Witaj na WinnicaLidla.pl
serwisie z szerokim wyborem napojów alkoholowych.

Czy masz już ukończone 18 lat?
Informacja dotycząca przetwarzania danych osobowych.
*Pole wymagane
Prosimy o zapoznanie się z naszymi informacjami dotyczącymi polityki prywatności i ochrony danych osobowych.

Chcemy, aby korzystanie z naszej Witryny było komfortowe. W celu poprawy jakości funkcjonowania Serwisu i dostosowania treści reklamowych do Twoich preferencji, my i nasi zaufani partnerzy możemy przechowywać pliki cookies w Twojej przeglądarce i przetwarzać zawarte w nich dane osobowe analityczne i marketingowe. Kontynuując korzystanie z naszej Witryny bez zmiany prywatności ustawienia, wyrażasz zgodę na przechowywanie plików cookies w Twojej przeglądarce. Pamiętaj, że zawsze możesz się wycofać Twoja zgoda poprzez zmianę ustawień dotyczących plików cookies na zasadach opisanych w naszej Informacji dotyczącej plików cookie. Dodatkowe informacje o zasadach przetwarzania Twoich danych osobowych i przysługujących Ci prawach znajdziesz w naszej Polityce Prywatności.

Zapisz się do naszego newslettera

i zdobądź
kod rabatowy 20 zł
za jednorazową rezerwację
za minimalną kwotę 200 zł*

*Kodu rabatowego nie można łączyć z promocjami w serwisie winnicalidla.pl

Piracki trunek, który skradnie Twoje podniebienie

Piracki trunek, który skradnie Twoje podniebienie

 

Rum to typ niepokorny niczym pirat. Nie da się jednoznacznie zdefiniować metody jego produkcji, ani precyzyjnie określić pochodzenia. 
Wymyka się też konwenansom, jeśli chodzi o sposób spożycia – każdy pije tak, jak lubi. Ale to właśnie jego nieuchwytny charakter jest obietnicą ekscytującej, smakowej podróży. Oto kilka podstawowych informacji, które ułatwią Ci nawigację po morzu wariantów, producentów, 
czy wreszcie przepisów na drinki z rumem.

Tyle rumoru o pochodzenie!

 

Jedni twierdzą, że pochodzi z Wysp Karaibskich – tę wersję utrwala też Hollywood. Jednak bardziej prawdopodobne jest, że rum pochodzi z Indii 
lub Chin, bo tam właśnie 4 tysiące lat p.n.e. odkryto trzcinę cukrową. Dopiero w średniowieczu Arabowie sprowadzili go do Europy, a w XV wieku Krzysztof Kolumb zabrał ze sobą na statek sadzonki trzciny cukrowej, które znalazły doskonałe miejsce do wzrostu na wyspach Morza Karaibskiego. Dopiero wtedy na wyspie Barbados ruszyła pierwsza destylarnia rumu.

Koło ratunkowe w Twoim barku

 

Kolonizatorzy tak rozsmakowali się w rumie, że stał się on ważną częścią ich codziennej diety. Brytyjscy marynarze szybko zamienili piwo na rum rozcieńczony wodą, dzięki czemu spożywali mniej alkoholu i byli lepiej nawodnieni. Oprócz tego dla poprawy smaku do trunku dodawano sok z cytryny, co zmniejszyło zapadalność na szkorbut wśród marynarzy. Można więc śmiało powiedzieć, że rum ratował im skórę. Butelka tego alkoholu w Twoim barku może też uratować niejedno spotkanie towarzyskie.

Oto kilka sprawdzonych przepisów na koktajle
z rumem na pokładzie.

CUBA LIBRE

Cuba Libre – czyli Kuba schowana z plecami Stanów Zjednoczonych.
Ten koktajl powstał około roku 1900 podczas wojny amerykańsko-hiszpańskiej.
W czasach prohibicji coca-cola doskonale maskowała obecność rumu w drinku.

RUM

Cuba Libre

4 składniki
10 minut
1 porcja

Podawaj w: 
szklance typu highball

KRAKEN RUM – UŚCISK OŚMIORNICY

RUM

Kraken rum

4 składniki
10 minut
1 porcja

Podawaj w: 
dekoracyjnej szklance

To rum i to rum

Biały, srebrny, złoty, bursztynowy, brązowy, ciemny, aromatyzowany – od samego wyboru może się zakręcić w głowie. Dlatego żeby nie zboczyć z kursu wymarzonego smaku warto znać kilka podstaw:

Biały

Biały (zwany srebrnym) rum – leżakują najkrócej. 
Łagodne w smaku i bardzo słodkie. 
Najlepiej smakuje w drinkach, ale lepiej 
nie degustować go samodzielnie.

Brązowy

Ciemny rum (brązowy) – zwykle pochodzi z Ameryki Środkowej lub z Wysp Karaibskich. Intensywny smak i aromat trunki z tej kategorii zawdzięczają długiemu leżakowaniu w dębowych beczkach. Sącząc taki rum, poczujesz się jak prawdziwy marynarz na okręcie brytyjskiego statku. Pamiętaj tylko dodać kilka kostek lodu i plasterki cytryny!