Bowmore 12 Years Old to klasyczna szkocka whisky typu single malt z wyspy Islay, produkowana przez destylarnię Bowmore, która rozpoczęła działalność w 1779 roku. Jest to jedna z najstarszych destylarni na wyspie i jedna z nielicznych, która prowadzi własne słodowanie jęczmienia. Bowmore 12-letnia je...

    Whisky

    Bowmore Whisky 12-letnia| 0,7L | 40% 700ml

    199,99 zł
  3. Aberfeldy Sangiovese Red Wine Cask Finish Whisky 18-letnia | 0,7L | 46%
    Seria limitowana Aberfeldy Wine Cask Collection, stworzona przez legendarną Stephanie Macleod i jej zaufany zespół blenderów, to kolekcja whisky finiszowanych w beczkach po winach. Projekt narodził się z pasji Stephanie do rozwoju smaku poprzez wpływ beczek na whisky i jej znakomitemu wyczuciu ...
  4. Aberfeldy Bolgher I Red Wine Cask Finish Whisky 15-letnia | 0,7L | 46%
    Seria limitowana Aberfeldy Wine Cask Collection, stworzona przez legendarną Stephanie Macleod i jej zaufany zespół blenderów, to kolekcja whisky finiszowanych w beczkach po winach. Projekt narodził się z pasji Stephanie do rozwoju smaku poprzez wpływ beczek na whisky i jej znakomitemu wyczuciu w a...
  5. Talisker Whisky 18-letnia | 0,7L | 45,8%
    To wyjątkowo pełna i dojrzała pozycja w portfolio marki, która zadebiutowała na rynku w 2004 roku i już po 3 latach otrzymała tytuł najlepszej whisky single malt na świecie. Ta 18 letnia edycja, dojrzewała zarówno w beczkach po Bourbonie jak i po sherry, a także została zabutelkowana z mocą 45.8%. ...
  6. Glenfiddich Gran Reserva 21YO Rum Cask CNY | 0,7L | 40%
    Odkryj wyjątkowe połączenie szkockiej tradycji i karaibskiej egzotyki z Glenfiddich Gran Reserva, 21-letnią wyrafinowaną whisky single malt stworzoną z myślą o najbardziej wymagających koneserach. Przez ponad dwie dekady dojrzewa w beczkach z amerykańskiego dębu, zyskując głębię, elegancję i niezwyk...
  7. Jura Rum Cask Finish | 0,7L | 42%
    Whisky łącząca w sobie klasyczny smak szkockiej whisky z wyspy Jura oraz egzotycznego charakteru karaibskiego rumu. Leżakuje w beczkach z białego amerykańskiego dębu po burbonie, a następnie dojrzewa w beczkach po rumie, które nadają jej finalnego charakteru. Łagodny bukiet trunku został wzbogacony ...

    Whisky

    Jura Rum Cask Finish | 0,7L | 42% 700ml

    159,99 zł
  8. Jura French Oak | 0,7L | 42%
    Whisky będąca częścią Special Wood Series, dedykowanej różnym rodzajom dębu wykorzystywanym do leżakowania whisky. Jura French Oak początkowo dojrzewała w beczkach po bourbonie z amerykańskiego białego dębu, a następnie finiszowała w beczkach francuskiego dębu, pochodzących z Francji. Jura French Oa...

    Whisky

    Jura French Oak | 0,7L | 42% 700ml

    229,99 zł
  9. Ocena:
    4.55 (7 opinii)
    Bunnahabhain Moine | 0,7L | 46,3%

    Ocena

    Delikatny dym, przez który przebija się sherry, mimo 46 % bardzo łagodna, świetna pozycja dla tych, którzy chcą zacząć przygodę z torfem. Bardzo polecam Krzysztof

    Whisky

    Bunnahabhain Moine | 0,7L | 46,3% 700ml

    198,99 zł
  10. Ocena:
    4.5 (2 opinie)
    Nikka Miyagiko Single Malt | 0,7L | 45%

