Witaj na WinnicaLidla.pl
serwisie z szerokim wyborem napojów alkoholowych.

Czy masz już ukończone 18 lat?
Informacja dotycząca przetwarzania danych osobowych.
*Pole wymagane
Prosimy o zapoznanie się z naszymi informacjami dotyczącymi polityki prywatności i ochrony danych osobowych.

Chcemy, aby korzystanie z naszej Witryny było komfortowe. W celu poprawy jakości funkcjonowania Serwisu i dostosowania treści reklamowych do Twoich preferencji, my i nasi zaufani partnerzy możemy przechowywać pliki cookies w Twojej przeglądarce i przetwarzać zawarte w nich dane osobowe analityczne i marketingowe. Kontynuując korzystanie z naszej Witryny bez zmiany prywatności ustawienia, wyrażasz zgodę na przechowywanie plików cookies w Twojej przeglądarce. Pamiętaj, że zawsze możesz się wycofać Twoja zgoda poprzez zmianę ustawień dotyczących plików cookies na zasadach opisanych w naszej Informacji dotyczącej plików cookie. Dodatkowe informacje o zasadach przetwarzania Twoich danych osobowych i przysługujących Ci prawach znajdziesz w naszej Polityce Prywatności.

Zapisz się do naszego newslettera

i zdobądź
kod rabatowy 20 zł
za jednorazową rezerwację
za minimalną kwotę 200 zł*

*Kodu rabatowego nie można łączyć z promocjami w serwisie winnicalidla.pl

 

BENRIACH THE SIXTEEN

Kiedy w 2007 roku prestiżowe branżowe pismo Malt Advocate przyznawało nagrodę najlepszej destylarni roku Benriachowi, niewielu fanów whisky na świecie znało to miejsce. Malutka, kraftowa destylarnia z samego serca Speyside znana była jedynie najbardziej zagorzałym fanom szkockiej. Od tamtego czasu wiele się jednak zmieniło i trzeba przyznać, że Benriach przez minione dwie dekady zapracował sobie na reputację jednej z najciekawszych marek w świecie whisky single malt.

Jednym z najbardziej pożądanych wariantów marki kilkanaście lat temu była 16-letnia Benriach, dla wielu uosobienie – w tamtym czasie – prawdziwego charakteru Speyside z doskonałą harmonią nut słodowych, owoców, miodu oraz pieczonego dębu. Wielokrotnie nagradzana, istotnie przyczyniła się do budowania reputacji marki i rozsławiania nazwy Benriach wśród miłośników whisky.
W 2015 roku przyznano jej jedną z najważniejszych nagród w branży: tytuł The Best Speyside Single Malt na World Whiskies Awards. Niestety już w kolejnym roku, ze względu na trudności w dostępności beczek 16-letnia edycja została wycofana. Przez kolejne lata miłośnicy marki wyczekiwali jej powrotu, jednak dopiero koniec roku 2022 przyniósł długo wyczekiwaną nowinę o powrocie legendarnej Benriach The Sixteen na rynek.

 

 

Benriach The Sixteen to pełna smaku, gładka oraz harmonijnie zbalansowana odsłona oryginalnego stylu Speyside z którego słynie marka. W procesie tworzenia tej ekspresji whisky dojrzewa przez co najmniej szesnaście lat w beczkach po bourbonie, beczkach po sherry i w nowych beczkach z amerykańskiego dębu (virgin oak casks). Składowe z każdego rodzaju beczek zostają następnie połączone pod czujnym okiem Master Blender Dr Rachel Barrie, tak aby uzyskać bogaty i zbalansowany smak słodu jęczmiennego, owoców pestkowych, kremowego orzecha laskowego, z akcentami przypraw korzennych, aromatycznego dzikiego miodu i kandyzowanej skórki pomarańczowej.

 

 

Whisky Benriach The Sixteen dostępna jest wyłącznie na Winnicy Lidla. 

 

 

TRUDNE POCZĄTKI DESTYLARNI

 

Pomimo dużego zainteresowania marką Benriach i wzrastającej popularności w ostatnich dwóch dekadach, warto wiedzieć, iż historia destylarni sięga aż roku 1898. Właśnie wtedy John Duff zbudował ją w samym sercu regionu Speyside, na niewielkim wzgórzu, kilka kilometrów na południe od miasteczka Elgin. Okoliczności, a zwłaszcza klimat gospodarczy okazały się jednak wyjątkowo niekorzystne dla nowej destylarni. Olbrzymi kryzys w branży wywołany bankructwem firmy Pattison sprawił, że wiele destylarni zmuszonych zostało do zawieszenia swojej działalności. Destylarnię Benriach zamknięto już w 1900 roku, zaledwie po dwóch latach funkcjonowania i pozostawała ona w uśpieniu aż do 1965 roku.

 



FILOZOFIA MALTOLOGY

 

Współcześnie marka Benriach znana jest z bardzo bogatej i zróżnicowanej oferty na rynku. Wynika to między innymi z tego, iż pod jednym dachem tworzy aż trzy różne style whisky single malt. Pierwsza z nich to klasyczna whisky nietorfowa w stylu Speyside, którą cechuje bogactwo nut owocowych i łagodny, zbalansowany smak. Kolejna to whisky torfowa - tradycje Benriacha sięgają tu roku 1972, de facto właśnie Benriach przywrócił styl whisky dymnej do regionu Speyside po wielu latach nieobecności. I wreszcie whisky potrójnie destylowaną, która w Szkocji jest czymś niezwykle rzadkim, a bardziej kojarzy się nam z tradycjami tworzenia whiskey irlandzkiej. To zróżnicowanie stylów na poziomie destylacji Benriach nazywa filozofią maltology.

 

 

BECZKI Z CAŁEGO ŚWIATA

 

Dopełnieniem filozofii maltology – czymś co jeszcze bardziej rozwija bogactwo smaku Benriach – są niezwykłe magazyny destylarni wypełnione beczkami z całego świata. Otwartość i odwaga marki w stosowaniu szerokiego zakresu beczek zwróciły uwagę wielu miłośników szkockiej na tę destylarnię w ostatnich latach. Beczki po bourbonach, Tennessee whiskey, po sherry, winie marsala, porto, maderze, rumach, winach wytrawnych, a także nowe dębowe beczki tzw. virgin oak wypełniają magazyny Benriacha i są zapowiedzią jeszcze większych sukcesów w przyszłości.

 

 


Pij odpowiedzialnie. www.pijodpowiedzialnie.pl Benriach jest zarejestrowanym znakiem towarowym. ©️ 2023 Benriach