Witaj na WinnicaLidla.pl
serwisie z szerokim wyborem napojów alkoholowych.

Czy masz już ukończone 18 lat?
Informacja dotycząca przetwarzania danych osobowych.
*Pole wymagane
Prosimy o zapoznanie się z naszymi informacjami dotyczącymi polityki prywatności i ochrony danych osobowych.

Chcemy, aby korzystanie z naszej Witryny było komfortowe. W celu poprawy jakości funkcjonowania Serwisu i dostosowania treści reklamowych do Twoich preferencji, my i nasi zaufani partnerzy możemy przechowywać pliki cookies w Twojej przeglądarce i przetwarzać zawarte w nich dane osobowe analityczne i marketingowe. Kontynuując korzystanie z naszej Witryny bez zmiany prywatności ustawienia, wyrażasz zgodę na przechowywanie plików cookies w Twojej przeglądarce. Pamiętaj, że zawsze możesz się wycofać Twoja zgoda poprzez zmianę ustawień dotyczących plików cookies na zasadach opisanych w naszej Informacji dotyczącej plików cookie. Dodatkowe informacje o zasadach przetwarzania Twoich danych osobowych i przysługujących Ci prawach znajdziesz w naszej Polityce Prywatności.

Zapisz się do naszego newslettera

i zdobądź
kod rabatowy 20 zł
za jednorazową rezerwację
za minimalną kwotę 200 zł*

*Kodu rabatowego nie można łączyć z promocjami w serwisie winnicalidla.pl

W dzisiejszym wpisie mamy coś dla największych fanów amerykańskiej whiskey. A zwłaszcza dla tych koneserów, którzy nie mają nic przeciwko łączeniu wyśmienitego trunku o bursztynowo-złotej barwie ze starannie dobranymi dodatkami. Prezentujemy bowiem nowojorski klasyk, czyli New York Sour z Jackiem Danielsem. Co to za drink? I – co najważniejsze – jak możemy go przygotować? Tłumaczymy w naszym artykule!

 

New York Sour Drink

New York Sour to wariacja na temat popularnego drinka Whiskey Sour. Czym różni się od pierwowzoru? Dobrze znaną recepturę (bourbon, sok z cytryny i syrop cukrowy) wzbogaca aromatyczne wino czerwone. Przepis na Whiskey Sour powstał najprawdopodobniej około 1870 roku, w Stanach Zjednoczonych bądź w Peru, w mieście Iquique. New York Sour Drink narodził się natomiast dekadę później, bo około 1880 roku, w Chicago. Szybko trafił na Wschodnie Wybrzeże i zyskał renomę wśród bywalców barów w Nowym Jorku – wtedy też ten zjawiskowy koktajl przyjął imię New York Sour. Jak smakuje najsłynniejszy chyba drink z Jack Daniel’s Whiskey? Szlachetny smak whiskey doskonale komponuje się z bukietem wina, całość przełamują kwaśne akcenty cytryny. Warto także zwrócić uwagę na piękną, bordową barwę, która doskonale wzmaga apetyt na wybornego drinka z Jackiem Danielsem. New York Sour sprawdza się idealnie w trakcie wieczorów spędzanych w gronie przyjaciół-koneserów whiskey (i whisky). Nowojorskie drinki z Jackiem Danielsem polecamy również na wszelkie imprezy, niezależnie od okazji!

 

Drink z Jack Daniel’s – New York Sour

Przejdźmy w końcu do przepisu na naszego ulubionego drinka z Jackiem Danielsem. Do jego przygotowania będziemy potrzebować: 60 ml bourbona, lub Tennessee whiskey (my polecamy zastosować whiskey Jack Daniel’s ), około 20-25 ml syropu cukrowego, 30 ml soku z cytryny, 15 ml czerwonego wina (najlepiej, by było to wino wytrawne – zdaniem IBA Shiraz lub Malbec) oraz... około 20 ml kurzego białka. Jak przygotować tego dobrego drinka z Jacka Danielsa? Napełnijmy shaker lodem, do naczynia wlejmy whiskey, sok, syrop cukrowy i białko. Energicznie wymieszajmy koktajl, a następnie przelejmy go przez sitko do szklanki koktajlowej (najlepiej w stylu old fashioned) wypełnionej kilkoma świeżymi kostkami lodu. Teraz pora na ostatni składnik kompozycji – czerwone wino. Koktajl możemy udekorować skórką cytryny, pomarańczy lub wisienką. Co oczywiste – weganie mają prawo zrezygnować z dodatku w postaci kurzego białka. I nie tylko oni! 

Oprócz New York Sour istnieje jeszcze kilka innych drinków z Jack Daniel's Whiskey, które zasługują na uwagę. Jeśli bourbon lub whiskey, a także pozostałe składniki New York Sour, połączymy z portugalskim porto, otrzymamy Port New York Sour. Gdy natomiast będziemy trzymać się oryginalnego przepisu, lecz koktajl dopełnimy winem francuskim z regionu Bordeaux, w naszej szklance (lub kieliszku) znajdzie się Bordeaux Sour. A co z miłośnikami naprawdę słodkich połączeń? Pomyśleliśmy także o nich. Jeśli whiskey zestawimy z sokiem z cytryny, miodem oraz gorącą wodą, będziemy mieli niepowtarzalną okazję oddać się degustacji Honey Whiskey Sour!

 

Jaką whiskey wybrać do New York Sour?

Jak już wspominaliśmy, do przyrządzenia koktajlu New York Sour barmani na całym świecie wykorzystują amerykańską whiskey – bourbona (czyli np. Buffalo Trace ) bądź żytnią (np. Yellow Rose Rye). My do tego celu polecamy whiskey marki Jack Daniel’s – zarówno Rye, jak i inne propozycje pochodzące z portfolio producenta. Trunkiem, na który w szczególności pragniemy zwrócić uwagę tym razem, jest Jack Daniel's Single Barrel. Ta niecodzienna whiskey pochodzi z destylarni w Lynchburgu, miejsca, które zdaniem ekspertów stwarza doskonałe warunki do maturacji alkoholu. Dzięki wykorzystaniu najwyższej jakości składników oraz beczek proponowany alkohol wyróżnia się piękną barwą, wspaniałym smakiem obfitującym w karmel i przyprawy korzenne, a także urzekającym bukietem aromatycznym, w którym prym wiodą akcenty dębiny. Z wykorzystaniem tego specjału stworzymy niejeden znakomity drink z Jackiem Danielsem! 

A zatem wiemy już, dlaczego warto zamówić New York Sour podczas najbliższego pobytu w renomowanym barze, a także to, jak przyrządzić w domu ten klasyczny koktajl. Zachęcamy do degustacji polecanej przez nas pozycji oraz innych świetnych drinków z Jack Daniel’s Whiskey. Przypominamy, że z bogatą kolekcją amerykańskiej whiskey możesz zapoznać się, zaglądając do katalogu Winnicy!

 

Czytaj także:

Jakie drinki z whisky? 7 niezawodnych przepisów

Drink whisky z sokiem pomarańczowym – 3 podpowiedzi

4 drinki z whisky, które zrobisz sam w domu

Drinki z whisky i sokiem jabłkowym – 4 pomysły

Drinki z whisky z colą – 4 wariacje na temat

Jak robić drinki z whisky? 4 sztuczki barmańskie!

Prosty drink z whisky – 3 pomysły

Drinki z Jamesonem – jak wykorzystać tę whisky?

Drinki z Ballantine's – 3 nasze propozycje

Drinki rozgrzewające – 5 przepisów na drinki z rumem, wódką i whisky!