    Ocena

    Naprawdę przyzwoita japońska whisky, stworzona według szkockich tradycji. Jeśli miałbym ją z czymś porównać to przychodzi mi do głowy Clynelish 14. Może jest troszkę mniej słodka od szkockiej koleżanki, ale za to ma odrobinę więcej dymu, który jest jednak tylko niuansem dopełniającym całość. Nie daje 5 gwiazdek, bo jednak brak deklaracji wieku jest lekko wyczuwalny, ale nie w alkoholowości, a raczej w braku głębi. Ogólnie warto spróbować. Krzysztof
  11. Bushmills Single Malt Whisky 12-letnia | 0,7L | 40%
    Bushmills 12 Year Old to kompozycja potrójnie destylowanych whiskey single malt, dojrzewających łącznie przez minimum 12 lat w ręcznie selekcjonowanych beczkach po sherry Oloroso i Bourbonie. W ostatnim etapie procesu dojrzewania są ze sobą łączone i na okres sześciu miesięcy trafiają do beczek po w...
  12. Loch Lomond Open Special Single Malt | 0,7L | 46%
    Od 2018 roku oficjalnym trunkiem słynnego turnieju golfowego The Open jest single malt Loch Lomond (poprzednim był Glenmorangie). Prezentowana tu okolicznościowa edycja z 2023 roku celebrująca 151. The Open, którego gospodarzem był Royal Liverpool Golf Club.  Destylaty początkowo starzone były w be...
  13. Loch Lomond Original Single Malt Scotch Whisky | 0,7L | 40%
    Loch Lomond Original to elegancka i pełna whisky o wyjątkowej gładkości, która jest niezwykle łatwa do picia. Jest to młody single malt starzony w beczkach po bourbonie oferowany w niezwykle przystępnej cenie. Aromat: Świeża gruszka i czerwone jabłko. Wyrazisty, złocisty słód i wanilia z delikatną ...
  14. Loch Lomond Single Malt Scotch Whisky 14-letnia | 0,7L | 46%
    Whisky Loch Lomond 14 YO debiutowała w 2020 roku, jako część nowej i bardzo atrakcyjniej podstawowej oferty. Maturacji jest w beczkach z amerykańskiego dębu ponownego napełnienia, po czym finiszowała przez około 12 miesięcy w lekko wyprażonych beczkach z francuskiego dębu Limousin.  Efektem jest wh...
  15. Loch Lomond Single Malt Scotch Whisky 12-letnia | 0,7L | 46%
    Loch Lomond 12 YO jest laureatem złotego medalu. To whisky zestawiana z destylatów starzonych w beczkach po bourbonie, zarówno te po pierwszym napełnieniu, jak i po ponownym, oraz beczki z amerykańskiego dębu, które zostały ponownie wypalone (recharred). Aromat tej whisky to głównie świeże zielone ...
  16. Loch Lomond Single Malt Scotch Whisky 10-letnia | 0,7L | 40%
    10-letni single malt będący kompozycją whisky wydestylowanych przy użyciu tradycyjnych alembików, a także charakterystycznych dla destylarni Loch Lomond alembików z prostą szyją. W trakcie maturacji wykorzystano beczki po bourbonie, zarówno te po pierwszym napełnieniu, jak i po ponownym, oraz beczki...
  17. Ben Bracken 25 YO, Single Malt Scotch Whisky | 0,7L | 41,9%
    25-letnia whisky Single Malt pochodząca z regionu Speyside jest trunkiem o łagodnym smaku, polecanym szczególnie dla miłośników alkoholi lżejszych, bez wyczuwalnych akcentów torfowych. 25 letnia whisky Ben Bracken, towarzyszyć może deserom lub lekkim przekąskom koktajlowym. Degustacja whisky Be...
  18. Balvenie Stories Whisky 19-letnia | 0,7L | 47,5%
    Ta 19-letnia whisky leżakowała w beczce z hiszpańskiego dębu Oloroso. Nietypowo dla The Balvenie, ponieważ całe życie spędziła w drewnie po sherry. Aromat: Intensywnie dojrzałe owoce i karmelizowana skórka pomarańczy odsłaniają prażony dąb i mielony jęczmień. Smak: w pierwszym odbiorze odważne i zr...
  19. Whisky Miler Spirits Benrinnes 2011 | 0,7L | 55,2%
    Szkocka whisky słodowa (ang. single malt) typu single cask (z pojedynczej beczki) z cenionej wśród koneserów destylarni Benrinnes z regionu Speyside w Szkocji, leżakowana w beczce po andaluzyjskim winie wzmacnianym sherry oloroso. Po 13 latach leżakowania destylat zabutelkowano w mocy beczki (ang. c...
  20. Whisky Miler Linkwood 2012 | 0,7L | 55,1%
    Szkocka whisky słodowa (ang. single malt) typu single cask (z pojedynczej beczki) z cenionej wśród koneserów destylarni Linkwood z regionu Speyside w Szkocji, leżakowana w beczce po whiskey amerykańskiej. Po 12 latach leżakowania destylat zabutelkowano w mocy beczki (ang. cask strength), bez filtrac...
  21. Roseile Whisky 12-letnia, Special Release 2024 | 0,7L | 56,5%
    To najmłodsza, a jednocześnie największa destylarnia whisky single malt w portfolio Diageo, znajdująca się w regionie Speyside. Produkcja whisky rozpoczęła się tutaj w 2009 roku, jednak praktycznie całość produkcji whisky pochodzącej z Roseisle wykorzystywana jest do zestawiania blended scotch whisk...
  22. Caol Ila Whisky 11-letnia, Special Release 2024 | 0,7L | 57,3%
