Witaj na WinnicaLidla.pl
serwisie z szerokim wyborem napojów alkoholowych.

Czy masz już ukończone 18 lat?
Informacja dotycząca przetwarzania danych osobowych.
*Pole wymagane
Prosimy o zapoznanie się z naszymi informacjami dotyczącymi polityki prywatności i ochrony danych osobowych.

Chcemy, aby korzystanie z naszej Witryny było komfortowe. W celu poprawy jakości funkcjonowania Serwisu i dostosowania treści reklamowych do Twoich preferencji, my i nasi zaufani partnerzy możemy przechowywać pliki cookies w Twojej przeglądarce i przetwarzać zawarte w nich dane osobowe analityczne i marketingowe. Kontynuując korzystanie z naszej Witryny bez zmiany prywatności ustawienia, wyrażasz zgodę na przechowywanie plików cookies w Twojej przeglądarce. Pamiętaj, że zawsze możesz się wycofać Twoja zgoda poprzez zmianę ustawień dotyczących plików cookies na zasadach opisanych w naszej Informacji dotyczącej plików cookie. Dodatkowe informacje o zasadach przetwarzania Twoich danych osobowych i przysługujących Ci prawach znajdziesz w naszej Polityce Prywatności.

Zapisz się do naszego newslettera

i zdobądź
kod rabatowy 20 zł
za jednorazową rezerwację
za minimalną kwotę 200 zł*

*Kodu rabatowego nie można łączyć z promocjami w serwisie winnicalidla.pl

Jesteśmy pewni, że miłośnicy dość mocnych drinków docenią koktajl o nazwie Between the Sheets. Jego baza to koniak oraz rum, tworzące nadzwyczaj intrygujące połączenie. Poza tym za sprawą triple sec oraz soku z cytryny w koktajlu wyczuwalne są również cytrusowe nuty. Co trzeba wiedzieć o tym specjale i jak go przyrządzić? Wyjaśniamy!

Between the Sheets cocktail – historia

Jak to często z historią drinków bywa, losy powstania Between the Sheets okazują się dość zagmatwane. Niektóre ze źródeł podają, że koktajl stworzył Harry McElhone w Harry's New York Bar w Paryżu w latach 30. XX wieku. Według tej wersji Between the Sheets to wariacja na temat bardzo popularnego drinka o nazwie Sidecar. Jednak istnieje także inna teoria na temat powstania rzeczonego koktajlu. Według niej receptura drinka powstała w Berkeley około 1921 roku. Choć istnieje też przypuszczenie, że drink Between the Sheets stworzono i pijano we francuskich domach publicznych. Jak było naprawdę? Trudno rozstrzygnąć. Wiemy jednak, że koktajl niezmiennie uwodzi smakiem, dlatego niewątpliwie jest wart spróbowania.

Between the Sheets cocktail – przepis

Between the Sheets Drink odnajdziemy na liście IBA – Międzynarodowego Stowarzyszenia Barmanów. Trafił on do kategorii The Unforgettables, w której znalazły się niezapomniane, klasyczne przepisy. To wyjątkowy zbiór znanych na całym świecie drinków. Przejdźmy zatem do przepisu na Between the Sheets. Do przygotowania koktajlu potrzebujemy zaledwie kilku składników i jest ono zadziwiająco łatwe.

 

Składniki:

  • 30 ml białego rumu
  • 30 ml koniaku
  • 30 likieru triple sec
  • 20 ml świeżego soku z cytryny

 

Przygotowanie:

Rum, koniak, likier oraz sok z cytryny przelewamy do shakera z lodem. Całość wstrząsamy. Następnie gotowego drinka przelewamy do schłodzonego kieliszka koktajlowego. Nie stosujemy dekoracji kieliszka.

Between the Sheets – czego się po nim spodziewać?

Between the Sheets, czyli w wolnym tłumaczeniu w pościeli to zmysłowa, odrobinę niegrzeczna alkoholowa kompozycja. A przy tym niezwykle elegancka! Dwa mocne alkohole dodają je pikanterii oraz złożonego charakteru. Biały rum słynie z raczej subtelnego, słodkiego smaku. Świetnie wypada w połączeniu z wieloma różnymi dodatkami i trunkami. Jaki rum w Between the Sheets spisze się najlepiej? Dobry wybór to Rum Albert Michler White Rum Overproof 63%, określany jako gładki i lekko słodki. W tym wypadku zestawiamy go z koniakiem, czyli luksusowym alkoholem o szczególnym smaku i aromacie. W drinku Between the Sheet warto użyć dobrej jakości koniaku, który doda całości godnej uwagi głębi. Z pewnością spisze się tu Cognac Pierre Ferrand 10 Generations 46%. Bogate nuty koniaku wspaniale przeplatają się z nieco tropikalnym, lekkim rumem.

 

Z kolei za cytrusowe akcenty w kompozycji odpowiada sok z cytryny oraz pomarańczowy triple sec, czyli przezroczysty likier powstający z gorzkich pomarańczy. Cieszy się on sporą popularnością na całym świecie i wzbogaca smak niejednego słynnego koktajlu (jak np. Cosmopolitan). Wszystkie opisane składniki tworzą bardzo udaną, lekko kwaśną propozycję.

Sidecar, czyli dumny poprzednik drinka Between the Sheets

Drink, od którego wywodzi się główny bohater naszego artykułu to Sidecar autorstwa wspomnianego wcześniej Harry’ego MacElhone’a. Można pokusić się o stwierdzenie, że Between the Sheets Cocktail to po prostu rumowa wersja drinka Sidecar. Bowiem według IBA do przygotowania koktajlu Sidecar potrzebujemy 50 ml koniaku, 20 ml likieru triple sec oraz 20 ml soku z cytryny. Wszystkie składniki przelewamy do shakera z lodem, wstrząsamy i przelewamy do szklanki koktajlowej. To drink, który wybornie smakuje zarówno latem, jak i zimą. A kiedy rum oraz koniak obecne w Between the Sheets zamienimy na gin, stworzymy drinka o nazwie Maiden's Prayer.

 

Mimo że Between the Sheets ma w sobie nieco procentów, okazuje się dość uniwersalny. Znakomicie spisze się podczas kolacji w towarzystwie przyjaciół oraz wszelkich wieczornych spotkań. Doskonale smakuje w gorące, wakacyjne dni. Wielbiciele klasycznych drinków po prostu muszą spróbować Between the Sheets! Przy czym zapewniamy, że polubią go również osoby, które dopiero rozpoczynają swoją przygodę ze światem koktajli. Ze względu na prostotę wykonania oraz walory smakowe trudno mu się oprzeć. A wyśmienite koniaki i rum potrzebne do jego wykonania można zarezerwować za pośrednictwem naszej platformy.

 

Czytaj także: