Witaj na WinnicaLidla.pl
serwisie z szerokim wyborem napojów alkoholowych.

Czy masz już ukończone 18 lat?
Informacja dotycząca przetwarzania danych osobowych.
*Pole wymagane
Prosimy o zapoznanie się z naszymi informacjami dotyczącymi polityki prywatności i ochrony danych osobowych.

Chcemy, aby korzystanie z naszej Witryny było komfortowe. W celu poprawy jakości funkcjonowania Serwisu i dostosowania treści reklamowych do Twoich preferencji, my i nasi zaufani partnerzy możemy przechowywać pliki cookies w Twojej przeglądarce i przetwarzać zawarte w nich dane osobowe analityczne i marketingowe. Kontynuując korzystanie z naszej Witryny bez zmiany prywatności ustawienia, wyrażasz zgodę na przechowywanie plików cookies w Twojej przeglądarce. Pamiętaj, że zawsze możesz się wycofać Twoja zgoda poprzez zmianę ustawień dotyczących plików cookies na zasadach opisanych w naszej Informacji dotyczącej plików cookie. Dodatkowe informacje o zasadach przetwarzania Twoich danych osobowych i przysługujących Ci prawach znajdziesz w naszej Polityce Prywatności.

Zapisz się do naszego newslettera

i zdobądź
kod rabatowy 20 zł
za jednorazową rezerwację
za minimalną kwotę 200 zł*

*Kodu rabatowego nie można łączyć z promocjami w serwisie winnicalidla.pl

Włoska whisky – czy warto na nią postawić?


Puni – pierwsza włoska destylarnia!

Mimo że włoska fascynacja whisky sięga przynajmniej ostatnich lat II wojny światowej, kiedy to znaczna ilość wybornego alkoholu dotarła wraz z alianckimi żołnierzami na Półwysep Apeniński, pierwsza włoska destylarnia została założona dopiero w 2010 roku przez Albrechta Ebenspergera w pobliżu Glorenzy w Południowym Tyrolu. Trunki pochodzące z działającej od 2012 roku destylarni zadebiutowały 5 lat później. W ich produkcji biorą udział wyłącznie uprawiane na włoskiej ziemi zboża – jęczmień (z którego otrzymywana jest włoska whisky single malt), pszenica i żyto, a także najwyższej jakości woda ze strumienia Stelvio. Amatorów historii i wojskowości z całą pewnością zaciekawi fakt, że włoska whisky producenta Puni dojrzewa w beczkach składowanych w schronach z okresu największego konfliktu w dziejach świata.

Puni Nova – doskonała whisky z Włoch

Puni Nova 0,7l to flagowy trunek destylarni Puni. Ta oska whisky międzynarodową sławę zyskała w 2016 roku, kiedy to została wyróżniona dwoma prestiżowymi nagrodami: podwójnym złotem na San Francisco World Spirits Competition, a także Worlds Best Design na World Whiskies Awards.

W bukiecie tego wybornego napitku z radością rozpoznamy soczyste owoce, malinę, brzoskwinię i gruszkę, oraz rozkoszne niuanse miodowe. Pociągający charakter tej whisky włoskiej jest zasługą trzyletniego dojrzewania trunku w beczkach po bourbonie. Do jej produkcji wykorzystano krystalicznie czystą wodę ze strumienia Stelvio. Jeśli zastanawiasz się, jaka whisky na prezent okaże się najlepsza dla miłośnika włoskiej elegancji, znasz już odpowiedź!

Puni Sole – włoska whisky dla amatorów słodkości!

Kolejna z propozycji destylarni Puni to specjał, który przypadnie do gustu przede wszystkim tym smakoszom, którzy doceniają rozkosznie słodkie akcenty (aromatyczne i smakowe) trunku. Puni Sole jest napitkiem, który po raz pierwszy trafił do koneserów w 2017 roku. Ma do opowiedzenia interesującą historię – 2 lata spędził bowiem w beczkach po bourbonie i 2 kolejne – w beczkach po Sherry Pedro Ximénez. Jego bukiet zachwyca wspaniałą mieszanką soczystych owoców (brzoskwinia, winogrona oraz jabłko) występujących w towarzystwie miodu, wanilii i płatków zbożowych. W trakcie degustacji w ustach znajdziemy powtórzenie poznanych już akcentów, a także intrygujące dodatki w postaci nut pomarańczy, gruszki i dębu. Delikatny, lecz stanowczy, finisz pozwala smakoszowi dodatkowo zakosztować dojrzałych owoców z dodatkiem subtelnych nut orzechowych. Zapoznaj się z opublikowanym przez nas wcześniej artykułem, aby dowiedzieć się, która whisky najlepsza okaże się dla miłośników wykwintnych trunków pokroju Puni Sole!

Włoska miłość do whisky

Chociaż whisky z Italii to nowość – przypominamy, że pierwsze butelki w 100% włoskiego trunku trafiły do degustatorów dopiero w drugiej dekadzie XXI wieku – włoska miłość do whisky trwa od wielu lat. Już w roku 1959 bowiem z inicjatywy kolekcjonera Edoardo Giaccone nad brzegiem malowniczego Jeziora Garda powstał kultowy już sklep z whisky najwyższej klasy, Whiskyteca. Pasja innego znawcy, Armando Giovinetti‘ego, doprowadziła z kolei do popularyzacji na terenie Włoch whisky Glen Grant i Macallan. Szkocka whisky tak precyzyjnie trafiła się w gusta Włochów, że renomowani producenci zaczęli wytwarzać trunki dedykowane na włoski rynek. Na terenie kraju rozpoczęły swoją działalność także restauracje i bary specjalizujące się w whisky, jak np. Bar Metro czy Taverna degli Artisti. Wszystko to sprawia, że Włosi, mogący pochwalić się swoją własną whisky od zaledwie paru lat, znają się na whisky jak mało kto.

Czy warto zatem stawiać na włoską whisky? Oczywiście, że tak! Doświadczenie działających od kilkudziesięciu lat popularyzatorów szlachetnych alkoholi ze słodów zbożowych wraz z wrodzonym włoskim wyczuciem dobrego smaku dają niezwykłe efekty – świadczą o tym wyborne alkohole z destylarni Puni. Zarezerwujesz je za pośrednictwem Winnicy Lidla!