    Caol Ila 11YO „Ambrosial Feast” to wyjątkowe i unikalne wydanie whisky, która tradycyjnie słynie ze swojego dymnego smaku i aromatu. W serii Special Releases 2024 pojawiła się tym razem wersja „unpeated” (pozbawiona dymu), która pokazuje całkowicie inne oblicze whisky z tej destylarni. Swój kremowo...
  23. Mortlach FL Special Release 2024 | 0,7L | 57,5%
    Wyjątkowa edycja bardzo ciekawej whisky pochodzącej z serca Speyside. Wyjątkowy proces destylacji - „2.81”, a także użycie unikalnych beczek w procesie maturacji daje nam niezwykle ciekawą whisky, która zainteresuje na pewno miłośników whisky oraz wina. W zapachu dominują nuty słodkie i owocowe po...
  24. Benrinnes Whisky 21-letnia, Special Release 2024 | 0,7L | 55,4%
    Whisky pochodząca z destylarni, która butelkuje swoją whisky jako single malt niezwykle rzadko, a jedyną opcją w której można ją spotka obecnie jest 15-letnia wersja Benrinnes z serii Flora & Fauna. Dzięki długiej maturacji zarówno w beczkach po Bourbonie jak i beczkach po czerwonym winie otrzymuj...
  25. Talisker Whisky 8-letnia, Special Release 2024 | 0,7L | 58,7%
    Limitowana edycja z destylarni Talisker pochodząca min. z odnawianych beczek (rejuvenated cask), które powstają w bardzo specyficzny sposób metodą STR (shaved, toasted, re-charred). W tym wypadku do usunięcia mało aktywnego węgla drzewnego, używa się kamieni i wody, a samą beczkę umieszcza się w spe...
  26. Singleton Glen Ord Whisky 14-letnia, Special Release 2024 | 0,7L | 54,7%
    Wyjątkowa edycja z destylarni Glen Ord, przy której do maturacji wykorzystano min. beczki z dębu Pirenejskiego, który dzięki dużej zawartości eugenolu (nuty goździków i cynamonu) nadaje whisky jesiennego charakteru. Zarówno w smaku jak i aromacie odnajdziecie dodatkowo nuty jesiennych liści, ciemn...
  27. Oban Whisky 10-letnia, Special Release 2024 | 0,7L | 57,1%
    Oban 10-letnia whisky to debiutująca na jesieni 2024 roku limitowana single malt z serii Special Release, która swojego wyjątkowego charakteru nabierała w beczkach z dębu amerykańskiego pierwszego oraz ponownego napełnienia, finiszowana w sezonowanych beczkach po sherry Amontillado. Tą deserową whis...
  28. Lagavulin Whisky 12-letnia, Special Release 2024 | 0,7L | 57,3%
    Lagavulin 12-letnia whisky to limitowana edycja single malt z serii Special Release 2024, która swój niepowtarzalny, silny charakter zawdzięcza zarówno leżakowaniu w beczkach typu refill bourbon jak i beczkach typu virgin oak. Aromat cechuje uderzenie smaku cytrusów i orzeszków ziemnych, a także dy...
  29. Aberfeldy Napa Whisky 18-letnia | 0,7L | 43%
    Leżakowana w beczkach po winie Sangiovese z pierwszego napełnienia z włoskiej winnicy Valdarno di Sopra DOC, ta whisky single malt została ozdobiona bogatymi, owocowymi nutami. „Dojrzałe wiśnie i soczyste czerwone śliwki pięknie przełożone kandyzowaną skórką pomarańczową i miodowymi figami, a nas...
  30. Aberfeldy Cadillac Whisky 15-letnia | 0,7L | 43%
    Zainspirowana miłością do wyśmienitych win, Stephanie rozpoczęła eksplorację, jak smaki z beczek po czerwonym winie oddziałują i podnoszą dojrzałą whisky Aberfeldy. Starannie analizując każdą beczkę, aby monitorować dojrzewanie i rozwój smaku w magazynie Aberfeldy, używanie umiejętności sensorycznyc...
  31. Glenfiddich Gran Reserva 21YO Rum Cask CNY | 0,7L | 40%
    21 letnia Glenfiddich to wyjątkowa whisky słodowa. Proces dojrzewania zakończony jest w beczkach z dębu amerykańskiego, w których wcześniej przechowywany był rum z Karaibów. Dzięki temu whisky uzyskuje bogate, kuszące akcenty karmelowej słodyczy. Jej bukiet w wyszukany sposób łączy akcenty fig, palo...
  32. The Glendronach Single Malt Cask Strength Batch 12 | 0,7L | 58,2%
    Glendronach Cask Strength oferuje koneserom głęboki wgląd w tradycyjny charakter destylarni, poprzez butelkowanie z naturalną mocą beczki, jak to było w zwyczaju przed XIX i XX wiekiem. Dodaj kroplę lub dwie wody, aby uwolnić obfitości smaku — zaczynającą się od mokki poprzez bogate ciasto owocow...
  33. Benriach The Original Ten Single Malt + szklanka | 0,7L | 43%
    Whisky Benriach The Original Ten prezentuje obfity, wielopoziomowy oraz wyważony smak, stanowiący wyjątkową cechę charakterystyczną dla tej destylarni. Dojrzewa co najmniej dziesięć lat w beczkach po sherry, bourbonie, oraz beczkach virgin oak. Między innymi dzięki temu Benriach The Original Ten cha...
    -15% przy min. 2 szt.
  34. Bruichladdich 18-Letnia Whisky | 0,7L | 50%
    18-letnią Bruichladdich opracowaliśmy po dekadach pieczołowitej dbałości o nasze surowce, z zamiarem stworzenia najbardziej przemawiających do serc i umysłów alkoholi. Pierwszy 18-letni single malt w ofercie Bruichladdich to prawdziwie dojrzały trunek. Został stworzony z wykorzystaniem zapasów od...
na stronę

Single malt whisky – co to znaczy?

Co to single malt i czemu jest uznawany za najlepszy rodzaj whisky? Jak sama nazwa wskazuje, single malt to whisky, która powstaje z jednego rodzaju słodowanego zboża, którym jest jęczmień. Żeby mogła zostać uznana za prawdziwą whisky, musi przeleżeć w beczce co najmniej 3 lata. Co to znaczy – single malt whisky – poza faktem wytworzenia z jednego rodzaju surowca? Single odnosi się do miejsca powstania zacieru, musi on w pełni powstać w jednej, tej samej destylarni. Przyjęł o się, że single malty to najbardziej szlachetne spośr ód wszystkich rodzaj ów whisky głównie ze względu na długi, tradycyjny, okraszony wieloma regułami proces produkcji, na kt óry składa się: słodowanie, suszenie, mielenie, zacieranie (mashing), fermentacja, destylacja alembikowa, dojrzewanie, leżakowanie i kupażowanie . Prestiż i elitarny charakter trunków jest również połączony z długoletnim procesem starzenia, który zajmuje czasem kilkadziesiąt lat (najstarsza zachowana single malt whisky Old Vatted Glenlivet pochodzi z 1862 roku, została wyprodukowana w Szkocji, w znanej destylarni Glenlivet).

Jakościowa whisky single malt tradycyjnie produkowana jest w Szkocji. Chociaż szkocka jest najpopularniejszą odmianą tego szlachetnego trunku, to na rynku dostępne są również whisky z Japonii, Niemiec i Polski, Irlandii oraz Stanów Zjednoczonych, których elitarny charakter przyciąga koneserów z całego świata. Irlandzkie butelki z bursztynowym trunkiem mają nieco odmienną nazwę, którą zapisuje się jako single malt whiskey i wynika ona z innego procesu rozwoju języka ludów Irlandii.

Dlaczego whisky single malt musi dojrzewać co najmniej 3 lata?

