Irish whiskey – krótki rys historyczny
Irlandzka whisky (a raczej „whiskey”) to niezwykle istotny element tradycji i kultury Irlandii. Wiemy z całą pewnością, że na terenie Zielonej Wyspy była produkowana już XV wieku, a na podstawie pewnych źródeł możemy podejrzewać, że nawet wiele wieków wcześniej. Złoty okres irlandzkiej whiskey przypadł na wiek XVIII i XIX – wtedy to na terenie wyspy moglibyśmy doliczyć się ponad 1000 destylarni. Kryzys, którego pierwsze symptomy były dostrzegalne już w XIX stuleciu, rozgorzał w drugiej dekadzie wieku XX. Zawirowania społeczno-polityczne (I wojna światowa, wojna o niepodległość i wojna domowa) w połączeniu z niesprzyjającymi czynnikami gospodarczymi (wprowadzenie prohibicji w USA, głównym odbiorcy irlandzkich trunków nastawionych na eksport) doprowadziły do niemal całkowitego upadku irlandzkiego gorzelnictwa. Na szczęście w drugiej połowie XX wieku, wraz z powstaniem Irish Distillers Group, irlandzcy mistrzowie destylacji zaczęli znowu cieszyć się zasłużonym uznaniem. I chociaż Irish whiskey stanowi zaledwie niewielką część światowej produkcji whisky, ma swoich zagorzałych fanów na całym globie.
Irlandzka whiskey – regiony… czy ich brak?
W Irlandii, inaczej niż w Szkocji, nie istnieje ścisły podział na regiony produkcyjne. Przyczyna takiego stanu rzeczy jest bardzo prozaiczna – na terenie Zielonej Wyspy w ostatnich dekadach nie funkcjonowało aż tyle destylarni, aby stosowanie podobnego podziału było potrzebne. Wystarczy wspomnieć, że jeszcze do niedawna w kraju działały zaledwie 3 zakłady – Bushmills, Midleton i Cooley. Obecnie jednak branża dynamicznie się rozwija, czego najlepszym dowodem są kolejne gorzelnie, które otwierają się na terenie całej wyspy. A więc kto wie, może podział na regiony stanie się nieunikniony już w niedalekiej przyszłości?
Whisky irlandzka – najważniejsze destylarnie
Najbardziej znane zakłady działające na terenie Irlandii i Irlandii Północnej to oczywiście Bushmills, Midleton oraz Cooley. Bushmills Whisky to propozycja idealna dla koneserów poszukujących słodkiej w zapachu i smaku whisky single malt o świeżym i czystym finiszu. Midelton Whisky natomiast, pochodząca z największej w kraju destylarni, przypadnie do gustu miłośnikom intrygujących blendów. Co z kolei możemy napisać o Cooley Whisky? W portfolio należącej do grupy Suntory destylarni znajdują się zarówno wysokiej jakości single malty, jak i ciekawe whiskey mieszane.
Wymienione zakłady to, jak zaznaczyliśmy, nie jedyne destylarnie działające obecnie w Irlandii. Owocem pracy mistrzów reprezentujących gorzelnię Tullamore D.E.W. jest wyborna Tullamore Dew 12 YO, whiskey, która swój charakter zawdzięcza 12-letniemu dojrzewaniu w beczkach po amerykańskim bourbonie i Sherry Oloroso. Potwierdzeniem jej doskonałych właściwości jest szereg medali i wyróżnień przyznanych przez międzynarodowych krytyków. Inne ważne irlandzkie destylarnie to m.in. Telling, Alltech, Dingle i West Cork. Jeśli zastanawiasz się, którą Irish whiskey wybrać na szczególną okazję, zapoznaj się z naszym wcześniejszym tekstem – Która whisky najlepsza? Jak rozpoznać dobrą whisky?
Jesteśmy pewni, że od teraz nazwy widniejące na etykietach butelek Irish whisky staną się dla Ciebie źródłem cennych informacji. Pamiętaj, że najlepszą whiskey irlandzką zarezerwujesz za pomocą platformy Winnicy Lidla! Mocne alkohole zwykłeś pić z innymi napojami? Jeśli zastanawiasz się, jakie wyśmienite drinki jesteś w stanie przygotować z wykorzystaniem delikatnej whisky z Irlandii, możesz skorzystać z naszych porad zawartych we wpisie 4 drinki z whisky, które zrobisz sam w domu!