Czym jest Sour? Nie tyle określonym koktajlem, ile całą grupą drinków powstających na bazie mocnego alkoholu, soku z cytryny oraz syropu cukrowego. Do najpopularniejszych z nich należą Vodka Sour oraz Whisky Sour. W dzisiejszym wpisie pragniemy skupić się na tym, jakiego rodzaju alkohole mogą okazać się najlepszym wyborem, jeśli najdzie nas ochota na przygotowanie tego klasycznego drinka. Zostańcie z nami!
Whisky Sour – jakie whisky?
Whisky Sour, jak sama nazwa wskazuje, to specjał, który możemy przygotować z użyciem whisky. Co to oznacza? Mianowicie to, że mamy prawo w tym przypadku sięgnąć po klasyczny szkocki specjał albo trunek produkowany w jednym z krajów korzystających z bogatej szkockiej tradycji produkcji tego niezwykłego alkoholu. Możemy zaliczyć do nich m.in. Japonię, Tajlandię i Szwecję. Jeśli natomiast pragniemy przyrządzić Whiskey Sour Drink (nie Whisky, a Whiskey!) musimy sięgnąć po oryginalny trunek z Irlandii bądź Stanów Zjednoczonych. W tym miejscu musimy zaznaczyć, że przygotowując Whiskey Sour według receptury zastrzeżonej w IBA (Międzynarodowe Stowarzyszenie Barmanów) powinniśmy użyć whiskey żytniej (rye whisky). Dla wielu koneserów to właśnie amerykański wariant napoju alkoholowego traktowany jest jako ten podstawowy – bowiem to w Stanach Zjednoczonych w XIX wieku powstał przepis na Whiskey Sour.
Oprócz odpowiedniej whisky w naszym koktajlu powinien znaleźć się, jak już wspominaliśmy, sok cytrynowy i syrop cukrowy. Niektórzy koneserzy wzbogacają tę kompozycję także o białko kurze i kilka kropel angostury. Przepisom na Whiskey Sour poświęcimy jednak osobny artykuł. Teraz skupmy się na samych mocnych trunkach o miedziano-złotej barwie!
Whisky Sour ze szkocką whisky single malt!
Amatorzy wyrazistych w smaku i zapachu trunków rodem ze Szkocji mogą rzecz jasna wybrać do Whisky Sour wyborną whisky single malt. Taką jak np. Glenglassaugh Evolution. Ta wspaniała whisky leżakującą w beczkach po Tennessee whiskey zachwyca wspaniałym bukietem budowanym przez ananasa, toffi, gruszkę i wanilię. Wszystko to może uczynić ją wspaniałym składnikiem drinka Whisky Sour. Dobrym wyborem okaże się z pewnością także Singleton 0,7 + szklanki – zestaw wręcz stworzony do próbowania wyśmienitych napojów takich jak drink Sour Whisky!
Whisky Sour ze szkocką whisky blended
W opinii wielu koneserów to właśnie whisky blended pasuje najlepiej do drinków takich jak Whisky Sour. Jaki specjał z tej kategorii możemy z pełną odpowiedzialnością polecić zainteresowanym? Sprawdzi się z pewnością kultowy Johnnie Walker, np. Red Label, lub doskonale wyważony i ekscytujący harmonią smaków oraz aromatów Johnnie Walker Sweet Peat 40,8%. Kolejna z naszych propozycji do Whisky Sour to uniwersalny i zawsze zachwycający Ballantine’s!
Whiskey Sour z irlandzkimi specjałami!
A co, jeśli akurat chodzi za nami nieco łagodniejsza, aromatyczna whisky irlandzka? Czy również ją możemy wykorzystać do interesującego nas drinka? Naturalnie – świetnym wyborem do Whiskey Sour okaże się np. pachnący melonem, morelą i cynamonem wykwintny Jameson Maker S Series Distillers Safe, nawiązujący do korzeni prestiżowej marki Jameson. Z kolei zwolennicy single maltów, którzy pragną przygotować pierwszorzędny Whiskey Sour Drink, postąpią słusznie, decydując się na Tullamore Dew 14yo Single Malt 41,3%. Trunek ten, leżakujący m.in. w beczkach po winach Sherry, Madeira i Porto, wzbogaci Whiskey Sour o subtelne nuty tropikalnych owoców, soczystych jabłek oraz szlachetnej dębiny.
Whiskey Sour w wydaniu amerykańskim!
A gdyby tak przygotować Whiskey Sour z wykorzystaniem jedynej w swoim rodzaju Tennessee whiskey? Doskonały pomysł. Żaden miłośnik amerykańskiej kultury produkcji whiskey z pewnością nie zawiedzie się, łącząc z sokiem z cytryny i syropem cukrowym Jack Daniel’s Single Barrel – niezwykły alkohol z destylarni w Lynchburgu, rozlewany wyłącznie z jednej beczki, czarujący niebywałą kompozycją aromatyczno-smakową, w której słodkie akcenty idealnie współgrają z wyrazistym dębem. Czy do Whiskey Sour nadaje się również Bourbon? Oczywiście, zwłaszcza tak dobry jak Buffalo Trace 0,7l, kultowy amerykański trunek powstający z mieszanki najlepszych zbóż, od wielu lat cieszący smakoszy urzekającymi akcentami kandyzowanych owoców oraz wanilii.
Whisky Sour – cena
Jeśli zatem interesuje nas cena Whisky Sour (lub Whiskey), koszt przygotowania drinków zależny jest oczywiście od ceny wybranego przez nas trunku. W zależności od naszych aktualnych możliwości finansowych i oczekiwań smakowych możemy zdecydować się na whisky z różnych przedziałów cenowych – m.in. do 100, 200 lub 300 złotych. W każdej z wymienionych kategorii znajdują się specjały warte najwyższej uwagi. A jaka może być cena Whisky Sour w barze lub restauracji? Także i w tym przypadku kluczowe znaczenie mają wykorzystane alkohole. Gdybyśmy chcieli dokonać pewnego uogólnienia – co zawsze jest niebezpieczne – powiedzielibyśmy, że koktajl przygotowany przez barmana może nas kosztować od kilkunastu do dwudziestu paru, czy nawet pięćdziesięciu złotych.
A więc jakie whisky do Whisky Sour wybrać? Swoje ulubione. Tak się składa, że jesteśmy niemalże pewni, że preferowaną przez Ciebie whisky zarezerwujesz za pośrednictwem Winnicy Lidla! Zachęcamy do śledzenia naszego bloga – w osobnym wpisie omówimy to, jak przygotować najlepszy koktajl Whisky Sour!
Czytaj także:
Jak powinno się pić whisky? 5 rad od barmanów!
Dobra whisky do 300 złotych – nasze propozycje
Która whisky najlepsza? Jak rozpoznać dobrą whisky?
4 drinki z whisky, które zrobisz sam w domu
Whisky Single Malt – co musisz o niej wiedzieć?
Jak Szkoci piją whisky? Poradnik winnicalidla.pl
Drink whisky z tonikiem – jak zrobić?
Czym się różni brandy od whisky?