Drink whisky z sokiem pomarańczowym – 3 podpowiedzi
Drinki łączące whisky, sok pomarańczowy i dodatki są proste w wykonaniu i nie wymagają specjalistycznej wiedzy barmańskiej do ich przygotowania. Mogą być świetnym połączeniem z innymi smakami. Aby je przygotować możesz sięgnąć zarówno po blended whisky, jak i whisky single malt. Przygotowaliśmy kilka wartych uwagi przepisów na whisky z sokiem pomarańczowym.
Przepis na Mithering Bastard
Jeśli ktoś zastanawiał się kiedyś, czy można pić whisky z sokiem pomarańczowym, powinien rozpocząć od spróbowania tego połączenia.
Mithering Bastard to kompozycja o pomarańczowej, ciepłej barwie. Odznacza się delikatnym smakiem i nienachalnie wyczuwalnym aromatem szkockiej whisky. Dzięki temu jest ciekawym rozwiązaniem dla smakoszy whisky z colą, tylko w mniej kalorycznej wersji.
Połączenie whisky z sokiem pomarańczowym daje drink, który orzeźwia i nieco neutralizuje cierpki posmak alkoholu.
Na pewno przypadnie do gustu osobom gustującym w łagodniejszych wersjach szkockiej,
jak i w amerykańskiej whiskey, jak Tennesee whiskey.
Sprawdzi się zarówno w letnie, ciepłe dni, jak i zimowe wieczory, spędzone w gronie bliskich lub odpoczywając we własnym domu.
SKŁADNIKI:
50 ml szkockiej whisky
15 ml likieru triple sec
30 ml soku pomarańczowego
kostki lodu
WYKONANIE:
Do shakera należy włożyć kilka kostek lodu, a następnie wlać szkocką whisky, likier triple sec i sok pomarańczowy.
Całość należy dobrze wymieszać, wstrząsając kilka razy energicznie naczyniem. Na koniec zmieszany drink wystarczy przelać do przygotowanej szklanki typu
old fashioned i cieszyć się jego wyjątkowym smakiem.
Przepis na Stone Sour
Od określenia drinka Stone Sour, swoją nazwę wzięła jedna ze znanych amerykańskich kapel rockowych. Jeśli zatem muzycy tak bardzo polubili jego recepturę, warto wspomnieć o tym drinku z whisky i sokiem pomarańczowym. Jest to jeden z wariantów klasycznego Whiskey Sour, jednak z mocno wyczuwalnym aromatem pomarańczy.
Przygotowanie drinka nie jest trudne, jednak wymaga więcej czasu niż przy tradycyjnych połączeniach. Wszystko przez specjalnie przygotowany sok pomarańczowy, zwany oleo-saccharum. Warto jednak poświęcić chwilę na jego wykonanie,
aby cieszyć się wyjątkowym smakiem whisky i soku pomarańczowego.
SKŁADNIKI:
40 ml bourbonu
20 ml soku z cytryny
10 ml oleo-saccharum
3 krople likieru Orange Bitter
WYKONANIE OLEO-SACCHARUM:
Należy dokładnie umyć 3 pomarańcze i obrać cienko ze skórki.
Umieścić skórki w słoiku i zasypać drobnym cukrem, aby całkowicie je przykryć. Zostawić całość na dobę (a najlepiej dwie).
Cukier dzięki właściwościom higroskopijnym wchłonie olejki aromatyczne ze skórek i powoli będzie się rozpuszczał tworząc gęsty i bardzo aromatyczny syrop. Jeżeli cukru było za dużo, lub dodaliśmy zbyt grubo ziarnisty można dla zachowania odpowiedniej tekstury syropu przecedzić go przez gęste sitko.
Warto pamiętać, że syrop oleo-saccharum można również uzyskać ze skórek innych cytrusów, np. cytryn lub grejpfrutów,
ograniczając tym samym ilość odpadów, którymi często są pełnowartościowe i niewykorzystane części owoców.
WYKONANIE DRINKA:
Wszystkie podane składniki – bourbon, sok z cytryny, oleo-saccharum oraz likier Orange Bitter –umieścić w shakerze, mocno wstrząsnąć. Następnie przelać wszystko do przygotowanej szklanki,
z dodatkiem kostek lodu.
Prosty drink whisky z sokiem pomarańczowym
Orzeźwiający i delikatny. Idealny na gorące dni i ciepłe wieczory w gronie znajomych. Połączenie szkockiej whisky i soku pomarańczowego w prostym wydaniu, którego wykonanie zajmuje kilka chwil. Do jego przygotowania nie potrzeba specjalnego sprzętu ani trudno dostępnych produktów. Wystarczy to, co znajduje się w domu czy w większości sklepów.
SKŁADNIKI:
45 ml whisky (może być również Tennessee Whiskey)
35 ml soku z pomarańczy
15 ml soku z cytryny
cukier
kostki lodu
WYKONANIE:
Do szklanki włożyć kilka kostek lodu. Dodać whisky, sok z pomarańczy i sok z cytryny, a następnie wymieszać składniki razem. Dla smaku, jeśli drink będzie zbyt kwaśny, można dodać cukier. Jego ilość dobrać według własnego uznania.