Gdy mowa o szkockich regionach produkcji whisky, w wielu dyskusjach na pierwszy plan wysuwa się region Speyside. Nic dziwnego – mimo że pod względem zajmowanej powierzchni ustępuje obszarom takim jak Highlands czy Lowlands, to właśnie w Speyside znajduje się najwięcej renomowanych destylarni słynnych z produkcji najwyższej jakości trunków. Takich jak whisky Aberlour. Co koniecznie powinniśmy wiedzieć o tej znakomitej whisky single malt ze Speyside? Zostańcie z nami!
Aberlour whisky – skąd pochodzi?
Destylarnia odpowiedzialna za produkcje Aberlour whisky znajduje się w miejscowości… Aberlour w Strathspey, Speyside. Jeśli chcielibyśmy w sposób bardziej malowniczy opisać lokalne okoliczności krajobrazowe, powinniśmy powiedzieć, że szkocka whisky Aberlour pochodzi z zakładu ulokowanego w widłach dwóch bystrych rzek – Spey River oraz Lour River. Gorzelnia w Aberlour powstała już w trzeciej dekadzie XIX wieku, a dokładniej w 1826 roku, z inicjatywy dwóch pasjonatów – Petera Weira i Jamesa Gordona, następnie dwukrotnie była odbudowana po niszczycielskich pożarach w 1879 i 1898 roku.
Przez długi czas – bo aż do 1972 roku – whisky Aberlour funkcjonowała jako jeden z najważniejszych składników whisky w stylu blended. Wspomniany rok okazał się jednak być przełomowym dla marki – wtedy to do szklanek degustatorów trafiła pierwsza 12-letnia whisky single malt Aberlour.
Whisky ze Speyside… uwielbiana także we Francji!
Jesteśmy pewni, że pokaźnej grupie koneserów Aberlour whisky może kojarzyć się z Francją. Ale dlaczego? Powód jest prosty – wyborna whisky ze Speyside cieszy się sporą popularnością w ojczyźnie Szampana. Mało tego – w latach 70. minionego stulecia destylarnię i prawa do marki przejęła francuska grupa Pernod-Ricard. Miała ona swój niewątpliwy udział w popularyzacji whisky w stylu single malt na terenie Francji!
Szkocka whisky Aberlour – jaka jest?
Aberlour whisky to wyjątkowej klasy whisky single malt, na której cenne właściwości smakowo-aromatyczne ma wpływ kilka niezależnych czynników. Po pierwsze, wykorzystana do produkcji szkockiej whisky Aberlour woda, przepływająca przez pobliskie złoża granitu i torfu, jest nasycona minerałami, co warunkuje jej walory aromatyczne. Źródła podają dodatkowo, że do produkcji destylatów wykorzystywana jest woda pochodząca ze studni Św. Drostana, duchownego, który w głębokim średniowieczu nawracał Szkotów na wiarę chrześcijańską. Po drugie, specjały takie jak Aberlour 16 YO 0,7l, wyborna propozycja z kategorii dobre whisky do 300 zł, zawdzięczają swój bogaty aromat procedurze dojrzewania w beczkach po bourbonie i hiszpańskiej Sherry. Głębia smaku, którą wyróżnia się świetna whisky ze Speyside, opiera się na dominujących w pierwszej fazie degustacji słodkich akcentach kwiatowych (jak również czekoladowych) oraz dochodzącej do głosu nieco później dębinie. Rozgrzewający finisz specjału zaskakuje konesera jeszcze raz – tym razem pikantnymi, zadziornymi nutami.
A'bunadh – limitowana whisky ze Speyside!
W ofercie destylarni odpowiadającej za whisky Aberlour znajduje się prawdziwy skarb dla najbardziej wymagających koneserów – szkocka whisky A'bunadh. Partia tego eleganckiego specjału powstaje każdego roku, a jego nazwa – jak nietrudno się domyślić – ma rodowód gaelicki szkocki. Ta niecodzienna pozycja w portfolio producenta upamiętnia jednego z ojców założycieli – Jamesa Fleminga. Unikatowa Aberlour Whisky nabiera swoich pożądanych przez degustatorów właściwości w beczkach po iberyjskim specjale, Sherry Oloroso, nawet przez 15 lat! Proces butelkowania przebiega bez rozcieńczania wodą, jak również bez filtracji na zimno. Interesujący nas specjał zdumiewa piękną, bursztynową barwą (osiąganą bez użycia barwnika w postaci karmelu), kremowym charakterem oraz czarującą kompozycją aromatyczno-smakową. Podczas profesjonalnej degustacji każdy amator whisky A'bunadh będzie miał okazję rozpieścić swój nos bukietem obfitującym w pomarańczę, wonne korzenne przyprawy, praliny oraz oczywiście – Sherry Oloroso. W ustach dominują z kolei suszone owoce, czereśnie i imbir. Długi i wyrazisty finisz pozwala dodatkowo zachwycić się niuansami w postaci gorzkiej czekolady. Dlaczego tak szczegółowo opisujemy właśnie tę whisky Aberlour? Ponieważ bywa gościem w Winnicy Lidla – wtedy z pewnością warto ją zarezerwować i osobiście poznać wszelkie jej walory!
Wszystkim koneserom poszukującym dobrego alkoholu, który zapewnia mnóstwo wrażeń w trakcie degustacji, z pełną odpowiedzialnością możemy polecić whisky Aberlour – cena specjału z pewnością nie okazuje się wysoka, gdy pod uwagę weźmiemy jej „potencjał degustacyjny”. Pamiętaj, że tę wyborną whisky ze Speyside zarezerwujesz za pośrednictwem Winnicy Lidla!
Czytaj także:
Whisky Single Malt – co musisz o niej wiedzieć?
Whisky słodowa – co musisz o niej wiedzieć?
Kupażowanie – co to za proces?
Szkocka whisky – dlaczego wielu uważa ją za najlepszą?
Poznaj różne rodzaje Johnnie Walker!
Jaki Johnnie Walker najdroższy może się okazać?
Z czego jest Johnnie Walker? Tłumaczymy zainteresowanym!
Johnnie Walker Blue ile lat? Dowiedzmy się więcej o tej popularnej whisky!
Red Label ile lat ma ta whisky? Wyjaśniamy!
Co lepsze Johnnie Walker czy Ballantines? Próbujemy rozwikłać tę zagadkę!
Whisky do 200 zł, na które warto zwrócić uwagę? Dzielimy się wskazówkami!
Jaka whiskey do 100 zł? Mamy pewne propozycje!
Jaką whisky do 500 zł warto wybrać? Przyglądamy się luksusowym propozycjom destylarni!