Aromatyczna whisky to marzenie każdego konesera. Trunek, którego bukiet aż prosi się o bliższe zapoznanie i identyfikację współtworzących go akcentów zapachowych. Jednakże opisywanie aromatów whisky może stanowić wyzwanie nawet dla dość doświadczonego degustatora, a tym bardziej – dla osoby, która dopiero rozpoczyna swoją przygodę z wybornymi alkoholami o miedziano-złotej barwie. Co warto wiedzieć, aby odpowiednio przygotować się do tego zadania? Dzielimy się użytecznymi informacjami!
Aromaty w whisky – od czego zależą?
Jak to możliwe, że rozpoznajemy tyle różnych aromatów whisky? Tego typu pytanie wydaje się niezwykle intrygujące zwłaszcza wtedy, gdy uzmysłowimy sobie, że za właściwości aromatyczne trunku odpowiadają niemalże w całości wykorzystane do jego produkcji zboża, drożdże i woda, a także jakość (i pochodzenie) beczek, w których dojrzewał. Nie bez znaczenia pozostaje kwestia suszenia słodu - dymem lub gorącym powietrzem. W przypadku wykorzystania dymu torfowego, whisky nabywa niezwykle intensywnego smaku. Pewne znaczenie odgrywa także postprodukcja (np. filtrowanie) oraz samo miejsce składowania whisky. Jeśli pragniemy pokusić się o bardziej naukową analizę, powinniśmy zaznaczyć, że aromaty whisky zależą od organicznych związków chemicznych (takich jak np. estry i aldehydy), które powstają w wyniku reakcji zachodzących podczas procesów produkcyjnych. Nie bez znaczenia, gdy chodzi o właściwości aromatyczno-smakowe, jest także rocznik whisky – zobacz, jak rozpoznać wiek whisky!
Aromatyczna whisky – jak opisać jej bukiet?
Co oczywiste – profesjonalna degustacja whisky single malt czy whisky blended, czyli ta nastawiona na stworzenie fachowego opisu aromatycznego whisky, wymaga od degustatora odpowiedniego przygotowania. Nie wystarczy bowiem, że będzie on wyróżniał się wyostrzonymi zmysłami węchu i smaku – musi ponadto posiadać tzw. pamięć sensoryczną oraz... głowę otwartą na nowe doświadczenia zmysłowe! Co równie istotne – degustator musi być także w stanie nazwać rozpoznane aromaty w whisky, w grę wchodzi zatem też pewna błyskotliwość oraz… zasób słownictwa
Aromaty w whisky – jakie trzeba znać?
Istnieje przynajmniej kilka klasyfikacji zapachów, którymi może cechować się aromatyczna whisky. Dokonując pewnej syntezy, jesteśmy w stanie wyróżnić m.in. aromaty dymne, roślinne, owocowe, zbożowe czy fenolowe. To oczywiście zaledwie „wierzchołek góry lodowej”. Po wstępnym określeniu, że whisky pachnie zbożem, trawą i dymem torfowym, możemy bowiem natrafić na bardzo zróżnicowane akcenty owocowe, ziołowe, medyczne, tytoniowe, karmelowe, orzechowe, kawowe… i wiele, wiele innych. Niektóre aromaty w whisky na pierwszy plan przebijają się dodatkowo dopiero podczas finiszu. Dlatego też wielu degustatorów rozwija pamięć zapachową, wykorzystując zestawy aromatów whisky zamknięte w niewielkich fiolkach. Profesjonalny zestaw aromatów whisky pozwala smakoszowi osiągnąć także pewną niezależność w opisie zapachów trunków – nie musi on dłużej sugerować się wyłącznie wcześniej stworzonymi opisami!
Rozpoznawanie aromatów w whisky – klucz to odpowiednia degustacja!
Na zakończenie pragniemy zaznaczyć, choć może wydawać się to oczywiste, że aby móc w pełni nacieszyć się wszystkimi zaletami aromatycznej whisky, niezbędna jest odpowiednia degustacja. I tak aromaty whisky powinniśmy chłonąć stopniowo, rozpoczynając od płytkich wdechów i stopniowo zbliżając kieliszek degustacyjny do nosa. W ten sposób każde podejście powinno dostarczyć nam nowych wrażeń degustatorskich! Podobnym wyczuciem musimy kierować się także podczas kolejnej fazy poznawczej, delektując się ze smakiem wybranego specjału!
Pamiętaj, że nawet jeśli na samym początku nie będziesz w stanie nazwać poszczególnych aromatów whisky, najważniejsza jest radość płynąca z degustacji. Wykwintne trunki z całego świata, dzięki którym możesz stworzyć swój własny zestaw degustacyjny whisky, zarezerwujesz dzięki Winnicy Lidla. Sprawdź także, która whisky najlepsza jest zdaniem naszych ekspertów!