Witaj na WinnicaLidla.pl
serwisie z szerokim wyborem napojów alkoholowych.

Czy masz już ukończone 18 lat?
Informacja dotycząca przetwarzania danych osobowych.
*Pole wymagane
Prosimy o zapoznanie się z naszymi informacjami dotyczącymi polityki prywatności i ochrony danych osobowych.

Chcemy, aby korzystanie z naszej Witryny było komfortowe. W celu poprawy jakości funkcjonowania Serwisu i dostosowania treści reklamowych do Twoich preferencji, my i nasi zaufani partnerzy możemy przechowywać pliki cookies w Twojej przeglądarce i przetwarzać zawarte w nich dane osobowe analityczne i marketingowe. Kontynuując korzystanie z naszej Witryny bez zmiany prywatności ustawienia, wyrażasz zgodę na przechowywanie plików cookies w Twojej przeglądarce. Pamiętaj, że zawsze możesz się wycofać Twoja zgoda poprzez zmianę ustawień dotyczących plików cookies na zasadach opisanych w naszej Informacji dotyczącej plików cookie. Dodatkowe informacje o zasadach przetwarzania Twoich danych osobowych i przysługujących Ci prawach znajdziesz w naszej Polityce Prywatności.

Zapisz się do naszego newslettera

i zdobądź
kod rabatowy 20 zł
za jednorazową rezerwację
za minimalną kwotę 200 zł*

*Kodu rabatowego nie można łączyć z promocjami w serwisie winnicalidla.pl


Irlandzka whisky…czy „whiskey”?

Warto wiedzieć, że posługując się jednym z powyższych zapisów, wskazujemy na kraj pochodzenia alkoholu powstałego w wyniku destylacji zacieru zbożowego. Zgodnie z tradycją whisky produkowana jest w Szkocji i Kanadzie. W ten sposób określamy również m.in. alkohole pochodzące ze Szwecji, Włoch czy Tajwanu. Whiskey z kolei produkowana jest w Stanach Zjednoczonych i Irlandii. Dlatego też pisząc o trunkach z Zielonej Wyspy, trzymajmy się zapisu „whiskey”!

Czym wyróżnia się irlandzka whiskey?

Wyjątkowy łagodny charakter whiskey irlandzkiej jest zasługą trzykrotnej destylacji zacieru zbożowego w alembikach i przynajmniej trzyletniego dojrzewania trunku w dębowych beczkach. Zarówno jej smak, jak i zapach, przywodzą na myśl karmel, suszone owoce, orzechy, kwiaty oraz cytrusy. Co oczywiste – whiskey irlandzka musi być zarówno produkowana, jak i leżakowana na terytorium Irlandii lub Irlandii Północnej. Przekonaj się, jakie whiskey Irlandia ma do zaoferowania degustatorom!

Irlandzka whiskey – trunek z historią!

Niektórzy eksperci twierdzą, że whiskey na terenie Irlandii zaczęto wytwarzać już we wczesnym średniowieczu, a dokładniej w VI wieku naszej ery. Złoty okres produkcji whiskey na wyspie zaczął się jednak w wieku XVIII i trwał aż do kryzysu wywołanego przez I wojnę światową. W następnych dekadach na skutek różnych niesprzyjających czynników kończyły swoja działalność liczne destylarnie na terenie całego kraju. Na szczęście od lat 70. produkcja whiskey w Irlandii dynamicznie wzrasta!

Szkocka a irlandzka whisky – czym się od siebie różnią te trunki?

Szkocka whisky, w odróżnieniu od whiskey irlandzkiej, jest destylowana jedynie dwukrotnie, co wpływa na jej intensywniejszy smak i aromat. W trakcie degustacji whisky szkockiej często będziemy mogli zwrócić uwagę na charakterystyczny dymny aromat – jest tak, ponieważ jęczmień wykorzystywany do jej produkcji podlega procedurze suszenia w dymie torfowym. Jęczmień wykorzystywany do produkcji whiskey irlandzkiej jest z kolei w większości przypadków suszony gorącym powietrzem.

Irlandzka whiskey – marki

Do najsłynniejszych trunków z Zielonej Wyspy należą whiskey Tullamore Dew, Hyde, Jameson Maker’s, Jack Ryan, Bushmills Blackbush czy Teeling Whiskey. Dowiedz się, jaka whisky na prezent okaże się najlepsza dla danego smakosza!

Irlandzka whiskey – rodzaje

Doskonała whiskey irlandzka zadowoli zarówno miłośników whisky single malt, jak i whisky blended. Wśród trunków produkowanych wyłącznie w jednej destylarni i tylko z jęczmienia znajdują się takie propozycje jak klasyczna whiskey irlandzkaTullamore Dew 14 YO Single Malt czy luksusowa Knappogue Castle 14y Irish 46% 0,7l, która zachwyca swym tropikalno-miodowym aromatem. Również i amatorzy whisky mieszanych powinni zapoznać się z portfolio irlandzkich mistrzów. Z pewnością będą ukontentowani, mogąc rozsmakować się w whiskey irlandzkiej Jameson, np. Jameson Maker's Series Distillers Safe 0,7llub Jameson Maker's Series Coopers Croze 0,7lnależącej doniezwykłej serii Whiskey Makers – nazwa każdego wariantu trunku odnosi się do najważniejszych narzędzi wykorzystywanych w trakcie jego produkcji. Do grona najlepszych irlandzkich whiskey z gatunku blended zaliczyć powinniśmy również Teeling Whiskey Barleywine, whiskey, która po sześcioletnim leżakowaniu w beczkach po bourbonie finiszuje w beczkach po mocnym piwie Barley Wine. Koneserów trunków najwyższej jakości z pewnością przekona do siebie whiskey single pot still, tradycyjna whiskey otrzymywana z mieszanki słodu jęczmiennego i niesłodowanego jęczmienia, taka jak Redbreast 12 YO, czy też whiskey single grain (tutaj surowcem nie jest jęczmień, ale inny gatunek zboża), np. Hyde No.5 1860 Burgundy Finish 0,7l.

Czy warto zatem poznawać alkohole z Zielonej Wyspy? Oczywiście! Liczne gatunki irlandzkiej whiskey należą do najwyżej cenionych trunków alkoholowych na świecie, dlatego stanowią pozycję obowiązkową dla każdego miłośnika mocnych napitków. Najlepszą whiskey irlandzką poznasz i zarezerwujesz dzięki Winnicy Lidla. Regularnie zaglądaj też na naszego bloga w poszukiwaniu informacji o trunkach z całego świata – dowiesz się z niego np. która whisky najlepsza okaże się na konkretną okazję!