W przypadku szkockich zgodnie z tradycją i prawem UE oraz Wielkiej Brytanii wymagane są przynajmniej 3 lata dojrzewania w beczkach – koniecznie muszą być to beczki dębowe. Dojrzewanie w dębowych beczkach w wysokim stopniu wpływa na profil smakowy i zapachowy single maltów. Dzięki temu, wybierając oryginalnego single malta nieznanej marki, może w ciemno stawiać na jakość zamkniętą w butelce.

Proces destylacji i jego wpływ na jakość single maltów

Naczelną różnicą pomiędzy irlandzką a szkocką whisky typu single malt jest mnogość destylacji – Szkoci mają zamiłowanie do bardziej nieoczywistych, charakternych trunków i z reguły destylują swoją whisky tylko dwukrotnie, natomiast Irlandczycy poddają ją (zgodnie z tradycją, choć tutaj również są wyjątki) trzykrotnej destylacji w celu uzyskania bardziej zbalansowanych, słodszych i czystszych aromatów. Każdą whisky single malt wyróżnia mistrzowska jakość, mimo że na rynku panuje bardzo duża różnorodność. To inwestycja w niezrównane degustacje! Wszystko to sprawia, że whisky single malt cieszą się olbrzymią popularnością wśr ód miłośnik ów jakościowych alkoholi.

Single malt – z czego powstaje?

Czym jest whisky single malt? Przede wszystkim starannie wyselekcjonowanym i wydestylowanym alkoholem, którego gotowa forma musi mieć co najmniej 40% alkoholu. Bardzo ważnym aspektem jest samo ziarno jęczmienia , z którego robi się danego single malta. Single malty produkowane są wyłącznie z jednego gatunku zboża , inaczej niż whisky blended czy kukurydziane bourbony.

W zależności od regionu, z jakiego pochodzi, chłonie ono złożony smak i aromat oraz wszystkie związki mineralne prosto z podłoża. Whisky, której produkcja przebiega w szkockim regionie Highland, może mieć zupełnie inny smak aniżeli ta pochodząca z regionu wyspiarskiego (Islay). Whisky produkowana w Irlandii będzie reprezentowała smak i charakter tamtych zielonych ziem. Co więcej – należy pamiętać, że smak i aromat whisky będzie znacząco różnił się w zależności od destylarni, za którymi stoi bardzo bogata tradycja produkcji.

Destylacja alembikowa: serce produkcji whisky single malt i wielka rola Mistrzów Destylacji

Warto zadać jeszcze jedno pytanie – single malt, z czego powstaje? Główną przyczyną, dla której wielu konsumentów jest w stanie wydać krocie na 500 albo 700 ml jest udział tradycyjnych technologii w procesie produkcji. Whisky single malt nie powstaje tylko ze zboża z jednej destylarni, ale z miłości i oddania master destyler ów, kt órzy doglądają każdy z etap ów jej tworzenia. Wśr ód nich najważniejsza jest destylacja alembikowa – to właśnie w alembikach bije serce whisky!

Master destylerzy smakują i miksują ze sobą roczniki, aby stworzyć kompozycję idealną. Rola master destylera wiąże się z szeregiem wyrzeczeń, a branża alkoholowa opłakuje tłumnie śmierć każdego z nich. Osoby zajmujące się tym fachem przekazują wiedzę i umiejętności z pokolenia na pokolenie, jednakże to smak i węch gra tu kluczową rolę.

Nie mogą oni spożywać niektórych dań, muszą dbać o określoną liczbę godzin snu, nie palić, w zasadzie nie pić, niektórzy ortodoksyjni twórcy zachowują również wstrzemięźliwość seksualną. To, co ląduje w butelce, to efekt ciężkiej pracy rolników, całych fabryk i małych rodzinnych destylarni oraz destylerów, którzy decydują o efekcie finalnym – nosie, ustach i finiszu pitego przez nas trunku. Niektórzy zastanawiają się, czy kupażowanie daje whisky single malt blended. Ten termin jest poprawny – blendowanie whisky to proces mieszania różnych destylatów. W przypadku blended single malt są to wyłącznie destylaty jęczmienne z różnych gorzelni, natomiast do klasycznych single maltów trafiają destylaty pochodzące z jednej destylarni.

Jak degustować single malty?

