Dobry koktajl to w wielu przypadkach kompozycja, która rozpieszcza więcej niż jeden ze zmysłów konesera. Melodia mieszania składników w shakerze jest zapowiedzią niezrównanych doświadczeń degustatorskich, radosne podniecenie potęguje aromat dostający się do naszych nozdrzy, pierwszy łyk rozpieszcza kubki smakowe i przepełnia ciało orzeźwiającym chłodem. Chwilę wcześniej, zanim zbliżymy kieliszek do ust – spojrzenie na koktajl mieniący się w szkle stanowi prawdziwą ucztę dla oczu. Nie bez powodu mówi się przecież, że kupujemy i jemy (a także pijemy) oczami. Które drinki mogą zapewnić nam to multisensoryczne doświadczenie? Jednym z nich jest bez wątpienia Blue Lagoon. Porozmawiajmy o tym specjale!
Blue Lagoon Drink
Blue Lagoon Drink, jak sama nazwa wskazuje, to koktajl, który swoją barwą przywodzi na myśl nieskazitelnie czyste i turkusowe wody lagun, nad którymi możemy mieć okazję wypoczywać na Karaibach, na Malcie, czy też w Egipcie. Wakacyjny jest nie tylko jego wygląd, lecz także smak – wódka, likier Blue Curacao oraz Sprite (lub lemoniada) tworzą połączenie, które smakuje beztroską i przygodą. Ze względu na swoje właściwości orzeźwiające i urzekający, słodki aromat drink Blue Lagoon traktowany jest jako jedna z najlepszych propozycji na gorące, letnie dni spędzane pod palmą lub parasolem, a także trunek idealny na równie gorące imprezy. Jego liczne uroki doceniają zarówno panowie, jak i panie. Blue Lagoon Cocktail to tropiki, wypoczynek i dobra zabawa w jednym kieliszku (lub szklance). Co powinniśmy wiedzieć o pochodzeniu tego niesamowitego napoju alkoholowego?
Blue Lagoon – historia
Niezrównany Blue Lagoon Drink narodził się najprawdopodobniej na przełomie lat 60. i 70. XX wieku (choć niektóre źródła mówią, że mógł to być raczej początek lat 60.) w paryskim barze Harry’s New York. Autorem przepisu na tę kompozycję barmańską jest Andy MacElhone, syn słynnego miksologa Harry’ego MacElhone’a. Warto wiedzieć, że koktajl wziął swoją nazwę nie od słynnego filmu Blue Lagoon Randala Kleisera (1980 rok!), lecz od islandzkiego kompleksu wypoczynkowego usytuowanego w pobliżu źródeł geotermalnych. Koktajl ten wypłynął na fali popularności pięknie barwiącego i doskonałego w smaku Blue Curacao. Jak widać, McElhone znalazł sposób, by uczynić jego degustację jeszcze przyjemniejszą!
Oczywiście, jak to bywa w przypadku niezliczonej liczby klasycznych drinków, historii powstania Blue Lagoon Drink jest kilka. Jedna z opowieści przekonuje nas, że za autora przepisu na ten przysmak powinniśmy uważać Paula Gauguina, francuskiego malarza, który w poszukiwaniu zastępstwa dla absyntu (którego spożywać zakazał mu lekarz) opracował recepturę równie urzekającego pod względem wizualnym co piołunówka drinka Blue Lagoon. Jeszcze inne poszlaki wskazują na firmę Bols jako na pomysłodawcę koktajlu. Zdaniem zagorzałych zwolenników Blue Lagoon Drink obu wersji nie należy jednak traktować za kanoniczne!
Blue Lagoon Drink przepis
Podstawowy przepis na Blue Lagoon Drink wygląda następująco:
- 50 ml wódki
- 20 ml likieru Blue Curacao
- 100 ml lemoniady
- plasterek pomarańczy
- lód w kostkach
Wódkę, likier i lemoniadę wymieszajmy w shakerze z lodem, a następnie przelejmy do szklanki typu highball, również wypełnionej lodem. Udekorujmy koktajl plasterkiem pomarańczy. To cały przepis na Blue Lagoon! Uwaga – jeśli zastąpimy lemoniadę Sprite’em lub innym gazowanym napojem, nie mieszajmy go w shakerze wraz z pozostałymi składnikami, lecz dodajmy go na sam koniec, po umieszczeniu w szkle mieszanki wódki i likieru. Jaki alkohol sprawdzi się w trakcie naszych śmiałych prób barmańskim? Mamy dość duże pole do popisu w tej kwestii, dobrym wyborem okaże się jednak na pewno wódka Danzka lub wódka Dębowa Polska.
Czy to wszystko, co mamy do powiedzenia w związku z przepisem na drinka Blue Lagoon? Ależ skąd! Wspaniałą wariacją na temat tego wyśmienitego wakacyjnego koktajlu Jest Blue Lagoon Drink Gin, czyli specjał, który stworzymy, zastępując wódkę ginem. Mało? No dobrze, no to postawmy na wódkę aromatyzowaną… lub rum. Albo zamiast 50 ml wódki wykorzystajmy 25 ml rumu i 25 czystej. Mamy jeszcze jeden pomysł – Blue Lagoon Margarita, czyli koktajl powstający z połączenia 50 ml tequili, 20 ml Blue Curacao, 20 ml soku ananasowego, 10 ml soku z limonki oraz (ilość wedle uznania) Sprite’a lub lemoniady!
Zarówno podstawowy, najbardziej popularny przepis na Blue Lagoon, jak i śmiałe wariacje na temat tego koktajlu to propozycje, które skradły serca tysięcy – jeśli nie milionów – smakoszy na całym świecie. Dołącz do nich i Ty! Winnica Lidla zrobiła to już dawno!
Czytaj także:
Drinki z wódka i Blue Curacao – jak zrobić?
Drinki z rumem – 6 najciekawszych
Drinki z wódką i grenadiną – 3 najlepsze!
Impreza last minute. 5 alkoholi, którymi zaskoczysz niespodziewanych gości
Jakie drinki z whisky? 7 niezawodnych przepisów
Drinki z Tequilą – 8 najciekawszych!
Drinki z grappą – 7 najciekawszych przepisów
Z czym pić grappę? 3 podpowiedzi!
Drinki z wódką na lato – 7 przepisów na sukces!
Zasmakuj Italii nie wychodząc z domu
Havana Club Rum – najciekawsze drinki z tym alkoholem
Jak zrobić drinka z rumem? 6 pomysłów
Drinki z Jamesonem – jak wykorzystać tę whisky?