Drink Piña Colada to, w klasycznej wersji, połączenie wspomnianego białego rumu, śmietanki kokosowej oraz soku z ananasa. Jest prosty do wykonania i nie wymaga specjalistycznej wiedzy.
Jak powstało to słynne połączenie z mocnym alkoholem? Według jednej z historii po raz pierwszy drink Piña Colada został przyrządzony przez barmana z San Juan w Portoryko, w hotelu Caribe Hilton. Prawdopodobnie miało to miejsce około 1954 roku. Z kolei inna wersja mówi, że Piña Colada pojawiła się dzięki piratowi Robertowi Cofresi, który na początku XIX wieku podał mieszankę składników typowych dla tego drinka swojej załodze.
Niezależnie od czasu powstania, drink z Piña Colada to jeden z najbardziej znanych połączeń alkoholowych na świecie. Doskonale sprawdzi się latem, kiedy w połączeniu z lodem stanowi mocne orzeźwienie.
Jak zrobić drink Piña Colada? Klasyczna jego postać doczekała się kilku modyfikacji, także w połączeniu z innymi alkoholami czy dodatkami. Sprawdziliśmy z czym pić Piña Coladę i jak stworzyć ten wyjątkowy drink w zaciszu domowym.
Klasyczna Piña Colada
Tradycyjna wersja wpisana jest na listę Międzynarodowego Stowarzyszenia Barmanów (IBA). Według tego przepisu Piña Colada jest wykonywana na oficjalnych zawodach barmańskich. Pamiętając o zachowaniu odpowiednich proporcji i sposobu podania, można zostać barmanem we własnym domu. Bez specjalistycznej wiedzy, posiadając jedynie blender elektryczny.
Składniki Piña Colady, czyli biały rum, śmietanka kokosowa i sok z ananasa, dają słodkie i delikatnie połączenie. Z dodatkiem lodu sprawdzą się podczas letnich spotkań. Warto jednak pamiętać, że intensywna słodycz może nie przypaść do gustu osobom, które wolą wytrawne zestawienia.
SKŁADNIKI:
- 50 ml białego rumu
- 30 ml śmietanki kokosowej (lub mleczka kokosowego)
- 50 ml soku z ananasa
- kostki lodu
WYKONANIE:
Do kielicha elektrycznego blendera należy włożyć kilka kostek lodu. Następnie dodać pozostałe składniki – biały rum, śmietankę kokosową i sok z ananasa. Zamknąć blender i całość zmieszać ze sobą przez kilka sekund. Gotowy napój należy przelać do dużej szklanki. Drink warto serwować ze słomkami i z dekoracją w postaci kawałka ananasa i wisienki koktajlowej.
Piña Colada z wódką
To propozycja dla osób, które cenią sobie łagodne smaki z pikantną nutą alkoholu. W takiej odsłonie Piña Colady rum zostaje zastąpiony wódką. Z uwagi na proporcje alkoholu i soku smak tego drinka jest słodszy. Przygotowanie drinka Piña Colada z wódką jest tak samo proste, jak w klasycznej wersji. Zmieniają się trochę proporcje dodawanych składników, dlatego warto mieć to na uwadze podczas jego przyrządzania.
SKŁADNIKI:
- 30 ml wódki
- 30 ml śmietanki kokosowej
- 90 soku ananasowego
- kostki lodu
WYKONANIE:
Do misy blendera należy włożyć kilka kostek lodu oraz pozostałe składniki – wódkę, śmietankę kokosową i sok ananasowy. Całość wystarczy zmiksować przez kilka sekund w zamkniętym naczyniu. Następnie gotowy drink przelać do dużej szklanki i podawać z dodatkowymi kostkami lodu.
Piña Colada z Malibu
Połączenie Piña Colady i kokosowego likieru Malibu to jeszcze mocniejsze podkreślenie kubańskiego klimatu. Słodkie zestawienie białego rumu, mleka, soku ananasowego i Malibu daje wyjątkowy smak, który przypadnie do gustu najbardziej wymagającym smakoszom. W porównaniu do klasycznej wersji, tutaj nie dodaje się śmietanki kokosowej. Jej miejsce z powodzeniem może zająć Malibu, które również odznacza się intensywnym, kokosowym aromatem.
SKŁADNIKI:
- 30 ml białego rumu
- 30 ml Malibu
- 30 ml zagęszczonego mleka
- 60 ml soku ananasowego
- kruszony lód
WYKONANIE:
Do shakera należy wlać biały rum, Malibu, sok ananasowy i skondensowane mleko. Zamknąć naczynie i całość zmieszać ze sobą, potrząsając energicznie naczyniem. Następnie przelać napój do wysokiej szklanki. Do jej środka włożyć kilka kostek lodu.