Single malty to rzecz jasna rodzaj whisky, którego jakość mówi sama za siebie, a jakość ta wiąże się ze sporą (czasem zaporową) ceną. Taka whisky nie nadaje się raczej do picia z colą, chociaż są i fanatycy takiego podania. Najlepiej smakuje w temperaturze pokojowej (około 18-21 ℃ ), bez dodatk ów, (ewentualnie z kilkoma kropelkami wody niegazowanej), wlana w kieliszek tulipanowy i wypita w gronie przyjaciół albo rodziny. Rzadziej niż whisky blended można ją spotkać w koktajlach typu Old Fashioned czy Godfather, a barmani z respektem wykorzystują jej złożony charakter do komponowania innych, ciekawych koktajli . Trzeba pamiętać, że zamawiając w barze koktajl na bazie osiemnastoletniej whisky, zapłacimy za niego więcej niż 20 złotych, ponieważ dostępność danych wypustów jest ograniczona (a to oczywiście wiąże się z wyższą ceną za konkretne butelki i roczniki). Proste koktajle, jak te wyżej wymienione, z łatwością można wykonać w domowym zaciszu.

Jak zatem widać – degustacja whisky single malt może przybierać różne oblicza. Niezmienne może być to jednak świetne doświadczenie degustatorskie. Różnorodność whisky na rynku gwarantuje, że nie będziesz się nudzić ! Zarówno wtedy, gdy wybierasz flagowe propozycje zakładów, jak i wtedy, gdy sięgasz po kolekcjonerskie wersje, których nie powstydziłby się najbardziej prestiżowe aukcje.

Tradycja i historia single malt whisky

Tradycja produkcji whisky narodziła się w XII wieku w Irlandii.„Uisge beatha" (gael. „woda życia”) początkowo wykorzystywana była do celów leczniczych. Początki single maltów to jednak dopiero wiek XVIII, kiedy poszczególne zakłady działające w Szkocji i Irlandii zaczęły docierać do koneserów ze swoimi oryginalnymi jednosłodowymi. Choć w połowie XIX wieku dominację na rynku zaczęły zdobywać whisky mieszane (blended), wiek XX i XXI przyniósł renesans singli produkowanych w miedzianych alembikach.

Jaka whisky single malt? Czyli rodzaje i właściwości poszczególnych maltów

Jak już wcześniej wspomnieliśmy, najpopularniejszą i uznaną za wyjątkową jest single malt scotch whisky (niektórzy piszą single malt scotch whiskey, ale tradycja jest taka, że nigdy nie dodajemy „e” przy szkockiej). Ta whisky produkowana jest tylko na terenie Szkocji, jednakże brytyjskie prawo precedensu określa pochodzenie z ziemi szkockiej. Niektórzy producenci wpadali na pomysł tworzenia szkockiej w innych krajach, zwożąc tonami szkocką ziemię do swojego kraju, chociaż proceder ten wydaje się absurdalny.

Złożoność smaków i różnorodność regionów i destylarni Szkocji

Szkocja dzieli się na kilka podstawowych regionów (analogicznie do regionów winiarskich), które produkują trunek o odmiennych właściwościach smakowych, mianowicie Lowland, Speyside, Highland, Campbeltown, Islay oraz okoliczne, mniejsze wyspy. Whisky z Lowland charakteryzuje niezwykle delikatny, łagodny smak oraz bukiet przepełnionym owocami, kwiatami, zbożem oraz świeżością trawy. Region Speyside to region rzeczny, w którym okoliczne destylarnie okalają brzegi mniejszych rzek. W trunkach, które przechodzą proces destylacji alembikowej w tej części kraju, znajdziemy słodycz bananów, aromaty fiołków oraz wanilii. Highland to górzysty region będący uosobieniem wyobrażenia na temat Szkocji – deserowe nuty miodu skąpane w aromatach wrzosów, leśnych roślin i owoców. Campbeltown to maluteńki podregion produkujący whisky single malt z aromatami drzewnymi, torfowymi i morskimi. Najbardziej znana z wysp (Islands) to Islay, uznawana za ojczyznę charakternej, trudnej w odbiorze i kochanej przez wielu entuzjastów, torfowej whisky. Whisky single malt charakteryzuje się jednorodnością smaku i charakteru na poziomie region ów i destylarni, jednak poszczeg ólne roczniki i partie whisky jednosłodowych mogą wyróżniać się unikatowym charakterem .

