Bunnahabhain Fèis Ìle
Fèis Ìle to jedna z największych imprez whisky na całym świecie. Słynny festiwal na wyspie Islay, gdzie spotykają się super fani whisky z całego świata, to wyjątkowa uroczystość, która odbywa się raz do roku na przełomie maja i czerwca. Entuzjaści whisky udają się na Islay aby wziąć udział w wydarzeniach organizowanych przez kilka najbardziej prestiżowych destylarni w Szkocji. Jest to spotkanie pełnych pasji osób, które podróżują na wyspę aby skosztować ekskluzywnych, limitowanych edycji whisky specjalnie przygotowanych na tę okazję. Około 3 tysiące mieszkańców wyspy Islay odwiedza w tym tygodniu prawie 20 tysięcy gości z globalnej społeczności miłośników whisky.
Najbardziej wysunięta na północ wyspy i najtrudniej dostępna jest destylarnia Bunnahabhain, czyt. [Bunahaven]. Położona nad samym brzegiem oceanu, posiada najwyższe alembiki na Islay. Słynie od 1881 roku z wytwarzania najwyższej jakości whisky, głównie nietorfowej i dojrzewającej w beczkach po sherry. Wszystkie edycje whisky z destylarni Bunnahabhain mają naturalny kolor i nie podlegają filtracji na zimno, aby zachować bogaty, autentyczny wygląd, aromat i smak.
Odwiedzający destylarnię zakochują się w Bunnahabhain i w jej malowniczych, zapierających dech w piersiach widokach na zatokę, bezkresnej przestrzeni, w szumie fal i ogarniającym spokoju tego wyjątkowego miejsca. W magazynie numer 9 można skosztować whisky bezpośrednio z beczki. Nie każdy jest w stanie odbyć tę podróż i odwiedzić Bunnahabhain, dlatego co roku udostępniamy festiwalowe, limitowane edycje fanom whisky w Polsce równocześnie z wydarzeniami na wyspie.
Bunnahabhain Canasta Cask to limitowana edycja, wydana z okazji Fèis Ìle 2023, która jest kwintesencją stylu destylarni Bunnahabhain. Dojrzewa w rzadkich beczkach po Canasta sherry. Nietorfowa, złożona whisky z nutami słodkich owoców, orzechów i przypraw. Beczki po Canasta z bodegi William & Humbert umożliwiają nadanie whisky wielowymiarowego smaku poprzez połączenie wytrawnych orzechowych nut Oloroso sherry ze słodszymi, kremowo owocowymi nutami Pedro Ximenez. W efekcie otrzymujemy zapach karmelizowanych owoców, prażonych orzechów, w ustach przychodzą na myśl suszone figi, dojrzałe gruszki z nutą skórki pomarańczy. Jest to bogate, oleiste whisky o długim, deserowym finiszu budyniu waniliowego i subtelnej mgle soli morskiej. Wznieśmy toast za przyjaciół Bunnahabhain blisko i daleko od destylarni. Sláinte!