Witaj na WinnicaLidla.pl
serwisie z szerokim wyborem napojów alkoholowych.

Czy masz już ukończone 18 lat?
Informacja dotycząca przetwarzania danych osobowych.
*Pole wymagane
Prosimy o zapoznanie się z naszymi informacjami dotyczącymi polityki prywatności i ochrony danych osobowych.

Chcemy, aby korzystanie z naszej Witryny było komfortowe. W celu poprawy jakości funkcjonowania Serwisu i dostosowania treści reklamowych do Twoich preferencji, my i nasi zaufani partnerzy możemy przechowywać pliki cookies w Twojej przeglądarce i przetwarzać zawarte w nich dane osobowe analityczne i marketingowe. Kontynuując korzystanie z naszej Witryny bez zmiany prywatności ustawienia, wyrażasz zgodę na przechowywanie plików cookies w Twojej przeglądarce. Pamiętaj, że zawsze możesz się wycofać Twoja zgoda poprzez zmianę ustawień dotyczących plików cookies na zasadach opisanych w naszej Informacji dotyczącej plików cookie. Dodatkowe informacje o zasadach przetwarzania Twoich danych osobowych i przysługujących Ci prawach znajdziesz w naszej Polityce Prywatności.

Zapisz się do naszego newslettera

i zdobądź
kod rabatowy 20 zł
za jednorazową rezerwację
za minimalną kwotę 200 zł*

*Kodu rabatowego nie można łączyć z promocjami w serwisie winnicalidla.pl

Drink whisky z sokiem pomarańczowym – 3 podpowiedzi

Drinki łączące whisky, sok pomarańczowy i dodatki są proste w wykonaniu i nie wymagają specjalistycznej wiedzy barmańskiej do ich przygotowania. Mogą być świetnym połączeniem z innymi smakami. Aby je przygotować możesz sięgnąć zarówno po blended whisky, jak i whisky single malt. Przygotowaliśmy kilka wartych uwagi przepisów na whisky z sokiem pomarańczowym.

Przepis na Mithering Bastard

Jeśli ktoś zastanawiał się kiedyś, czy można pić whisky z sokiem pomarańczowym, powinien rozpocząć od spróbowania tego połączenia. Mithering Bastard to kompozycja o pomarańczowej, ciepłej barwie. Odznacza się delikatnym smakiem i nienachalnie wyczuwalnym aromatem szkockiej whisky. Dzięki temu jest ciekawym rozwiązaniem dla smakoszy whisky z colą, tylko w mniej kalorycznej wersji.

Połączenie whisky z sokiem pomarańczowym daje drink, który orzeźwia i nieco neutralizuje cierpki posmak alkoholu. Na pewno przypadnie do gustu osobom gustującym w łagodniejszych wersjach szkockiej, jak i w amerykańskiej whiskey, jak Tennesee whiskey. Sprawdzi się zarówno w letnie, ciepłe dni, jak i zimowe wieczory, spędzone w gronie bliskich lub odpoczywając we własnym domu.

SKŁADNIKI:

  • 50 ml szkockiej whisky
  • 15 ml likieru triple sec
  • 30 ml soku pomarańczowego
  • kostki lodu

WYKONANIE:

Do shakera należy włożyć kilka kostek lodu, a następnie wlać szkocką whisky, likier triple sec i sok pomarańczowy. Całość należy dobrze wymieszać, wstrząsając kilka razy energicznie naczyniem. Na koniec zmieszany drink wystarczy przelać do przygotowanej szklanki typu old fashioned i cieszyć się jego wyjątkowym smakiem.

Przepis na Stone Sour

Od określenia drinka Stone Sour, swoją nazwę wzięła jedna ze znanych amerykańskich kapel rockowych. Jeśli zatem muzycy tak bardzo polubili jego recepturę, warto wspomnieć o tym drinku z whisky i sokiem pomarańczowym. Jest to jeden z wariantów klasycznego Whiskey Sour, jednak z mocno wyczuwalnym aromatem pomarańczy.

Przygotowanie drinka nie jest trudne, jednak wymaga więcej czasu niż przy tradycyjnych połączeniach. Wszystko przez specjalnie przygotowany sok pomarańczowy, zwany oleo-saccharum. Warto jednak poświęcić chwilę na jego wykonanie, aby cieszyć się wyjątkowym smakiem whisky i soku pomarańczowego.

SKŁADNIKI:

  • 40 ml bourbonu
  • 20 ml soku z cytryny
  • 10 ml oleo-saccharum
  • 3 krople likieru Orange Bitter

WYKONANIE OLEO-SACCHARUM:

Należy dokładnie umyć 3 pomarańcze i obrać cienko ze skórki. Umieścić skórki w słoiku i zasypać drobnym cukrem, aby całkowicie je przykryć. Zostawić całość na dobę (a najlepiej dwie). Cukier dzięki właściwościom higroskopijnym wchłonie olejki aromatyczne ze skórek i powoli będzie się rozpuszczał tworząc gęsty i bardzo aromatyczny syrop. Jeżeli cukru było za dużo, lub dodaliśmy zbyt grubo ziarnisty można dla zachowania odpowiedniej tekstury syropu przecedzić go przez gęste sitko. Warto pamiętać, że syrop oleo-saccharum można również uzyskać ze skórek innych cytrusów, np. cytryn lub grejpfrutów, ograniczając tym samym ilość odpadów, którymi często są pełnowartościowe i niewykorzystane części owoców.

WYKONANIE DRINKA:

Wszystkie podane składniki – bourbon, sok z cytryny, oleo-saccharum oraz likier Orange Bitter –umieścić w shakerze, mocno wstrząsnąć. Następnie przelać wszystko do przygotowanej szklanki, z dodatkiem kostek lodu.

Prosty drink whisky z sokiem pomarańczowym

Orzeźwiający i delikatny. Idealny na gorące dni i ciepłe wieczory w gronie znajomych. Połączenie szkockiej whisky i soku pomarańczowego w prostym wydaniu, którego wykonanie zajmuje kilka chwil. Do jego przygotowania nie potrzeba specjalnego sprzętu ani trudno dostępnych produktów. Wystarczy to, co znajduje się w domu czy w większości sklepów.

SKŁADNIKI:

  • 45 ml whisky (może być również Tennessee Whiskey)
  • 35 ml soku z pomarańczy
  • 15 ml soku z cytryny
  • cukier
  • kostki lodu

WYKONANIE:

Do szklanki włożyć kilka kostek lodu. Dodać whisky, sok z pomarańczy i sok z cytryny, a następnie wymieszać składniki razem. Dla smaku, jeśli drink będzie zbyt kwaśny, można dodać cukier. Jego ilość dobrać według własnego uznania.