Jesienią wszystko jest „pumpkin” lub „pumpkin spice” – latte, ciastka, desery, zupy, zdjęcia i hashtagi na Instagramie. A więc i my, na fali dyniowego szaleństwa, przybywamy do naszych czytelników z pewną jesienną propozycją. O co chodzi? O Pumpkin Spice Old Fashioned, przepyszny drink na bazie whisky oraz syropu dyniowego, który smakuje najlepiej późną jesienią i zimą. Co warto wiedzieć o tym koktajlu? Jak przyrządzić Pumpkin Spice Old Fashioned? Zapraszamy do czytania!
Pumpkin Spice Old Fashioned
Zanim przejdziemy do dokładnego opisu koktajlu Pumpkin Spice Old Fashioned, powiedzmy coś o jego rodzinie. Old Fashioned to bowiem grupa koktajli powstających z połączenia whiskey (lub whisky) czy brandy oraz bittersa, cukru i wody. Drinki tego rodzaju zazwyczaj podaje się w specjalnej szklance w stylu old fashioned i dekoruje plasterkiem pomarańczy lub wisienką koktajlową. Jako że specjały z tej rodziny znane są koneserom już od ponad 200 (!) lat, doczekały się wielu różnych wersji. Możemy dowiedzieć się np., że jako alkoholowy składnik „staromodnych” kompozycji na przestrzeni lat sprawdzały się również trunki takie jak absynt, gin czy rum.
Czym natomiast jest Pumpkin Spice Old Fashioned? Niecodzienną wariacją na temat klasycznego koktajlu, która wyróżnia się typowo jesiennym charakterem, a to za sprawą syropu dyniowego zastępującego obecny w oryginale cukier. Wykorzystując whiskey (czy też sięgając po bourbona), będziemy w stanie przyrządzić Pumpkin Spice Whiskey Cocktail, stawiając z kolei na rum – Pumpkin Spice Rum Old Fashioned. A więc jak przyrządzić interesującą nas dzisiaj kompozycję barmańską?
Pumpkin Spice Whisky
Przyjrzyjmy się przepisowi na Pumpkin Spice Whiskey. Do stworzenia koktajlu możemy wykorzystać:
- 60 ml whiskey (sprawdzi się również przywoływany bourbon)
- około 10 ml syropu dyniowego
- około 2 ml wyrazistego bittersa (np. czekoladowego)
- skórkę pomarańczy (udekorowaną goździkami)
- laskę cynamonu
Opis przygotowania Pumpkin Spiced Whisky Drink jest nieskomplikowany i napawający optymizmem. Do ulubionej szklanki wlejmy syrop dyniowy, następnie bittersa oraz whiskey. Całość dokładnie wymieszajmy. Teraz potrzyjmy brzegi szklanki skórką pomarańczy i nabijmy ją goździkami. Skórkę, nie szklankę. Do szkła włóżmy kostkę lodu (delikatnie) oraz laskę cynamonu. Udekorujmy całość przygotowaną skórką cytrusa. Pumpkin Spice Whiskey czeka na dyniowego entuzjastę!
Mogłoby się więc wydawać, że przygotować Pumpkin Spice Whiskey Drink jest niezwykle łatwo, gdyby nie jeden składnik, który, przyznajmy, może budzić konsternację – syrop dyniowy. Jak bowiem przygotować go w domu? Spokojnie, śpieszymy z pomocą! Zaopatrzymy się w:
- szklankę brązowego cukru
- 150 ml wody
- 50 g musu dyniowego
- 0,5 grama gałki muszkatołowej
- szczyptę zmielonego ziela angielskiego
- skórki pomarańczy pochodzące z 3-4 owoców
- laskę cynamonu
Wszystkie składniki gotujmy w garnku przez około 5 minut. Mieszajmy dopóty, dopóki nie uzyskamy pożądanej konsystencji syropu. Po ostygnięciu przecedźmy miksturę do wyparzonej szklanej butelki. Tę natomiast umieśćmy w lodówce. Może tam czekać na nas przez miesiąc!
A co, jeśli nie będziemy w stanie stworzyć w naszej kuchni syropu dyniowego z powodu… braku dyni? Nie załamujmy się i wykorzystajmy syrop klonowy doprawiony mieszanką przypraw do ciasta dyniowego, a jeśli i kanadyjski specjał pozostaje poza naszym zasięgiem, przygotujmy po prostu syrop z brązowego cukru i wzbogaćmy go skórką pomarańczy oraz przyprawami korzennymi! I choć być może przygotowany przez nas z użyciem tego zamiennika koktajl nie powinniśmy nazywać Pumpkin Spice Whiskey, z pewnością okaże się on wariantem Whiskey Old Fashioned wartym degustacji!
Pumpkin spice whisky – wersje alternatywne
Jeśli jesteśmy otwarci na nowości, możemy skusić się na jedną z wariacji na temat Pumpkin Spiced Whisky Drink. Po pierwsze – mamy wszelkie prawo eksperymentować w kwestii doboru najlepszej whiskey (może być to zarówno irlandzka czy amerykańska whiskey, także zbożowa, jak i klasyczna szkocka whisky). Po drugie – dajmy szansę brandy. Otrzymany w ten sposób specjał powinniśmy nazywać oczywiście, zgodnie z prawidłami sztuki barmańskiej, Pumpkin Spice Brandy. Prawdziwi znawcy mogą rzecz jasna zdecydować się na oryginalny koniak. Po trzecie – jak już wspominaliśmy, w towarzystwie syropu dyniowego oraz bittersa bardzo dobrze czuje się rum, a więc, nieustannie żądni nowych wrażeń, powinniśmy przynajmniej rozważyć przygotowanie koktajlu Pumpkin Spice Rum Old Fashioned. A co do samego bittersa – aromatyczne krople w dużym stopniu odpowiadają za walory smakowe otrzymanego drinka, dlatego wybór ich gatunku również nie pozostaje bez znaczenia. Oprócz wspomnianego już bittersa czekoladowego w Pumpkin Spice Whisky sprawdzą się także krople pomarańczowe czy klasyczna Angostura.
Chyba nie musimy dłużej przekonywać miłośników jesieni – a także jej antyfanów, którzy pragną uczynić tę porę roku chociaż nieco bardziej przyjazną – do wypróbowania na wskroś listopadowo-grudniowego Pumpkin Spice Whiskey. Sądzimy również, ba, jesteśmy przekonani, że koktajl ten przypadnie do gustu wszystkim tym, którzy pragną przekonać się, jak daleko możemy się posunąć w trakcie naszych barmańskich eksperymentów na rodzinie Old Fashioned. Udanej degustacji!
Czytaj także:
Drinki z whisky – 7 niezawodnych przepisów
4 drinki z whisky, które zrobisz sam w domu
Drink whisky z tonikiem – jak zrobić?
Drink whisky z sokiem pomarańczowym – 3 podpowiedzi
Drinki z whisky z colą – 4 wariacje na temat
Drinki z whisky i sokiem jabłkowym – 4 pomysły
Jak robić drinki z whisky? 4 sztuczki barmańskie!