Przeszukując otchłań internetu, zapewne spotkasz się z frazami typu single malt Jack Daniels, single malt Jameson albo single malt Johnnie Walker i uwierz, albo nie – to naprawdę nie jest whisky typu single malt. Na osobną uwagę zasługują również single malty z Irlandii, które poprzez trzykrotną destylację alembikową mają w sobie więcej słodyczy i czystszych, łatwych do odróżnienia nut smakowych oraz single malt japanese whisky (głównie Akashi i Yamazaki), których wyważony smak, pełen śliwki, wiśni i kwiatów, idealnie oddaje charakter kraju kwitnącej wiśni. Whisky japońskie znajdziemy w różnych przedziałach cenowych – od tańszych blendów do wykwintnych single maltów. Na uwagę zasługuje również wyjątkowa whisky produkowana na Tajwanie pod nazwą Kavalan z mocno owocowymi i mlecznymi wręcz nutami. Jeżeli marzysz o spróbowaniu single malta od Knappogue Castle – jego słodycz, złożoność smaków i aromat suszonych owoców zabiorą Cię w krainę cudów.

Single malt whisky – cena

Jeżeli chcemy rozpocząć swoją przygodę z tym rodzajem whisky, warto zdać się na opinię znawców. Dobry single malt na początek można kupić już do 100-150 złotych np. nieco cytrusowego Glenmorangie 10 YO, kt óry poza nutami kwasowymi skrywa w sobie brzoskwinie, mi ód oraz wanilię albo nieco bardziej chłodnego i charakternego Taliskera 10 YO z wyczuwalnymi aromatami jodyny, bryzy morskiej i wodorost ów. Jeżeli jesteśmy już nieco wprawieni w piciu single maltów, warto zerknąć na nieco wyższe półki cenowe. W Winnicy Lidla znajdziesz znakomite wypusty od destylarni Bruichladdich, Glendronach, Aberlour czy Glenfiddich. Również dla koneserów znajdą się bardziej kolekcjonerskie wypusty na lidlowych półkach. Szczeg ólnie polecamy Lagavullin Distillers Edition, kt óry rocznie wypuszczany jest w małej ilości egzemplarzy mający w sobie nuty soli i ciemnych owoc ów, poddany podw ójnej maturacji w beczkach dębowych po bourbonie i Sherry Pedro Ximenez (uznawanej za jedną z najlepszych na świecie) sprawdzi się dla fan ów bardziej charakternych whisky, natomiast starzony w beczkach po amerykańskim dębie białym, osiemnastoletni Glenmorangie skusi fascynat ów deserowych whisky ze słodkim, nieco dymnym finiszem . Taką whisky rzecz jasna pijemy sporadycznie, małymi porcjami, delektując się jej głębokim złożonym smakiem. Niestety przyjemność ta sporo kosztuje, bo butelki single maltów z półki premium zaczynają się od 400 złotych wzwyż. Poszukując odpowiedniej whisky dla siebie, kieruj się przede wszystkim swoimi własnymi preferencjami i gustem, pij ją jak chcesz i ciesz się jej smakiem. Gdy szukasz whisky typu single malt na prezent (np. na Dzień Ojca albo czyjeś urodziny), skorzystaj z wyszukiwarki i wpisz w niej hasło „single malt whisky cena”, a wyskoczy Ci setka propozycji. W Winnicy Lidla znajdziesz je w najkorzystniejszych cenach, a pomoże Ci przy tym podział na kategorie cenowe. Masz ograniczony budż et? Żaden problem, znajdziesz tam wiele propozycji whisky do 100-150 złotych oraz w innych przedziałach cenowych. Wyższe ceny dotyczą z reguły alkoholi poddanych nietypowemu procesowi produkcji bądź leżakowania, edycji limitowanych i kolekcjonerskich wersji popularnych alkoholi. 

Single malt jako inwestycja i kolekcjonowanie whisky

Kolekcjonowanie whisky single malt może być hobby na całe życie. Zwłaszcza że na rynku dostępne są nietuzinkowe edycje limitowane, których selektywna dostępność zwiększa ich wartość do bardzo wysokich kwot. Co więcej, kolekcjonowanie wybranych whisky może okazać się inwestycją. Wiekowe roczniki whisky, mające za sobą o wiele więcej niż 3 lata dojrzewania w dębowych beczkach, często trafiają na aukcje, na których licytowane są za zawrotne sumy. Macallan rocznik 1926 sprzedano za około 1,2 miliona funtów!

Zobacz nasze produkty:
Przeczytaj także:
Whisky z: